Agent Sonia de Ben MacIntyre, Editura Publisol – recenzie
Agent Sonia – Iubită, mamă, soldat, spioană
(Agent Sonia – Lover, Mother, Soldier, Spy – 2020)
Ben MacIntyre
Editura: Publisol
An apariție: 2021
Traducere: Alina Loreley Rogojan
Nr. pagini: 464
Benedict Richard Pierce MacIntyre (n.1963, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) este istoric pentru cotidianul The Times. A studiat la Abingdon School și la St. John’s College, Cambridge. În 1985, a absolvit prestigioasa instituție britanică de învățământ, specializându-se în studiul istoriei. Este autorul a numeroase volume de cercetare istorică, lucrările sale remarcându-se printr-un stil ce îmbină rigoarea academică cu talentul de povestitor, aceste calități făcându-l pe MacIntyre unul dintre cei mai vânduți autori de non-ficțiune istorică ai momentului, la nivel global.
Lucrări: Forgotten Fatherland: The Search for Elisabeth Nietzsche (1992), The Napoleon of Crime (1997), A Foreign Field (2001), The Man Who Would Be King (2004), Agent Zigzag (2007), For Your Eyes Only (2008), The Last Word (2009), Operation Mincemeat (2010), Double Cross (2012), A Spy Among Friends (2014), SAS. The Rogue Heroes (2017), The Spy and The Traitor (2018), Agent Sonya (2020) .
În seria de autor Ben MacIntyre de la Editura Publisol puteți citi, pe lângă lucrarea de față, și volumele SAS. Eroi și ticăloși (2021) și Spion și trădător (2021).
Aceasta este extraordinara poveste a singurei femei-colonel din Armata Roșie – Ursula Kuczynski sau, după numele de cod, Agent ,,Sonia”.
Iubită, mamă, soție, gospodină, ofițer în Armata Roșie și spioană, Agent ,,Sonia” a fost cea care a sustras, de sub privirile vigilente ale serviciilor secrete britanice, secretul bombei atomice și l-a predat lui Stalin.
Istoria vieții acestei uluitoare femei se conturează chiar în mijlocul marilor conflicte ideologice ale sec. XX dintre comunism, fascism și democrația occidentală.
„O captivantă descriere a vastului teritoriu care se deschide între devotamentul față de cauza revoluționară și satisfacția extraordinară oferită de lumea spionajului.” — The New York Times
„MacIntyre scrie cu hărnicie și intuiție de jurnalist de investigații și cu talentul unui povestitor înnăscut.” — The Guardian
„O narațiune alertă, presărată cu numeroase analize psihologice, în măsură să țină cititorul cu sufletul la gură. Pe scurt, un must-read pentru orice pasionat de istoria spionajului!” — Dr. Florian Banu
,,Agent Sonia” de Ben MacIntyre este o călătorie intensă prin viața zbuciumată a singurei femei-colonel din Armata Roșie – Ursula Kuczynski – , ,,o comunistă înflăcărată, ofițer sovietic în cadrul serviciilor de spionaj militar, distinsă cu numeroase decorații și spion cu pregătire de elită”, cunoscută după numele de cod – Agent ,,Sonia” -, o femeie ce a excelat într-o profesie dominată de bărbați, folosindu-se de imaginea sa de mamă și soție, femeie casnică, de aspectul ei ,,banal” și, nu în ultimul rând, de incompetența, de multe ori crasă, a serviciilor de spionaj străine.
Foarte bine documentată, având la bază chiar propriile jurnalele ale Ursulei Kuczynski, cartea lui Ben MacIntyre surprinde foarte bine viața acestei femei, una dominată de pericol, adrenalină, dar și iubire, angoase, vinovăție.
Călătoria plină de zbucium a Ursulei Kuczynski pe scena socio-politică internațională din secolul XX, începe în anul 1924, când ,,un polițist din Berlin își zdrobea bastonul de spinarea unei fete de 16 ani, contribuind astfel, neintenționat, la nașterea unei revoluționare.” Acesta este momentul în care tânăra Ursula, șocată de diferențele enorme dintre cei săraci și burghezia înstărită, clasă din care, ironic, făcea și ea parte ca fiică de evrei germani înstăriți, se alătură Federației Tineretului Comunist din Berlin, hotărâtă să schimbe cursul societății. Impulsurile tinereții o determină să adere la o ideologie de stânga, una care promitea o schimbare majoră în rândul omenirii – comunismul -, cel care ,,îi va face pe oameni mai fericiți și mai buni.” -, cu atât mai mult cu cât, la momentul respectiv, Revoluția Bolșevică din Rusia arătase deja că ,,vechea ordine era putredă și dorită pieirii”.
La nouăsprezece ani se înscrie în KPD, cel mai mare partid comunist din Europa și, din acest moment, începe o luptă constantă pentru promovarea ideologiei comuniste, dar și împotriva fascismului, acțiunile sale fiind când năvalnice, când liniștite. Nici măcar dragostea nu pune stavilă propriilor emoții, trăiri și nu o împiedică să continue lupta pentru cauza iubită. Ba mai mult, căsătoria cu un tânăr arhitect evreu, Rudolf, îi oferă ocazia cea mai bună de a se face remarcată de personalități internaționale angrenate în lupta împotriva fascismului, dar mai ales pentru promovarea ideologiei comuniste și o ,,aruncă” pe scena spionajului internațional. Cu pași mici la început, dar ambițioasă, îndrăzneață, încăpățânată și dornică de aventură – viața de femeie căsătorită și casnică era una destul de plictisitoare – Ursula acceptă, fără știrea lui Rudolf, să fie gazda unei case conspirative în Shanghai, China, unde se stabilise datorită obligațiilor profesionale ale acestuia, la sugestia celui care va deveni marea sa iubire – Richard Sorje, ,,un spion formidabil”, un comunist înfocat, un bărbat chipeș, șarmant, cu puternic accent german, căruia îi lipseau trei degete de la mâna stângă, adorat și iubit de femei, care știa să se folosească și de cel mai mic avantaj pe care viața i-l oferea, cum ar fi tinerețea și personalitatea Ursulei, una plină de patos.
Prin promovarea ideologiei comuniste, Ursula întrevede o modalitate de luptă împotriva fascismului, pe care îl ura cu înverșunare. Nu simte și nu crede, în niciun moment, că acțiunile sale sunt duse la extrem, iar anturajul pe care și-l formase îi întărește și mai mult convingerile politice.
Relația personală cu Richard Sorje este una scurtă, dar intensă. Acesta însă este cel care îi va schimba complet destinul.
Acțiunile Ursulei, dar și susținerea lui Richard Sorje, o aduc tot mai aproape de serviciile de spionaj sovietice, atrăgând atenția GRU, instituție cu rezidențe înființate peste tot în lume, complet independentă de activitățile serviciilor secrete rivale, KGB și NKVD. La scurt timp, Ursula ajunge să lucreze pentru aceasta sub numele de cod ,,Sonia”, nume care va lăsa o amprentă definitorie asupra întregii vieți.
Activitatea de agent o obligă, de multe ori, să stea departe de copiii săi. Relația cu soțul este inexistentă, dar nu și dragostea. Face compromisuri și sacrificii, multe chiar în viața personală, dar nu se descurajează. Trecerea anilor, copiii, pierderea unor persoane dragi, o fac mai cumpătată, dar nu renunță la propriile idealuri.
Din întreaga activitatea de spionaj, cea mai intensă este cea desfășurată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai ales în anul 1943, când Agent Sonia reușește să obțină și să transmită în Uniunea Sovietică, lui Stalin, informații prețioase despre conținutul Acordului de la Quebec, un document secret încheiat între Marea Britanie si SUA cu privire la colaborarea celor două mari puteri pentru construirea unei bombe atomice. Un acord de maximă importanță, o colaborare între două puteri mondiale, fără a fi invitată însă și Uniunea Sovietică, o altă putere mondială.
O viață întreagă, Ursula Kuczynski a luptat pentru o cauză măreață, pe care a considerat-o bună și corectă, dar înainte de moarte, a acceptat că, în mare parte, a fost una greșită. Cu toate acestea, satisfacția i-a fost mare știind că a dus o viață complexă, că a avut un cuvânt de spus în lupta împotriva nazismului, că a triumfat chiar și atunci când nimeni nu credea în ea și, nu în ultimul rând, că a ajutat Uniunea Sovietică să evite un conflict nuclear cu Vestul. Și pe plan personal a avut o viață intensă: a fost soție, iubită, amantă, a crescut trei copii, a devenit scriitoare cu multe cărți publicate și apreciate de public după ce s-a retras din activitatea de spionaj, a legat prietenii frumoase, a cunoscut personalități marcante ale secolului XX.
,,A trăit mai multe vieți întregi într-una foarte lungă, o femeie cu mai multe nume, numeroase roluri și multiple deghizări.”
Însă, niciodată nu a uitat care a fost menirea sa pe acest pământ, cea de spion.
,,Somnul mi-e chinuit de un coșmar recurent: inamicul îmi suflă în ceafă, iar eu nu am timp să distrug informațiile.”
”Agent Sonia” a fost prima mea întâlnire cu stilul de scriere al autorului Ben MacIntyre și, surprinzător, a fost una plăcută. Cartea m-a atras datorită titlului, neștiind însă ce se ascunde printre filele sale și nici cine a fost ”Agent Sonia”. Narațiunea a fost alertă, așa cum a fost și viața Ursulei Kuczynski, reușind să mă captiveze încă de la primele pagini, iar descrierile evenimentelor ce au marcat existența acestei femei, au evidențiat și mai mult stilul jurnalistic al autorului.
Cu toate acestea, pe tot parcursul lecturii, am avut vaga impresie că Ben MacIntyre a vrut sau a încercat să contureze imaginea unei femei minunate, dincolo de acțiunile sale, fără a-i evidenția prea mult defectele. Personal, am perceput-o ca pe o o femeie, de cele mai multe ori, egoistă, calculată, cu un simț al aventurii mult mai puternic decât cel al iubirii, capabilă să calce în picioare sentimentele celor dragi ei – cum ar fi primul soț, Rudolf, de care divorțează, fără știrea acestuia, printr-un șiretlic. A luptat împotriva fascismului, a condamnat ororile săvârșite de către Hitler, dar s-a făcut că nu vede și a păstrat tăcerea când Stalin a început Marea Epurare, în urma căreia au murit și persoane dragi ei, printre care marea sa dragoste, Richard Sorje. A condamnat o ideologie de dreapta, una odioasă, dominată de crime împotriva umanității – fascismul -, dar a promovat una de stânga la fel de înfricoșătoare și, de asemenea, cunoscută pentru crime împotriva umanității – comunismul. Am înțeles o parte din acțiunile sale, dar acest aspect nu! Dar, este doar o percepție personală.
Recomand cartea tuturor iubitorilor de cărți de nonficțiune, cu precădere istorică, celor care citesc cărți cu și despre spionaj, cărți care oferă un mix de suspans și adrenalină, dar nu numai.
12 Comments
familiasimionescuyahooro
Excelenta recenzia, o carte foarte interesanta care ma tentează! Felicitări, mulțumesc pentru recomandare❤️
Mirela Barbălată
Mulțumesc!
Oli
Ce carte interesanta! O recenzie foarte frumoasa si tentanta, felicitari Mirela si multumesc pentru recomandarea extraordinara!
Mirela Barbălată
Mulțumesc!
Tyna
Foarte frumoasă și tentantă recenzie! Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Tyna!
anasylvi
Cartea este interesanta, foarte bine prezentata si ai punctat ceva important: dornici sa se opuna unei orori cum a fost nazismul, multi oameni au fost pacaliti de ideologia comunista, pana si-au dat seama (unii) ca e doar o alta fata a monedei extremiste. Se pare ca oamenii continua sa nu inteleaga ca opunand unei extreme o alta extrema nu echilibrezi balanta, ci o dai peste cap mai rau, ceea ce a dus la foarte multe probleme. Multumesc pentru recomandare!
Mirela Barbălată
Așa este! Pentru mine este de neînțeles acest aspect
Dar când vine vorba de politică, lucrurile sunt mult mai complexe și interpretabile în funcție de tabăra în care te situezi.
Daniela Balan
O carte interesantă ! Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia ! Felicitări ❤️
Mirela Barbălată
Mulțumesc!
Geo
Mulțumesc pentru recomandare.
Mirela Barbălată
Mulțumesc!