Delicatese Literare
Recenzii

Asasinarea lui Tutankhamon de James Patterson și Martin Dugard, Editura Reader’s Digest – recenzie

Asasinarea lui Tutankhamon

(The Murder of King Tut – 2009)

James Patterson și Martin Dugard

Editura Reader`s Digest

Traducere: Maria Ciordaru

An apariție în România: 2012

Pag. 450-574

Asasinarea lui Tuthankhamon face parte dintr-o selecție de patru romane (ediție prescurtată) realizată de Editura Reader`s Digest (576 pagini):

Asasinarea lui Tutankhamon

Oare de ce se știu atât de puține despre domnia tânărului faraon Tuthankhamon?
De ce mormântul său nu este tocmai un mormânt pe măsura unui rege al acelor timpuri și de ce a fost găsit atât de greu?
Și, mai ales, cine sau ce l-a ucis?
James Patterson este un povestitor extraordinar. Este deținătorul recordului de a fi cu patruzeci și șapte de titluri pe lista New York Times a celor mai bine vândute cărți, și numai în 2007 vânzările sale au fost mai mari decât cele ale lui John Grisham și Stephen King luate la un loc.
Martin Dugard a scris mai multe cărți de nonficțiune. Spunând despre sine că este scriitor, producător și aventurier, Dugard se adâncește constant în cercetare ca să înțeleagă mai bine personajele și motivațiile lor. A navigat din Genova în Spania la bordul unei corăbii, precum Cristofor Columb, înainte de a scrie The Last Voyage of Columbus și a înotat în apele pline de rechini tigru din Hawai ca să recreeze moartea lui James Cook din Farther Than Any Man. Pentru a se documenta pentru Asasinarea lui Tuthankhamon, Dugard a plecat în călătorie în Egipt.

Misterele Egiptului antic m-au fascinat dintotdeauna, astfel că am fost foarte curioasă să descopăr versiunea lui James Patterson și Martin Dugard în privința vieții și morții lui Tutankhamon.
Tutankhamon (n. 1341 î.Hr. – d. 1323 î.Hr.) a fost un faraon din dinastia a 18-a, conducătorul Egiptului între anii 1332 î.Hr. – 1323 î.Hr, urcând pe tron la 9 ani. El era fiul faraonului Amenhotep IV (Akhenaton) și al reginei Kiya, făcând parte din Noul Regat, dinastia a 18-a, numită și Epoca de aur a faraonilor.
Celebritatea lui Tutankhamon se datorează mormântului său din Valea Regilor de lângă Teba, descoperit în 1922 de britanicul Howard Carter, singurul mormânt al unui faraon care timp de 3.200 de ani a scăpat neprofanat și nejefuit.
Un secret îngropat de secole
Aflat pe cel mai puternic tron ​​al Egiptului la vârsta de nouă ani, domnia regelui Tut a fost dezbătută aprig de la bun început. În spatele vălului de prosperitate al palatului, rivalitățile amare și gelozia au înflorit printre cei mai de încredere consilieri ai regelui băiat, iar după numai nouă ani, regele Tut a pierit brusc, numele său fiind șters din istoria egipteană. Până în zilele noastre, moartea lui rămâne învăluită în controverse.
Cheia unui mister nesoluționat
Fascinat de povestea tragică a faraonului și sperând să afle răspunsurile la misterul vechi de 3.000 de ani, Howard Carter și-a dedicat viața în scopul descoperirii mormântului ascuns al faraonului. Și-a început căutarea în 1907, dar a întâmpinat nenumărate întârzieri și piedici înainte de a reuși să descopere în 1922 cripta de mult ascunsă.
Indiciile găsite conduc la concluzia că a fost vorba de o crimă
În Asasinarea lui Tutankhamon, James Patterson și Martin Dugard au săpat printre radiografii, dosarele lui Carter, indicii medico-legale și poveștile spuse secole la rând pentru a ajunge la concluzia lor despre viața regelui Tut și cauza morții. Rezultatul: o poveste fascinantă despre intrigi, pasiuni și trădare, care aruncă o lumină nouă asupra celui mai vechi mister dintre toate.
Asasinarea lui Tutankhamon este construită ca o poveste ce merge pe trei fire de acțiune împletite.
Pe unul din fire, Patterson însuși se introduce în poveste în zilele noastre, descriind modul în care i-a venit ideea romanului și cum a dus-o până la capăt, alături de Martin Dugard.
Al doilea fir din poveste urmărește viața lui Howard Carter începând din anul 1887, an când acesta și-a descoperit pasiunea pentru egiptologie pe când avea doar treisprezece ani, ajungând la descoperirea sa uimitoare în anul 1922 a mormântului regelui Tut din Valea Regilor și continuând cu toate provocările întâmpinate ulterior până la sfârșitul vieții sale. Carter a avut nenumărate greutăți de înfruntat: obținerea fondurilor pentru săpături, întărirea pazei contra tâlharilor, lupta cu guvernul egiptean pentru drepturile asupra bogățiilor descoperite.
Al treilea și cel mai interesant fir din poveste începe în Valea Regilor îm anul 1492 î.Cr. și se termină în anul 1319 î.Cr., perioadă în care s-au petrecut o serie de evenimente fascinante și tulburătoare. Cu extraordinarul său talent de povestitor, Patterson ne transportă pe aripile imaginației cu peste 3000 de ani în urmă, într-o epocă frământată, ale cărei mistere nu au fost niciodată pe deplin dezvăluite.
Prin ce concurs de împrejurări a ajuns Tutankhamon pe tron la doar nouă ani? Cine sau ce anume l-a ucis, nouă ani mai târziu? Să fi făcut parte din complot chiar soția sa Ankesekhamon, care era, de altfel, și sora lui vitregă? Să fi fost trădat de consilierii săi?
James Patterson și Martin Dugard ne prezintă propria lor versiune despre întâmplările acelor vremuri, înfățișându-ne o intrigă bulversantă, dar perfect credibilă, pe care vă las plăcerea să o descoperiți singuri în carte.

Asasinarea lui Tutankhamon de James Patterson și Martin Dugard, Editura Reader’s Digest a fost oferită pentru recenzie de Târgul Cărții

Recenzii și prezentări cărți Editura Reader’s Digest

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *