Barul Rooster de John Grisham, Editura RAO – recenzie
Barul Rooster
(The Rooster Bar – 2017)
John Grisham
Editura RAO
Colectie: Biblioteca Rao
An apariție: 2020
Nr. pagini: 384
Traducător: Gabriel Stoian
John Grisham este autorul a numeroase opere. Publishers Weekly l-a declarat „romancierul anilor ’90 cu cele mai remarcabile vânzări“, având în total aproape 61 000 000 de copii vândute. La Editura RAO, cea care îi publică lucrările în România, au mai apărut numeroase volume, dintre care amintim: Avocatul rebel, Ziua răzbunării, Negustorul de manuscrise, Muntele familiei Gray, Informatorul, Șirul de platani, Partenerul, Firma, Și vreme e ca să ucizi
Maestrul Thrillerelor Juridice revine cu o poveste despre studenție, șantaj și finanțe
Volumul se inspiră dintr-o problemă acută a vieții reale, și anume exploatarea persoanelor tinere. De altfel, autorul dezvoltă ideea unei investigații realizate și publicate într-un ziar. O firmă de avocatură rău intenționată profită de inocența și nevoile financiare ale studenților pentru a-i constrânge la datorii economice imposibil de returnat. Revelația studenților care își dau seama că justiția este atacată de persoane influente încă din timpul studenției devine o realitate asupra căreia suntem datori cu toții să ne întrebăm. Grisham scrie o poveste palpitantă despre lumea academică a Dreptului și sistemele financiare, un cuplu ce riscă să afecteze orice societate și pentru care este nevoie de eroi care să îl înfrângă.
Mark, Todd și Zola au optat pentru Facultatea de Drept din dorința de a schimba lumea și de a o transforma într-un loc mai bun. Dar ajunși în anul al III-lea de studiu, cei trei își dau seama că au fost înșelați. Prieteni apropiați, ei au împrumutat sume mari de bani pentru a-și permite să urmeze o facultate de mâna a treia, într-atât de mediocră, încât absolvenții săi trec rareori examenul de intrare în barou, fiind lipsiți de orice șansă de a obține un loc de muncă avantajos. Însă când află că școala lor face parte dintr-un lanț manevrat din umbră de un manager de fonduri din New York, care deține, totodată, și o bancă specializată în împrumuturi pentru studenți, cei trei știu că au fost prinși într-o mare capcană. Rezultatul este un thriller alert și palpitant, abundând de întorsături de situație. Grisham excelează, tratând cu un simt al umorului aproape diabolic etică uneori discutabilă a lumii Dreptului și a băncilor.
„Barul Rooster” de John Grisham este un roman captivant despre alegeri greșite și consecințele lor dar și despre răzbunare, speranța și noi începuturi, cu o intrigă extrem de interesantă, mister, lecții de viață și personaje credibile, elemente care fac din această lectură un thriller juridic palpitant.
Intriga este următoarea: pentru copiii săraci, accesul la învățământul universitar este extrem de dificil în primul rând datorită situației financiare a familiilor și în al doilea rând datorită exorbitanței taxe care trebuie achitată în fiecare an de studiu. Studenții fără posibilități financiare sunt nevoiți, de cele mai multe ori, să-și ia unul sau două joburi prost plătite, fără a fi înregistrați fiscal, deci să lucreze ilegal, pentru a reuși să trăiască pe perioada facultății. La acest stres se adaugă și faptul că după ce termină cursurile universitare, împrumutul pentru educație trebuie restituit, îngroșând astfel rândurile celor care datorează bani statului, pe viață.
Facultățile de Drept de top din America sunt numărate pe degetele de la o mână, restul reușind să funcționeze având în spate, drept paravan legal, mașinațiuni financiare incredibile ale unor oameni de afaceri sprijiniți de guvern pentru a împrumuta bani studenților la începutul fiecărui an de studiu sumele adunându-se cu dobândă, astfel că, la terminarea facultățîi, absolvenții sunt nevoiți fie să treacă de un examen ucigător pentru admiterea în Baroul avocaților fie să-și găsească un loc de muncă și să înceapă să achite datoria pentru creditul de facultate.
Problema este însă mult mai complexă și complicată pentru că aceste facultăți slab cotate sunt adevărate „fabrici de diplome” care atrag, printr-o reclamă agresivă, o mulțime de studenți, indiferent de rezultatele obținute la examenul de admitere. Așa ajung viitorii avocați care nu au sprijin financiar din partea familiilor, care au absolvit o facultate de drept de „doi bani”, unde interesul pentru actul educativ este sub cerințele pieței, unde predau profesori care și-au pierdut de mult interesul pentru materii, să le atârne de gât datorii către stat. Doar câțiva reușesc să treacă examenul pentru Barou, restul se angajează pe nimic, prestând munci care-i macină sau joburi în alte domenii, prost plătite. Vă sună cunoscută acesta situație? Eu cred că da, cu mici diferențe, existând aceeași situație și în sistemul nostru de învățământ privat.
Așadar, avem patru studenți la Drept, în an terminal la una din facultățile slab cotate pe piața de muncă, Foggy Bottom Low School (FBLS), o facultate care face multe promisiuni studenților ei, are taxe exorbitante în raport cu calitatea actului educațional, primește mulți studenți mediocri, are profesori slabi pregătiți iar absolvenții ei nu sunt suficient de pregătiți pentru a intra la examenul de Barou.
Mark Frazier, unul dintre protagoniști, este sătul de situația de acasă, de văicărelile fratelui mai mic arestat la domiciliu pentru consum și trafic de droguri, dar și de apropiata dată când va absolvi facultatea de Drept FBLS. Fie va urmă să susțină admiterea în Barou, învățând pe rupte, fie se va angaja la vreuna din firmele mici și fără viitor de avocatură pe un salariu de mizerie ori va pune diploma în ramă și va fi barman. Regretă enorm că a pășit pragul acestei facultăți care l-a îndatorat pe viață.
Todd Lucero este colegul și prietenul lui Mark, vrea să devină avocat dar și-a dat seama că îi place și meseria de barman pe care o practică de trei ani, în barul Rooster. Vrea să aibă propriul bar dar cum tatăl lui, polițist, îl presa mereu să-și ia diplomă universitară, nu a avut ce face decât să împrumute bani pentru anonima facultate FBLS.
Zola Maal este o negresă musulmană ai cărei părinți au fugit din Senegal ea născându-se în America. Părinții ei foarte săraci trăiesc cu spaima deportării, fiind imigranți ilegali în SUA de douăzeci și cinci de ani. Joburi la negru, salarii mizerabile și teama permanentă de a fi expulzați în țara de origine au făcut-o pe Zola să-și dorească să fie avocat, dar lipsa banilor a determinat-o să aleagă facultatea greșită. Mai nou, tatăl ei este acuzat de Agenția pentru Imigrație în cadrul unui raid desfășurat la locul de muncă al acestuia dar și de furt urmând că toată familia să fie deportată în Senegal.
Gordon Tanner este iubitul ei, un tânăr alb, student și el la Drept în cadrul aceleiași facultăți, toți patru prieteni, care suferă de o afecțiune maniaco-depresivă, cu medicație administrată intermitent, care trece frecvent prin episoade acute maniacale. În ultimul timp a dispărut de nenumărate ori, reîntorcandu-se de fiecare dată într-o stare din ce în e mai deplorabilă. Prietenii lui, Zola,Mark și Todd se hotărăsc să poarte o discuție serioasă cu el așa că, merg în camera lui de cămin acolo unde rămân perplecși când Gordon le mărturisește că a investigat în tot acest timp și a descoperit o adevărată conspirație în legătură cu facultatea lor de Drept.
Sclipitor de inteligent, Gordon reușește să înțeleagă subterfugiile și escrocheriile financiare din spatele funcționarii facultăților de Drept mediocre printre care și FBLS. Așadar, le expune prietenilor lui cum stă treaba cu miliardarii ce se îmbogățesc de pe urmă amărâților de studenți, existența firmelor paravan pentru a masca escrocheriile financiare, dobânzile uriașe, recuperatorii mafioți de credite, metodele abuzive de colectare a datoriilor și profiturile uriașe ce ajung să îngroașe conturile smecherilor cu bani.
Cum ar putea ei să demaște această mașinațiune financiară? Cum ar putea să scoată la iveală pânza de minciuni și escrocherii din spatele acestei afaceri? Cum cumpără și cum vând cei cu bani facultățile de Drept? Care este lanțul evenimentelor prin care ei se transformă din urmăriți în urmăritori? Vă las vouă plăcerea de a afla răspunsurile acestor întrebări invitându-vă să citiți acest thriller juridic deosebit, incitant pe care îl recomand cu multă plăcere.
Fragmente:
Câteodată, povara datoriei părea o cărămidă grea prinsă de spinare. Până și mersul devenise o corvoadă. Îi era greu și să mai zâmbească. Trăia în sărăcie, iar viitorul lui, chiar în eventualitatea obținerii unei slujbe, era sumbru. (…). Piața muncii se reducea. Rezultatele examenului de admitete în barou îi umplea de jenă pe cei de la FBLS. Suma împrumuturilor creștea. (…) Decanul nici nu se gândea să iasă din biroul lui. Bloggerii criticau facultatea și puneau întrebări dure : „Asta-i o farsă?” „Am fost păcăliți?” „Unde-au dispărut banii?”
La fel ca Mark, Todd Lucero fusese inspirat să devină avocat. (…) El și Mark Frazier se cunoscuseră în prima zi, în timpul ședinței de orientare, pe când aceau amândoi priviri sclipitoare și se vedeau avocați cu cariete de succes și salarii grase, împreună cu alți 350 de studenți, îngrozitor de naivi. După primul an jurase că abandonează studiile, însă tatallui se opusese categoric.(…) Jurase să se lase păgubaș și după al doilea an și să întrerupă mersul datoriei însă consilierul lui în materie de împrumuturi îl sfătuise ferm să renunțe la idee. Atâta vreme cât era student nu trebuia să facă față vreunui plan brutal de restituire, ada că era perfect normal să continue să se împrumute pentru a absolvi facultatea și mai apoi să găsească o slujba bine plătită care în teorie avea să îi rezolve problema datoriilor. Acum însă, când mai avea un semestru de facultate, știa prea bine că asemenea slujbe nu existau.
Căzuse în capcană, crezând că banii ușor de obținut de la stat ar fi putut face studierea Dreptului posibilă pentru oricine, așa că făcuse primul pas îndrăzneț care avea să o ducă la Foggy Bottom. Acum, când se află la jumătatea ultimului an de studii, datora mai mulți bani decât își putea imagina.
11 Comments
Mirela Barbalata
Tare incitantă recenzia! Felicitări, Carmen!
Pare o poveste ce te solicită emoțional, ce te pune pe gânduri.
Mulțumesc pentru recomandare!
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult, Mirela! ❤Mi-a placut mult acest roman ca de altfel tot ce am citit de Grisham❤
Daniela Balan
Un autor de top și o poveste interesantă ! Foarte frumoasă,tentantă și captivantă recenzia ! Felicitări ❤️
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult, Daniela!❤
anasylvi
Ce faina este aceasta recomandare! Mai ca mi s-a facut dor de un thriller juridic. E un sistem oribil acesta, care te face „legat de glie” la o numita firma sau organizatie ani de zile. Multumesc pentru recomandare, chiar eram foarte curioasa legat de carte. Personajele sunt super, asa cum le-ai prezentat!
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult, Ana, cu mare drag!❤Mi-a placut mult acest roman al lui Grisham❤
Geo
Incitantă recenzie, plină de suspans. Cu siguranță este un thriller deosebit.
familiasimionescuyahooro
Asa este, Geo! Captivant, palpitant, misterios! Multumesc!❤
Geo
Cu drag! ❤️
Oli
Un autor și o recomandare de top! Felicitari Carmen pentru superba recenzie și multumesc pentru tentatie, imi doresc sa citesc si eu cartea asta!
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult, Oli, cu mare drag!❤ Cu siguranta iti va placea cartea❤