Delicatese Literare
Recenzii

Cămașa lui Hristos de Lloyd C. Douglas, Editura Orizonturi – recenzie

Cămașa lui Hristos

(The Robe – 1942)

Lloyd C. Douglas

Editura Orizonturi

An apariție: 2021

Nr. pagini: 560

Traducător: Jul Giurgea

Ediție revăzută și îngrijită de Carmen Irina Floarea

Lloyd C. Douglas (27 august 1877-13 februarie 1951) a fost un celebru autor american, născut în Columbia City, Indiana. Douglas a fost unul dintre cei mai populari scriitori ai timpului sau, deși nu a scris primul roman până la vârstă de 50 de ani. El este autorul celebrelor romane Cămașa lui Hristos și Marele pescar, cărți ecranizate ulterior, ce i-au adus consacrarea și recunoașterea internațională (Marele pescar a fost filmat în anul 1959). Lloyd Douglas a fost ministru al primei biserici congregationale din Ann Arbor, Michigan. Lucrările sale au avut un ton moral, didactic și religios. Primul său roman, Obsession Magnificent, publicat în 1929, a fost un succes imediat. Criticii au afirmat că tipul său de ficțiune se încadra în tradiția marilor scrieri religioase ale unei generații anterioare, precum Ben-Hur și Quo Vadis. Douglas a fost căsătorit cu Bessie Porch și au avut împreună două fiice.

 

Această carte l-a lansat pe autorul Lloyd C. Douglas în lumea marilor scriitori ai umanității. Este povestea lui Marcellus, un ofițer roman, care la un joc de zaruri a câștigat cămașă lui Hristos. După execuția Mântuitorului, condusă din ordin chiar de el, Marcellus este cuprins de sentimentul vinovăției și de remușcări, după ce avusese tot timpul convingerea că acel om este nevinovat. Atingerea involuntară a cămășîi lui Hristos ii schimbă starea de tulburare ce-l cuprinsese, într-una de calm, de iertare și de sentimente înălțătoare. El pornește într-o călătorie, în căutarea adevărului legat de cel răstignit pe cruce. Demersul său îi va permite să ajungă să cunoască originile creștinismului și semnificațiile lui, să contribuie la răspândirea credinței în Dumnezeu.

Un roman impresionant despre puterea credinței, despre miracole și despre oameni puternici care au avut curajul să-și rescrie destinul. Cartea este realizată într-un stil accesibil cititorilor, cu mult dialog și fraze alese, acțiunea desfășurându-se într-un crescendo ce te captivează. Lumea Romei antice renaște sub pana sa, împărați, tribuni și jocuri politice recăpătând culoare.

Cămașa lui Hristos” este cartea pe care mi-am propus să o citesc cu ani în urmă, dar am tot amânat. Editura Orizonturi mi-a oferit acum impulsul necesar pentru a descoperi această impresionantă poveste.
 
Perioada Paștelui, a Învierii lui Hristos, este momentul ideal pentru a lectura această operă. Un roman care inspiră, ajută atunci când simți că încrederea îți este zdruncinată. Împletită cu realități și momente ale trecerii lui Mesia pe pământ, “Cămașa lui Hristos” îmbină istoria religioasă cu ficțiunea într-o poveste deosebită.
 
O carte scrisă în 1942, ”Cămașa lui Cristos” este o operă care-l clasează pentru totdeauna pe Lloyd C. Douglas între marii scriitori ai lumii.
Stilul aerisit al cărții, dialogul existent din plin, o face destul de ușor de citit.
 
Marcellus Gallio primește la vârsta de 17 ani un sclav cadou de la tatăl său, pe Demetrius. Acesta din urmă, foarte serios de felul lui, nu își uita niciodată condiția de sclav, pe când Marcellus de cele mai multe ori îl trata ca pe un prieten. Demetrius provenea din Corint, unde tatăl său – un armator bogat – făcuse pe față politică de opoziție.
 
Tribunul Marcellus reușește să îl înfurie pe Gaius, iar supărarea aceasta va avea urmări neașteptate.
“- Evident, Gaius va fi nemulțumit când va afla ce s-a întâmplat; cu toate acestea nu va îndrăzni să-l pedepsească pe fiul lui Marcus Lucan Gallio.
– Bine, dar tu nu știi că tatăl nostru l-a criticat în fața Senatului nu mai departe decât ieri? Tu n-ai aflat încă?
– Firește c-am aflat. Dar părintele nostru este destul de puternic pentru a se putea păzi, răspunse Marcellus, aproape cu prea multă încredere pentru a putea fi convins de temeinicia acestei afirmații.”
Autorul ne invită să pătrundem în Roma Antică, asistând la toate comploturile și subterfugiile Senatorilor. O lume pe cât de modernă și cosmopolită pentru perioada respectivă, pe atât de coruptă și mereu în căutare de situații de profit.
 
Descoperim o lume foarte asemănătoare cu cea din ziua de astăzi, când cei puternici se luptă între ei și nu ezită să se calomnieze între ei doar pentru a putea profita de situație.
 
Revenind la Marcellus, acesta este trimis de Gaius – ca pedeapsă pentru că l-a înfruntat pe moştenitorul împăratului Tiberius -, să aibă grijă de fortul Minoa, de lângă Ierusalim. Și asta pe ascuns, fără știrea împăratului. Fortul de la Minoa este fortul unde ajungeau răzvrătiții, cei care nu respectau regulile.
“Prințul Gaius Drusus Agrippa către tribunul Marcellus Lucan Gallio: Salve!
Curajul unui tribun militar nu trebuie risipit în sălile de banchete. Acesta trebuie pus în slujba Imperiului, acolo unde îndrăzneala și curajul sunt apreciate și folositoare. Tribunului Marcellus Lucan Gallio i se dă ordinul ca înainte de apusul soarelui să se prezinte în fața legatului comandant al pretorienilor, Cornelius Capito, pentru a primi ordinele acestuia.”
Un moment de cotitură în desfășurarea acțiunii romanului de față.
“Prin urmare, fiule, Roma este condamnată să piară. Nu voi încerca să-ți spun exact ziua și felul în care Nemesis va sosi… dar, în orice caz, aceasta este pe drum. Imperiul Roman este prea slab și prea corupt pentru a putea supraviețui dezastrului.”
“Cămașa lui Hristos” este romanul iertării și al credinței nemărginite.
 
Marcellus și Demetrius ajung în Minoa în preajma sărbătorilor pascale și sunt trimiși să stăpânească mulțimea ce pornise spre Ierusalim. Demetrius se alătură mulțimii ce scanda numele lui Mesia, curios fiind să-l cunoască pe acest om. Iar în ziua de Florii, Demetrius îi surprinde privirea acestui om căruia oamenii îi spuneau Mântuitorul. Este profund impresionat de tristețea din ochii lui. O tristețe adâncă, de parcă purta pe umerii săi toată durerea lumii, toate nedreptățile și păcatele oamenilor.
“- E rege?
– Nu, îngână Demetrius, nu este un rege!
– Atunci ce este? întrebă el, nemulțumit de atitudinea corinteanului.
– Nu știu, murmură Demetrius cu glasul tremurând, dar omul acesta este ceva mult mai important decât un rege.”
Demetrius face cercetări despre acest om și află că fusese judecat, batjocorit și condamnat de Pilat din Pont la moarte prin răstignire. Galileanul nu are nici o șansă. Iar mulțimea care acum îl urma, va fi aceeași care îl va elibera pe Baraba și îl va condamna pe El. Plutonul de execuție al lui Mesia va fi condus chiar de Marcellus, care nu avea cum să nu execute ordinele, deși își dădea seama că acel tânăr condamnat era nevinovat până în măduva oaselor.
 
O lectură fascinantă! Lloyd C. Douglas ne introduce în istoria religiei, prezentându-ne sacrificiul lui Iisus Nazarineanul pentru ispășirea păcatelor oamenilor. Astfel putem observa o societate coruptă, dornică de putere, dispusă la orice sacrificiu pentru a nu simți că-i este amenințată poziția.
 
“Cămașa lui Hristos” este un roman despre credință mai presus de rațiune, despre sacrificiul suprem pentru binele multora, despre iubirea față de aproapele tău.
“Din primul moment când se uitase în ochii lui Iisus, Demetrius se gândise la el ca la un om care a rămas singur și pe care nimeni nu-l înțelege; nici chiar prietenii săi cei mai apropiați. Astăzi va deveni un om, care a rămas cu adevărat singur.”
Cămașa lui Iisus este jucată la zaruri iar Marcellus o câștigă. Îl roagă pe Demetrius să o ducă acasă. Habar nu avea el cât de afectată îi va fi viața de atingerea acestei cămăși! Destinul lui ia o turnură cu totul neașteptată. Obligat fiind să o îmbrace la banchetul oferit de Pilat, Marcellus este profund afectat de cămașa însângerată și ruptă de spini. Remușcarea și lipsa de credință sunt emoțiile pe care tânărul Marcellus le poartă în suflet, părând dintr-o dată un alt om. Din acest moment, tremurând, Marcellus realizează că nu va mai fi la fel.
 
Întorși la Roma, Marcellus și Demetrius sunt schimbați. Sclavul se simte trist pentru starea deplorabilă a sănătății tânărului său stăpân.
“- Poartă-te față de el, exact cum te-ai purtat și înainte de asta. Vorbește cu el despre tot ce vrei, dar ferește-te să-i pomenești de Ierusalim. Fii prudentă, deoarece această chestiune este extrem de delicată. E o rană dureroasă, dar probabil se va vindeca. Nu știu ce aș putea să-ți spun… dar rana aceasta din sufletul lui este foarte adâncă și dureroasă.”
Astfel că sugerează o călătorie în Grecia, convins fiind că aceasta îi va fi de ajutor lui Marcellus. Nu înțelege care este “magia” exercitată de cămașă, dar își dă seama că ceva este. Dacă aceasta îl condamnase, oare nu tot ea putea să îi fie și vindecare?
 
După piedici și lupte nenumărate, de diferite tipuri, fără să vrea Marcellus atinge “cămașa” nevinovatului la a cărui răstignire a asistat neputincios și boala misterioasă de care a suferit dispare fără urmă.
 
Brusc este scos din tenebrele în care se scufundase și este cuprins de sentimente înălțătoare, iertarea îi cuprinde întreg sufletul, și consideră că îi este profund îndatorat sclavului său. Dorește să afle totul despre aceasta de la Demetrius și să-i mulțumească acestuia pentru răbdarea de care a dat dovadă, dar și pentru credința și devotamentul lui.
“- Ce fel de senzație, anume?
– Sunt incapabil să explic, îngână Demetrius. Mi se pare că o stranie energie – specifică și puternică – se desprinde dintr-însa, de fiecare dată când pun mâna pe ea.
– Nu ești de părere că este imprudent să faci o astfel de afirmație? întrebă Marcellus.
– Ba da, stăpâne. Vorbele mele ar putea să pară lipsite de judecată. M-am străduit să înțeleg ce poate fi această energie. După cum știi, stăpâne, eu l-am văzut murind. A fost foarte curajos! Probabil eu am investit această cămașă cu admirația pe care am simțit-o față de curajul său. Când mă uit la ea, mă rușinez din pricina grijilor pe care mi le fac și aș vrea să fiu și eu curajos și să…”
Din acest punct, romanul “Cămașa lui Hristos” ne poartă într-o călătorie pe urmele creștinismului, din dorința de cunoaștere. O călătorie în sens invers, din momentul răstignirii și de la locul unde a avut loc, spre începuturi.
O lecție de istorie a creștinismului, ușor de absorbit și de înțeles, care nu se reduce doar la o înșiruire insipidă și anostă de date.
 
Astfel, Marcellus pornește într-o călătorie care îi va schimba viața pe deplin. Caută locurile unde oamenii încă se mai adună în numele Lui, unde discipolii încă îi propovăduiesc învățăturile pe care le primiseră de la El. După cum era de așteptat, tânărul roman este privit cu neîncredere, acesta neavând cunoștință de profețiile ce erau legate de numele Mântuitorului. Dar, treptat, își câștigă locul. Pe unde îl vor purta pașii? Va crede în Iisus?
“- Nu propriu-zis un prieten. Dar a fost un evreu cumsecade și curajos, pe care-l respectau toți cei care l-au cunoscut. Cămașa lui a ajuns în mâinile mele și aș dori ca să fie tratată cu respectul cuvenit. Marcellus se aplecă spre el și-l văzu că zgârie cu unghia îngălbenită o pată întunecată ce se vedea pe țesătura cafenie.
– Probabil a murit luptând… îngână bătrânul Beniamin.
– A murit de moarte năpraznică, dar nu luptând răspunse Marcellus. A fost un om pașnic pe care l-au răpus dușmanii săi.”
O lectură emoționantă care ne întărește credința. Un roman ce ne învață despre bucuriile spirituale, ce sunt mai presus de tot ce este lumesc. Un roman ce ne expune miracole, ne face martorii acestora, ne invită să credem. Aflăm despre puterea credinței, și despre acei oameni care au avut curajul de a-și schimba destinul.
Simplu și într-un mod plin de emoție, romanul lui Lloyd C. Douglas ne invită să credem! Să sperăm că dincolo de lumea aceasta trupească, pământeană, există ceva mai presus de percepție, o speranță că sufletul este nemuritor. De asemenea învățam despre beneficiile sufletești ale iertării, ale credinței.
“- Cred că va veni, declară Marcellus. Astăzi Simon Petru este mai sigur că nu va fi arestat, decât a fost în timpul zilei de ieri. Atât procuratorul, cât și cei de la conducerea Templului încearcă să convingă poporul că nu există niciun motiv moral sau juridic, care să justifice credința creștinilor. După ce l-au arestat pe conducătorul lor, cu intenția de a da o pildă tragică celorlalți, astăzi când au constatat că victima lor a părăsit zidurile închisorii, se simt cu toții năuciți. Nici bătrânul Iulian și nici Irod nu vor încerca să explice poporului această întâmplare.”
Probabil că este o aroganță din partea mea, dar aș îndrăzni să spun că romanul “Cămașa lui Hristos” a autorului Lloyd C. Douglas este un roman document. Un roman despre creștinizare, despre credința celor necredincioși, despre mântuirea păcătoșilor.
 
Marcellus și Demetrius s-au dovedit a fi mult mai mult decât doi eroi principali într-un roman. Sunt doi deschizători de drumuri. Doi credincioși dispuși să se sacrifice în numele credinței lor.
 
Pășim într-o lume plină de miracole, de minuni înfăptuite; cunoaștem o nație de oameni aparte – poporul lui Israel, evreii. Un popor care a fost îndelung încercat.
 
O carte despre dragoste, putere de sacrificiu, iertare de păcate și încredere în mântuirea sufletului. Un roman care îți umple sufletul din foarte multe puncte de vedere.

Cartea Cămașa lui Hristos de Lloyd C. Douglas poate fi comandată de pe editura-orizonturi.ro, libris.ro

Recenzii și prezentări cărți clasice

12 Comments

  • familiasimionescuyahooro

    Foarte frumoasa recenzia iar subiectul este unul în concordanta cu aceasta perioada a Sărbătorilor Pascale.Felicitari, mulțumesc pentru recomandarea deosebita!

  • Mirela Barbălată

    Emoționantă recenzia!
    Se simte cât de mult ți-a plăcut. Felicitări!
    O lectură bine-venită oricui, oricând, dar mai ales în această perioadă de an.
    Mulțumesc pentru recomandare! Ai reușit să-mi susciti interesul, de aceea voi trece cartea pe listuța de dorințe. Cu siguranță îmi va ajunge la suflet.

    • Geo

      Îți mulțumesc, Mirela! Mă bucur foarte mult că am reușit să te ispitesc. O carte pe care o recomand fiecărui cititor!

    • Geo

      Mulțumesc mult, Oli! Da, este o carte pe care fiecare cititor ar trebui să o citească. O recomand din suflet.

  • anasylvi

    Este o carte celebra, pe care recunosc ca nu am citit-o, dar pe care ai prezentat-o cu multa pasiune. Se vede ca este o lectura deosebita si iti multumesc pentru recomandare!

  • Daniela Balan

    O carte foarte potrivită în prag de Sărbători Pascale ! Foarte frumoasă, tentantă și emoționantă recenzia ! Felicitări ❤️

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *