Delicatese Literare
Recenzii

Agentul 6 de Tom Rob Smith, Editura Univers – recenzie

Agentul 6 (Agent 6

Tom Rob Smith

Editura Univers

Colecția Enigma
An apariție: 2017
Nr. pagini: 464
Traducerea: Oana Celia Gheorghiu

Leo Demidov Series:

1. Copilul – Child 44 – 2008
2. Raportul secret – The Secret Speech – 2009
3. Agentul 6 – Agent 6 – 2011
Tom Rob Smith s-a născut la Londra în 1979. A debutat în 2008 cu romanul Copilul 44, care s-a bucurat de un mare succes, a fost tradus în peste treizeci de limbi și l-a transformat într-o celebritate. Trilogia „rusă” a fost completată de Raportul secret (2009) și Agentul 6 (2011). Cel mai recent roman al său, Ferma, a apărut în traducere la Editura Univers în 2016. Tom Rob Smith este și scenarist de televiziune, scriind pentru BBC serialul London Spy (2015).
Într-o poveste palpitantă care se întinde pe toată durata Războiului Rece și ne poartă de la Moscova la New York și la Kabul, fostul agent KGB Lev Demidov încearcă să afle adevărul despre moartea soției sale, printre intrigile de spionaj ale marilor puteri, căutându-l neobosit pe singurul om care poate desluși totul: misteriosul Agent 6.
Stilul autorului l-am descoperit de curând în romanul „Ferma„. Mi-a plăcut și am fost foarte curioasă să citesc și altceva.
Agentul 6 este volumul ce încheie trilogia rusă. Din această trilogie fac parte romanele: Copilul 44 , Raportul secret și Agentul 6.
Chiar dacă nu am citit primele două volume, am putut să înțeleg perfect acțiunea pentru că acestea pot fi citite și separat.
Acțiunea primei părți se petrece în Moscova. Personajul principal este Lev Demidov, un tânăr ofițer KGB în vârstă de douăzeci și șapte de ani. Singura iubire pe care o simțea era pentru patrie și își riscase viața de nenumărate ori în numele acesteia. A fost devotat Statului, iar Statul la rândul său i-a oferit putere. A luptat cu eroism în timpul Războiului Rece unde a primit numeroase decorațiuni și a crezut cu adevărat în cauza comunismului din timpul regimului lui Stalin.
Cinsprezece ani mai târziu s-a retras din poliția secretă și s-a căsătorit cu Raisa, o tânără profesoară pe care o cunoscuse în urmă cu mulți ani în Moscova, în timpul dictaturii staliniste. Odată căsătorit, Lev i-a oferit soției toată dragostea ce înainte o oferise Statului. Aveau două fete adoptate – pe Elena și pe Zoia.
Raisa urma ea plece împreună cu fiicele lor la New York într-o delegație. Pentru că Lev luase decizia de a părăsi KGB-ul cu ani în urmă, nu mai avea nicio șansă să primească documente pentru a putea călătorii în străinătate.
– Nu vreau să mergeți. Nu pot să controlez asta. Călătoria asta…
Raisa îl întrerupse.
– Am luat o hotărâre. Totul e pus la punct. Știu ce părere ai despre călătoria asta. Ai fost împotrivă încă de la început fără să-mi dai un motiv serios. Îmi pare rău că nu poți să vii. Mi-ar plăcea să fii și tu acolo. M-aș simți mai în largul meu cu tine alături. Și am depus cerere să vii și tu cu noi. Dar a fost imposibil. Nu mai am ce să fac. Doar să mă retrag fără nici un motiv în ultima clipă, ceea ce ar fi mult mai periculos decât să plec, cel puțin din punctul meu de vedere.
În partea a doua acțiunea se petrece la New York și o are în prim plan pe Raisa.
O delegație de studenți și elevi urmau să susțină un concert, cu scopul de a îmbunătății relațiile dintre Est și Vest. Raisa fusese propusă să conducă această delegație iar ea considera că această oportunitate îi dădea șansa de a se face cunoscută și de a o ajuta în cariera ce și-o dorea.
În aplauze politicoase, Raisa își conduce studenții pe scenă. Și rușii și americanii purtau haine identice și cântau muzică nouă scrisă de compozitori internaționali. Raisa era foarte mândră de reușita ei dar bucuria nu a durat mult. Un bubuit puternic dezlănțuise haosul.
Unul din cântăreții concertului este ucis iar Raisa este implicată fără voia ei.
Privindu-și fiica, Raisa nu văzu sânge pe bluza Elenei, și nici vreun alt semn că ar fi fost rănită. Îi smulse haina roșie, haină pe care Raisa nu o mai văzuse niciodată. În buzunar simți ceva greu. Băgă mâna și apucă un mâner rece din metal. Era un pistol. Știu imediat, fără urmă de îndoială, că era arma cu care fusese împușcat cântărețul Jesse Austin.
Elena fusese implicată într-un complot și, împreună cu mama sa, sunt luate în custodia poliției. Sub pretextul mutării, Raisa este scoasă și plimbată printr-o mulțime de oameni. Acesta este momentul în care este împușcată și moare pe loc.
În urma tragediei la toate radiourile se auzea aceeași știre.
– Aseară, cântărețul celebru odinioară Jesse Austin a fost asasinat, fiind împușcat în public. Suspecta este o rusoaică, o comunistă bănuită că ar fi fost amanta lui. Surse din cadrul Poliției New York ne-au dezvăluit că femeia le-a spus polițiștilor după comiterea crimei, că l-a împușcat pe domnul Austin pentru că acesta nu și-a ținut promisiunea de a se căsătorii cu ea, pentru a o salva de Rusia sovietică. Domnul Austin este deja căsătorit. Aventura tragică nu se oprește aici. Noaptea trecută, soția lui, ca să se răzbune pentru această crimă, a luat un pistol și a pătruns în secția de poliție, împușcând-o pe rusoaică. După ce a ucis-o pe suspectă, doamna Austin a întors arma către sine însăși…
După o săptămână, elevii și studenții se întorc acasă. Pe cât de voioasă de fusese plecarea, pe atât de tristă le era revenirea. Ajunse acasă, Elena și Zoia erau așteptate de un om. În acest om nu se mai regăsea nimic din tatăl lor. Tulburat și vizibil slăbit, ochii lui Lev o căutau neîncetat pe Raisa.
– Îl iubești pe omul ăsta, pe Mihail Ivanov, care lucrează pentru departamentul ăsta secret?
Ți-am spus că motivația lui este egalitatea și dreptatea.
Elena, el nu te-a iubit. Te-a manipulat prin dragoste. Ăsta a fost prețul tău. Ai fost cumpărată. Totul a fost pus la cale. Dragostea a fost o minciună, trucul cel mai simplu si mai evident cu putință.
Lev nu crede nimic din cele ce s-au întâmplat și este hotărât să descopere cine i-a ucis soția și care au fost motivele. Speră să-l găsească pe ucigaș chiar dacă autoritățile nu-i ofereau șansa de a părăsi Moscova. Încercând să ajungă la New York cu orice preț, Lev este prins de autorități și rănit în mod intenționat iar apoi plasat în arest.
După șapte ani de suferință nu mai simte nimic. Drogurile îl goliseră de toată amărăciunea pe care o trăise în toți acești ani.
Citind această carte destul de profundă, veți descoperii momentul în care Elena a făcut greșeala vieții ei, greșeală pentru care a plătit cu viața chiar mama ei, Raisa.
Veți afla și cum a reușit Lev să-l găsească pe Agentul 6 și ce alte secrete uluitoare a descoperit, lucruri dure pe care nici măcar nu le bănuia.
Nu pot spune că această carte mi-a ajuns la suflet dar m-am bucurat să o citesc și să descopăr amănunte din perioada comunistă.

Mulțumim Editura Univers pentru cartea Agentul 6 de Tom Rob Smithprimită pentru recenzie

Cartea/ cărțile autorului pot fi comandate de pe edituraunivers.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.rodol.ro

Recenzii Editura Univers

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *