Delicatese Literare
Recenzii

Artista Henna de Alka Joshi, Editura Nemira, colectia Damen Tango – recenzie

Artista Henna

(The Henna Artist – 2020)

Alka Joshi

Editura Nemira

Colectie: Damen Tango

An apariție: 2021

Nr. pagini: 400

Cartea întâi din Trilogia Jaipur:

  1. Artista Henna (The Henna Artist – 2020)
  2. Secretele din Jaipur (The Secret Keeper of Jaipur – 2021)
  3. Parfumiera din Paris (The Perfumist of Paris – 2023)

Alka Joshi s-a născut în Rajasthan, India, iar la vârsta de nouă ani s-a mutat în Statele Unite, împreună cu familia. A studiat istoria artei la Stanford University și a urmat masteratul de scriere creativă la California College of the Arts, San Francisco. A lucrat în publicitate, ca producător, copywriter și consultant de marketing, înainte să-și deschidă propria agenție. Artista henna (The Henna Artist, 2020) este romanul ei de debut, lansat chiar la începutul pandemiei și devenit una dintre primele cărți promovate exclusiv virtual. În prezent, Alka Joshi trăiește în California.

Lakshmi, o fată de șaptesprezece ani, scapă dintr-o căsnicie cumplită și învață să se descurce singură în coloratul Jaipur al anilor ‘50.

Ajunge o fenomenală artistă de tatuaje cu henna, căutată de toată lumea nu doar pentru desene, ci și pentru sfaturi și confesiuni. Deși poate păstra secretele aristocrației, știe că nu le poate dezvălui pe ale sale…

Pe măsură ce succesul ei crește, Lakshmi trebuie să fie atentă la invidia pe care o stârnește și la viața independentă pe care o duce. Mai ales că soțul părăsit e deja pe urmele ei și o găsește după mulți ani, având o însoțitoare neașteptată: o soră mai mică, de existența căreia Lakshmi nu avea habar. Brusc, tot eșafodajul atent construit al vieții ei e în pericol să se prăbușească.

„Absolut captivantă, de la primul capitol, la ultima pagină.“ – REESE WITHERSPOON

„Convingătoare și emoționantă… O poveste despre cum se îmbină dorința de descoperire de sine cu nevoia de iubirea familiei.“ – Publishers Weekly

„Bogată în detalii, presărată cu gusturi și texturi exotice, Artista henna aruncă o privire indiscretă și fascinată în cultura indiană a anilor ‘50.“ – Bookpage

Cartea Artista Henna de Alka Joshi poate fi comandată de pe Libris

Artista Henna – o poveste despre impresionanta luptă pentru independență și împlinire a unei femei într-o societate care pivotează între tradițional și modern.

E una din acele cărți de atmosferă, pe care mă bazez să mă poarte în locuri – și timpuri – pe care nu le-aș putea vizita altfel. Acțiunea cărții se petrece în anii 1950, în India cea ancorată în prejudecăți, superstiții și reguli nescrise, iar Alka Joshi  a făcut o treabă excelentă făcându-mă să simt că am fost transportată în această perioadă și în această țară.

Am apreciat că la începutul cărții există o secțiune pentru distribuția de personaje și, de asemenea, glosarul de termeni din hindi, franceză și engleză care este disponibil la finalul volumului.

Este India anilor 50, unde căsătoriile aranjate sunt regula, iar modelele de relații abuzive în familie sunt considerate normale.

“(…) odată căsătorită, o femeie era proprietatea soţului ei. Soţiile nefericite nu se puteau întoarce acasă la părinţi, aşteptând înţelegere din partea lor. Unele familii chiar schimbau numele mic al nurorii de îndată ce aceasta venea în casa lor, de parcă fiinţa ei dinainte nu ar fi existat niciodată.”

Scăpând dintr-o astfel de căsnicie abuzivă, tânăra Lakshmi, în vârstă de șaptesprezece ani, se stabilește în vibrantul oraș roz, un loc unic în Rajasthan numit Jaipur… Acolo devine cea mai solicitată artistă cu henna pentru femeile bogate, din clasa superioară, și, în același timp, confidenta acestora, dar nu prietena și, nicidecum, egala lor! Relația dintre ea și clienții ei a fost foarte bine surprinsă. Dar, având acces la secretele celor bogați, ea nu își poate dezvălui niciodată propriile secrete…

Recunoscută pentru modelele ei originale și sfaturile sale înțelepte, frumoasa Lakshmi trebuie să aibă grijă însă pentru a evita orice zvon sau bârfă, născută din gelozie, căci invidia e un dușman puternic, care i-ar putea distruge reputația și, implicit, mijloacele de trai.

Peste câtiva ani, în timp ce Laksmi își urmărește cu trudă visul de a avea o viață independentă, este luată prin surprindere într-o bună zi, când se trezește în prag cu soțul ei, de care fugise, însoțit de o adolescentă timidă, care avea, la fel ca ea, o trăsătură rară și distinctivă – niște pătrunzători ochi albaștri! Radha, o fată de treisprezece ani, este sora pe care Lakshmi nu a știut niciodată că o are. Iar viața nouă și mai bună, pentru care Lakshmi a muncit atât de mult, amenință să se prăbușească precum un castel din cărți de joc odată cu această nouă stare de lucruri. Lakshmi este un personaj feminin puternic, o eroină adevărată, reprezentantivă pentru nenumăratele femei ale timpului și locului ei ale căror voci nu aveau voie să se facă auzite. Însă ea a a avut hotărârea, dublată de inteligență și abilitate, să-și depășească condiția! Și a avut curajul să plătească prețul, oricare ar fi fost acesta! Temele cărții sunt variate și interesante: diferitele clase sociale din India, diferențele între medicina occidentală și remediile pe bază de plante, rolurile limitate ale femeilor în societatea din India anilor 1950. Și, fără să fie în prim plan, un strop de romance!

„Saasuji (soacra) îmi spusese odată că există trei tipuri de karma: karma acumulată din toate viețile noastre trecute; karma pe care o cream în această viață; și karma pe care o puneam la păstrare ca să se coacă în viețile noastre viitoare. M-am întrebat care karma dusese la căsătoria mea cu Hari. Și când mi-am părăsit familia – era o nouă karma pe care o creasem sau una dintr-o viață anterioară care se copsese în aceasta?”

Un punct mai slab al cărții este legat de dezvoltarea personajelor, cel mai simplu exemplu fiind Radha, sora mai mică a lui Lakshmi. Ea apare la început ca o fată foarte simplă, temătoare și neștiutoare care nu a plecat niciodată de acasă, din micul ei sat natal – când mi-a plăcut și am ținut cu ea ca personaj – dar, foarte repede devine prea încrezătoare, fără să fie intimidată de marele oraș, răzvrătită împotriva surorii ei și nerecunoscătoare, iar asta mi-a făcut-o destul de antipatică! Mi-ar fi plăcut să se insiste mai mult pe relația dintre cele două surori, în care, sincer, nici Lakshmi, ca soră mai mare, nu a investit emoțional prea mult, ci a privit-o de la început pe Radha ca pe o responsabilitate nedorită. La fel, netrebnicul de soț al lui Laksmi se pare că evoluează și se transformă mult în bine, dar nu aflăm detalii, și chiar mi s-ar fi părut un fir interesant al poveștii, pentru a fi dezvoltat.

Un personaj pe care l-am simpatizat tare mult este Malik, servitorul lui Lakshmi, un băiat în vârstă de 8 ani, maturizat de sărăcie înainte de vreme. De asemenea, dau un punct în plus pentru Madho Singh, papagalul soției maharajahului, un adorabil personaj necuvântător.

Partea mea preferată a poveștii a fost slujba lui Lakshmi, rolul ei de artist cu henna și modul în care a ajutat oamenii, apelând la remedii naturale. Mi-a plăcut să aflu despre viața celor bogați și modul în care Henna i-a ajutat, precum și pe cei săraci și disperați, și diferitele rețete pe care le folsea. Cartea aruncă o privire pătrunzătoare în cultura indiană a anilor ‘50. Bogată în detalii, presărată cu gusturi și texturi exotice, parcă miroși toate acele condimente și ierburi de leac, vizualizezi toate acele culori vii, vibrante, pătrunzi în tainele acelor meșteșuguri inedite. M-am simțit ca într-o călătorie excentrică în timp!

Artista Henna este o poveste despre perseverență, valoare de sine, iertare, feminitate și familie, obiceiuri, tradiții și descoperire de sine. Lakshmi este un personaj despre care merită citit. I-am admirat determinarea de a-și crea viața pe care știa că o merită. O eroină pe care mi-a făcut plăcere s-o cunosc!

Personaje care apar în roman:

Lakshmi Shastri: 30 de ani, tatuatoare cu henna în orașul Jaipur
Radha: sora în vârstă de 13 ani a lui Lakshmi, născută după plecarea din sat a acesteia
Malik: servitorul lui Lakshmi, în vârstă de 7 sau 8 ani (nici el nu știe exact); locuiește în zona veche și suprapopulată a orașului, împreună cu mătușa și verii lui musulmani
Parvati Singh: doamnă din înalta societate, 35 de ani, soția lui Samir Singh, mama lui Ravi și Govind Singh, rudă îndepărtată a familiei regale din Jaipur
Samir Singh: arhitect de renume, dintr-o familie Rajput aparținând unei caste superioare, soțul lui Parvati Singh și tatăl lui Ravi și al lui Govind Singh
Ravi Singh: 17 ani, fiul lui Parvati și al lui Samir Singh, intern la Colegiul Mayo (aflat la câteva ore distanță de Jaipur)
Lala: servitoare, necăsătorită, aflată de mulți ani în slujba familiei Singh
Sheela Sharma: 15 ani, fiica doamnei și domnului V.M. Sharma, un cuplu bogat de brahmani cu origine umilă

Domnul V.M. Sharma: contractor oficial al familiei regale din Jaipur, soțul doamnei Sharma, tată a patru copii, printre care fiica cea mai mică, Sheela Sharma

Jay Kumar: prieten cu Samir Singh din vremea studenției la Oxford, medic practicant în Shimla (la poalele munților Himalaya, la 11 ore de mers cu mașina de Jaipur)
Doamna Iyengar: gazda din Jaipur a lui Lakshmi
Domnul Pandey: vecinul lui Lakshmi, și el chiriaș al doamnei Iyengar, profesorul de muzică al Sheelei Sharma
Hari Shastri: soțul lui Lakshmi, pe care aceasta l-a părăsit
Saas: înseamnă „soacră“ în hindi; când Lakshmi vorbește despre saas a ei, se referă la mama lui Hari. Atunci când o femeie se adresează direct soacrei, folosește apelativul respectuos „Saasuji“
Doamna Joyce Harris: tânără englezoaică, soția unui ofițer britanic aparținând echipei de tranziție din Jaipur care asigura predarea autorității asupra Indiei Britanice
Doamna Jeremy Harris: soacra lui Joyce Harris
Pitaji: înseamnă „tată“ în hindiMaa: înseamnă „mamă“ în hindi Munchi: bătrân din satul lui Lakshmi, care a învățat-o pe ea să deseneze și pe Radha cum să amestece vopselele
Kanta Agarwal: soția lui Manu Agarwal, 26 de ani, școlită în Anglia, provenind dintr-o familie de literați din Calcutta
Manu Agarwal: director administrativ al familiei regale din Jaipur, căsătorit cu Kanta, cu studii în Anglia. Înrudit cu familia Sharma
Baju: un bătrân servitor al cuplului Kanta și Manu Agarwal
Maharajahul Jaipurului: titulatură pur simbolică în India, după obținerea independenței; capul familiei regale a orașului, deține o mare avere constând în terenuri și bani, precum și numeroase palate în Jaipur
Naraya: contractorul casei celei noi din Jaipur a lui Lakshmi
Maharani Indira: mama vitregă a maharajahului, soție a defunctului maharajah al Jaipurului, fără copii, numită și regina văduvă
Maharani Latika: soția actualului maharajah, 31 de ani, școlită în Elveția
Madho Singh: papagalul lui Maharani Indira
Geeta: văduvă, actuala iubită a lui Samir Singh
Doamna Patel: una din clientele fidele ale lui Lakshmi, proprietară a unui hotel

Romanul se află în curs de ecranizare ca serial Miramax, cu Freida Pinto în rolul principal.

Cartea Artista Henna de Alka Joshi – poate fi comandată de pe libris.ro

Cărțile Editurii Nemira se pot comanda pe nemira.roelefant.rolibris.rolibrarie.netcartepedia.rocarturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

One Comment

  • Ana Sylvi

    Chiar pare o poveste interesantă, din India anilor 50. Nu poate să fie ușor cu surori mai mici care apar așa, deodată, în viața cuiva.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *