Delicatese Literare
Recenzii

Abația portocalului de Samantha Shannon, Editura Leda Edge – recenzie

Abația portocalului

(The priory of the orange tree – 2019)

Autoare: Samantha Shannon

Editura: Leda Edge

Traducerea: Alexandru Szollo

Anul apariției: 2021

Număr de pagini: 736

O LUME SCINDATĂ.
UN REGAT FĂRĂ O MOȘTENITOARE.
UN DUȘMAN STRĂVECHI SE TREZEȘTE.
SAMANTHA SHANNON s-a născut în West London și a început să scrie la vârsta de cincisprezece ani. A studiat limba și literatura engleză la St. Anne’s College, Oxford. „The Bone Season”, primul volum al seriei cu același nume, a devenit bestseller New York Times și a fost desemnat de Amazon drept una dintre cele mai bune cărți ale anului. Drepturile de ecranizare au fost achiziționate de Imaginarium Studios și 20th Century Fox. Cărțile autoarei au fost traduse în peste douăzeci și șase de limbi.

Casa Berethnet a condus Inysul vreme de o mie de ani. Încă necăsătorită, regina Sabran a IX-a trebuie să nască o fiică pentru a-și proteja tărâmul de la distrugere, însă asasinii se apropie tot mai mult de ușa ei.

Ead Duryan este o paria la curte. Deși a ajuns în poziția de domnișoară de onoare, tânăra e în continuare loială unei societăți secrete de magi și rămâne în permanență cu ochii pe Sabran, protejând-o din umbră cu ajutorul harurilor sale ascunse. 

Dincolo de marea cea întunecată, Tane s-a antrenat toată viața pentru a deveni călăreață a dragonilor, însă e silită să facă o alegere care ar putea destrăma tot ce-a construit până acum. 

Între timp, Răsăritul și Apusul refuză să negocieze unul cu altul, în vreme ce forțele haosului se trezesc din somn.

„O carte care a devenit un clasic al genului aproape instantaneu. Genial, divers, feminist, subversiv, provocator și extrem de inteligent povestit, „Abația portocalului” este un roman care trebuie musai citit.”Karen Marie Moning, autoarea seriei „Mackayla Lane
„Această poveste memorabilă plină de regine, călăreți ai dragonilor și formidabile preotese care măcelăresc wyrmi reprezintă un adevărat tur de forță și în mod categoric noul meu roman fantasy preferat.”Laini Taylor, autoarea seriei „Născută din fum și os
O lectură complexă, cu o multitudine de personaje care mai de care mai diferite și misterioase, „Abația portocalului” ne înfățișează un univers fantastic, aflat sub teroarea apariției unui balaur – Nenumitul – ce amenință să transforme totul în cenușă!
Acest roman m-a dus cu gândul atât la cărțile lui George R. R. Martin cât și la stilul de scriere al autoarei Sarah J. Maas. Alert, misterios, plin de pericole, cu amenințări ce pândesc din diferite direcții și personaje ce par a fi create special pentru a fascina cititorul.
„Ziua Alegerii ar fi putut să nu mai aibă loc. Onorabilul Guvernator al Capului Hisan – această provincie din Seiiki – nu avea să îngăduie niciodată ca zeii să pătrundă într-un loc ce-ar fi putut fi spurcat de boala roșie. Ar fi putut trece chiar și câteva săptămâni până ce orașul să fie proclamat sigur, iar până atunci s-ar fi putut hotărâ că sosirea străinului fusese de rău augur și că următoarea generație de ucenici, nu a ei, trebuia să primească șansa de a deveni călăreți. Pe ea ar fi costat-o totul.
Nu putea să-l dea pe mâna lor. Nici nu putea să-l părăsească. Dacă avea într-adevăr boala roșie, ar fi pus în primejdie toată insula dacă l-ar fi lăsat să hălăduiască de capul lui.
Avea o singură alegere.”
Ființe fantastice, magicieni și regine aflate sub teroare!
Samantha Shannon reușește să ne întindă la maxim capacitatea imaginativului, creând un tărâm fantastic unde omul simplu are de-a face cu dragoni, vrăjitoare și apocalipsa ce amenință existența tuturor.
Două personaje fascinante sunt Tane, tânăra ce își dorește să devină o călăreață a dragonilor, ceea ce și reușește în ciuda piedicilor, pentru un timp; și regina Sabran!
Dar aceste două personaje sunt doar cele care mi-au atras mie atenția de la început. Pe lângă acestea o întâlnim pe Ead care nu este doar tânăra cameristă a reginei, pe alchimistul Roos Niclays, sau chiar pe Nenumitul și planurile sale diabolice.
„Un cap enorm stătea impunător deasupra gardului insulei Orisima. Era al unei făpturi născute din giuvaier și mare.
Din solzi îi ieșeau nori – solzi din piatra-lunii, atât de sclipitori, încât păreau a luci pe dinăuntru. Fiecare ochi îi era ca o stea arzândă, și fiecare corn îi era ca din argint viu, lucind în lumina palidă a lunii. Creatura pluti cu grația unei panglici peste pod și se ridică la ceruti, ușoară și tăcută ca un zmeu de hârtie.
Un dragon.”
Avem parte de aventuri nenumărate, una mai fascinantă decât cealaltă! De suspans și mister, combinate cu o bună doză de thriller!
„Abația portocalului” – un fantasy ce explorează atât imposibilul cât și imaginarul!
„Trecuseră cinci zile de când Loth dispăruse de la palat în crucea nopții, alături de lordul Kitston Glade. Nimeni nu știa unde se duseseră sau de ce plecaseră de la curte fără permisiune. Sabran își purta neliniștea ca pe o mantie, însă Ead o păstra pe-a ei tăcută și aproape.”
Casa Berethnet este casa conducătoare a Inysului de aproximativ o mie de ani. Regina Sabran a IX-a are datoria de a naște o fiică pentru a proteja tărâmul de distrugere, dar Ead constată că asasinii reușesc să se apropie din ce în ce mai mult de ușa iatacului reginei. Ba mai mult, cineva le-a furnizat o cheie pentru a putea pătrunde. Aceasta este hotărâtă să descopere trădătorul…
Autoarea Samantha Shannon a creat o atmosferă plină de suspans, cu trădători ce stau ascunși în umbre, redând lupta pentru putere și beneficii a celor nemulțumiți de condiția lor.
O lectură care taie răsuflarea și încântă cititorul cu fiecare nouă încercare la care sunt supuse personajele cărții.
O încrengătură de primejdii fac ca un paj să ajungă la maestrul alchimist Roos, în încercarea acestuia de a o salva pe regina Sabran. Sulyard încearcă să ajungă la Despot pentru a-l convinge să accepte o alianță cu Inysul.
Pe de-o parte mai este și tânăra călăreață de dragoni Tane, care l-a ajutat să ajungă la Roos, dar și tânărul nobil isynian Loth, bun prieten al reginei, trimis într-o misiune secretă, fără știrea acesteia…
Secrete, comploturi, taine păstrate și pericole ce amenință din toate direcțiile. De toate acestea avem parte pe măsură ce descoperim acest tărâm fantastic. Ni se creionează un tablou în care imaginea de ansamblu se modifică în funcție de locul de unde privești, iar perspectiva se schimbă în funcție de vălurile ce descoperă sau ascund anumite interese.
„Ultima lui scrisoare fusese diferită. Îi spusese lui Sabran, cât mai explicit, că el credea că Vetalda fusese implicată în uciderea lui Rosarian. Era ultima oară când cineva auzise vreo veste de la Ducele Cumpătării, înainte ca porumbeii de stâncă să zboare din Cárscaro, anunțând că Yscalin îl adopta din clipa aceea ca zeu și stăpân pe Nenumit.
Loth avea de gând să afle ce anume se întâmplase în acel oraș. Ce pricinuise ruptura de Întinderea Virtuților și ce se alesese de Fynch. Orice informație era neprețuită dacă Yscalinul declara vreodată război Casei Berethnet, lucru de care Sabran se temuse de mult că avea să se întâmple.”
În timp ce Ead poartă prima bătălie întru apărarea reginei Sabran, tânăra călăreață a dragonilor ajunge în Ginura. Aici descoperă o lume cum nu credea că va întâlni, un fel de mare capitală a timpurilor noastre, un oraș cosmopolit și total deosebit de cel de unde vine ea…
„Ead își îngădui un zâmbet. Nu era de mirare că acum Combe voia să-l găsească pe ocrotitorul fără nume. Dacă înțelesese bine, ea le făcea de petrecanie complicilor lui.”
Un roman a cărui acțiune se împarte pe mai multe planuri și având diferite scopuri, în funcție de personajul implicat. Alert, cu multe răsturnări de situație, „Abația portocalului” este o lectură care deschide noi orizonturi, recreează eterna luptă dintre bine și rău.
Pe măsură ce autoarea deapănă firul acțiunii, observăm o întreagă rețea de minciuni și comploturi, o mulțime de interese și cum fiecare personaj este ambivalent: are o latură bună și una rea, fiind umani.
Cu toate că nu au puteri deosebite, personajele acestui roman întrupează diverse tipologii umane, sunt capabili de sacrificii imense și nu se dau în lături de la nimic pentru a ajunge la destinația propusă.
Sabran își urmează destinul dar pe propria ei cale, Ead nu este doar camerista reginei, ci o slujitoare a Abației portocalului dispusă să o protejeze pe Sabran chiar cu prețul vieții. Loth și prietenul exilat al acestuia, chiar și recunoscându-și frica, dau dovadă de curaj și încearcă să-și ducă misiunea la bun sfârșit. Maestrul alchimist Roos este preocupat în principal de propria lui soartă, dar îi pare rău de tânărul Sulyard, pe care îl crede un tânăr cu imaginație bogată care nu vede pericolul din misiunea pe care singur și-a asumat-o.
Ce să vă spun despre Nenumitul și șleahta lui de dragoni ferm hotărâți să aducă haosul în întregul teritoriu? Sau despre Tane și propriile ei decizii?
Fiecare dintre personaje are de făcut alegeri care le schimbă viața, sacrificii care lasă urme și întotdeauna există posibilitatea ca decizia luată să aibă consecințe nefaste.
În „Abația portocalului” întâlnim atat modele ale curajului cât și ale lașității, observăm personaje care dau dovadă de un real spirit de sacrificiu, dar și lași care se ascund în spatele unor măști de virtute și curaj.
O lectură care solicită cititorul din toate punctele de vedere, care oferă un haos emoțional cărora nu-i rezistă decât cei curajoși, făcându-i martorii unei lupte apocaliptice. Omenirea pusă față în față cu pieirea. Minciuna cu adevărul și credința cu mișelia.
O carte pe care o recomand cu drag iubitorilor fantasyului epic, în special celor care au îndrăgit scrierile autorului George R. R. Martin! Avem parte de surprize și șocuri, de mistere pe care suntem invitați să le descoperim, dar și de lupte aprige pentru supraviețuire.

11 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *