Butonul G de Rossella Calabrò, Editura Paralela 45 – recenzie
Butonul G
(Il tasto G – 2013)
Rossella Calabrò
Editura Paralela 45
Colecția Best Seller
An apariție:2020
Nr. pagini: 213
Traducere din limba italiană: Alina Sichitiu
Rossella Calabrò este scriitoare, ziaristă și bloggeriță din Milano. Atunci când nu vorbește cu toți câinii și toate pisicile de pe stradă, citește mult, scrie destul, doarme suficient și râde ori de câte ori este posibil. Uneori și când nu e posibil, ceea ce o ajută foarte mult să spună povești pline de candoare și umor.
GianBattista Stigler are peste o sută de ani, iubește femeile și e cel mai fascinant confesor din toate timpurile. Pe deasupra, e… ascensor. După un secol în care și-a făcut datoria onorabil, a învățat să asculte gândurile pasagerilor. Femeile care se așază pe scaunul lui, se machiază în fața oglinzii lui sau se apleacă grațios deasupra panoului de comandă nu știu că GianBattista le simte visele, îndoielile și nesiguranțele. Ba chiar le și cântărește. Nu pentru a verifica dacă e depășită greutatea admisă de 225 de kilograme, ci pentru că emoțiile femeilor sunt mereu peste greutatea normală. Simt prea mult, iubesc prea mult, gândesc prea mult. Și se îngrașă, pe dinăuntru, îngreunându-și inima. Cine nu și-ar dori să afle ce are de spus confesorul tuturor femeilor?
„… permiteți-mi să mă prezint: GianBattista Stigler, un matur și stimat ascensor, cu o experiență bogată, și, dacă-mi îngăduiți, cu un vechi și inimitabil șarm. M-am născut la începutul secolului trecut, când să te naști ascensor nu era chiar așa un lucru oarecare, la îndemâna oricui. Dar v-o spun cu toată modestia, m-am născut. „
Eeee, un început interesant și incitant! 🙂 Și surprinzător! De ce? Pentru că atunci când am decis să citesc cartea, nu am fost tentată să parcurg sinopsisul – ceea ce mi se întâmplă rar 😉 – imaginându-mi cu totul altceva, indusă în eroare, însă, și de titlu 😀. Ce să-i faci dacă am o imaginație bogată!!! 😉
Acum, după ce am citit romanul autoarei Rossella Calabrò, pot spune că am avut parte de o călătorie literară delicioasă și spumoasă, acompaniată de simpaticul GianBattista, un ascensor prietenos și plin de secrete, totodată.
Cine nu și-ar dori un prieten adevărat care să îi asculte offurile în orice clipă și să le păstreze doar pentru el??!! GianBattista este un astfel de prieten, „cumsecade, virtuos și tăcut precum cei mai buni majordomi de odinioară”.
Prin intermediul lui GianBattista, autoarea relevă diferite tipologii umane, mai ales feminine, permițând cititorului să intre în pielea fiecărui personaj. Chiar dacă nu se recunoaște pe el însuși, cititorul va putea distinge, cu ușurință, imaginea unui prieten drag sau persoană iubită, pentru că totul este foarte simplu. Și cum orice lucru simplu are și complexitatea sa, nici povestea lui GianBattista sau a prietenelor sale nu face excepție.
Narată la persoana întâi din perspectiva simpaticului ascensor, dar și a doamnelor sale dragi, femei simple, cu calități și defecte, dar frumoase fiecare în felul său, cartea „Butonul G” reușește să transmită un amalgam de emoții. Și, pe tot parcursul lecturii, zâmbetul este nelipsit indiferent de trăirile care te încearcă la acel moment. Chiar dacă nu le înțelegi în totalitate sau nu ești de acord cu deciziile și acțiunile lor, reușești totuși să empatizezi cu aceste făpturi „diafane”. Iar aici este meritul lui GianBattista 🙂! De ce? Pentru că el cunoaște foarte bine povestea sufletului feminin, chiar dacă gândirea sa este neutră. Precum genul neutru al substantivului „ascensor”! 😀
„Știu, știu, nu ar trebui să dau sfaturi, pentru că bărbații nu înțeleg nimic din lucrurile femeiești. Însă un secol de frecventare a femeilor – doar mental, luați bine aminte – m-a făcut să fiu o făptură asexuată, un înger al blocului, un eunuc de etaj, ce mai.
Se spune că bărbații iubesc să-și îngroape emoțiile și că femeile adoră să le dezgroape pe ale lor, săpând adânc de tot. Eu nici nu îngrop, nici nu dezgrop. Mă limitez să urc, să cobor și să plec urechea. Iar din când în când să reacționez, în limitele fizice și deontologice ale unui ascensor.
Gândirea mea nu este nici masculină, nici feminină, e doar rodul a o sută de ani de ascultare, în care poveștile celorlalți m-au învățat mult, foarte mult, despre iubire…”
„Butonul G” de Rossella Calabrò este o poveste atipică prin prisma eroului principal masculin, scrisă într-o manieră lejeră dar plină de amuzament și ironie, ce denotă multă căldură și savoare. Romanul are în structura sa o doză bună de realism tragico-comic invitând, astfel, cititorul la introspecție. GianBattista ne vorbește despre iubire, emoții, sentimente și gânduri. Dar nu ale lui! Ci ale FEMEII, indiferent cine este aceasta. Poate fi Benedetta Lipicioasa, „care se lipește de bărbatul ei asemenea adezivului”; poate fi Isadora Dukan, „veșnic la dietă”; poate fi Severina Știe-Tot, „regina controlului absolut”; poate fi Una, „care vorbește doar limba pisicilor și a benzilor desenate”; poate fi Perotta Îndurerata, „cu silueta ei de pară”; poate fi Marția Marte, „care chiar este o marțiană”.
Sau, poate, ești chiar TU!!!
Da, eroul nostru știe cel mai bine! De aproape un secol a transportat sus-jos milioane de femei, indiferent de rasă, culoarea pielii, vârstă. Iar după atâta timp, se poate considera un fin cunoscător al laturii feminine. Scuzați!!! De fapt, „cel mai mare connaisseur des femmes din toate timpurile”! Iar radiografia lui este tristă, dar atât de reală. Din păcate!
„… femeile mele se simt toate grase, foarte grase, obeze, chiar dacă sunt numai piele și os.
Dar adevărul e că sunt grase pe dinăuntru
Și nu pentru că au un ficat bun de pateu, o, nu, nu. De fapt, emoțiile lor sunt cu mult peste greutatea normală. Simt prea mult, iubesc prea mult, gândesc prea mult. Și se îngrașă pe dinăuntru. Își îngreunează inima, și nu există nicio dietă emoțională care să funcționeze. Eu știu asta.”
Vă invit să vă delectați cu povestea lui GianBattista, să vă amuzați alături de el, să cunoașteți poveștile de viață ale unor femei deosebite, chiriașe pentru scurte perioade ale șarmantului ascensor și prieten tăcut. Iar la final veți descoperi și ce rol joacă butonul G!!! 😃😉
O poveste relaxantă numai bună pentru o zi călduroasă de vară! 🤩
10 Comments
Geo
Adevarul este că titlul chiar te induce în eroare…
Dar, felicitări pentru frumoasa recenzie! O poveste tare drăguță!
Mirela Barbalata
Mulțumesc, Geo!
Daa, induce în eroare , iar imaginația mea a luat-o la galop .
familiasimionescuyahooro
Ooo, ce recenzie incitanta si savuroasa, o recomandare extrem de tentanta!❤Imi place foarte mult!!!Felicitari si multumesc, Mirela. PS: si eu m-am asteptat la povestea unui alt buton G
Mirela Barbalata
Eeee, mă bucur că nu sunt singura .
Mulțumesc, Carmen!
anasylvi
Ha ha! Uite ca mie nu-mi trecuse prin cap sa trasez o paralela intre buton si punct, in special datorita copertii, care nu este specifica genului respectiv. Imi place tot ce ai scris despre carte, o lectura spumoasa si amuzanta, dar care transmite anumite mesaje. Multumesc pentru recenzia foarte reusita!
Mirela Barbalata
Mulțumesc pentru apreciere!
Chiar este o lectură spumoasă .
Oli
Super recenzie si recomandare, Mirela, imi place tare mult tot ce ai scris despre carte, felicitari si multumesc!<3
Mirela Barbalata
Mulțumesc, Oli!
Daniela Balan
Foarte frumoasă și tentantă recenzia ! Mulțumesc pentru recomandare ❤️
Mirela Barbalata
Mulțumesc, Daniela!