Cântărețul nocturn de Johanna Mo, Editura RAO – recenzie
Cântărețul nocturn
(The Night Singer – 2020)
Johanna Mo
Editura RAO
An aparitie: 2023
Nr. pagini: 416
Traducerea: Roxana Cristina Gheorghe
The Island Murders Series:
Cântărețul nocturn – The Night Singer – 2020
The Shadow Lily – 2021
Mittlandet – 2022
Darrgräset – 2023
Johanna Mo s‐a născut în Kalmar, Suedia, iar acum locuiește cu familia ei în Stockholm. A petrecut ultimii douăzeci de ani lucrând ca traducător, critic literar și editor independent. Cântărețul nocturn este debutul ei în limba engleză.
Detectiva Hanna Duncker nu se aștepta să se întoarcă în insula natală din sudul Suediei. A fugit după condamnarea tatălui ei pentru crimă și se întoarce să facă pace cu rușinea ei. Aici are un nou loc de muncă în cadrul poliției locale și un nou partener băgăcios. Moartea unui copil de cincisprezece ani o aruncă în anchetarea unei crime care reînvie fantomele din viață ei anterioară. În timp ce caută adevărul, trebuie să se confrunte cu oamenii pe care i-a abandonat. Nu toți sunt încântați să o vadă înapoi acasă și în curând află că cercetarea trecutului nu rămâne fără consecințe pentru ea.
Plin de suspans până când cazul tragic este rezolvat. – Westfallen Blatt
Johanna Mo s-a impus ca una dintre cele mai de încredere scriitoare de thrillere din Suedia. Calitatea este garantată atunci când ai una dintre cărțile ei în mâinile tale. […] Personajele sunt pline de viață și parcă reale. Cântărețul nocturn este cea mai bună carte a ei de până acum. – Dast Magazine
… cititorii se vor atașa cu ușurință de Hanna, un investigator isteț, perseverent și serios. Mo are un debut puternic. – Publishers Weekly
… este o călătorie captivantă în mintea și psihicul victimelor și al făptașilor și este mult mai mult decât un thriller inteligent. – SVT Sommarppet
Cântărețul nocturn este un thriller scandinav captivant, care introduce un nou duo dinamic de polițiști.
Când Hanna Duncker avea nouăsprezece ani, tatăl ei a fost condamnat pentru crimă. Rușinea și confuzia care au urmat au lăsat-o cu inima frântă. Pentru a scăpa de valul de șoapte, insinuări și bârfe specifice orașelor mici, Hanna a fugit din comunitatea insulară în care a crescut, jurând că nu se va mai întoarce niciodată.
Șaisprezece ani mai târziu, se întoarce pe insula Öland pentru a face ordine în casa copilăriei după moartea tatălui ei și este zguduită de conștientizarea faptului că vrea să rămână. Că i-a lipsit. Așa că își cumpără o cabană bătută de vreme de lângă mare – care avea nevoie de multe reparații, dar era retrasă, avea o priveliște minunată și, lucrul cel mai important, se încadra în buget – și începe să lucreze ca detectiv în cadrul poliției locale. Ea speră ca noii ei colegi ei să nu o judece pe baza istoriei familiei ei, dar într-o comunitate mică nu te poți ascunde de trecutul tău. Și nu ajută cu nimic faptul că noul ei șef este chiar polițistul care i-a pus tatăl după gratii!
În prima zi la noul loc de muncă, Hanna are parte de un caz tulburător: un băiat de cincisprezece ani a fost găsit mort undeva în partea de sud a insulei. Astfel, Hanna este aruncată cu capul înainte într-o anchetă de crimă care o va bulversa și va trezi fantome din trecutul ei, căci băiatul ucis se dovedește a fi fiul celei mai bune prietene a ei din copilărie. Era un adolescent nesigur pe el, chinuit de angoase, cu secrete bine păzite, iar tatăl său biologic – un nemernic egoist și lipsit de orice urmă de sensibilitate – are legături cu tinerețea tulbure a propriului frate al Hannei. Hanna își dă seama că ar trebui să se retragă din anchetă, fiind prea implicată la nivel personal, dar nu vrea să fie cea care pleacă, încă o dată. Căutarea adevărului o pune față în față cu oamenii pe care i-a abandonat cândva, iar tânăra polițistă este hotărâtă să nu lase piatră neîntoarsă în găsirea ucigașului băiatului.
Hanna face echipă cu Erik Lindgren, un polițist venit din afara orașului, care nu știe despre tatăl ei. Cei doi nu ar putea fi mai diferiți: ea este un lup singuratic, el este un familist convins, vorbăreț și inimos. Făcând o paranteză, mi-a plăcut tare mult tușa de culoare dată de vizita socrilor veniți din India ai lui Erik.
Dar nu toată lumea este fericită să o aibă pe fiica lui Duncker înapoi în oraș. Hanna are senzația înfiorătoare că cineva se furișează noaptea pe lângă fereastra ei și în curând începe să primească mesaje amenințătoare. Ea a avut întotdeauna o suspiciune sâcâitoare că ceva din ancheta împotriva tatălui ei nu era tocmai în regulă. Dar știe că dezgroparea trecutului va avea un preț. Și este dispusă să-l plătească, altfel trecutul va continua s-o bântuie.
Acesta este cadrul primului volum al seriei de thrillere polițiste plasate în sudul Suediei. Fundalul acțiunii este foarte bine construit, atmosfera micii comunități insulare fiind foarte frumos surprinsă. Povestea este spusă din patru perspective, cele ale victimei, Joel, detaliind ceea ce a trăit băiatul în ultimele sale ore, apoi frământările mamei lui Joel, Rebecka, și diferitele faze ale investigației pe care le vedem prin ochii lui Erik, și, desigur, Hanna însăși. Perspectivele multiple surprind diferitele fațete ale acestui caz complicat, ducând cititorul pe mai multe piste, unele înșelătoare, toate formând în final un ansamblu bine închegat, un caz polițist meticulos condus, plasat în cadrul vieții de zi cu zi a tuturor celor prinși într-un fel sau altul în păienjenișul de secrete, minciuni și revelații ce ies la iveală pe parcurs.
Cântărețul nocturn este un thriller atmosferic bine conceput, cu ardere lentă, dar foarte captivant, cu o galerie atent construită de personaje, cu o protagonistă promițătoare, pe care abia aștept s-o reîntâlnesc în volumele următoare, și cu un final surprinzător. Cartea abordează de asemenea unele teme sensibile și de actualitate, cum ar fi criza identității sexuale și bullyingul în școli.
O carte pe care o recomand călduros și o serie pe care o voi urmări cu mult interes!
Fragment din carte:
”Hanna mai merse pe drum încă puțin înainte să se oprească și să privească strâmtoarea Kalmar. Inspiră mirosul de alge și aerul sărat. Vântul îndoise copacii, și lângă ea se afla o barcă cu vâsle cu susul în jos, cu vopseaua albă scorojită de a lungul cocii. De fapt prefera priveliștea de pe partea cealaltă a insulei, unde marea se îmbina cu orizontul părând nesfârșită. Din locul în care stătea acum, vedea continentul de pe partea cealaltă a apei. (…)Dintr-o dată o copleși un dor, un ecou al senzațiilor pe care le simțise când traversase podul cu mașina toamna trecută. Dorința de a avea o viață care să nu o sufoce încetul cu încetul.Ultima dată când se simțise cu adevărat fericită avusese doisprezece ani.Își trase mânecile gecii și pe cele ale puloverului peste mâini. Nu trebuia să vadă tatuajul ca să îi simtă prezența, pulsul ei zvâcnind sub cerneala neagră precum inima unei păsări. Atunci când îl atingea, se calma mereu.Dacă Hanna avea de gând să ajungă la timp la secția de poliție știa că trebuia să se întoarcă. dar nu putea să se urnească. Planul era să se întâlnească mai întâi cu Ove Hultmark și să meargă după aceea împreună la ședința de dimineață. Prima parte o neliniștea foarte mult. Avea nouăsprezece ani când stătuse pentru prima dată în față cu Ove Hultmark în timp ce acesta o interoga în legătură cu tatăl ei. În legătură cu ceea ce susținea el că făcuse tatăl ei.«Ai probleme grave».Cuvintele lui Kristoffer îi revenire în minte înfigându-și dinții în ea și tulburând-o. Bănuia că s-ar putea să aibă dreptate până la urmă. Că ceea ce șuierase înainte să închidă telefonul era adevărat.«Habar n-ai în ce te bagi. O să strici totul».”
6 Comments
anasylvi
O alta serie tentanta pentru fanii thrillerelor scandinave! Frumos expusa intriga, starneste interesul si curiozitatea. Multumesc pentru recomandare!
Oli
Cu drag, Ana! Multumesc si eu!
Tyna
Foarte tentantă recenzia! Vreau să citesc și eu cartea. Mulțumesc mult pentru recomandare!
Oli
Multumesc, ti-o recomand cu mare drag!
Mirela Barbălată
O altă serie de cărți polițiste ce îmi face cu ochiul .
Mulțumesc pentru recomandare! Faină recenzia!
Oli
Cu drag! Intr-adevar, o serie foarte promitatoare!