
Bibliotecara de la Auschwitz de Antonio G. Iturbe, Editura RAO – recenzie
Bibliotecara de la Auschwitz
(La bibliotecaria de Auschwitz – 2012)
Antonio G. Iturbe
Editura RAO
Ediția 2020
Nr. pagini: 432
Traducerea: Graal Soft
Antonio González Iturbe este un jurnalist, scriitor și profesor spaniol. În prezent, este directorul revistei culturale Librújula.
Pentru romanul Bibliotecara de la Auschwitz, ziaristul și scriitorul aragonez Antonio G. Iturbe a obținut premiul Troa Libros, acordat de Fundația Troa.
Juriul i-a acordat premiul în unanimitate pentru ,,calitatea să literară și pentru valorile pe care le cuprinde”. Conform membrilor juriului, ,,romanul se potrivește perfect cerințelor premiului: este foarte bine scris și documentat și reprezintă un omagiu adus cărților. O lecție de supraviețuire și o dovadă că speranța nu trebuie să lipsească niciodată din viețile noastre”.
Cartea se bazează pe povestea adevărată a unei supraviețuitoare a lagărului de concentrare nazist, Dita Kraus, care trăiește acum în Israel și cu care autorul a luat legătură în cursul investigațiilor pe care le-a făcut pentru realizarea romanului.
Antonio G. Iturbe ne propune o poveste fantastică și plină de speranță, pe care a știut să o transforme într-un roman tulburător și pasionant, Bibliotecara de la Auschwitz, după patru ani de cercetări și călătorii în care s-a confruntat cu îndoieli, ipoteze și multe emoții.
Romanul redă întâmplările din viața Ditei, o copila de 14 ani, care, în blocul 31 de la Auschwitz, a luat în grijă cele câteva cărți interzise, folosite ca manuale de un grup de adulți, "profesori" ai copiilor deportați.
Blocul 31 era o mică oază de liniște în interiorul lagărului de concentrare, întrucât aici Fredy Hirsch, un prizonier, a căpătat permisiunea să creeze un spațiu rezervat copiilor, pe care acesta l-a transformat în școală. Biblioteca Ditei este cea mai mică din istorie: opt cărți, însă una dintre cele mai valoroase, întrucât ea își riscă viață pentru a-i ajută pe ceilalți că, prin lectură, să poată evada din dura realitate. Cititorul află, puțîn câte puțîn, nu numai povestea Ditei, ci și pe aceea a celorlalți supraveghetori și profesori din blocul 31. Va descoperi Rezistența și va înțelege cum acționa această și, inevitabil, se va confruntă cu doctorul Moarte (Josef Mengele), care trece adesea prin blocul 31, în căutare de noi victime pentru experiențele sale macabre, dintre care unele sunt descrise, în detaliu, în carte.
“Literatura are același rol ca o lumânare în mijlocul unui lagăr în miezul nopții. O lumânare aproape că nu luminează, dar ne permite să vedem cât întuneric există în jurul ei.” — William Faulkner, citat de Javier Marías
“La Auschwitz, viața omului nu valorează nici cât negru sub unghie; are atât de puțină valoare încât nici măcar nu mai e nimeni împușcat, pentru că un glonț e mai valoros decât un om. Există hangare unde se folosește gaz Zyklon pentru că reduce costurile și cu un singur bidon pot fi omorâte sute de persoane. Moartea a devenit o industrie rentabilă doar dacă se acționează la scară mare.”
“Prima pe care orice veteran i-o dă unui nou-venit este că întotdeauna trebuie să aibă un scop clar: acela de a supraviețui. Să supraviețuiască alte câteva ore, și astfel să mai acumuleze o zi, care, adăugată altora, va putea deveni încă o săptămână. Și tot așa: să nu-și facă niciodată planuri mărețe, să nu aibă niciodată țeluri importante, doar să supraviețuiască în fiecare clipă. A trăi este un verb care nu se conjugă decât la prezent.”
“Nu era o bibliotecă foarte mare. În realitate, era alcătuită din opt cărți, dintre care unele în stare proastă. Dar erau cărți. În acel loc atât de obscur, unde omenirea ajunsese să-și atingă propria umbră, prezența cărților era un vestigiu din timpuri mai puțin lugubre, mai blânde, când cuvintele răsunau mai puternic decât mitralierele. O epocă apusă. Dita a luat în mâinile sale volumele, unul câte unul, cu aceeași grijă cu care ții în brațe un nou-născut.”
“Hirsch o va elibera din funcție, firește. Nimeni nu o va mai privi cu admirație. Asta o întristează puțin. Nimeni nu-i laudă pe cei care dau înapoi. Își dă seama că este ușor să apreciezi dimensiunea eroismului, să-l cuantifici în onoruri și medalii. Dar cum se cântărește curajul celor care renunță?”
“A începe să citești o carte este ca și cum te-ai urca într-un tren care te duce în vacanță.”
“- Ai auzit de “Omul invizibil”?– Da…– Păi, el a scris acel roman. A scris și “Războiul lumilor”, în care povestește cum ajung marțienii pe Terra. Și “Insula doctorului Moreau”, cu acel om de știință țicnit, care face amestecuri genetice între oameni și animale. Doctorului Mengele i-ar plăcea la nebunie. Dar cred că cel mai bun roman al său este “Mașina timpului”. Să avansezi și să te întorci în timp…”
Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, dol.ro
Recenzii și prezentări cărți Editura RAO
Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune
Recenzii și prezentări cărți Holocaust


12 Comments
familiasimionescuyahooro
Excelenta recenzia și recomandarea. Tulburatoare poveste, cum de altfel sunt toate cele scrise despre acea perioada îngrozitoare din istoria umanității. Felicitări, mulțumesc pentru tentația literara deosebita
Geo
Mulțumesc, Carmen! O carte specială cu adevărat!
Oli
O recenzie foarte frumoasă și emoționanta, felicitari Geo si multumesc pentru recomandare! Dureroasa poveste, dar imi doresc s-o citesc si eu!
Geo
Mulțumesc, Oli! Dureroasă, dar plină de speranță. Recomand cu drag!
anasylvi
O recenzie foarte frumoasa si dureroasa, despre una dintre cele mai teribile perioade din istoria omenirii, dar si despre carti si importanta lor. Fara doar si poate mi-ai trezit interesul. Multumesc pentru recomandare!
Geo
Mă bucur că te-am tentat, Ana! Este o lectură aparte.
Tyna
O recenzie foarte frumoasă, sensibilă și emoționantă! Mulțumesc pentru recomandare!
Geo
Cu multă plăcere, Tyna!
Mirela Barbălată
Multumesc, Geo, pentru frumoasa recomandare și recenzia plină de intensitate!
Categoric, este o carte dură, ce stârnește durere, furie, dar și multă speranță.
Geo
Așa este, Mirela! Mulțumesc!
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia ! Felicitări
Geo
Mulțumesc mult, Daniela!