Delicatese Literare
Recenzii

Când totul e adevărat de Erin Watt, Editura Trei – recenzie

Când totul e adevărat

(When It’s Real – 2017)

Erin Watt

Editura Trei

Colecția Fiction Connection

Traducere: Oana Dușmănescu

Nr. de pagini: 448

An apariție: 2020

De la autoarea seriei Familia Royal, #1 Bestseller New York Times

Erin Watt este pseudonimul sub care semnează două autoare de succes (Elle Kennedy și Jen Frederick), unite de pasiunea pentru cărțile bune și plăcerea de a scrie. De asemenea, ele pun mare preț pe imaginație și originalitate. Ce iubesc cel mai mult – în afara de familie și animaluțele lor de companie, desigur – este să vină cu tot felul de idei amuzante și uneori trăsnite. De ce se tem cel mai tare? Să nu se despartă. Le puteți urmări pe www.authorerinwatt.com.

La Editura Trei au apărut primele cinci volume din seria Familia Royal, toate bestselleruri New York Times: Prințesa de hârtie, Prințul de hârtie, Palatul de hârtie, Moștenitorul decăzut și Regatul sfărâmat.

Un star pop. O fată obișnuită. Lumea întreagă e cu ochii pe ei.

Bogăție, faimă și o iubire ca-n povești – Vaughn Bennett, o adolescentă de 17 ani, ar putea avea parte de toate acestea dacă acceptă să devină falsa iubită a unui star pop.
În mod normal, Oakley Ford și Vaughn Bennett nu s-ar fi întâlnit niciodată.

La Oakley totul e ieșit din comun. Starul rebel al muzicii pop a câștigat mai multe premii Grammy, are milioane de fane și o reputație de cuceritor care intră mereu în bucluc.

Acum relația cu familia e un haos, inspirația îl părăsește, iar tabloidele îi vânează aventurile scandaloase. Așa că Oakley are nevoie urgent de o schimbare de imagine: și cine ar fi mai potrivită să-l ajute decât Vaughn, o chelneriță care muncește din greu să-ți susțină familia? O fată cât se poate de obișnuită.

Pozând în iubita lui, Vaughn îl va ajuta pe Oakley să se transforme din băiatul cel rău în artistul dedicat muncii sale. Va reuși să-i păcălească pe paparazzi, pe fani și în final, chiar pe sine însăți.
Fiindcă atunci când regulile obișnuite nu se mai aplică, inima începe să-ți joace feste…

„O poveste delicioasă, care se citește cu sufletul la gură.” – School Library Journal

„Isteț și amuzant. Un roman pe care n-ai voie să-l ratezi.” – Kirkus Review

„Când totul e adevărat e un roman absolut adorabil. Îți oferă o nouă poveste de care să te îndragostești.” – www.hypable.com

Un star pop. O fată normală. O idilă care l-ar putea salva.

Când totul e adevărat de Erin Watt – o carte relaxantă și ușor de citit, o poveste dulce și drăguță, pe care am citit-o cu plăcere. Subiectul nu e nou sau original – am mai întâlnit de curând această temă în Midnight Blue – drama unui tânăr star din lumea muzicii pop, depășit de propria celebritate și dezamăgit de prefăcătoria celor din jur, și revenirea ”cu picioarele pe pământ”, reabilitarea în ochii publicului, evoluția personală, redescoperirea de sine și reinventarea ca artist după o ”doză” de normalitate, în acest caz relația, la început de fațadă, cu o fată obișnuită, cei doi neavând la prima vedere absolut nimic în comun.

Cei doi protagoniști, Oakley Ford și Vaughn, nu ar fi avut cum să-și intersecteze drumurile și, cu atât mai mult, nu ar fi avut cum să intre într-o relație, venind din lumi cum nu se poate mai diferite, social și material. Oakley Ford nu mai scosese un album sau o melodie de ceva vreme, având un blocaj inspirațional și riscând să alunece într-un con de umbră, însă departamentul lui de PR (care se ocupa cu imaginea lui publică) a pus la cale o adevărată strategie pentru a-l cupla cu o fată normală, inventând o poveste de dragoste care să-l readucă în atenția tabloidelor într-o nouă lumină, nu cea de băiat rău, implicat în aventuri scandaloase. Iar cea ”aleasă” a fost Vaughn, a cărei soră mai mare era secretara managerului lui Oakley.

Vaughn e o adolescentă normală, și care e foarte reticentă în privința acestui aranjament: nu se dă în vânt după starul pop – deși pe la cincisprezece ani făcuse o adevărată pasiune pentru acesta și muzica lui, dar între timp depășise faza respectivă -, și, în plus, are deja un iubit (care se va dovedi un dobitoc!). Ceea ce o face însă să accepte în cele din urmă contractul propus – pentru un an de zile – este suma exorbitantă care i se oferă și pe care îi e imposibil să o refuze, având în vedere greutățile materiale din familia ei: părinții le muriseră într-un accident în urmă cu un an, iar ea și sora sa se chinuiau să se întrețină atât pe ele, cât și pe cei doi frați mai mici, gemeni.
”Idila” celor doi este atent regizată de către echipa de PR, iar contractul pe care Vaughn trebuie să îl semneze conține o mulțime de clauze foarte stricte și restrictive. În plus, și Oakley trebuie să se supună unor reguli, ceea ce va fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil. Și, așa cum se întâmplă de obicei, cum se spune pe la noi, ”socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, iar interacțiunea celor doi și povestea lor de dragoste va prinde propria viață, deși vor porni cu stângul, antipatizându-se de la prima întâlnire! Foarte interesant de urmărit parcursul lor!
Cartea abordează și alte teme, toate în jurul problemelor adolescenților, fie ei faimoși sau nu: felul în care educația și relațiile cu părinții și familia sunt definitorii pentru formarea emoțională a acestora, impactul și – deseori – falsitatea rețelelor de socializare, sentimentul că ești neînțeles și neapreciat, dorința de popularitate, dar și prețul celebrității.
Este o poveste frumoasă și emoționantă despre maturizare, evoluție, redescoperirea valorilor reale și a bucuriilor mărunte, de zi cu zi. Poate sună clișeic, dar banii și faima nu aduc fericirea, ba chiar de multe ori sunt o piedică în calea acesteia, căci prețul plătit include lipsa intimității, singurătate și, pe de altă parte, un anturaj ”defect”, plin de prefăcuți și interesați, fără prieteni adevărați.
Cum se derulează povestea și cum se transformă relația de fațadă a celor doi într-una reală, bazată pe prietenie, încredere și, de ce nu, iubire, deși nu e lipsită de urcușuri și coborâșuri, veți afla citind cartea, pe care o recomand cu drag cititorilor genului young-adult și nu numai. Cele două autoare care semnează cartea – sub pseudonimul Erin Watt – m-au convins de talentul lor de când am citit minunata serie ”Familia Royal” și, deși povestea din ”Când totul e adevărat” nu este la fel de palpitantă și intensă, e la fel de frumos scrisă.
”După cum știți, nu am mai scos un album de aproape trei ani și nu pentru că nu puteam să fac muzică. Ci pentru că încercam să îmi găsesc vocea. Lumea noastră e plină de filtre, de Photoshop, și mă rog… – ridică el din umeri – de falsuri. (…)
– Și asta pentru că vrem ca toată lumea să ne creadă perfecți. Problema este că nimeni nu e perfect și dorința nestăvilită de apărea așa ne reduce la tăcere. Adică, mie așa mi se întâmplat. De-abia când nu mi-a mai fost teamă să îmi înfrunt defectele, am descoperit muzica din mine. Muzica pe care voiam cu adevărat s-o creez. Și singurul motiv pentru care sunt astăzi aici, în fața voastră, pe scenă, este că am întâlnit pe cineva care mi-a dat curajul să evadez din colivia mea închipuită și să fiu, în sfârșit, eu însumi.”

Cartea Când totul e adevărat de Erin Watt  poate fi comandată de pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

 

13 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *