Delicatese Literare
Recenzii

Bună dimineața, Veronica! – Ilana Casoy, Raphael Montes – Editura Publisol – recenzie

Bună dimineața, Veronica!

(Bom Dia, Verônica – 2016)

Ilana Casoy, Raphael Montes

Editura Publisol

An apariție: 2021

Nr. pagini: 306

Ilana Casoy s-a născut la 16 februarie 1960 și este o scriitoare braziliană. A absolvit Fundacao Getulio Vargas și s-a dedicat studiului profi lurilor psihologice criminale, în special ale criminalilor în serie. A publicat mai multe cărți, dintre care unele se bazează pe cazuri criminale celebre din Brazilia, cum ar fi A Prova e a Testemunha despre cazul Nardoni. De asemenea, a scris O Quinto Mandamento – Caso de Policia, o carte legată de uciderea cuplului Richthofen. Între 2012 și 2013, a colaborat cu Discovery Channel. Ea a mai scris și lucrări de ficțiune. A fost invitată de canalul Fox Brasil, pentru a crea un profil psihologic al lui Dexter Morgan, antieroul și protagonistul din Dexter, un popular serial de televiziune american. Casoy a colaborat și cu Dupla Identidade, un serial scris de Gloria Perez și regizat de Mauro Mendonca Filho.
Raphael Montes de Carvalho s-a născut la 22 septembrie 1990. E un scriitor brazilian de romane polițiste și avocat. Cea mai cunoscută carte a sa este romanul Dias Perfeitos (2014). În 2010, Montes a participat la un concurs al editurii braziliene Benvira/Saraiva, în cadrul căruia romanul sau Suicidas a obținut locul al doilea. Saraiva a publicat romanul sub eticheta Benvira în 2012. Temele macabre prezente în poveste și vârstă tânăra a lui Montes i-au adus o largă notorietate în Brazilia. În 2014, Montes a publicat cel de-al doilea român al sau, Dias Perfeitos, iar până în februarie 2016, romanul a fost lansat în 14 țări. Atât prima, cât și cea de-a două carte au avut drepturile vândute pentru adaptări cinematografice. The Village, cea de-a treia carte a sa, este un roman de groază fix-up, unde, sub formă de benzi desenate, ni se prezintă scurte povestiri ale unor personaje macabre. Cea de-a patra carte a autorului, Jantar Secreto, a divizat opiniile în 2016, când s-a descoperit că tema principala era canibalismul, dar ambele părți au confirmat că este cea mai bună carte scrisă de Montes.
În 2016, Ilana Casoy publică, împreună cu Raphael Montes de Carvalho, thrillerul polițist Bom Dia, Veronica (Bună dimineață, Veronica!), sub pseudonimul Andrea Killmore, urmând ca, la cea de-a doua ediție a romanului, din 2020, autorii să își dezvăluie adevărată identitate.

Abordând subiecte precum feminismul, violența domestică, birocrația polițienească, ritualurile indigene și crimele în serie, Bună dimineața, Veronica! este un thriller plin de răsturnări de situație, cu o protagonistă puternică, o adevărată femeie a timpului ei, care își abandonează viața stabilă - familia perfectă și o slujbă de vis - pentru a se lansa într-o lume crudă, unde își găsește, până la urmă, propria identitate.

Până de curând, viața funcționarului de poliție Veronica Torres era una liniștită, desfășurată conform ritualului birocratic și plină de visuri ce nu aveau să se împlinească niciodată. Săptămâna asta însă, o sinucidere neașteptată la care a fost martoră și un apel anonim de la o femeie care pretinde că viața îi este în pericol au deschis un abis înaintea ei. Veronica se simte cuprinsă de teamă, dar știe că acesta este momentul de a-și demonstra calitățile de investigator și decide să se ocupe singură de ambele cazuri. Vârtejul de evenimente surprinzătoare declanșate de cercetările ei îi prilejuiește o întâlnire cu partea întunecată a inimii umane.

Pentru mine, „Bună dimineața, Veronica” de Ilana Casoy și Raphael Montes, reprezinta unul dintre cele mai interesante și mai captivante thrillere citite în acest an! Și voi argumenta ceea ce am afirmat mai sus spunandu-vă  ca elementele care pledează pentru spectaculozitatea lui sunt scriitura matură, precisă, suspansul desăvârșit, stranietatea care atinge cote înalte și taie răsuflarea, intriga deosebită, dar și protagonista romanului, o femeie specială, atât de imperfectă, dar atât de credibilă încât cu siguranță și-a găsit un loc special în mintea mea!

Recunosc, am fost impresionată de toate calitățile acestui roman și aștept cu nerăbdare și alte povesti sub aceeași semnătură. Crime ritualice, simț instabil al sinelui, tipare de comportament anormal, o eroină atipică, dar și o privire dură asupra Braziliei zilelor noastre, în care nuanțele de gri ale meseriei de polițist se contopesc cu povesti emoționante de viață, iată ce ne propun cei doi autori ai acestui thriller incitant.

Acțiunea se petrece în Sao Paulo și totul începe cu o zi ca oricare alta, în care Veronica, secretară în Departamentul de Omoruri și Protecția Persoanelor, este martora unui suicid, chiar în biroul ei. Pe scurt, povestea sinucigașei sună așa: Marta, o femeie singuratică, timidă, nefericită, vine la comandantul departamentului pentru a depune o plângere împotriva unui bărbat pe care l-a cunoscut pe internet, motivând că naivitatea, dar și atracția i-au luat mințile, în timp ce „măgarul” a dispărut în ceață cu banii ei. După ce iese din biroul șefului Departamentului de Omoruri, în biroul  Veronicăi, se aruncă de la etaj, lăsând-o pe aceasta perplexă  și cu reflexele blocate.

Empatică cu suferința femeii, în opoziție cu superficialitatea și insensibilitatea șefului său, un tip disprețuitor ce așteaptă pensionarea ca pe un colac de salvare, în Veronica se trezește furia față de nemernicul care îi este șef, dar și față de superficialitatea cu care legislația tratează astfel de cazuri ce pot duce la finaluri tragice. Spirit justițiar, dorindu-și enorm să fie polițistă, dar înțepenită în postul de secretară, cunoscând pe propria piele ce înseamnă depresia, Veronica pornește propria investigație, fără ca șeful ei să aibă habar, pentru a-i da o lecție nemernicului care își bătuse joc de sentimentele Martei.

Așa ajunge să răscolească în trecutul femeii, investighează ca un adevărat detectiv, observă și face asocieri logice, dar cu ce preț! Cu prețul pierderii siguranței, al unui trai liniștit, pentru că Veronica este soție și mama, iar aceasta investigație neautorizată îi fură toată atentia și tot timpul pe care ar trebui să-l aloce familiei. Asa încât, deși neînțelegerile în căsnicia ei se adâncesc și, aparent, este considerată pricipala vinovată pentru destrămarea relației plictisitoare cu soțul ei iubitor, dorința de a-i da o lecție celui care a înșelat încrederea Martei, este prea mare, iar Veronica nu se oprește, ci, dimpotrivă, datorita mediatizării cazului, acaparează atenția altei femei, Janete, care trăiește o dramă cu mult mai tulburătoare decât cea a nefericitei Marta.

Janete este căsătorită cu Brandao și are o viață mizerabilă. Este prizoniera propriilor sentimente contradictorii pentru soțul ei, un tip diabolic, ofițer în Poliția Militară. Ademenită cu viclenie la începutul căsniciei lor, viața femeii s-a transformat într-o adevărată tortură fizică și psihică. Bătăile? Nu prea mai înseamnă nimic! Furia îndreptată împotriva ei? Janete s-a obișnuit cu ea! Umilința? Femeia nu o mai ia în seama de când nemernicul Brando a făcut totul pentru a o depărta și izola de familie și cunoscuți. Coșmarul  Janetei? Este obligată să asculte, fără a vedea, cu capul prins într-o cutie, țipetele îngrozitoare, zgomotele și răcnetele din timpul ritualurilor practicate de monstrul cu chip de soț! Brandao este malefic, un personaj pe care l-am urât cu pasiune, îi controlează mintea, deține puterea fizică, psihică și sexuală asupra Janetei, modelând-o, distrugând-o, călcând-o în picioare, iar ea, femeie slabă, fără coloană vertebrală, acceptă, din iubire, toate mizeriile și desfrânarea perversului!

Deși îi este frică, prezentând oscilații bipolare ale stării de spirit, Janete găsește un moment de luciditate în care își trimite strigătul de ajutor Veronicăi, singura femeie care a dovedit compasiune în cazul  sinucigașei Marta, cu speranța că poate flerul și hotărârea acesteia o vor ajuta să scape din cel mai întunecat coșmar pe care-l trăiește!

Iată cum Veronica, secretară  în Departamentul de Omoruri, ajunge să investigheze pe cont propriu, două cazuri complexe, punându-și  la bătaie viața, familia, căsnicia, siguranță, și toate acestea nu pentru că  își dorește să salveze lumea, ci pentru că vrea să mai stârpească din descreierații care o populează! Oare este ea suficient de puternică pentru a se confrunta cu monștrii din oameni?  Este îndeajuns de curajoasă să o accepte pe „noua Veronica?  Citiți acest thriller diabolic și original pe care îl recomand cu bucurie, și veți afla răspunsurile!

Fragment:

„Era prima zi din restul vieții mele. Evident că nu știam asta când am deschis ochii de dimineață și mi-am dat seama că eram în întârziere. (…)  Chiar dacă locuiam la doar câțiva kilometri de clădirea DHPP, traficul din Sao Paulo nu-mi era de niciun folos. Am ajuns la secție după 45 de minute, aproape împiedicând-ma, pe tocurile înalte.

– Bună dimineața, Veronica! mi s-a spus la întrare, iar eu am răspuns cu un gest afectat. (…). După ce petreci câțiva ani instalată într-un post de secretară la Poliția Civilă a statului Sao Paulo, începi să vezi avantajele de a fi invizibilă. Oamenii nu se uita la tine. Trec grăbiți pe lângă biroul tău, împovărați cu treburi urgente și cu propriile probleme, cer cu împrumut un capsator, întreabă care sunt noutățile, se interesează de viata ta, fără să aștepte un alt răspuns decât „toate bune”, comentează meciul de fotbal de săptămână trecută, dar niciunul dintre ei – asculta bine ce-ți spun! – niciunul dintre ei nu se uita la tine cu adevărat. Ești invizibilă.

– Bună dimineața, Veronica! a spus cineva, trecând pe lângă biroul meu. Nici n-am răspuns.”

Autorii lucrează la o continuare a acestui romanul, care stă la baza serialului Netflix omonim.

Descoperă thrillerele braziliene la Editura Publisol!

 

Bună dimineața, Verônica! de Ilana Casoy și Raphael Montes poate fi comandată pe publisol.ro, libris.ro, librariadelfin.ro, carturesti.ro, emag.ro

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *