Anne de la Green Gables de Lucy Maud Montgomery, Editura Bestseller – recenzie
Anne de la Green Gables
Lucy Maud Montgomery
Editura: BESTSELLER
Anul apariției: 2021
Nr. pagini: 526
Traducere din limba engleză de Silviana Boian
Carte tradusă în 36 de limbi
50 milioane de exemplare vândute
Romanul cu cele mai multe ecranizări
Lucy Maud Montgomery a fost o scriitoare canadiană care și-a început cariera scriind pentru un ziar din Halifax, Canada. Revenită în Insula Prințului Edward, unde s-a născut, L.M. Montgomery a continuat să scrie. Romanul Anne de la Green Gables a devenit rapid un mare succes, aducându-i autoarei recunoașterea internațională. Scris pentru toate vârstele, „Anne de la Green Gables” este un roman clasic, devenit bestseller de la prima apariție. Cartea a fost tradusă în 36 de limbi și a intrat în Top 25 cele mai bine vândute cărți ale tuturor timpurilor.
Anne Shirley, o orfană de unsprezece ani, vine la Green Gables, într-un colț verde al Insulei Prințului Edward, doar pentru a descoperi că familia Cuthbert – bătrânul Matthew și sora lui severă, Marilla – vor să adopte un băiat, nu o fată.
Dar înainte de a o putea trimite înapoi, Anne – care pur și simplu are nevoie de mai mult spațiu pentru imaginația ei vivace și de o casă adevărată – reușește să-i cucerească în totalitate.
O poveste încântătoare, care explorează vulnerabilitatea, așteptările și visurile unui copil care crește, Anne din Green Gables este, de asemenea, un portret minunat al unor vremuri, al unei familii și, mai ales, al iubirii.
„O carte fascinantă!” – Los Angeles Review
„Anne reprezintă tot ceea ce ne dorim să fim, cineva care se bucură cu adevărat de tot ce ne înconjoară.” – The Guardian
„Anne este cel mai drag și mai încântător copil.” – Mark Twain
Anne de la Green Gables. Acum un film Netflix
Anne de la Green Gables de Lucy Maud Montgomery, pe care am găsit-o pe libris.ro în această minunată ediție de la Editura Bestseller, este o poveste fermecătoare și înduioșătoare care urmărește maturizarea unei fetițe, Anne Shirley.
Marilla și Mathew – soră și frate de vârstă mijlocie, necăsătoriți -, locuiesc în Avonlea, Canada, pe Insula Prințului Edward (care este locul natal al autoarei Lucy Maud Montgomery, iar dragostea pentru acest ținut se simte din toate descrierile întâlnite în carte), la ferma Green Gables. Având nevoie de un ajutor la fermă, cei doi s-au hotărât să înfieze un băiat, căruia să îi ofere în același timp un cămin. Însă, din cauza unei neînțelegeri, le este trimisă o fetiță!
Avea o față micuță, albă, slabă și foarte pistruiată, gura îi era mare la fel ca și ochii care, într-o anumită lumină și dispoziție păreau verzi iar alteori gri. Cam atât ar fi observat un spectator oarecare, un spectator foarte atent ar fi observat că bărbia era foarte ascuțită și pronunțată, că ochii mari erau foarte inteligenți, plini de viață, că avea buze frumoase și o gură expresivă, că fruntea era lată și plină, pe scurt, spectatorul nostru foarte atent și perspicace ar fi putut trage concluzia că trupul acestei fetițe rătăcite era animat de un suflet rar întâlnit.
Astfel, când blajinul Mathew ajunge la gară pentru a întâmpina băiatul dorit, o găsește doar pe micuța Anne, o orfană în vârstă de unsprezece ani, care îl aștepta nerăbdătoare, fericită că va fi înfiată și va avea un cămin și o familie!
Peronul lung era aproape gol, singura ființă de prin preajmă era o fată care ședea pe un morman de țigle la capătul peronului. De abia înregistrând faptul că era vorba de o fată, Mathew trecu pe lângă ea cât putut de repede fără a arunca vreo privire, dacă s-ar fi uitat la ea cu siguranță că ar fi observat încremenirea tensionată și expectativa care se citeau în atitudinea și expresia ei. Stătea acolo, așteptând ceva sau pe cineva și, având în vedere că singurul lucru de făcut în acel moment era să stea și să aștepte, stătea și aștepta cu toată ființa ei.
Neputând să o lase pur și simplu în gară, Mathew o ia la fermă, lăsând-o pe Marilla să-i spună fetiței că ei vor de fapt un băiat. E sfâșietoare dezamăgirea copilei atunci când realizează că nu e dorită!
– Nu mă vreți, strigă ea nu mă vreți pentru că nu sunt băiat! Trebuia să mă aștept la așa ceva, nimeni nu m-a vrut niciodată, ar fi trebuit să știu că era prea frumos să dureze, ar fi trebuit să știu că nimeni nu mă vrea cu adevărat. Oh, ce-o să mă fac?
În primă fază, Marilla vrea să o trimită înapoi la orfelinat, dar în cele din urmă inima ei bună și insistențele lui Mathew au câștig de cauză și hotărăște să o păstreze.
– Fata asta va trebui trimisă înapoi la orfelinat.
– Da, presupun spuse Mathew șovăind.
– Presupui! Nu ești sigur?
– Păi, Marilla, e o fetiță tare drăguță. E cam păcat să o trimitem înapoi, când își dorește atât de mult să stea aici.
– Mathew, doar nu vrei să spui că ești de părere că ar trebui să o păstrăm?
Uimirea Marillei nu ar fi putut fi mai mare nici dacă Mathew și-ar fi manifestat intenția de a sta în cap.
– Păi nu, presupun că nu, nu chiar, se bâlbâi Mathew, care se simțea încolțit într-un mod neplăcut, căci chiar asta voia să spună. Presupun că nimeni nu se poate aștepta să o păstrăm.
– Păi normal că nu. Cum ne-ar fi de ajutor?
– I-am putea fi noi de ajutor ei, spuse Mathew dintr-o dată, pe neașteptate.
Anne este o copilă veselă, exuberantă, inimoasă și prietenoasă, inteligentă, foarte vorbăreață și impulsivă, dar în același timp visătoare și cu o imaginație debordantă care, deși i-a fost o alinare și un loc de refugiu atunci când realitatea era prea dură, o va băga și într-o mulțime de belele, după cum vom vedea! Povestea este foarte emoționantă, dar nu este lipsită de umor, iar lectura ei a fost o încântare!
Rămasă la Green Gables, Anne se va acomoda rapid. Va merge la școală și își va face o ”cea mai bună prietenă” în persoana Dianei, o fetiță frumoasă și liniștită, care se va dovedi o prietenă de nădejde. Însă Anne nu era un copil ușor de strunit și va face multe boroboațe, care vor pune nervii Marillei la grea încercare: o va jigni pe doamna Lynde (o vecină inimoasă, dar cam băgăreață și bârfitoare, ce-i drept!) când această îi spune în față că e prea slabă, urâțică și îmbrăcată nepotrivit. Va sparge tăblița de scris în capul unui coleg care a strigat-o ”Morcoveață” (pe Anne o făceau teribil de nefericită părul ei roșu aprins și pistruii de pe față), și câte și mai câte! Dar, pe de altă parte, va salva viața surioarei Dianei, datorită experienței ei cu copiii mici (în ciuda vârstei fragede, îngrijise copii la o familie care o ținuseră la ei câțiva ani, muncind peste puterile ei, fără să fie însă îndrăgită sau apreciată), va câștiga iubirea, dar și încrederea Marillei (pe ale lui Mathew le avea deja, necondiționat), își va dovedi valoarea ca elevă. Însă totul cu pași mici, treptat.
Imaginația și firea ei poetică, dar și talentul literar, o vor face să inventeze povești și, extaziată de minunățiile naturii înconjurătoare (pomii înfloriți, lacul cu ape limpezi, pădurea umbroasă și foșnitoare, potecile pitorești), să le dea nume ca Lacul cu unde scânteietoare sau Calea dalbă a desfătării.
Asistăm, peripeție cu peripeție, anotimp după anotimp, la evoluția și maturizarea Annei. Pe măsură ce crește, modul în care interacționează și în care se raportează la cei din jur se schimbă, învață să-și mai înfrâneze imaginația și să stea mai puțin cu capul în nori și mai mult cu picioarele pe pământ, să ierte, dar și să ceară iertare atunci când greșește, să-i aprecieze pe cei din jur și, mai ales, pe sine însăși.
O carte fermecătoare, pe care o recomand cu drag tuturor cititorilor! O lectură pentru toată familia, plină de căldură, emoție, umor, o poveste despre iubire necondiționată, altruism, bunătate, prietenie, recunoștință, cu personaje ușor de îndrăgit și admirat.
Sunt atâtea persoane în lume care ne iubesc… numai dacă am avea ochi pentru a vedea, inimă pentru a iubi și mâini pentru a primi ceea ce ne este oferit.
De-a lungul timpului, Anne de la Green Gables a avut parte de numeroase ecranizări, unele dintre acestea de desene animate: filme pentru cinema - de la filmul mut din 1919, la muzicalul din 2017; filme pentru televiziune – primul datând din 1956, cel mai recent din 2016; seriale Tv – de la adaptarea BBC din 1952, până la serialul HBO din 2016, cu Martin Sheen în rolul lui Matthew, și cel de curând de pe Netflix) și multe producții radiofonice, toate demonstrând succesul incontestabil al caracterelor personajelor create de scriitoarea canadiană Lucy Maud Montgomery.
De curând, Anne de la Green Gables a fost ecranizată într-un excepțional serial Netflix – ”Anne cu «e» la sfârșit”. L-am văzut, îl recomand, este cu siguranță la nivelul cărții!
16 Comments
familiasimionescuyahooro
Minunata recenzie, fermecatoare poveste❤️Felicitări, Oli, mulțumesc mult pentru recomandarea deosebita❤️
Oli
Multumesc, Carmen! ❤ Cu mult drag! ❤
anasylvi
Foarte frumoasa si atragatoare recenzia! Am tot auzit de serie, dar si de serial, si chiar as vrea sa le descopar! Multumesc frumos pentru recomandare, Oli!
Tyna
Ce recenzie încântătoare! ❤ Vreau să citesc și eu această carte! Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤
Oli
Cu mult drag Tyna! ❤ Te va incanta, cu siguranta!❤
Oli
Multumesc, Ana! ❤ Ti le recomand calduros, atat cartea, cat si serialul de pe Netfix! ❤ Foarte frumoasa aceasta editie a cartii, aparuta la editura Bestseller.
Daniela Balan
O carte superbă și o recenzie pe măsură , felicitări ❤️
Oli
Multumesc, Daniela! ❤ Chiar e minunata, a fost o incantare lectura ei. ❤
Geo
O recenzie sensibilă și ispititoare!
Oli
Multumesc, Geo! ❤
Mirela Barbălată
Ooo, ce recenzie înduioșătoare!
Pare o poveste plină de emoție și sensibilitate!
O trec pe listă.
Oli
Mă bucur că te-am tentat, ți-o recomand călduros, Mirela, e foarte frumoasă și emoționantă!
Tyna
Am reușit să citesc și eu această carte deosebit de frumoasă și înduioșătoare! Mulțumesc mult pentru recomandare!
Oli
Din suflet!❤ Ma bucur mult ca ai citit-o si ca ti-a placut, eram sigura ca o sa te incante! ❤
Ramona
Minunata recenzie!
Îmi puteți spune câte carti are seria și care sunt?
As vrea sa le iau pentru fetita mea.
Va mulțumesc!
Oli
Multumesc de apreciere! In aceasta editie este o singura carte, cea de fata, aparuta la Editura Bestseller, si are 526 de pagini.