Delicatese Literare
Recenzii

Amurg la marea Neagră de Domnica Rădulescu, Editura Tritonic – recenzie

Amurg la marea Neagră

Domnica Rădulescu

Editura Tritonic

Colecția Casmir
An aparitie: 2012
Nr. pagini: 256
Domnica Rădulescu este profesor de literatură comparată la Washington and Lee University,Virginia, SUA. Ea a primit în 2011 Outstanding Faculty Award și a fost bursier Fulbright de două ori. Este autoarea a trei romane bine primite de critică: Country of Red Azaleas (Twelve, Hachette 2016), Black Sea Twilight (Doubleday 2010 & 2011, Amurg la Marea Neagră, Tritonic 2012) și Train to Trieste (Knopf 2008 & 2009, Trenul de Trieste, Tritonic 2008, 2018) și a mai multor piese de teatru. Două dintre piesele sale de teatru au fost finalistele competiției Jane Chambers Playwriting. Domnica Rădulescu lucrează acum la al patrulea roman, My Father’s Orchards, și la un volum de memorii cu titlul Dream in a Suitcase. A obținut doctoratul în literatură franceză și italiană la Universitatea din Chicago (1992). În 1983, s-a stabilit în SUA, la Chicago, ca refugiat politic.
În timp ce soarele răsare pe țărmurile magice ale Marii Negre și își răspândește razele deasupra apei, Nora Teodoru se gândește doar la visul ei de a deveni pictor și la dragostea ei pentru Gigi, prietenul ei din copilărie, din partea turcă a orașului Mangalia. Dar norii de furtună se adună iar viața sub dictatorul Nicolae Ceasușescu devine din ce în ce mai insuportabilă. Nora și Gigi fac planuri să fugă în Turcia, dar nimic nu-i poate pregăti pentru evenimentele care vor urma.
Cinci ani după revoluție, Nora este pe cont propriu în Paris încercând să devină pictor. Dar Gigi reapare neașteptat în viață ei și amândoi trebuie să facă față șocului descoperilor despre fiecare.
Nora realizează că viața ei nu va mai fi niciodată la fel …
Orice carte care are pe copertă Marea Neagră mă atrage ca un magnet. Aşa s-a întâmplat şi în cazul acestei cărți căreia nu i-am putut rezista, şi povestea dintre coperţi m-a prins în mrejele ei.
Amurg la Marea Neagră ne prezintă povestea Norei, o adolescentă de liceu, şi unui tânăr turc, Gigi, de 16 ani, purtându-ne de la începutul anilor ‘80 şi până după revoluţia din 1989.
Acţiunea cărţii începe în Mangalia, la malul Mării Negre şi, din prima pagină, autoarea ne face cunoştintă cu personajele alături de care vom calători de-a lungul lecturării cărţii.
Amândoi fiind în timpul vacanţei, singura lor grijă era să stea toată ziua pe malul mării, să înoate. Dacă Nora îşi dorea să devină o pictoriţă celebră şi cochetează cu pânze şi vopsele, Gigi îşi dorea să devină ofiţer de marină şi căpitan, la fel ca tatăl lui.
Nora nu este singură la părinţi, are un frate geaman, pe Valentin, care stă la București împreună cu mătușa Raluca pe motivul că este un bun pianist şi trebuie să primească o educaţie specială. În momentul când mătușa Raluca se loveşte de nişte probleme de sănătate foarte grave şi este nevoie ca ea să stea internată, Valentin se va întoarce acasă şi vor forma un trio, Nora, Gigi şi Valentin. Nu degeaba se spune ca gemenii au ceva special, este adevărat şi în cazul gemenilor noștri.
Înainte de evenimentul major care se petrecea în Mangalia pe timpul verii – Ziua Marinei – și pe care cei doi tineri îl așteptau cu nerăbdare, a izbucnit o furtună. Adăpostindu-se de ploaie, Nora și Gigi au fost martori la gestul disperat al unei tinere care a încercat să se înece. Cei doi o salvează, iar momentul în care Gigi îi face acesteia respirație artificială este momentul în care Nora realizează că sentimentele ei față de Gigi au evoluat de la prietenie la ceva mult mai profund. Anushka, o emigrantă de origine poloneză care trăia în Franta, va avea un impact destul de puternic asupra vieții Norei.
Aș vrea să mă transform într-un șarpe uman magic și să trăiesc cu Gigi sub ape, fără să mai revenim vreodată la suprafață, doar să înotăm întruna în smaraldul acestei mări nebune și să locuim într-un coral roșiatic”.
Autoarea ne povestește și despre viața în regimul comunist; despre lipsurile care afectau viața tuturor și despre faptul că nu exista nici măcar dreptul de a pomeni despre aceste lipsuri.
Dar să revenim la Nora si Gigi care şi-au dat seama de sentimentele lor şi care, împreună, au cunoscut fiorul primei iubirii. Dragostea lor împărtășită a avut ca rezultat o sarcină nedorită, sarcină care a fost oprită printr-un chiuretaj clandestin într-un apartament din București, în timp ce părinții Norei știau că ea și Valentin erau la meditații. Nora lua meditaţii pentru a se perfecţiona ca să intre la Arte, Valentin pentru a intra la Conservator. Acest chiuretaj ilegal aproape a costat-o viaţa pe Nora şi a avut repercursiuni asupra familiilor lor. Securitatea a aflat că se făcuse un chiuretaj şi încercau să afle cine este doctorul; Ceaușescu nu era de acord cu avorturile, iar cei care erau prinşi plăteau scump.
Datorită acestui chiuretaj, niciunul dintre cei trei nu a intrat la facultate, chiar dacă erau pregătiţi. Au fost declaraţi respinşi şi în acel moment a încolțit ideea fugii din țară în Turcia, la nişte rude de-ale lui Gigi. Planul a fost făcut, urmau să înoate până într-un punct, de unde aveau să se îmbarce pe un vapor către Turcia. În ultimul moment Valentin a zis ca renunță şi că rămâne acasă cu părintii, şi au plecat doar cei doi. Dar planul de acasă nu se potrivește cu cel din târg, după cum se știe. Nora s-a trezit singură în Turcia, în casa rudelor lui Gigi, fără să îşi amintească ceva. Vă las să citiți și să aflați ce s-a întâmplat cu Gigi.
După o perioadă de stat in Turcia, unde a pictat şi s-a plimbat încercând să se regăsească, Nora s-a hotărât să o sune pe Anushka pentru a pleca în Franţa. A dovedit mult curaj când s-a îmbarcat în avionul cu destinatia Franța, plecând singura spre necunoscut. Ajunsă în Franţa, Nora nu a găsit ce se aştepta, ea a gasit o epavă, o dependentă de droguri, în loc de fata frumoasă pe care a cunoscut-o la malul marii. Nu a renunţat şi, cu mult sacrificiu, a reuşit să o aduca pe linia de plutire pe  Anushka. Vă las să citiţi care a fost reacția Anushkăi atunci când îl cunoaşte pe Valentin.
Nora a căutat să îşi continue studiile, s-a înscris la o şcoală, a început să picteze și i-a mers din ce în ce mai bine. În cadrul unei expoziții organizate cu picturile sale, Nora are parte de surpriza vieţii ei. Destinul îşi bagă nasul şi îi aduce omul iubit, omul după care a suferit atâţia ani, îl aduce la expoziţia ei într-o zi cu o foarte mare încărcătură emoțională.
Să nu credeţi că lucrurile s-au aranjat, că totul a fost foarte simplu, nu a fost deloc așa, pentru că, după câțiva ani, fiecare avea nebuniile lui, frustrările lui… Oare vor putea trece peste, îşi vor putea întemeia o familie? O să aflaţi doar dacă citiți aceasta carte!
Faţă de Trenul de Trieste această carte mi s-a părut mult mai complexă, mult mai greu de citit, evenimentele se petreceau cu o repeziciune care de multe ori mă lăsa pe dinafară şi trebuia să reiau fraza.
Pe tot parcursul lecturii cărții am avut impresia că citesc nu un singur roman, ci mai multe, povestea fiind atât de alertă şi de amănunţită, fără însă ca autoarea să se piardă în detalii.

O carte foarte bine documentată, o descriere a Mării Negre superbe, orice om care citeşte prima parte a cărţii şi nu a văzut Marea Neagra cu siguranță  îşi va dori să o vadă. O carte pe care o recomand!

Mulțumim Editurii Tritonic pentru cartea Amurg la Marea Neagră

de Domnica Rădulescu, oferită pentru recenzie

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *