Delicatese Literare
Recenzii

Al cincilea martor de Michael Connelly, Editura RAO – recenzie

Al cincilea martor

(The Fifth Witness – 2011)

Michael Connelly

Nr. de pagini: 520

An apariție: 2020

1. Avocatul din limuzină – Editura RAO – The Lincoln Lawyer – 2005 – recenzie
2. Verdictul – Editura RAO  – The Brass Verdict – 2008 – recenzie
3. Până la capăt – Editura RAO – The Reversal – 2010 – recenzie
4. Al cincilea martor – Editura RAO – The Fifth Witness – 2011
5. Zeii vinovăției – AEditura RAO – The Gods of Guilt – 2013 – recenzie
6. Jocul de domino – Editura RAO – The Crossing – 2015 – recenzie
7. Legea inocenței – Editura RAO – The Law of Innocence – 2020 – recenzie
8. Resurrection Walk – 2023

O lectură incitantă, cu un strop de venin pentru savoare

Michael Connelly revine cu un caz care îl pune pe Mickey Haller, avocatul din limuzină, față în față cu lumea privilegiată a băncilor și a activității de executare silită și care vă va ține cu sufletul la gură.

În Al cincilea martor se concentrează aproape exclusiv pe ce se întâmplă între pereții sălii de judecată, dar punând accentul pe jocul „oferă și primește“ dintre procuror, avocatul apărării, judecător și juriu, un amestec complex de personalități și strategii legale. Narațiunea lui Connelly este deosebit de bogată. Mickey Haller ne conduce prin întreaga poveste în timp real, observându-și gafele și lăudându-se pentru improvizațiile rapide. Nu strică nici faptul că intriga este picantă: o femeie pe care Haller o reprezenta într-un proces împotriva băncii care încerca să-i ia casa este acuzată că l-a ucis pe bancherul care se ocupa de executarea silită. Combinând informații extrase din ziare privind criza ipotecară și cu o distribuție de personaje care sfidează stereotipurile, Connelly arată, încă o dată, că succesul său nu este trecător. Și, aparent, nici al lui Mickey Haller, care pune la cale o ultimă răsturnare de situație ce vă va mulțumi cu siguranță.

„Când ești printre cei mai buni, milioane de cititori îți așteaptă cu nerăbdare următoarea carte, iar criticii sunt pregătiți să-ți distrugă reputația în cazul în care oferi o poveste mai puțin decât excelentă. Așa cum se spune, este mai greu să rămâi în top decât să ajungi acolo. Cu Al cincilea martor, Connelly nu are de ce să se îngrijoreze. Își poate păstra tronul în continuare și reputația intactă. Acesta este unul dintre cele mai complete romane sub toate aspectele. Proza este meticuloasă, ascuțită precum scalpelul și ține fiecare fir al poveștii strâns unit.“ – Jacques Filippi, House of Crime and Mystery

Michael Connelly ne încântă în Al cincilea martor cu o nouă poveste incitantă care îl are în centrul ei pe cinicul dar atât de carismaticul Mickey Haller, celebrul ”avocat din limuzină”.

Criza economică declanșată în Statele Unite a produs multe drame și a creat multe distorsiuni în viața socială. În perioada de avânt economic, mulți oameni și-au achiziționat locuințe în regim ipotecar însă, când afacerile au luat-o la vale, majoritatea au întâmpinat dificultăți în a-și achita ratele, unii dintre ei ajungând până la a fi executați silit de către bancă și evacuați. Afectat și el de criză, Mickey Haller s-a reorientat, încheind contracte de reprezentare cu aceștia. Mickey nu avea cum să schimbe deznodământul, într-un final oamenii oricum aveau să-și piardă casele dacă nu găseau o resursă miraculoasă pentru a-și achita datoriile restante, însă putea să întârzie acel moment folosindu-se de tot felul de chichițe avocățești în care excela.

Când Lisa Trammel, una din clientele sale, a fost acuzată că l-a ucis pe Mitchell Bondurant, șeful departamentului de operațiuni silite al băncii WestLand Financial, Mickey a început să simtă din nou ”vânt în pânze”, preluând imediat cazul și revenind cu entuziasm la specializarea sa de bază, apărător în cazuri penale.

Mickey nu o simpatiza deloc pe Lisa, care se dovedise a fi una dintre cele mai dificile cliente ale sale, ignorându-i adesea sfaturile și alegând să-și caute dreptatea în stradă, militând zgomotos în fața băncii sau prin postări agresive pe facebook, făcându-se remarcată și câștigându-și o serie de adepți aflați în aceeași situație cu ea.

Deranjați de comportamentul ei ostil, funcționarii băncii obținuseră un ordin de restricție împotriva Lisei, care nu mai avea voie să se mai apropie de bancă. Totuși, în dimineața în care Mitchell Bondurant fusese găsit cu capul spart în garajul aflat la subsolul clădirii, una din funcționare susținea că a văzut-o pe Lisa trecând prin apropiere. În urma interogatoriului la care a fost supusă, Lisa a dat mai multe răspunsuri contradictorii, fiind arestată și pusă sub acuzare, moment în care a cerut să fie reprezentată de avocatul ei.

La discuția cu Lisa, Mickey a fost mai degrabă enervat de pretenția acesteia că este nevinovată. În îndelungata lui experiență profesională, el știa că, de fapt, clienții lui sunt vinovați până în măduva oaselor deși susțin contrariul, însă asta nu îl împiedica să folosească orice tertip pentru a-i salva. De mult timp nu își mai permitea luxul să aibă procese de conștiință. Facturile trebuiau plătite, stilul lui de viață era unul departe de a fi auster, iar educația fiicei lui era una foarte costisitoare.

Mentalitatea lui era diametral opusă celei ale fostei lui soții, Maggie, care era o fanatică a ideii de a face dreptate, îmbrățișând cariera de procuror criminalist. De aceea, deși se iubiseră nebunește în tinerețe și încă se iubeau, Mickey și Maggie nu aveau nicio șansă în a conviețui împreună, deși Mickey mai purta încă o urmă de speranță în suflet în acest sens.

Revenind la cazul Lisei, Mickey și-a suflecat mânecile și și-a pus întreaga echipă la treabă, speculând orice mică fisură din dosarul acuzării.

Încă o dată, Michael Connelly ne demonstrează că excelează în a prezenta procesul desfășurat în sala de judecată unde, paradoxal, vedem că adesea nu este vorba de dreptate sau de justiție ci, mai degrabă, despre cine poate manipula mai bine juriul cu un spectacol ca de magie, cu mult fum și oglinzi, în care se abate atenția de la faptele evidente printr-o mișcare iscusită a mâinii, creând iluzia unei alte realități. Vulnerabilitatea sistemului este evidentă, iar negocierile dintre procuror și avocatul apărării sunt la ordinea zilei.

După ce mai multe probe compromițătoare păreau să o ”îngroape” definitiv pe Lisa, Mickey a găsit mai multe indicii ce indicau o punere în scenă, Mitchell Bondurant având mai mulți dușmani puternici și periculoși, ce l-ar fi vrut anihilat, astfel că Mickey a început să se îndoiască de vinovăția Lisei, părându-se că avea de-a face cu unul din rarele cazuri în care clientul său era cu adevărat  inocent.

Trebuie să recunosc că, deși am bănuit o parte din final, Michael Connelly a reușit să mă uluiască din nou cu o întorsătură spectaculoasă de situație, deznodământul fiind unul neașteptat.

Vă invit să-l urmăriți pe Mickey Haller în acțiune, făcându-și numărul la forma lui maximă în sala de judecată. Dacă nu se făcea avocat, cu siguranță avea șanse la un Oscar performând în lumea filmului 😅

Ultimul act nu s-a jucat însă în sala de judecată. Conștiința este ceva extrem de complicat și se poate trezi când ți-e lumea mai dragă. Cei care, la fel ca și mine, cred în spiritul dreptății, indiferent de forma în care se produce, vor fi cu siguranță satisfăcuți de surpriza de la final!

Cartea Al cincilea martor de Michael Connelly poate fi comandată pe raobooks.comelefant.ro, libris.ro, librariadelfin.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro, emag.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți Michael Connelly

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *