Delicatese Literare
Recenzii

Bărbatul de pe facebook de Cintzia Angelina Mardale, Editura Libris Editorial – recenzie

Bărbatul de pe facebook

Cintzia Angelina Mardale

Editura Libris Editorial

Anul apariției: 2019
Număr de pagini: 348
Cintzia Angelina are douăzeci și trei de ani și locuiește la Strasbourg în Franța. A terminat Facultatea de Limba Italiană la Universitatea din Strasbourg. În prezent studiază cu mare interes la Facultatea de Spaniolă- Portugheză Bilingvă și vorbește cinci limbi străine.
Pentru că îi place să călătorească, până în prezent a vizitat peste douăzeci de țări spunând că inspirația ei sunt călătoriile și fără ele nu ar putea trăi.
Încă din copilărie, Angelina scria. Obișnuia să completeze într-un jurnal împreună cu prietena ei cea mai bună, jurnal în care își scriau amintiri. La doisprezece ani avea deja un blog în care vorbea despre prietenie, iubire și alte subiecte pe care adolescenții le citeau cu mare interes.
În prezent, Angelina are un blog în care scrie articole despre locurile pe care le vizitează, dar și texte în care își prefațează viitoarele cărți.
Amalia este o studentă la drept care își pierde nopțile învățând, dar într-o zi este nevoită să-și contacteze prietenii virtuali pentru a răspunde la un chestionar.
Atunci apare în viața ei “Vlad Țepeș”, un bărbat cu un cont fals pe Facebook care, evitând să dea foarte multe informații despre el, o schimbă foarte mult pe Amalia.
Adevărul iese la lumină, iar după ce ea află cine este cu adevărat acest bărbat misterios, reușesc să se întâlnească și să își destăinuie iubirea pe care o au unul pentru celălalt. Totul ar fi fost perfect dacă nu ar fi apărut în viața celor doi câteva personaje care să le strice fericirea, dar problema fundamentală a relației lor este trecutul lor tumultuos.
Oare relația lor va rezista, având în vedere că s-au cunoscut pe facebook?
Cartea “Bărbatul de pe facebook” m-a atras datorită titlului, trebuie să recunosc. Și, am avut ocazia să citesc câteva fragmențele din carte, care păreau foarte interesante.
Amalia și Carla, studente la Drept, prietene foarte bune de pe vremea liceului, locuiesc împreună. Sunt cum nu se poate mai diferite una de alta.
Personajul masculin al cărții apare de îndată ce Amalia pune un chestionar pe facebook, chestionar la care dorește să i se răspundă. Are nevoie de aceste răspunsuri la facultate. Acesta nu este decât un cont de facebook momentan, se numește… Vlad Țepeș. Nu știu dacă acest nume este chiar cel mai potrivit, deoarece numele mă duce cu gândul la istorie, la țara noastră, ceea ce nu este cazul aici.
“Vlad: dacă aș spune nu, tu tot m-ai lăsa.
Amalia: dacă ai spune da, eu nu te-aș lăsa. Ne place nouă, femeilor, să vă enervăm… încă nu mi-ai răspuns la întrebări :))”
Din fata serioasă care intra din An în Paște pe facebook, Amalia se trezește prinsă în mirajul acestui Vlad Țepeș și conversează cu el din ce în ce mai des.
Mi se pare că nu este deloc precaută… Cum să începi să vorbești cu orele cu un bărbat necunoscut?
“Amalia: ca să cunoști bine un om îți trebuie o eternitate. Suntem atât de complecși și plini de mister și orice gest schimbă o decizie. Orice cuvânt schimbă o relație și orice întâmplare devine amintire. Nu putem să cunoaștem pe cineva bine niciodată.”
Cu asta chiar sunt de acord!
Viața Amaliei pare a se desfășura pe două planuri distincte: viața de studentă la drept și tot ce mai presupune viața reală și conversațiile pe Facebook cu acest Vlad Țepeș.
“Bărbatul de pe facebook” este o carte care intrigă cititorul. Povestea este inedită și în același timp, incredibilă.
Amalia își duce cele două vieți ale sale, reală și virtuală, într-o fugă continuă…
Cartea este o lecție de viață, o poveste despre întâmplări din care ai câte ceva de învățat.
Un bărbat ce pare că s-a îndrăgostit la prima vedere de o fată… nimic nou până acum, nu? Doar că tipul o face pe Facebook. Poate sunt eu mai sceptică, dar așa ceva mi se pare incredibil. Este dragoste virtuală sau doar un joc?
Stabilesc o întâlnire dar se pare că destinul, în cazul acesta examenele la facultate, are alt plan…
Este o poveste ușoară, care poate fi citită dimineața la cafea sau seara când vrei să citești ceva ușor…
Îi vedem pe Amalia și misteriosul Țepeș cunoscându-se pe rețeaua de socializare, conversând cu o lejeritate aparte, făcând schimb de informații. Cu toate acestea, mă întreb cum e posibil ca cineva care nu are timp și înclinație pentru a pierde vremea pe Facebook, să se schimbe atât de mult într-un timp atât de scurt?
“Nu știu dacă vreau să știu totul. Mi-e frică. Amalia, ce-i cu tine? Ce-ai pățit? De ce acum, când vrea să-ți spună totul despre el, tu vrei să termini această conversație???
Nici nu știu ce vreau. Sunt foarte confuză, și mai confuză devin atunci când îmi dau seama că astăzi, la Grădina Botanică, în loc să vină Vlad, a venit Felix…”
Să fie coincidență? Să fie ironia sorții?
Mi se pare că această relație nu are nici un final atâta timp cât Amalia este împărțită între Vlad Țepeș și Felix de la facultate, dar și Salex — un tip îndrăgostit de ea… Nu prea știe nici ea ce-și dorește.
O carte a complicațiilor fără rost aș spune că este cea de față. Situații inedite, conversații pe Facebook fără nimic concret în realitate.
Autoarea nu a reușit să-mi dea senzația că-și dorește ca cititorul să-și poată vizualiza personajele. Deși oferă multe detalii inutile, nu reușește să ne ofere un portret clar al lui Vlad… Apoi, de parcă nu eram deja în ceață cu personajele masculine ale cărții, decide să mai aducă unul în prim plan: Victor Suro… un tip care-i cere prietenia pe Facebook…
Aș fi dorit ca personajele să fie mai atent construite, iar faptul că Amalia sare cu atenția de la un tip la altul, interesul ei nestatornic în privința bărbaților îmi creează o stare de disconfort.
Am fost șocată să descopăr că acțiunea cărții are loc în Spania, autoarea nu mi-a oferit nici un indiciu în acest sens o bună parte din carte, iar eu am presupus că povestea se desfășoară în țara noastră.
Ce pot spune despre romanul “Bărbatul de pe facebook”? Că mi-a lăsat un gust amar. Mă așteptam la o poveste închegată, la o acțiune alertă, când colo, am avut parte de o fugă continuă printre personaje insuficient dezvoltate și situații lipsite de credibilitate.
În plus, nici măcar prietenia dintre Amalia și Carla nu pare atât de sinceră și puternică precum a spus autoarea la început. Vă las pe voi să descoperiți de ce fac afirmația aceasta.
Este cartea inadvertențelor, a coincidențelor stranii și a pericolului în stare latentă: așa văd eu faptul că Vlad Țepeș îi știe fiecare mișcare și mă uimește — și asta nu într-un mod plăcut — faptul că Amaliei nu-i este teamă…
Cumva, cred că nu am înțeles care a fost scopul poveștii. Doar dacă autoarea și-a propus să ne demonstreze diferențele dintre realitate și viața în mediul online. Faptul că o relație virtuală nu rezistă în realitate, pe mine nu mă miră. Și ca mine cred că mai sunt mulți.
“Cel mai dificil lucru este să vezi ceea ce este în fața ochilor tăi.” — Johann Wolfgang von Goethe
“Și uneori mai greu de atât este să accepți că ceea ce este în fața ochilor tăi este ceea ce de mult căutai să înțelegi. — Victor C. Suro”
Odată cu această scrisoare și cu trecerea interesului Amaliei către un alt personaj masculin, mi-a fost clară superficialitatea și dezinteresul fetei, dar și neștiința ei cu privire la ceea ce-și dorește.
Pe tot parcursul cărții am sperat că autoarea va face lumină în privința subiectului cărții. Așa, cred că “Bărbații de pe facebook” s-ar fi potrivit mai bine…
Cu părere de rău o spun, dar nu mi-a plăcut cartea. Fiecare acțiune mi s-a părut că forțează realitatea, nu convinge că vine ca ceva menit să se întâmple, o posibilitatea viabilă.
“— Bună, Amalia! – îmi zâmbește, și bunica se întoarce spre mine.
— Draga mea, nu știam că ești iubita unui așa chipeș bărbat!
— Iubita? Ceee? – o întreb, și el zâmbește din nou.”
Nu știu dacă eu am o problemă sau personajul feminin și toți masculii din cartea aceasta o au; dar efectiv sunt din ce în ce mai uimită de tot ce se petrece. O răpire, alergătura de colo colo, salvări…
Finalul, după sute de pagini de conversații fără sens, mi-a demonstrat că o relație virtuală nu poate rezista. De fapt, una reala, din viața de zi cu zi este de multe ori dificil de păstrat, dar una virtuală?!
“Îmi șterg contul de Facebook și după aceea regret ceea ce am făcut, dar până la urmă viața reală este mai importantă decât un cont pe internet. Sunt dezamăgită, tristă și nu știu ce vreau de la viață, pur și simplu nu mă regăsesc.”
Atâta acțiune și schimbări de planuri, turnuri pe care le-a luat romanul și la care nu m-aș fi așteptat în veci, pentru a reieși la final că o relație cu cineva cunoscut pe net nu poate aduce decât suferință…
“Cred că cel mai bine în viață este să fii tu, niciodată să nu te prefaci că ești altcineva, și ar trebui să fii mai atent atunci când faci cunoștință cu vânzătoarea din supermarket sau cu colega de bancă sau cu barmanul care îți servește băutura, pentru că este mult mai sigur ca el sau ea să fie ceea ce căutai, și nu un profil de pe Facebook.”
În sfârșit a înțeles asta și Amalia! S-a maturizat!

Cartea Bărbatul de pe facebook poate fi achizitionata de pe libris.ro

18 Comments

  • Carolina Bianca

    Te contrazic cu o singura chestie: mi-am cunoscut soțul pe o rețea virtuala și sa tot fie vreo 13 ani de atunci. Și pe mine m-a atras coperta și titlul și îți așteptăm părerea. O sa zic pas la carte!

  • anasylvi

    Un subiect interesant si actual. Eu cred ca si relatiile virtuale pot avea un viitor, daca sunt incepute si continuate pe baza sinceritatii. Sa pari cine nu esti e mai usor pe retelele de socializare, dar sunt oameni care o fac adesea si in viata reala, deci nu e o garantie. Stii proverbul spaniol: „Caras vemos, corazones no sabemos.”

  • Oli

    O recenzie argumentata si bine punctata! Am remarcat coperta, titlul si sinopsisul atragatoare, iar subiectul e clar de actualitate! Cred ca povestea asta poate fi luata si ca o lectie de viata, asa cum bine ai zis…

  • Tyna

    Felicitări pentru recenzia bine argumentată! Subiectul este interesant și are potențial, iar autoarea poate ține cont de sfaturile date pentru a-și îmbunătăți stilul pe viitor.

    • Geo

      Mulțumesc, Tyna! As fi vrut sa văd o relație mai închegată, reala, mai multe emoții… Poate, pe viitor, vom vedea o evoluție a autoarei. Potențial are!

  • Daniela Balan

    Eram foarte curioasă în privința acestei cărți ! Foarte frumoasă și bine argumentată recenzia , felicitări ❤️

  • ancasicartile.ro

    Sunt total de acord cu tine, Geo! Mai avea și de adus niste argumente pentru a transforma cartea într-o lecție de viață. Bărbatul de pe Facebook nu e chiar un bau bau, e un om îndrăgostit in viața reală de Amalia, dar care decide sa o abordeze pe net. Asta pentru că nu voia ca ea să îl judece numai după articolele care existau în presă despre el. Mie mi se pare că ea a greșit muuuult mai mult.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *