Delicatese Literare
Recenzii

Apocalipsa de Stephen King, Editura Nemira, Colecția Armada – recenzie

Apocalipsa

(The Stand – 1978)

Stephen King

Editura Nemira

Colecția Armada

An apariție: 2020

Nr. pagini: 896

Una dintre cele mai înspăimântătoare și verosimile apocalipse scrise vreodată: un virus distruge lumea și o aruncă într-o bătălie între bine și rău, pe viață și pe moarte.

Un angajat evadează dintr-un laborator, neștiind că e purtătorul unei arme letale: o mutație de supergripă care va omorî 99% din toată populația lumii în doar câteva săptămâni.

Cei care supraviețuiesc sunt terifiați, dezorientați și au nevoie disperată de un lider. Vor avea de ales între o bătrână de 108 ani, care pledează pentru o comunitate pașnică, și Randall Flagg, omul în negru, care încurajează haosul și violența.

Alegerea unuia sau a altuia va decide soarta întregii umanități.

„Mi-am dorit să scriu o fantezie epică asemenea celei create de J.R.R. Tolkien în Stăpânul inelelor, dar în manieră americană. Așa a luat naștere Apocalipsa.“ – Stephen King

„Profeție. Alegorie. Satiră. Realism. Fantezie. Apocalipsă. Un roman total!“ – The New York Times Book Review

„– Simptomele sunt banale, spuse doctorul, începând să le enumere pe degetele făcute evantai. Frisoane. Febră. Dureri de cap. Slăbiciune și oboseală generalizată. Lipsa poftei de mâncare. Durere la urinare. Umflarea progresivă a glandelor. Umflarea ganglionilor de la subraț și din zona inghinală. Insuficiență și apoi blocaj respirator.

Toate astea sunt simptome de răceală banală, de gripă sau de pneumonie. Pe care știm cum să le tratăm. Dacă pacientul nu-i nici prea tânăr și nici prea bătrân, dacă nu-i deja slăbit din cauza unei alte afecțiuni, atunci antibioticele le fac de petrecanie. Însă par a fi neputincioase în cazul acestei boli. Ea își face apariția mai lent sau foarte repede, dar tot apare. Și nu cedează la niciun medicament. Se agravează, apoi dă semne că ar scădea în intensitate, apoi iarăși se agravează; pacientul se simte din ce în ce mai slăbit; glandele se inflamează tot mai mult; după care survine decesul. Undeva, cineva a dat-o în bară. Și acum încearcă să-și ascundă greșeala.“

Creativitatea și nesfârșita imaginatie sunt harurile cu care The Big Boss (Dumnezeu) l-a înzestrat pe Stephen King, iar talentul de a creiona povești incredibile cu intrigi complexe și personaje deosebite face parte din magia pe care ursitoarele i-au oferit-o, cu generozitate, la naștere. În „Apocalipsa„, Stephen King își utilizează cu măiestrie toate aceste calități, rezultând un scenariu  intens, fascinant, cu un univers pe care l-a modelat în mod incredibil, cu povesti  tulburătoare de viată, cu acțiune fluidă, imprevizibilă, cu o bogăție de sentimente și trăiri, magie și paranormal așa cum doar Regele suspansului poate imagina.

În 1990, în America, un nenorocit de accident face ca un virus gripal modificat genetic să iasă dintr-unul din laboratoarele de virusologie din California. Unul dintre oamenii care se ocupau de securitatea bazei de cercetare a observat problema, a părăsit baza, a încălcat regulile și astfel a deschis cutia Pandorei, eliberând în lume un virus mortal. Contagiozitatea extrem de mare, transmisibilitatea rapidă și simptomatologia respiratorie sunt caracteristicile terifiante care duc la decesul celor infectați. Scenariul acestei povesti pare desprins din realitatea zilelor noastre, așa că cititorul asistă înspăimântat la drama americană și ulterior mondială, trecând printr-o gamă largă de trăiri și emoții. Oamenii cad secerați de „supergripa”, murind pe unde apucă, ba chiar și  animalele domestice sunt afectate de acest virus ucigaș, haosul se instalează cu repeziciune, violența este cuvântul de ordine, guvernul încearcă să ascundă sub covor mizeria mințind cu nerușinare până când guvernanții înșiși sunt răpuși de această molimă care se întinde exact ca un foc într-o pădure uscată. Exista doar câțiva supravietuitori, și acestea sunt câteva dintre zecile de dileme pe care le au cei rămași: de ce ei? care este antidotul? câți supravietuitori au mai rămas? ce vor face? cum vor trăi într-o lume aproape pustie?

Din benzinăria unui sărăcăcios orășel din Texas, unde soldatul Charlie Campion, fugar împreună cu soția și copilul, a ajuns cu ultimele lui puteri, drama se întinde, capitol cu capitol, în toată America prin intermediul celor care au fost martori la ultima suflare a militarului transformat într-o bombă biologică. Un virus creat în scopuri militare seceră omenirea, puținii supraviețuitori, imuni în fata molimei, umblând ca niște zombi prin orașele pustii, pline cu cadavre, terorizați de liniștea care a cuprins parcă dintr-o dată țara și planeta. Dezastru inimaginabil, șoc, spaimă, iată prin ce stări emoționale trec oamenii rămași în viată, pentru că lumea pe care ei o știau, a dispărut!

Toată aceasta situație oribilă este împărtășită cititorului prin ochii câtorva supraviețuitori care formează colecția deosebită de personaje ale acestei povesti. Și ce personaje! Imperfecte și cu atât mai reale și mai atrăgătoare, unele cu adevărat fascinante!

În Arnette, Texas există Stu Redman, supraviețuitor al „supergripei”, un tânăr sărac și tăcut ce posedă un extraordinar instinct de supraviețuire.

În Ogunquit, Maine, a mai rămas Frannie Goldsmith, o tânără frumoasă care este nevoită să facă față nu numai bolii ucigașe ci și unei sarcini neașteptate, dar și lui Harold, un puști cu suflet întunecat, plin de ranchiună, obsedat de Frannie, o victimă a abuzurilor și nepăsării.

Sau îl veți cunoaște pe Tom Cullen, pe care eu l-am adorat, un bărbat cu minte de copil dar de o inocență și o bunătate cum rar întâlnești, dar și pe prietenul lui, Nick Andros, un alt personaj drag mie, un surdo-mut sărman dar extrem de inteligent și cu mult bun simt, mereu hărțuit și abuzat, care dovedește că poți fi responsabil și într-o lume aflată în agonie.

Veți asista la transformarea lui Larry Underwood, un tip ce caută necazurile cu lumânarea, căruia celebritatea i s-a urcat la cap iar noua realitate va ciupi corzile conștiinței trezind în el momentul transformării.

Veți fi martorii metamorfozei lui  Lloyd Henreid, un pușcăriaș mărunt ce devine criminal în serie și își vinde sufletul diavolului pentru a supraviețui. Pact cu Satana face și Donald Elbert zis Gunoierul, piroman scăpat de sub control, de o nebunie înfiorătoare, aducătoare de moarte.

Fiecare dintre ei alege un drum, nu pot sta și aștepta în orașele bântuite de moarte ceva ce oricum nu mai poate veni. Tăcerea apăsătoare doare și ei cauta înnebuniți apropierea de o altă ființă omenească și compania altor supraviețuitori. Toți sunt asaltați de vise premonitorii, ciudate, care o au ca protagonistă pe Abby Freemantle – Maica Abagail- o foarte bătrână femeie de culoare, care îi cheamă lângă ea pe  aceia care cred în bunătate, iubire, lumină și speranță, dar au și coșmaruri teribile legate de un suflet negru, fără chip, un personaj malefic, cel numit Randall Flagg/Richard Frey/Strigoiul Ambulant, întruchiparea Râului, demonul care adună sufletele pierdute, slabe, pe cei putrezi, conduși de ură, desfrâu și întuneric.

La poalele Munților Stâncoși, de o parte și alta a acestor locuri, Stephen King ne face o demonstrație de magie albă si neagră, de paranormal, între doi poli de putere, Binele și Răul, o înfruntare  a  forțelor, conștiințele și a credințelor, o partidă de șah între Satana și Dumnezeu, având drept miză însăși existența omenirii. Și, ca orice geniu care se respectă, King aduce și un final extrem de interesant, pentru că „Viața este o roată pe care niciun om nu reușește să stea prea multă vreme în picioare. Și mereu se întoarce acolo de unde a plecat. (…) Oare oamenii se vor învăța minte vreodată?”

O poveste teribilă, 867 de pagini de dramă, aventuri, iubire, credință, intrigi, paranormal și supranatural, cu care Stephen King își răsfață cititorii, pe care o recomand cu multă plăcere tuturor iubitorilor de lectură de  calitate. Pentru că e splendidă!

„Fragmente din discursul președintelui (…)

Dragi compatrioți, eu vă îndemn să stați acasă. Dacă nu vă simțiți bine, culcați-vă, luați aspirină și beți cât mai multe lichide. Fiți siguri că vă veți simți mai bine în cel mult o săptămână. Permiteți-mi să repet ce am spus la începutul discursului meu din aceasta seară: nu există nici măcar un sâmbure de adevăr – absolut niciunul – în zvonurile care spun că această tulpină de virus ar putea să producă moartea (…)

Dragi compatrioți americani, toate acestea nu sunt decât niște minciuni nerușinate, pe care doresc să le dezmint chiar aici și…

Un graffiti făcut cu vopsea rosie pe zidul Primei Biserici Baptiste din Atlanta:  «Dragul meu Isus. Ne vom întâlni curând. Prietena ta, America.   P. S.  Sper că mai ai locuri libere până la sfârșitul săptămânii.»”

Cartea Apocalipsa de Stephen King poate fi comandată de pe nemira.rolibris.ro, librex.ro, elefant.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro

Cărțile autorului Stephen King pot fi comandate de pe nemira.roelefant.ro, libris.ro, librex.ro, carturesti.ro, cartepedia.rodol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți Stephen King

12 Comments

  • Oli

    Waww, am citit pe nerasuflate recenzia ta, ce poveste, și ce subiect actual! Excelentă recenzie și recomandare, felicitări Carmen și mulțumesc, ești o ispită irezistibilă, cu siguranță voi citi și eu cartea!

  • anasylvi

    Mi-era tare dor de recomandarile tale despre Stephen King, iar aceasta este una dintre cele mai tentante. Ca de obicei, ai surprins startul intrigii, atmosfera, complexitatea personajelor si a actiunii fara sa dezvalui nimic ce ar putea interfera cu placerea lecturii. Multumesc pentru recomandare!

  • Geo

    Doamne, cât de asemanator e virusul asta cu ce avem noi! Doar mortalitatea e mult mai redusă la al nostru!
    Carmen, felicitări! O recenzie cu suspans, alertă, care stârnește curiozitatea.

    • familiasimionescuyahooro

      Mulțumesc mult, Tyna, cu mare drag recomand aceasta poveste! ❤️❤️

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *