Delicatese Literare
Tag/Leapșa

Cadouri literare de Dragobete

Cărți de dragoste românești

Pentru toate cititoarele romantice, în luna iubirii, când sărbătorim atât Valentine’s Day, cât și Dragobetele, am făcut o listă cu titluri de cărți de dragoste românești.
Am primit provocarea de a recomanda câteva cărți frumoase de dragoste scrise de autori români, de la Prefață de carte.
Cărțile de dragoste sunt preferatele noastre, și ne face o deosebită plăcere să le citim, recitim și recomandăm. Iată câteva din propunerile noastre, lecturi de savurat în luna iubirii:

Oli:

  • Lorelei de Ionel Teodoreanu
Romanul Lorelei este unul din cele mai frumoase romane de dragoste românești, care a fermecat inimile a generații de cititori și continuă să o facă. Povestea de dragoste dintre Lucica Novleanu (Luli, Lorelei) și Catul Bogdan, nu este o poveste de dragoste obișnuită, pare că surprinde însăși esența iubirii, o iubire pură, care transcede dincolo de moarte. O poveste care transmite aievea trăirile personajelor, e scrisă într-un stil care te face să te înfiori de emoție și îți atinge cu siguranță corzile sufletului.
Luli îşi culcă din nou obrazul pe pieptul Sultanului de Argint. Astfel petrecuseră multe ceasuri de noapte pe coverta vapoarelor, când luna pluteşte pe ape ca un fum de smirnă de pe vremea idolilor şi a templelor păgâne, apropiind sufletul de amintirea vechilor credinţe.
O carte cu și despre iubire și magie, o frumoasă poveste românească, inspirată din folclorul nostru autohton, cu referiri la legende, superstiții și obiceiuri care ne poartă într-un sat din Ardeal, Măguri, aflat într-un decor mirific la poale de munți și de unde a pornit totul, cu câteva generații în urma personajelor din prezent. Am citit înfiorată aventura, cu adevărat mistică, prin care trec eroii cărții și am descoperit, cu încântare, nu una, ci două povești țesute cu măiestrie de autoare.
”Mi-am aşezat capul pe umărul lui şi am stat aşa cu ochii închişi mult timp pentru a savura momentul şi pentru a simţi aroma minunată ce venea dinspre pădure şi dinspre Matei. Mirosea a pământ reavăn, a brebenei şi a frunze uscate, iar soarele amplifica minunăţia naturii care ne răsfăţa în acea dupa-amiază magnifică.
Matei m-a cuprins cu ambele braţe în timp ce-mi săruta fruntea, ochii, gura. Simţeam cum mă cuprinde căldura venită din interior, iar obrajii mei deveneau din ce în ce mai aprinşi. Buzele lui minunate se frecau de buzele mele făcându-mă să-mi doresc să-l sorb şi să nu-i dau drumul decât pentru a-l săruta şi pentru a-l dezmierda. Picioarele mele se lichefiaseră, iar eu mă scurgeam după forma braţelor lui. Tânjeam întruna şi întruna după sărutările lui, şi deşi nu mai aveam aer, simţeam că nu pot respira dacă nu-i simt buzele lui minunate devorându-le pe ale mele… Nu, raţiunea nu mai exista, dar simţeam că nu mai există nici pământul sub picioarele mele, simţeam că plutesc şi mă agăţam cu disperare de Matei, sărutându-l mai mult şi mai mult şi mai mult.”
  • Marat de Natașa Alina Culea
O poveste intensă, emoţii arzătoare, o iubire predestinată, regrete şi durere, trăiri şi vise. Şi peste toate, speranţa, ca un zbor înalt! Un roman de o rară sensibilitate, ca un poem dedicat credinţei într-o iubire unică, preţioasă cât un milion de trandafiri, pentru care există un timp şi un loc pentru a înflori.
Putem oare ispiti soarta? Răspunsul îl va găsi fiecare în el însuși. Iubirea are spini, adevărat, dar petalele ei catifelate ce mângâie şi vindecă sufletul rănit, fac din spini un preţ de acceptat, iar şi iar…

o-inima-si-un-trandafir_e35d45855e81ae

”Închideți ochii și imaginați-vă o clipă un univers copleșitor pentru el însuși, care a zămislit în vastitate, o intenție numită iubire… Iubirea nu avea nevoie de nimic, nici de confirmare, nici de recunoaștere, existența ei desăvârșită îi era de ajuns.”
O încântătoare poveste de iubire, în stilul antrenant și dulce al Corinei Cîndea, stropită cu un umor fin, o carte ușor de citit, în ciuda numărului mare de pagini. Nici nu realizezi când ai ajuns la final. Unde avem parte de mult-așteptatul happy-end, ca în orice carte romantică ce se respectă 
Glumesc, desigur, dar nu prea mult, căci eu ador finalurile fericite! Am citit cartea cu multă plăcere, a fost o lectură relaxantă, amuzantă pe alocuri, emoţionantă de multe ori, care m-a lăsat cu o stare de bine la final.
„M-am pierdut în albastrul întunecat al ochilor lui câteva secunde, dar m-am regăsit tot în ei, în căldura cu care mă privea. Jack însemna pentru mine mai mult decât oricine altcineva. Îmi fusese alături în cele mai grele momente ale vieţii, indiferent cât de imatur mă purtasem. Mă aşteptase, deşi durase luni de zile ca să realizez că locul meu era lângă el. Îmi era prieten şi iubit în acelaşi timp şi eram a naibii de norocoasă că exista în viaţa mea.”
Falsă identitate este o carte profund romantică, emoționantă, plină de dramatism și de momente tensionate alături de momente de o duioșie aparte, o carte scrisă cu multă sensibilitate, ce explorează cele mai intense trăiri ale psihicului uman. Stilul cărții este foarte captivant, acțiunea e trepidantă, iar povestea în sine e fermecătoare.
” (…) alege ceea ce iubești, și apoi iubește din tot sufletul ceea ce ai ales, fără jumătăți de măsură. Acceptă – ți slăbiciunea, căci de fapt ceea ce crezi tu că este slăbiciune nu este altceva decât frumusețea și profunzimea ființei tale.”

 

Tyna:

Pânza de păianjen” este o tulburătoare poveste de dragoste, cu puternice accente autobiografice, lucru care se reflectă în duioșia cu care sunt evocate locurile copilăriei, în intensitatea emoțiilor, speranțelor, dezamăgirilor și trăirilor eroinei. Autoarea și-a lăsat o fărâmă din suflet în acest roman, lucru care se simte și te face să vibrezi și să rezonezi cu gândurile eroinei.
”E destul de grav, Diana, fiindcă îmi dau seama că omul acesta nu are însușiri deosebite, poate, nici cusururi supărătoare. De fapt, nici nu-l cunoști. Și eu, cu atât mai puțin. Dar poezia pe care i-o atribui, și care e poate mai curând reflexul peisajului, înțeleg că-i foarte atrăgătoare. Și înțeleg că vei confunda totdeauna dragostea de mare și de soare cu sentimentul straniu pentru Petre Barbu, și, în felul acesta, nu te vei lecui ușor. Acest Petre Barbu va fi un rival foarte tare pentru oricine te va iubi, Diana… Uneori mă întreb dacă există cu adevărat. Dacă nu este un fel de fata morgana…”
“O rază de soare trece pieziș printr-un loc în care cerul de fum opac se deschide. O văd reflectată într-un ochi de apă care anunță dezghețul. Adulmec primăvara. E poate prea devreme, dar simt că nimic nu mai poate opri primăvara din drumul pe care a pornit…”
Un roman „al educației sentimentale”, având ca temă centrală iubirea dintre proaspătul doctor în litere Jim Marinescu și tânăra absolventă de liceu Vera Policrat, iubire care se împlinește prin căsătorie.
Însă CARTEA NUNȚII nu e doar un roman de dragoste, ci și o radiografie a școlii românești în perioada interbelică, în care accentul cade pe relația profesor–elev. 
Cartea reliefează societatea modernă, în plin proces de civilizare și de înnoire în plan social, economic și tehnologic, care învinge definitiv familia ciudată, tributară unor dogme nefericite.
Nu urî femeia pe care ai iubit-o ieri. De altfel, cine urăşte nu s-a vindecat de dragoste.
Fetele nu vor frăţii şi prietenii, ci adoratori, şi cel mai plat Don Juan are mai mulţi sorţi de izbândă decât fadul coleg şi prieten. Jos ipocrizia colegială!
Mijlocul infailibil de a capta interesul unei femei este de a-i măguli amorul propriu, comparând-o cu altcineva.
Deziluzii este o spectaculoasă carte historical-romance, care te încântă printr-o intrigă deosebit de incitantă, personaje fascinante cu caractere puternice, dialoguri spumoase, momente pline de umor și pasiune iar altele cu mult suspans, totul culminând cu un final superb!
După multe peripeții amuzante, momente pasionale și aventuri pe muchie de cuțit, care ne trec printr-o întreagă gamă de emoții, cele două personaje ale cărții au reușit în sfârșit să-și găsească o binemeritată fericire unul alături de celălalt, finalul făcându-ne să credem în destin și suflete pereche, lăsându-ne cu o stare de bine și multă căldură în suflet!
”Morgan îşi privea fiul şi soţia, amândoi adormiţi după efortul prin care trecuseră împreună, şi primul gând care-i trecu prin minte fu acela de a se duce la mormântul lui Marcus pentru a-i cere iertare şi de a-i mulţumi în genunchi pentru miracolul triplu din viaţa lui. Iar al doilea gând îi aduse pe faţă un zâmbet surprins: nici nu-şi mai amintea cum fusese viaţa lui înainte de a o întâlni pe Jessica Ann Elisabeth Davenport.
Totul apărea vag în memoria lui, de parcă acea viaţă aparţinuse unui alt bărbat.”
Am citit pe nerăsuflate această superbă poveste de dragoste, care te face să crezi în suflete pereche și într-o iubire fascinant de frumoasă, capabilă să reziste în ciuda tuturor obstacolelor și a trecerii timpului. M-au captivat cu totul trăirile eroinei, am simțit din plin emoțiile ei, primii fiori ai dragostei, incertitudinea, gelozia, gustul amar al trădării, resemnarea și, mai apoi, speranța și fericirea.
Autoarea are un talent deosebit în a te absorbi în acțiunea cărții, reușește să te treacă prin toate stările, întocmai ca niște valuri te ridică, te coboară, te face să ajungi până la stele, ca să te prăbușești apoi în abis, de unde te agăți de un fir de speranță pentru a merge mai departe, pentru ca în final să îți ofere o miraculoasă rază de lumină, liniștindu-te și potolindu-ți bătăile inimii.
”- Ți-am spus cât îmi place pianul tău?
El zâmbește. Eu continui:
– Îmi place atât, încât acum aș vrea să-i iau locul, pielea mea să se transforme în sunete sub atingerea vibrantă a degetelor tale.
– Mi s-a gravat în minte această dorință a ta și a devenit cea mai mare dorință a mea, zice.”
 ”Buzele astea dulci fac și unicornii să plângă.”
Însă cel mai important lucru este că mă faci să mă simt viu. Scoți la lumină dinăuntrul meu tot ce e mai bun și frumos, ce habar nu aveam că există.”
”Rochia Aurie” ne oferă o sensibilă și frumoasă poveste de dragoste.
Ana Simion era fiica unor imigranți români pe tărâmul tuturor posibilităților. Tatăl ei le părăsise însă pe când Ana avea doar șase luni, iar durerea respingerii o copleșise pe mama ei, care-i oferise fetei tot ce avea nevoie, mai puțin afecțiune. Drept consecință, Ana s-a ferit instinctiv de orice relație sentimentală. Viața ei intrase într-o rutină comodă, împărțită între locul de muncă, acela de instructoare de fitness la un club, și acasă. Dar, întocmai ca într-o poveste cu o Cenușăreasă modernă, destinul ei se va schimba brusc, catalizatorul nefiind un pantof, ci… o rochie. Decizia impulsivă, luată într-o zi ploioasă, de a cumpăra o rochie diafană, văzută pe un manechin dintr-o vitrină, va declanșa un întreg șir de evenimente, iar viața Anei va intra pe cu totul alt făgaș.
”Când se privi în oglindă, Anne zări un chip necunoscut care îi zâmbea timid, de pe partea cealaltă a sticlei. O versiune splendidă şi luminoasă a vechii Anne. Rochia vaporoasă, de culoarea aurului vechi, îi cădea în valuri voluptoase, până la pământ, în timp ce un cordon subţire potolea învolburarea materialului mătăsos, prins într-o cataramă strălucitoare, sub sâni. Mara îi împletise părul într-o coadă spic şi-l împodobise cu mici perle aurii.”

Aditi-Rao-Hydari-was-recently-splashed-o_060116165911319_480x600

”Era înalt, cu trup mlădios, musculos, iar tenul rumen, bronzat, sugera faptul că omul petrecea mult timp în aer liber. Părul negru, ondulat, încadra un chip armonios alcătuit, cu nas drept, pomeți înalți și o gură cu buze pline, bine conturate. Încercă să-și mute privirea dinspre el, dar o făcu o secundă prea târziu, pentru că ochii lui o fixară cu pupilele verzi, străbătute de vinișoare aurii, la fel de incandescente ca lava incandescentă.”

977a9552b6df8bc2e49aaca7bca1b452

 

Fiecare din acestea ne spune o minunată poveste de dragoste. Le recomandăm cu drag!
Voi ce cărți de dragoste românești recomandați?

Vă invităm să citiți și celelalte tag-uri de pe site

Recenzii și prezentări cărți autori români

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *