Delicatese Literare
Recenzii

Autostrada Lincoln de Amor Towles, Editura Nemira, Colecția Babel – recenzie

Autostrada Lincoln

(The Lincoln Highway – 2021)

Amor Towles

Editura Nemira

Colecția Babel

An apariție: 2023

Nr. pagini: 712

Traducerea: Mina Decu

Bestseller The New York Times
Vândut în peste un milion de exemplare
Cea mai bună carte a anului pentru: The New York Times, Oprah Daily, Time, NPR, The Washington Post, Bill Gates și Barack Obama

Amor Towles s-a născut în 1964 la Boston, unde și-a petrecut copilăria. A absolvit Yale College și apoi a studiat literatura engleză la Stanford University. În anul 2011 a publicat Regulile jocului (Rules of Civility), primul său roman, devenit bestseller The New York Times și inclus pe lista celor mai bune cărți din 2011, realizată de The Wall Street Journal. Cartea urmează să fie ecranizată. Un gentleman la Moscova (Editura Nemira, 2018; A Gentleman in Moscow, 2016) este al doilea roman al autorului. Cartea a stat peste 40 de săptămâni pe lista de bestselleruri The New York Times și a fost considerată una dintre cele mai importante apariții editoriale ale anului de The Chicago TribuneThe Washington PostThe San Francisco Chronicleși The Philadelphia Inquirer. Va fi ecranizată într-o miniserie, cu Kenneth Branagh în rolul principal. Cel mai recent roman al său, Autostrada Lincoln (The Lincoln Highway, 2021), a apărut anul acesta la Editura Nemira. După o carieră de douăzeci de ani în domeniul investițiilor, în prezent Amor Towles își dedică tot timpul scrisului, la New York, unde locuiește împreună cu soția și cei doi copii.

În iunie 1954, Emmett Watson, un adolescent de 18 ani, a cărui condamnare de cincisprezece luni de muncă silnică pentru omor din imprudență tocmai a luat sfârșit, pornește într-o călătorie cu mașina. Cel care i-a fost temnicer îl conduce în Nebraska, unde, din păcate, pe Emmett nu-l mai așteaptă decât frățiorul lui de opt ani, Billy, fiindcă ambii părinți au murit, iar ferma familiei a fost confiscată de bancă pentru neplata datoriilor. Tânărul vrea să-și ia fratele și să plece amândoi spre California. Numai că în portbagajul mașinii s-au ascuns doi dintre prietenii alături de care el și-a ispășit pedeapsa, iar aceștia au cu totul alte planuri pentru Emmett, unele care îi vor purta pe toți spre fascinantul New York.

Extraordinar de înțeleaptă și de captivantă… plină de lumină și spirit tineresc.” – The New York Times Book Review

O frumusețe de carte! Fiecare personaj e o bijuterie, iar numeroasele locuri unde se desfășoară acțiunea prind viață, parcă, în fața ochilor… O explorare tulburătoare a călătoriilor vieții și a nenumăratelor schimbări de direcție de care putem avea parte. De îndată ce am terminat-o, am vrut s-o recitesc!” – Tana French

Un roman fantastic, a cărui acțiune e plasată în 1954. Încă o dată, am fost fermecat de scriitura lui Towles, în special fiindcă Autostrada Lincoln e atât de diferită de Un gentleman la Moscova în ceea ce privește locul de desfășurare a acțiunii, intriga și temele abordate. Towles nu e câtuși de puțin repetitiv, ci, asemenea tuturor marilor povestitori, are la îndemână o paletă nespus de bogată. În Autostrada Lincoln, el se inspiră din celebre călătorii ale eroului (precum Iliada, Odiseea, Hamlet, Aventurile lui Huckleberry Finn sau Oameni și șoareci) și se slujește de povestea a doi frați pentru a ne arăta că niciuna dintre călătoriile noastre personale nu este vreodată atât de predictibilă și de liniară pe cât ne-am dori.” – BILL GATES

După ”Regulile jocului ” și ”Un gentleman la Moscova ”, Amor Towles, un maestru al ficțiunii captivante și elaborate, revine cu un nou roman stilat și antrenant plasat în America anilor 1950:

Autostrada Lincoln

În iunie 1954, Emmett Watson, în vârstă de optsprezece ani, este condus acasă în Nebraska de către directorul instituției de muncă silnică pentru tineri de la Salina, unde fusese închis un an pentru omor prin imprudenţă. Cu mama lui dispărută de mult din peisaj, tatăl de curând decedat și ferma familiei ipotecată de bancă, intenția lui Emmett este să-și ia fratele de opt ani, Billy, și să se îndrepte spre California, unde să-și înceapă o nouă viață. Dar, cum și cele mai bune planuri nu sunt infailibile, și acesta va fi dat peste cap: Emmett descoperă cu stupoare că doi tovarăși de la Salina – Duchess și Wooly – s-au ascuns în portbagajul mașinii directorului, iar cei doi puseseră la cale un plan cu totul diferit. Acestea sunt premisele de la care pornește uimitoarea aventură a protagoniștilor cărții.

Cu acțiunea desfășurată pe o durată de doar zece zile și povestit pe mai multe voci, acest al treilea roman al lui Towles va satisface cu siguranță fanii stilului său literar, oferindu-le o călătorie literară de neuitat. E povestea unei călătorii, a unei maturizări, o impresionantă poveste de viață și o aventură extraordinară, pe care am trăit-o din plin și eu, ca cititor, alături de personajele cărții.

Inițial, am crezut că merg într-o aventură prin țară pe autostrada Lincoln, dar m-am trezit într-o călătorie de suflet alături de personajele cărții, căutând „începuturi noi”, fiecare dintre ele descoperind cine sunt, cum se potrivesc în această lume, fiecare fiind abandonat într-un fel sau altul, fiecare ridicându-se pentru a-și lua soarta în propriile mâini, încercând să-și croiască un nou drum.

Călătoria propriu-zisă ne va purta de la ferma lui Emmet și a lui Billy din Nebraska până la fascinantul New York. Splendidă evocarea acelor timpuri, un roman de atmosferă de înaltă clasă! Și ce odă pentru New York!

Aceasta este harta autostrăzii Lincoln, aflată la începutul cărții (după cum puteți vedea, este marcată ferma fraților Watson, Emmet și Billy, de unde începem călătoria):

Cei doi adolescenți fugiți de la Salinas sunt debusolați, dar bine intenționați, încercând să facă ceea ce consideră că trebuie, deși profită de Emmet, dând peste cap planurile acestuia și ale frățiorului său, pentru a-și urma propriul plan. Dar, după cum spuneam, nici un plan nu e perfect, iar soarta are propiile reguli, așa că, fiecare din personajele cărții trebuie să se adapteze în permanență la schimbările de direcție și la provocările care le ies în cale. Și să se supună propriului destin… Ceea ce urmează este nebunie și haos, dar ce călătorie! Ce lectură inventivă și captivantă, stropită cu umor și emoție din plin! O escapadă plină de poftă de viață, pe alocuri luminoasă, pe alocuri tristă, presărată cu învățăminte.

Țin să spun că frățiorul de opt ani al lui Emmet m-a topit! Un copil precoce, dar dulce prin naivitatea și credința sa nestrămutată în eroi. Este vorba și despre eroii din viața de zi cu zi, nu doar despre cei din cartea pe care Billy o poartă pretutindeni cu el, despre aceste personaje de neuitat, care sunt eroi în sine unul pentru celălalt.

Mi-a plăcut totul în acest roman – felul în care sunt construite personajele, imperfecte și credibile, relația dintre frați, modul impecabil în care Towles își duce cititorii într-un timp și un loc anume, felul în care crează acea legătură între ficțiune și viață. În plus, în care ne sunt oferite o mulțime de informații interesante. Towles este un povestitor extraordinar, nefiind deloc repetitiv, reinventându-se cu fiecare roman. În Autostrada Lincoln, el se inspiră din celebre călătorii eroice, precum Iliada, Odiseea, Hamlet, Aventurile lui Huckleberry Finn. În ciuda lungimii sale, nu am vrut să se termine această carte, nu am vrut să mă despart de aceste personaje minunate – toate memorabile în felul lor special – ale căror călătorii reflectă dragoste și prietenie, tristețe și bucurie și sunt pline de lucrurile din care este făcută viața.

O carte de citit și recitit care mi-a mers la suflet și pe care o recomand călduros! O lectură de cinci steluțe strălucitoare!

Fragment din carte:

12 iunie 1954
Drumul de la Salina la Morgen a durat trei ore și, în mare parte din el, Emmett nu a scos niciun cuvânt. În prima sută de kilometri, sau cam așa, directorul Williams se străduise să poarte o conversație prietenoasă. Spusese câteva povești despre copilăria lui din Est și pusese câteva întrebări despre cea a lui Emmett de la fermă. Dar aceasta era ultima dată când se mai vedeau, iar Emmett nu prea înțelegea ce rost are să mai discute despre toate acestea acum. Așa că, atunci când au trecut granița din Kansas în Nebraska și directorul a pornit radioul, Emmett a privit preria pe fereastră, păstrându-și gândurile pentru sine.
La vreo opt kilometri de sudul orașului, Emmett a arătat spre parbriz:
— Să faceți prima la dreapta, apoi opriți la casa albă, după încă vreo șase-șapte kilometri de mers în față.
Directorul a încetinit și a luat curba. Au trecut cu mașina pe lângă ferma lui McKusker, apoi pe lângă casa familiei Andersen, cu cele două hambare mari și roșii ale lor. Câteva minute mai târziu au zărit casa lui Emmett, aflată lângă un mic pâlc de stejari, la vreo treizeci de metri de drum.
Pentru Emmett, toate casele din această parte a țării arătau de parcă ar fi fost căzute din cer. Casa Watson părea doar că a avut o aterizare mai dură. Linia acoperișului se înclina de o parte și de alta a coșului de fum, iar cercevelele ferestrelor erau suficient de înclinate încât jumătate dintre ferestre să nu se deschidă bine, iar cealaltă jumătate să nu se închidă deloc aproape. Încă o clipă și ar fi văzut cum vopseaua se desprinde de pe scândură. Dar, când au ajuns la mai puțin de o sută de metri de alee, directorul a oprit la marginea drumului.
— Emmett, a zis el, cu mâinile pe volan, înainte de a intra pe alee, aș vrea să-ți spun ceva.
Faptul că directorul Williams avea ceva de spus nu a fost o surpriză prea mare. Când Emmett ajunsese prima dată la Salina, director era un localnic pe nume Ackerly, care nu părea dispus să pună în cuvinte un sfat care putea fi oferit mai eficient cu un băț. Dar Williams era un om modern, cu masterat, cu intenții bune și cu o fotografie înrămată a lui Franklin D. Roosevelt atârnată în spatele biroului său. Stăpânea noțiuni pe care le adunase din cărți și experiență și avea la îndemână o mulțime de cuvinte de transformat în sfaturi.
— Pentru unii dintre tinerii care vin la Salina, a început el, indiferent de circumstanțele care i-au adus în sfera noastră de influență, acesta nu e decât începutul unei lungi călătorii printr-o viață plină de probleme. Sunt băieți cărora în copilărie nu li s-a insuflat prea mult simțul binelui sau al răului și care nu au prea multe motive pentru a-l învăța acum. Orice valori sau ambiții pe care încercăm să le insuflăm vor fi, cel mai probabil, date deoparte în momentul în care ei vor ieși de sub supravegherea noastră. Din păcate, pentru acești băieți este doar o chestiune de timp până când se vor trezi în penitenciarul din Topeka, sau chiar mai rău.
Directorul s-a întors spre Emmett.
— Ce vreau să spun, Emmett, este că tu nu te numeri printre ei. Noi nu ne cunoaștem de mult, dar, din timpul petrecut cu tine, îmi dau seama că moartea băiatului ăluia îți apasă greu pe conștiință. Nimeni nu-și imaginează că tot ce s-a întâmplat în acea noapte reflectă fie răutatea, fie o trăsătură a caracterului tău. Ai avut parte de ghinion. Dar, ca o societate civilizată, noi cerem ca până și cei care au avut o contribuție neintenționată la nenorocirea altora să ispășească o parte din pedeapsă. Bineînțeles, pedeapsa se ispășește mai degrabă pentru a-i mulțumi pe cei care au suferit cel mai mult de pe urma nenorocirii – cum ar fi familia acestui băiat. Dar noi cerem, de asemenea, ca aceasta să fie ispășită în beneficiul tânărului care a fost agentul nenorocirii. Pentru ca, având posibilitatea de a-și plăti datoria, să găsească și el o consolare, un sentiment de ispășire și… și astfel să înceapă procesul de reabilitare. Mă înțelegi, Emmett?
— Da, domnule.
— Mă bucur să aud asta. Știu că de-acum încolo trebuie să ai grijă de fratele tău și că viitorul imediat poate părea descurajant, dar ești un tânăr inteligent și ai toată viața înainte. După ce ți-ai plătit datoria în întregime, sper doar că vei profita la maximum de libertate.

— Asta intenționez să fac, domnule.

 

Cartea Autostrada Lincoln de Amor Towles poate fi comandată de pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți Colecția Babel

6 Comments

  • anasylvi

    Ce recomandare frumoasa! De cand tot zic sa pun si eu mana pe Amor Towles, am celelalte doua carti, dar nu m-am montat in acest sens. Recenziile tale sunt fermecatoare!

    • Oli

      Multumesc mult, Ana! Cu siguranta te va prinde stilul lui, scrie cu multa eleganta si e un maestru al crearii de atmosfera!

  • Mirela Barbălată

    O, ce recenzie plină de savoare! Se simte în fiecare cuvânt cât de mult ți-a plăcut cartea! Ai avut o lectură cu adevărat deosebită!
    Imi place cum scrie autorul! Cu siguranță, voi citi și această carte. Mulțumesc pentru recomandarea minunată!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *