Delicatese Literare
Recenzii

Banditul de Larisa S. Maria, Editura Berg – recenzie

Banditul

Larisa S. Maria

Editura Berg

An apariție: 2018

Număr pagini: 312

Primul volum al seriei Îngeri Păzitori

Kayden este conștient că ar fi putut face orice altceva decât să aibă grijă de o „pisică” de șaptesprezece ani, dar nevoia de bani și de un loc stabil de muncă pentru a-și putea permite vacanțele exotice la care visează îl forțează să accepte orice ofertă.
Deși Kayden pare de neclintit, fiind o fire impulsivă, misterioasă și cu un caracter sălbatic, realizează în scurt timp că totul se poate schimba din cauza unei puștoaice cu ochi de pisică.
Atracția care apare între el și Aida amenință să îi întoarcă întregul univers pe dos.
Oare dacă adevărul va ieși la suprafață vor mai fi în siguranță?
Șaptesprezece ani. Ziua mea de naștere e astăzi și eu ar trebui să o sărbătoresc cum se cuvine. Dar nu există nici confetti, nici baloane, nici invitați sau un tort imens și muzică. Nimic din toate astea nu mi se cuvin. Știți  de ce? Pentru că nu îmi pot permite să fac hărmălaie și să invit pe oricine în casă. Și să nu uit. Eu nu am nici prieteni. Pentru că lumea e rea și nu îmi pot selecta prietenii după bunul plac, ci după cum primesc ordin de la Aaron Trevor, tatăl meu.
Săraca fată bogată! Cam așa am putea rezuma ceea ce i se întâmplă Aidei zi de zi, ținută captivă în casă, ba mai mult, fără a avea o casă, căci e mutată periodic dintr-o locuință în alta, chiar și dintr-o țară în alta, și asta pentru ”siguranța” ei, e tot ce i se explică. Dar de sufletul ei și se starea ei emoțională nu se preocupă nimeni.
Am început să citesc cartea atrasă de coperta foarte frumoasă și de sinopsisul interesant. E o carte drăguță, pentru adolescenți, ușor de citit, cu un subiect ofertant, chiar dacă nu e unul original. Recunosc că am avut așteptări ceva mai mari de la această carte, și spun asta fiindcă am fost oarecum dezamăgită de felul în care e susținută intriga cărții, pe alocuri superficială și ușor neverosimilă, iar personajele puteau fi mai bine conturate, atât cele principale, cât și cele secundare. Mi-ar fi plăcut să aflu mai multe amănunte despre fiecare. În același timp, am apreciat stilul de scriere cursiv și frazarea frumoasă, autoarea are potențial și mă aștept să fiu plăcut surprinsă de următoarele volume ale seriei.
Personajul principal al cărții este Aida, o adolescentă de șaptesprezece ani, sensibilă și debusolată, cu o viață plină de restricții impuse de tatăl ei, dar care nu locuia cu ea, și nici fratele ei, Ryan, nu am înțeles de ce… Povestea este spusă la persoana întâi din perspectiva acesteia.
Aida era păzită în permanență din cauza unei amenințări din umbră. Nu aflăm decât la final despre ce e vorba, întrucât nici ea știa, era ținută în necunoștință de cauză, ceea ce o frustra foarte tare. Material, putea avea orice își dorea, dar era lipsită de prieteni, de libertate de mișcare și de căldura unui cămin. Mama ei murise când era ea mică, iar mătușa, sora tatălui, care avusese grijă de ea până la zece ani, dispăruse subit din peisaj pentru a-și face apariția după ce Aida împlinește șaptesprezece ani, ca și cum nimic nu se întâmplase. Avusese ce-i drept, motivele ei, însă plecarea ei o făcuse pe Aida să sufere.
Despre tată, nu aflăm amănunte decât spre final, atunci când se dezleagă misterul legat de pericolul ce plana asupra Aidei.
Kyden Smith, celălalt personaj principal al poveștii este un tânăr atrăgător, noul bodyguard al fetei, despre care aflăm că a mai fost omul de bază al tatălui ei.
Pare rupt din filme. Statura lui e dominantă. Ochii negri ca tăciunele. Păr tuns scurt și brunet. Fața ovală și barba puțin crescută. Cine l-ar vedea, imediat l-ar confunda cu vreun bandit. Dar se pare că nu. El e noul meu bodyguard.
Aida se simte foarte atrasă de el, iar el e mai mult decât dispus să flirteze cu cea pe care o avea în grijă. Am urmărit cu interes interacțiunea celor doi, dialogurile, tachinările și felul cum evoluează relația lor. Ce mi s-a părut mie exagerat a fost faptul că bărbatul putea primi vizite din partea unei amice de-a lui, Cecilia, în timp ce o păzea pe Aida. Nu am înțeles prea bine care era relația lui cu această Cecilia – care era o nesuferită – și de ce trebuia să vină în vizită… Apoi plecau împreună, toți trei, la cumpărături (să-și ia haine pentru o petrecere la care se pregăteau să meargă, fără știința tatălui Aidei), iar el o lăsa pe Aida în grija Ceciliei, care dispare lăsând-o singură în cabina de probă. Halal pază! Și ideea cu petrecerea mi s-a părut o imprudență, la cât trebuia să fie de strictă supravegherea fetei.
Până la urmă, de ce ți-e frică nu scapi, iar fata a fost răpită. Nu vă dau amănunte, veți vedea singuri despre ce e vorba, cum a decurs răpirea și cum a fost salvată. Nu am simțit însă prea mult dramatismul momentului.
Personaje noi își fac apariția – mătușa Leticia, despre care v-am spus mai devreme, dar și un nou personaj masculin – Alexander, un bărbat prezentabil și matur, care urma să devină… soțul Aidei! Cum așa? Simplu, tatăl ei, care dicta tot ce se întâmplă în viața fetei, îi aranjase și căsătoria! Se pare că devenise conștient de atracția și sentimentele dintre Aida și Kayden și dorea să îi despartă.
(…) te vei mărita cu un tânăr pe care l-am ales pentru tine. Atunci o să fii liberă să faci ce vrei și să mergi unde vrei.
Deși am fost mai mult decât înclinată să-l urăsc pe Alexander pentru faptul că era de acord cu acest aranjament făcut la rece, până la urmă mi-a plăcut de el și mi-a plăcut relația de prietenie care s-a format între el și Aida. Dar, între timp, continuă pregătirile de nuntă. Kayden a fost înlăturat din preajma fetei, spre dezolarea acesteia.
Eu iubesc pe cineva și mi-aș dori din tot sufletul să fiu lângă acea persoană, însă Kyden a decis să mă lase. Poate pentru o sumă de bani. Nici nu m-ar mira lucrul acesta. Totul se învârte în jurul banilor.
Kayden la rândul lui avea propriile secrete. În sinopsisul cărții scrie că a acceptat oferta lui Aaron Trevor de a-i fi bodyguard fiicei acestuia, mânat de nevoia de bani și de un loc stabil de muncă pentru a-și putea permite vacanțele exotice la care visează. Însă, după cum vom vedea, motivația lui era cu totul alta. Avea nevoie de bani, dar nu pentru vacanțe exotice…
Întâmplarea a făcut ca Aida să dea de urma lui Kayden înainte de nunta ei (l-a găsit la o petrecere, într-o casă dintr-o zonă rău famată, se pare că îi cam plăceau petrecerile) dar întâlnirea cu acesta a fost mai mult decât dezamăgitoare, și a făcut-o să se întrebe dacă el era așa cum îl crezuse atunci când se îndrăgostise. Părea un cu totul alt bărbat, învins de viață.
– Ascultă-mă, tu trebuie să te reîntorci acasă și să îți continui viața. Eu nu îți pot oferi nimic. Absolut nimic. (…)
Eu nu pot să-ți ofer nimic din ce ai nevoie. Sunt doar un trecător prin viață, tu nu ai cum să schimbi asta, Aida.
Spre finalul cărții, întâmplările se derulează în cascadă, firele încep să se lege, iar adevăruri șocante sunt dezvăluite. Dar, până atunci.. A sosit și ziua nunții!
Cum intrăm în biserică, îl văd pe Alexander așteptându-mă nerăbdător. Cu cât mă apropii mai mult, cu atât mă simt mai amețită. Și îmi vine să plâng. Tare. Ca să audă o țară întreagă câtă suferință zace în sufletul meu. (…)
– Dacă este cineva împotriva acestei căsătorii, să vorbească acum sau să tacă pentru totdeauna, îl aud pe preot și îmi țin răsuflarea.
Tăcere. Liniște. Simt cum mi se pune sângele în mișcare și îmi strâng pumnii. Am nevoie de aer, iar căldura din biserică nu prea mă ajută.
– Eu.
Aud o voce în spatele meu și întorc capul.
Bănuiți probabil cine s-a opus acestei căsătorii, Kayden, – și avem parte de un capitol scris din perspectiva lui – dar nu vă spun mai multe, rămâne să aflați argumentele pe care le aduce pentru a cere întreruperea nunții.
Finalul ne rezervă câteva răsturnări de situație surprinzătoare și secrete întunecate din trecut ies la iveală. Cum o vor afecta pe Aida cele aflate, atât despre tatăl și mama sa, cât și despre Kayden, inclusiv un ”amănunt” pe care acesta i-l ascunsese, rămâne de văzut. Vinovații vor plăti, dar până la urmă finalul e unul pozitiv.

Cartea Banditul de Larisa S. Maria poate fi comandată de pe edituraberg.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

 

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *