Black Beauty de Anna Sewell – Ediţie bilingvă (română – engleză), Editura Național
Black Beauty
(Black Beauty – 1877)
Anna Sewell
Ediţie bilingvă (română – engleză)
Editura Național
Colecția Pagini celebre – Cărți Bilingve copii
Redactor șef: Violeta Borzea
Traducere: Claudia Stan
Redactare: Roxana Samoilescu
Tehnoredactare: Cristiana Dima
Ilustrații și copertă: Elena Drăgulelei Dumitru
Format: 130 x 195
Nr. pagini: 176
Autoarea Anna Sewell (1820-1878) a scris povestea frumosului armăsar negru în ultimii ani ai vieții și a murit la cinci luni de la publicarea acesteia. Cu toate astea, a apucat să vadă succesul de care s-a bucurat povestea lui Black Beauty încă de la publicare. Astăzi, cu peste cinci milioane de exemplare vândute, Black Beauty este una dintre cele mai de succes cărți din toate timpurile.
Caii au viața lor și, cu to
ate că nu cuvântă ca oamenii, asta nu înseamnă că nu se pot exprima. Dacă vrei să intri în fascinanta lor existență dedicată în exclusivitate omului, citește această carte și n-o să-ți pară rău. În același timp, mai ai și posibilitatea de a-ți controla cunoștințele de lim
bă engleză, ediția fiind una bilingvă.
Black Beauty – varianta prescurtată în ediție bilingvă engleză-română, apărută în colecția Cărți bilingve pentru copii a Editurii Național, este un excelent mijloc de familiarizare a copiilor cu această sensibilă și emoționantă operă clasică, având în același timp prilejul de a-și perfecționa limba engleză.
Doresc să menționez și coperta deosebit de inspirată, traducerea foarte bună, redactarea, grafica de înaltă calitate și desenele foarte sugestive.
Black Beauty este una dintre cele mai frumoase povești cu animale scrise vreodată.
Scrisă cu un limbaj simplu și ușor de înțeles, prezentată cu ilustrații încântătoare, această povestire clasice a cucerit inimile și a înflăcărat imaginația a generații întregi de tineri cititori.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva frumosului și curajosului armăsar negru, care își rememorează viața începând din copilărie până la bătrânețe.
Black Beauty și-a petrecut fericit copilăria în grajdurile bunului și blândului moșier Gordon, față de care și-a arătat curajul și devotamentul. Din acea perioadă m-a indignat episodul rememorat de Black Beauty în care un cal superb (fratele mai mare al lui Black Beauty) și un călăreț își pierd viața în timpul unei vânători absurde, urmărind un iepure sălbatic.
Când circumstanțele se schimbă, Black Beauty învață că nu toți oamenii sunt atât de buni. Trecut din mână în mână, Black Beauty devine martor atât la iubire dar și la cruzime, la bogăție dar și la sărăcie, își face prieteni noi, Merrylegs, Ginger si Joe, dar întâmpină și multe greutăți…
Povestea iepei Ginger este impresionantă și emoționantă, atrăgând atenția asupra faptului că și caii au sentimente și suferă când sunt tratați fără iubire și sunt supuși la rele tratamente, de aceea ajungând nărăvași și greu de strunit.
De asemenea, este subliniat și faptul că evoluția modei vremurilor a făcut adesea ca bietele animale să fie supuse la suferințe absurde, tăindu-se coada unor cai sau crestându-se urechile unor cățeluși pentru a fi în trend cu așa-zisele noi reguli ale frumuseții, impuse de oameni…
După ce este despărțit, prin forța împrejurărilor, de buna lui prietenă Ginger, Black Beauty ajunge într-o familie iubitoare a unui vizitiu, ce avea doi copii adorabili care îl tratau cu multă iubire și drag pe căluț. Însă, după un timp, din motive de sănătate, vizitiul a trebuit să plece în alt loc, iar Black Beauty a fost vândut din nou.
Perioada în care a fost cal de trăsura în Londra s-a dovedit deosebit de interesantă. Apoi situația s-a înrăutățit din nou, iar Black Beauty a ajuns în pragul disperării….
Din fericire, la final soarta i s-a schimbat din nou, iar Black Beauty a ajuns să-și petreacă tihnit amurgul vieții pe o pajiște înverzită, fiind înhămat din când în când la un faeton ce purta trei doamne în vârstă.
„După cum v-am spus, eram foarte bucuros să trăiesc la Birtwick Park, dar îmi lipsea libertatea. Unui cal tânăr, obişnuit să trăiască pe câmp, să galopeze cât vrea cu coama în vânt, îi vine tare greu să stea zi şi noapte în grajd, mai puţin în timpul în care este scos la muncă.
John înţelesese asta şi, când mergeam în sat, mă lăsa liber, să merg de capul meu, şi alergam de-mi sfârâiau călcâiele, după cum zicea John. Alt moment de libertate era duminica, atunci când, vreme de câteva ceasuri, nu eram înhămaţi la trăsură şi eram lăsaţi liberi în livadă. Iarba era moale şi răcoroasă sub copitele noastre, iar aerul era foarte proaspăt. Ne puteam tăvăli prin iarbă şi puteam paşte, iar dacă era prea cald, puteam sta de vorbă la umbra copacilor.”
Inspirat de această carte, în 1994 s-a realizat un film de mare succes.
Cartea a fost menționată în Top 15 cărți impresionante cu animale
Cărţile din Colecţia Pagini celebre pot fi comandate de pe edituranational.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro
Cărțile autoarei Anna Sewell pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro, librarie.net
Recenzii și prezentări cărți Editura Național
Recenzii și prezentări cărți pentru copii
Recenzii și prezentări cărți bilingve pentru copii
Recenzii și prezentări cărți clasice
Recenzii și prezentări cărți cu animale
7 Comments
Oli
Ce frumoasa poveste! Felicitari Tyna pentru recenzia sensibila si emotionanta si multumesc penttu recomandare! Ma impresioneaza de fiecare data povestile din viata animalelor.
Tyna
Mulțumesc! Cu drag!
Geo
O poveste emoționantă! Îmi doresc si eu cartea asta. Serialul l-am văzut cu ani in urma si mi-a plăcut foarte mult.
Tyna
E foarte frumoasă și cartea!
Oana - Crâmpeie de suflet
Una dintre poveștile mele de suflet.
Tyna
O poveste foarte sensibilă și emoționantă!
Alexandra Siderias
Imi puteti spune care este recomandare de varsta?