Delicatese Literare
Recenzii

Cântecul lebedelor de Kelleigh Greenberg-Jephcott, Editura Litera – recenzie

Cântecul lebedelor

(Swan Song – 2019)

Kelleigh Greenberg-Jephcott

Editura Litera

Colecția Carte pentru toți

Traducere: Emanuela Tegla

Nr. de pagini: 704

An apariție: 2020

De-a lungul nenumăratelor prânzuri în Manhattan stropite cu martini, și-au împărtășit cele mai ascunse secrete și cele mai profunde temeri. Pe iahturi exclusiviste care navigau pe Mediterană, în timpul zborurilor charter spre Jamaica, pe plajele retrase din Yucatán, au sporovăit despre sex, putere, bani, dragoste și faimă.
În toamna anului 1975, după două decenii de prietenie intimă, Truman Capote detonează o bombă literară care zguduie cercul elitist în care se infiltrase cu atâtea eforturi. De ce a făcut asta știind cât are de pierdut? A făcut-o ca să le pedepsească? Ca să le facă să plătească pentru moravurile lor, pentru avere și pentru celebritate? Sau a refuzat să creadă că ele ar putea înceta să-l mai iubească?
Cântecul lebedelor este un roman de debut strălucit despre granița dintre bârfă și calomnie, despre inventare de sine și autoconservare, povestea tragică a celui care a fost un simbol în literatura din epoca sa și a celor șase femei frumoase, bogate și vulnerabile pe care le-a numit lebedele lui.
Un roman absolut fascinant, o minunată și abilă readucere la viață a unui timp și a unor personaje reale. Remarcabil! William Boyd Greenberg-Jephcott creează versiuni alternative ale copilăriei și adolescenței lui Capote, după cum el își schimbă și își îmbogățește propriul trecut. Cititorul este purtat de la faimoasa petrecere în alb și negru a lui Capote la depravatul club de noapte Studio 54, oferindu-i-se prilejul unei priviri asupra diverselor scene sociale și momente istorice.The Guardian
Cântecul lebedelor” de Kelleigh Greenberg-Jephcott este o lectură splendidă, rafinată și complexă care îl are ca protagonist pe Truman Capote, genialul autor al romanelor „Mic dejun la Tiffany”, „Cu sânge rece”, ca să enumăr doar două din consacratele lui scrieri. De fapt, autoarea aduce în prim plan nu numai modul în care Capote a născocit ideea unei cărți la care a lucrat o bună perioadă de timp, „Rugăciuni împlinite”, ale cărei fragmente publicate în revista Esquire au produs un adevărat cutremur în  societatea americană, dar și greșelile pe care acesta le-a făcut față de  oamenii care l-au admirat, l-au iubit și au avut încredere în el, ale căror consecințe l-au bântuit tot restul vieții.
Autoarea reușește în acest roman să înfățișeze extrem de clar nu numai omul și scriitorul Truman Capote, dar și genialitatea și vulnerabilitățile lui.
Truman Capote, născut Person, și-a iubit mama extrem de mult.  Copil fiind, părinții au divorțat, fapt care și-a pus amprenta asupra psihicului lui. El a adorat-o. Ea l-a închis în camera de hotel venind nopțile târziu, însoțită de bărbați. A fost încredințat spre creștere mătușilor lui din Alabama, unde își va petrece întreaga copilărie și adolescență în orășelul Monroeville. La zece ani câștigă un concurs de nuvele scrise de copii, povestea fiind tipărită în ziarul local, imaginația lui debordantă manifestându-se încă de atunci. A învățat să scrie și să citească singur, unicul lui vis fiind acela de a deveni un scriitor faimos.
    „Oamenii ca mine au știut mereu unde au vrut să ajungă. Mulți își petrec jumătate din viață fără să șție acest lucru (…). Eu însă am știut întotdeauna că doresc să fiu scriitor și că doresc să fiu bogat și celebru” – Truman Capote
Încă din copilărie a fost răzbunător și arțăgos cu toți cei care l-au desconsiderat sau jignit datorită înfățișării sale de spiriduș, copil pitic cu voce melodioasă.
Născută săracă, mama lui a aspirat toată viața la statutul de „lady”. Nu l-a dorit pe Truman niciodată, l-a abandonat, iar copilul a suferit enorm. A făcut greșeli peste greșeli devenind alcoolică, fiindu-i rușine cu înfățișarea propriului copil. O superficială fără inimă! S-a recăsătorit cu Joseph Capote și s-a mutat la New York, chemându-l pe Truman, ajuns adolescent, lângă ea, acesta fiind adoptat de tatăl lui vitreg. Obține o slujbă măruntă la ziarul The New Yorker și începe să scrie proză. Succesul apare odată cu romanul „Alte glasuri, alte încăperi”, începe să colaboreze cu studiourile de film de la Hollywood, geniul lui creator propulsându-l ca celebritate în întreaga lume cu romanul „Mic dejun la Tiffany”. Ajunge să fie recunoscut și iubit pentru talentul lui literar în cercurile din înalta societate, nu numai în America, ci și în Europa.
   „Băiatul-devenit-bărbat a așteptat o veșnicie să-și sărbătorească răsunătorul succes. Să le arate tuturor, fiecărui idiot de profesor, fiecărui coleg care și-a bătut joc de el, fiecărei persoane care s-a îndoit vreodată de el, cât de tare s-au înșelat.”.
I-a sedus pe toți, femei și bărbați, cu puterea cuvintelor. I-au plăcut petrecerile, evenimentele mondene, balurile, luxul. O după amiază la cumpărături la Paris, o fugă până la Acapulco, partide de vânătoare, ski la St. Moritz, ce stil de viață! Permanent a fost înconjurat de femeile cele mai influente și frumoase, devenind confidentul lor, „mica lor teroare”, Truman Capote.
A fost maestru în arta manipulării prin vorbe, șarmant atunci când voia și avea nevoie de ceva, formându-și cu migală și viclenie cercul lui intim de prietene, Lebedele lui care l-au adorat și au avut încredere în artistul și omul Truman Capote.
În 1975, în ziarul Esquire, apar două capitole din noua lui carte „Rugăciuni împlinite”, prin care  Capote a vrut să dezgroape secretele și să pună în lumină slăbiciunile celor faimoși, bogați și răsfățați, să spele „rufele lor murdare în public”. Povești picante, bârfe spuse la cocktailuri, insulte șoptite printre dinți, originile lor dubioase, modalitățile de ascensiune ale celor privilegiați în lumea plină de strălucire la exterior dar murdară în interior a răsfățatelor societății americane. Viața și bârfele Lebedelor lui, spuse timp de douăzeci de ani, au fost cunoscute de toată lumea. Vinde secrete și face dezvăluiri din viața unor femei care l-au considerat prieten, toate personajele noului roman, cu nume abia schimbate, fiind ușor de recunoscut, producând tuturor un șoc de proporții, având un talent deosebit de a umili în public, iubind drama.
Femei sofisticate, extravagante, grațioase, cu prestanță, au fost rănite cu puterea peniței lui Truman Capote, care a reușit să distrugă tot: prietenii, reputație, poziție socială. Lebedele lui l-au părăsit și l-au exclus din cercul lor, iar cititorii și criticii s-au îngrozit de cât de ușor și-a expus prietenii, cât de ușor i-a trădat. De ce și-a pedepsit prietenele în acest fel, de ce a șters pe jos cu strălucirea lor?
    „Truman, tu știai că lebedele – ființe grațioase, fără nicio îndoială și de obicei inofensive – sunt în stare să lupte cu ferocitate atunci când sunt atacate? Când partenerii lor sunt amenințați sau când cuiburile le sunt în pericol…? În astfel de situații devin necruțătoare într-o clipită (…). Noi nu suntem personaje, create pentru a-ți stârni ție plăcere sau haz, Truman. Suntem femei. Femei adevărate. Iar ceea ce scrii tu acolo, cu atâta nonșalanță și superficialitate, sunt viețile noastre”.
Vă invit să savurați intrigile și secretele unora dintre cele mai frumoase și renumite femei ale societății americane din perioada anilor ’50-70 având drept catalizator un scriitor fabulos, Truman Capote, în această lectură deosebită pe care o recomand cu multă plăcere, „Cântecul lebedelor”, lăsându-vă în compania câtorva fotografii ale protagoniștilor.
Anne Woodward, actriță, o figură controversată în societatea americană
Marella Agnelli – prințesă italiană, colecționară de artă
Slim Keith (lady Slim) – persoană mondenă și stilistă
Babe Paley – emblema stilului american
Lee Radzwill – una dintre cele mai admirate și mai elegante femei din lume (sora lui Jackie Kennedy)
Gloria Guinness- persoană mondenă, una dintre cele mai elegante femei din toate timpurile
Lucy Cochrane (CZ) – actriță, designer de moda
Truman Capote

Cartea „Cântecul lebedelor” de Kelleigh Greenberg-Jephcott poate fi comandată pe litera.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Litera

Recenzii și prezentări cărți Colecția Carte pentru toți

12 Comments

  • Mirela Barbalata

    Wow!!! O recomandare tare incitantă!
    M-ai făcut tare curioasă .
    Deși lectură este, cu siguranță, una picantă, sunt sigură că avem ce învăța.

  • Tyna

    Waw! O recenzie foarte captivantă! ❤ O carte deosebit de interesantă, pe care vreau să o citesc și eu! Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤

    • familiasimionescuyahooro

      Multumesc mult si eu, Tyna, cu mare drag!❤Am savurat acesta carte!❤

  • anasylvi

    Foarte incitant subiectul cartii! Am citit „Mic-dejun la Tiffany”, am vazut si filmul, iar America anilor ’50’ si ’60’ am gasit-o intotdeauna fascinanta, tot acel glamour atat de diferit de zilele negre din Europa de Est ale vremurilor respective. Nu stiam ca Truman Capote a scris despre vietile prietenilor sai, foarte interesant! Multumesc pentru recomandare!

    • familiasimionescuyahooro

      Cu mare drag, Ana, iti multumrsc si eu!❤Cartea ” Rugaciuni implinite” nu a vazut lumina tiparului, au fost publicate in ziar doar doua capitole din ea. Truman a fost bantuit de faptul ca Lebedele lui l-au abandonat dupa ce el le-a dezvaluit secretele, a alunecat pe panta alcolismului si a analgezicelor si mintea lui nu a mai avut limpezimea de a termina cartea.

    • familiasimionescuyahooro

      Cu mare drag, Oli, multumesc mult si eu!❤O carte de o mare eleganta!❤

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *