Delicatese Literare
DIVERSE

Atelier de promovare a lecturii și creativității

Atelier de promovare a lecturii și creativității

Toată lumea care mă cunoaște ştie cât de mult îmi plac cărţile şi că aproape niciodată nu refuz să particip la un astfel de eveniment sau să ma implic în organizarea lui. Aşa s-a întâmplat şi de această dată când, discutând cu învăţătoarea băieţelului meu despre cărti, mi-a venit ideea de a organiza o oră de lectură şi, bineînţeles, doamna învățătoare a fost imediat de acord. Am luat legătura cu doamna autoare Claudia Groza (despre care am auzit numai lucruri bune) şi i-am propus o oră de lectură pentru elevii de la Piteşti, Școala Gimnaziala Mircea cel Bătrân. Dânsa a fost foarte receptivă şi a răspuns pozitiv invitaţiei noastre.
La acest eveniment au participat 3 clase, o clasă pregătitoare şi doua clase I-a. Evenimentul a fost un succes, copiii au fost foarte încântaţi, au spus care sunt personajele lor preferate din cărţile citite de ei sau de părinti,  care le sunt visurile. La rândul lor, au fost curioşi să afle de unde îşi ia autoarea inspiraţia, care este locul preferat în care scrie şi au pus o mulţime de alte întrebări.
A fost o ora foarte relaxantă, doamna autoare a făcut faţă foarte bine la toate mânuţele ridicate şi le-a dat cuvântul tuturor copiilor care au dorit să vorbească. Fiind o oră de lectură, dânsa le-a citit o scurtă povestioară din care, împreună cu elevii, au tras nişte învăţăminte. Le mulţumesc mult celor trei doamne învăţătoare care au sacrificat o ora din timpul lor şi şi-au îndrumat elevii să cumpere o carte. Şi, în mod deosebit, îi mulţumesc doamnei învăţătoare Cîrstoiu Ionela pentru tot sprijinul acordat  şi pentru că m-a ajutat ca această idee să devină realitate.
S-a făcut un parteneriat între școală și doamna autoare sub  numele “Atelier de promovare a lecturii și a creativității”. Obiectivele propuse sunt concepute pentru a veni în ajutorul și dezvoltarea personală a elevilor. Prin aceste activități în școală, elevii vor putea:
  • Să descopere meseria de scriitor și cea de ilustrator;
  • Să prețuiască valoarea cărții, deoarece drumul cărții de la scriere până ajunge în mâinile cititorului este foarte lung, mulți oameni muncesc până ce cartea este gata;
  • Să stabilim importanța lecturii: – relaxare; dezvoltarea imaginației și a creativității; înțelegerea emoțiilor proprii, dar și ale altora; antrenarea memoriei, atenției, concentrării; îmbogățirea vocabularului cu noi cuvinte; descoperim valori precum: cinstea, omenia, binele); învățarea unor metode de a depăși fricile și timiditatea; pregătirea pentru diverse situații din viață (eșec, dezamăgire, despărțirea de un bun prieten, etc); lărgirea orizonturilor și a culturii generale; descoperirea unor noi culturi și tradiții; stârnirea poftei de cunoaștere.
  • Să obișnuim copiii să citească zilnic câte o poveste;
  • Să capete deprinderea de a ține un jurnal de lectură, în care să noteze personaje, expresii frumoase, ce au învățat din cartea/povestea citită;
  • Să creadă în talentele lor citind cărți biografice;
  • Să înțeleagă că lectura îi duce cu ușurință, pe baza informațiilor descoperite între paginile cărților, acolo unde își doresc să ajungă;
  • Să aibă o bibliotecă proprie;
  • Să aibă abonament la o bibliotecă locală;
  • Să organizeze întâlniri de lectură periodice, într-un club de lectură, unde pot schimba impresii despre cărți, unde pot face împrumuta cărți între ei.
Fiecare atelier de lectură ce are ca invitat un scriitor, un ilustrator, un editor sau poate chiar un cititor de cursă lungă, poate oferi micuților idei de antreprenoriat.

Despre autoarea Claudia Groza:
S-a născut la Bucureşti, în 5 mai 1977. A absolvit Facultatea de Biologie a Universităţii Bucureşti, iar din 2013 este doctor în ştiinţe al aceleiaşi universităţi. A publicat cărţile pentru copii „Poveşti cu pilde pentru copiii isteţi”, Editura Reprograph, 2009, „Tobias, elefănţelul colorat”, Editura Aramis, 2011, „Tolba cu poveşti”, Editura Cadrelor Didactice, 2011, „Lectură – clasa a III-a”, Editura Carminis, 2012, „În grădina cu legume”, Editura Nomina, 2012, „Sănătate la îndemână”, Editura Rovimed Publishers, 2014, şi „Dorinţe călătoare în trei povestioare”, Editura Zorio, 2014. Din 2012 este colaborator la revista educaţională MEKKI Junior.
Mai multe despre autoarea Claudia Groza și cărțile acesteia puteți afla de pe blogul acesteia, claudiagrozalar.ro

Povesti pentru copii Personalizate

13 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *