Delicatese Literare
Recenzii

Ademenirea unei doamne de Nora Roberts, Editura Litera, Colectia Carti Romantice – recenzie

Ademenirea unei doamne (Luring A Lady)

Nora Roberts

Editura Litera / Lira

Colecția Cărți Romantice

1. Imblânzind-o pe Natasha – Taming Natasha – 1990 – recenzie
2.  Ademenirea unei doamne – Luring A Lady – 1991
3. Îndrăgostindu-mă de Rachel – Falling for Rachel – 1993 – recenzia
4. Pasiunea lui Alexi – Convincing Alex – 1994 – prezentare
5. Aşteptându-l pe Nick – Editura Litera – Waiting For Nick – 1997 – prezentare
6. Cu gândul la Kate – Considering Kate – 2001- prezentare
Nimic din trecutul lui Sydney Hayward, plin de pri­vilegii și bogăție, nu a pregătit­-o să preia cârma afacerii moștenite de la bunicul ei. Noile res­ponsabilități nu îi lasă timp pentru alte complicații – iar Mikhail Stanislaski reprezintă în mod clar o complicație.
Artistul care locuiește în clădirea dărăpănată aflată în proprietatea lui Sydney este total diferit de bărbații cu care a avut de ­a face. Acest necunoscut, tulburător de masculin și încăpățânat, care vine dintr­-o altfel de lume, pare să aibă un efect straniu asupra ei. Sydney descoperă că este greu să-­i reziste acestui chiriaș.
Mikhail o face să pună la îndoială decizia de a rămâne singură, căci are un talent deosebit nu numai pentru sculptură, ci și pentru a ademeni o doamnă foarte reticentă să-­și lase la o parte reținerile și să se lase pradă pasiunii.
Cei doi reușesc să se ocupe împreună de revoltele din cadrul companiei și de rudele ei răutăcioase, însă vor putea să dea dovadă de suficientă răbdare unul cu celălalt pentru a-­și construi și o viață împreună?
Această serie cuprinde poveștile membrilor familiei Stanislaski, un neam de ucraineni frumoși, pătimași și sentimentali, cu sânge fierbinte de țigani în vene. Yuri și Nadia împreună cu copiiilor au trecut cu ani în urmă munții, marcați de teamă, frig și foame, dar sperând într-un viitor mai bun pentru copii. Și au reușit.
Primul volum, Îmbânzind-o pe Natasha este, după cum arată și titlul, povestea Natashei, fiica cea mare.
Ademenirea unei doamne este povestea lui Mikhail, fratele Natashei. Pentru cei ce au citit primul volum, este vorba de fratele care sculpta acele minunate figurine din lemn pe care le avea expuse Natasha în magazinul ei de jucării.
Personajul principal feminin al cărții este Sydney Hayward, o tânără dintr-o familie foarte bogată, care moștenește pe neașteptate imperiul financiar al bunicului ei, deși nimic nu o pregătise în acest sens. Face față însă cu brio provocării, implicându-se cu multă dăruire în conducerea afacerii, spre neîncrederea familiei și a cunoscuților, care credeau că e doar o „toană” pe care o va depăși în curând spre a se întoarce la „solicitanta” viață socială formată din vizite, plimbări, recepții, sesiuni scumpe de cumpărături.
Prima întâlnire dintre Sydney și Mikhail are loc în biroul ei. Sydney, care aștepta un reprezentant al unei firme de construcții cu care avea stabilită o întâlnire, l-a confundat cu acesta. Privind ținuta lui complet neîngrijită (era evident că venise direct de la lucru), ea l-a întrebat cu ce se ocupă, iar el i-a răspuns că e tâmplar. ..uneori!
„- Ce funcție dețineți, domnule Stanislaski? 
– Funcție? 
– Da, da, ce anume faceți? 
Rânji când simți nerăbdarea din vocea ei. Avea dinții foarte albi și nu prea drepți. 
– Vrei să spui, cu ce mă ocup? Lucrez în lemn. 
– Ești tâmplar?
– Uneori.”
Mikhail venise cu o listă de sesizări din partea locatarilor imobilului în care locuia. Era un imobil care avea urgentă nevoie de reparații, aflat în proprietatea firmei Hayward.
Interacțiunea dintre Sydney și Mikhail e de milioane și ies scântei de fiecare dată, la început din cauza nervilor și a pozițiilor diferite pe care se află fiecare, iar apoi din cauza atracției incendiare dintre ei, căreia ea i se opune din răsputeri, iar el deloc. Cu greu vă puteți închipui două persoane mai incompatibile: ea era stilată, distantă, cu nasul pe sus, deși nu era o persoană rea sau rău intenționată, iar el era direct, sincer, prietenos (mai puțin cu ea, în prima fază), pasional și neprotocolar.
Deși inițial îl tratează ușor condescendent, fără să dea mare importanță cerințelor lui, realizează rapid că acestea erau foarte îndreptățite, iar vicepreședintele firmei ei dăduse dovadă de neglijență și rea-voință în ceea ce privește întreținerea clădirii respective. Prin urmare, Sydney s-a implicat personal în această acțiune, primul pas fiind să se deplaseze la fața locului spre evalua situația. Chiriașii imobilului formau o mică comunitate, în care Mikhail era foarte bine integrat și respectat, iar Sydney l-a invidiat pentru sentimentul de apartenență și solidaritate la un grup. În lumea ei, relațiile erau de suprafață, iar simpatiile erau dictate de interesele de moment.
Pentru a rezolva situația imobilului, Sydney îi încredințează lucrarea lui Mikhail, după ce el i-a prezentat un deviz cu ce cheltuieli ar implica aceasta.
Mi-a plăcut faza în care mama lui Sydney, venită în vizită la biroul ei, face cunoștință cu Mikhail și … îl recunoaște! Nu era un simplu tâmplar, ci un celebru sculptor, ale cărui lucrări erau foarte apreciate.
Nu mi-a plăcut deloc de mama lui Sydney, mi s-a părut o persoană snoabă și superficială, preocupată doar de aparențe și ascensiune socială. În acest sens, cu ani în urmă o împinsese de la spate pe Sydney să se căsătorească cu Peter, prietenul din copilărie al lui Sydney, ce provenea de asemenea dintr-o familie bună. Căsătoria nu mersese, iar Sydney își pierduse nu doar soțul, ci și cel mai bun prieten, motiv pentru care nu dorea să se mai căsătorească. Asta nu conta pentru mama ei, care deja îi găsise un pretendent în persoana unui tânăr bancher. Cât despre Mikhail, pusese ea însăși ochii pe el, sperând la o aventură cu acest „animal magnific”, după cum îl va caracteriza la un moment dat.
Nu vă speriați, Mikhail nu a făcut nici un compromis. Mi-a plăcut enorm de el, și-a recunoscut repede și sincer sentimentele față de Sydney și a făcut tot posibilul să-i înlăture armura. Și a reușit! Am adorat momentele lor de tandrețe!
„Voia.
Căldura lentă, licăritoare se aprindea în stomacul ei.
Tânjea.
Se răspândea, i se răspândea în sânge şi oase.
Avea nevoie.
Val după val de foc lichid se ridicară, plutiră, se scurseră pe pielea ei.
Luă.
Organismul îi explodă într-o scânteiere. Gură la gură, se încordă în el, apăsând gheaţă pe căldură, scoţând aburi, până când aerul deveni atât de gros, încât îi blocă gâtul. Îşi înfipse degetele prin părul lui şi le strânse pumn, în timp ce se înfrupta cu lăcomie din aroma uluitoare a propriei pasiuni.”
Unul din cele mai frumoase momente ale cărții a fost când Mikhail o invită acasă la ai lui la masă (fără să îi spună dinainte unde o duce). Mi-a plăcut foarte mult fermecătoarea atmosferă de familie din jurul unei mese de duminică, unde i-am cunoscut și pe ceilalți membrii ai familiei lui Mikhail.
La ceva timp după asta, vor mai face o vizită surorii lui Mikhail, unde se reunește toată familia, și îi reîntâlnim pe Natasha și Spencer Kimball, din primul volum, la fel de îndrăgostiți, alături de copiii lor.
Cartea va urmări pe un alt plan și situația tensionată și postura neplăcută în care se găsește Sydney la un moment dat în cadrul firmei din cauza uneltirilor vicepreședintelui care îi submina autoritatea, dorindu-și postul pentru el, însă Sydney îi va face față, după cum veți vedea…
Însă nu totul va merge ca pe roze, și, fără să facă înadins acest lucru, Sydney va răni sentimentele lui Mikhail. Relația lor va ajunge într-un punct de cotitură. Dacă și cum îl vor depăși, vă las să descoperiți singuri.
Stați fără emoții, totul e bine când se termină cu bine! E o poveste încântătoare, care mi-a mers la suflet!
”[…] este un bărbat grijuliu, milos. Un bărbat sincer care ştie ce vrea de la viaţă şi îşi urmăreşte ţelul. Tu înţelegi ce înseamnă asta, dar diferenţa este că el nu s-ar folosi niciodată de cineva şi nu ar răni niciodată pe cineva ca să obţină ce vrea. Mă iubeşte. Şi eu… O străfulgeră un sentiment clar, cald şi pe deplin simplu. Îl iubesc pe el.”
„Mereu ştiuse că avea să iubească aşa. Că avea să găsească femeia care să îi schimbe cursul în zigzag al vieţii lui într-un cerc lin. Acum era cu el, visând într-o maşină decapotabilă pe un drum liniştit.”

Cărțile autoarei Nora Roberts pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librarie.netemag.rocartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Nora Roberts

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *