Carieră malefică de Robert Galbraith, seria Cormoran Strike, Editura Trei – recenzie
Carieră malefică
(Career of Evil – 2015)
Robert Galbraith
Editura Trei
Colectie: Fiction Connection
An apariție: 2016
Nr. pagini: 664
Traducător: Ciprian Şiulea
Al treilea volum din seria Cormoran Strike/Cormoran Strike Series:
Chemarea cucului – The Cuckoo’s Calling – 2013 – recenzie
Viermele de mătase – The Silkworm – 2014 – recenzie
Carieră malefică – Career of Evil – 2015 – recenzie
Alb letal – Lethal White – 2018
Glasul sângelui – Troubled Blood – 2020 – recenzie
Inimă neagră ca noaptea – The Ink Black Heart – 2022
The Running Grave – 2023
Robin Ellacott primește un pachet misterios și descoperă îngrozită că înăuntru e un picior de femeie.
Șeful ei, detectivul privat Cormoran Strike, e mai puțin surprins, dar cel puțin la fel de alarmat. În trecutul lui există patru oameni care, crede el, ar putea fi responsabili – și Strike știe că oricare dintre ei e capabil, pe termen lung, de cele mai cumplite acte de cruzime.
În timp ce poliția se concentrează asupra singurului suspect pe care Strike tinde din ce în ce mai mult să-l absolve de vină, el și cu Robin își asumă rezolvarea cazului și explorează lumile tenebroase și bizare ale celorlalți trei bărbați.
Dar, pe măsură ce alte fapte îngrozitoare au loc, cei doi încep să fie presați de timp...
Cu o intrigă extrem de bine construită și cu răsturnări de situație la tot pasul, Carieră malefică e totodată și o poveste trepidantă despre un bărbat și o femeie aflați într-un punct de cotitură în viața lor privată și în profesia lor. O veți citi pe nerăsuflate.
Robert Galbraith este pseudonimul cunoscutei scriitoare J. K. Rowlling, creatoarea celebrei serii Harry Potter. Carieră malefică este a treia carte din seria Cormoran Strike, o serie polițistă care îi are în centrul acțiunii pe detectivul Cormoran Strike și pe asistenta lui, Robin Ellacott.
După Chemarea cucului și Viermele de mătase, două volume extraordinare, Carieră malefică se ridică cu brio la înălțimea așteptărilor mele: intriga cărții, cazul în sine, atmosfera londoneză foarte bine redată, construcția personajelor, dialogurile – stropite cu un umor sec, britanic -, atenția la detalii, totul este de notă maximă. Vorbind de peisajul londonez, acesta e foarte vizibil în carte. Acțiunea se petrece în 2011, iar atenția publică e îndreptată spre nunta regală dintre prințul William și Kate Middleton, iar autoarea face dese referiri în carte la acest somptuos eveniment.
Cartea începe cu versurile unui cântec al trupei Blue Öyster Cult, ”Career o Evil” (fiecare capitol de altfel are la început versuri din cântecele acestei trupe rock):
”I choose to steal what you choose to show
And you know I will not apologize –
You′re mine for the talking
I′m making a career of evil… ”
Protagoniștii cărții – detectivul Cormoran Strike și asistenta sa, Robin Ellacott – mi-au captivat atenția și de această dată, acțiunile și interacțiunea lor fiind sarea și piperul cărții. Nu, relația lor nu are vreo latură romantică, dacă v-ați întrebat cumva (și eu m-am întrebat, când am terminat de citit volumul trecut, cum va evolua relația lor).
Ca și în primele două volume, împletite pe firul principal al acțiunii – cazul expus și derularea anchetei – se află detalii din viețile personale a lui Cormoran pe de o parte, și a lui Robin, pe cealaltă parte: scene domestice, drame familiale, întâlniri la crâșmă, discuții, toate având darul de a îmbogăți povestea, de a ne oferi o perspectivă completă asupra protagoniștilor, de a-i cunoaște în profunzime, căci personajele memorabile ale seriei nu sunt victimele sau ucigașii, ci detectivul și asistenta sa. În acest volum, autoarea este mai darnică cu detaliile vieții lor particulare.
Cormoran, veteran de război, un tip masiv, cu un picior lipsă de la genunchi (având o proteză în locul lui), cu un păr creț (nu vă spun cât de creț, ne spune autoarea de fiecare dată când face referire la părul lui, iar eu mă amuz de fiecare dată de comparația inedită, care în nici un caz nu are darul să-l facă mai atrăgător), plin de cicatrici, pare complet lipsit de atractivitate, nu-i așa? Ei, bine, cu toate acestea, are neașteptat de mult succes la femei.
Robin, tânără, frumoasă, deșteaptă, intuitivă, plină de tact și foarte logodită e cum nu se poate mai nepotrivită pentru morocănosul Cormoran, cu toate acestea el se simte atras de ea și se simte în largul lui în prezența ei, dar, conștient de complicațiile unei alt fel de relații decât cea profesională, se ține la distanță, recunoscător pentru bariera pusă de inelul de logodnă de pe degetul ei. Strike are o iubită oficială, Elin, o femeie foarte frumoasă, dar nu este implicat afectiv în această relație. Cât despre Robin, deși îl admiră pe Cormoran ca detectiv, și chiar ca om, reușind să vadă dincolo de platoșa lui, este îndrăgostită din liceu de frumosul ei Mathew, un tip arogant, posesiv și gelos, dar și invidios pe admirația lui Robin față de șeful ei, fiind cum nu se poate mai nemulțumit de jobul logodnicei sale. Cam acesta e decorul complicat al relațiilor dintre personaje, aflat însă într-un oarecare echilibru, atunci când o întâmplare șocantă le va da lumea peste cap: la sediul agenției sosește un colet pe numele lui Robin, iar înăuntru se afla… un picior de femeie! Cine ar putea trimite așa ceva?! Și de ce?! Ei, bine, bănuielile lui Cormoran se îndreaptă spre mai mult de o persoană, spre stupoarea lui Robin:
”- Cunoști Patru oameni care ți-ar putea trimite un picior tăiat? Patru?”
Fiecare în parte dintre cei patru era dornic de răzbunare împotriva lui Cormoran, dar, mai ales, era ”suficient” de dezaxat pentru a face așa ceva! Însă, întrebarea e, cine e victima? Plus temerea, care din păcate se va dovedi întemeiată, după cum vom vedea, că nu va fi singura…
În paralel cu ancheta poliției – care, ca și în celelalte volume, pornește pe o pistă falsă – Cormoran și Robin încep propriile investigații.
Acțiunea și ancheta lui Cormoran secondat de Robin îi urmăresc pe toți cei patru suspecți în parte – Jeff Whittaker, detestatul fost soț al mamei sale, pe care îl bănuiește și de moartea acesteia, un muzician împuțit care nu știu cum reușea să sucească mințile femeilor, Noel Brockbank, fost cadru militar, dar un pedofil nenorocit, scoțianul Donald Laing, de asemenea fost militar, un sadic care abuza fizic și psihic femeile, și un periculos traficant de droguri, Terence Malley, zis Cioclu´ – mergând până în trecutul acestora, pentru a vedea cum și de ce ar putea fi în stare de o asemenea crimă și care e legătura lor cu Cormoran, care nu lasă nici o pistă necercetată, în ciuda resurselor limitate avute la dispoziție, iar detaliile și faptele ce ies la iveală, în afara celor cunoscute deja de Strike, sunt de-a dreptul incalificabile, din sfera patologicului.
”Femeia era goală, legată de încheietura unei mâini și de capul patului, acoperită parțial de un cearceaf plin de pete de sânge. (…)
În timp ce el se repezea să o elibereze, căutând deja cu cealaltă mână mobilul ca să cheme salvarea, ea a spus cu o voce spartă:
– Nu… pleacă… ieși afară…
Rareori mai văzuse Strike o asemenea teroare. În inumanitatea lui, soțul ei ajunsese să i se pară aproape supranatural. Chiar în timp ce Strike se străduia să îi elibereze încheietura însângerată și umflată, ea îl implora să o lase acolo. Femeia nu părea în stare să conceapă un viitor în care Laing să nu fie omnipotent.”
Pătrundem și în mintea criminalului, având parte de câteva capitole din perspectiva acestuia! Avem descrieri ale dementului criminal în serie – denumit de presă Jack Spintecătorul – îi aflăm și gândurile bolnave, însă identitatea lui rămâne necunoscută până la final. A fost perfect ”camuflat”.
„Geamul londonez mânjit și prăfos reflecta expresia lui neprefăcută, lipsită de stratul de civilizație pe care și-l lua ca să le ademenească pe femeile care căzuseră pradă farmecului și cuțitelor lui. Creatura care trăia înăuntru, creatura care voia nimic altceva decât să-și impună dominația ieșise la suprafață.“
Iar criminalul continuă să ucidă și să-și ciopârțească victimele, pândind și planificându-și următoarea mișcare pe acordurile rock ale trupei Blue Öyster Cult, pe care îi ascultă obsesiv.
„I se păruse o porcărie când îi ascultase prima oară, dar, pe măsură ce obsesia lui pentru distrugerea lui Strike sporise, la fel sporise și preferința pentru muzica lor. Îi plăcea s-o asculte la căști în timp ce o pândea pe Secretară, în timp ce își curăța cuțitele. Acum asta era pentru el muzică sacră. Unele versuri îi reveneau mereu, ca niște fragmente ale unei slujbe religioase. Cu cât asculta mai mult, cu atât i se părea că ei înțeleseseră.”
Totodată, povestea ne poartă într-o zonă tabu: comunitatea celor care doresc să-și amputeze de bunăvoie membre sănătoase, pe motiv că simt că nu le aparțin!! Greu de crezut așa ceva, și totuși, există asemenea oameni suferind de o tulburare psihică numită tulburare de identitate a integrității corporale (TIIC) care se manifestă printr-o dorință irațională de a îndepărta o parte sănătoasă a trupului. Ba, mai mult, există persoane ce își găsesc satisfacția sexuală în fantezii sau acte care implică un amputat!
Prinși într-un hățiș de pericole, piste false, fundături și răsturnări de situații într-o anchetă contra-cronometru, care se complică pe măsură ce noi atrocități apar, cei doi – Strike și Robin – vor ieși cu greu la liman, pe parcurs fiind nevoiți să plătească un ”tribut” atât pe plan personal, dar și profesional, colaborarea celor doi fiind pusă sub semnul întrebării…
Deznodământul acțiunii e genial, atât dezvăluirea identității criminalului, cât și scena finală, care îi aduce față în față pe Robin și Strike într-un fel și într-un moment unic. Nu vă spun mai mult, decât că m-a pus pe jar în așteptarea lecturii volumului următor. Să nu trageți cu ochiul la final când citiți cartea, că se strică tot efectul!
Cu siguranță una din cele mai bune cărți polițiste pe care le-am citit anul acesta, o recomand iubitorilor genului, cu avertizarea că e extrem de dură și șocantă, mai mult decât primele două volume.
Primele trei romane din seria Cormoran Strike, Chemarea cucului, Viermele de mătase și Carieră malefică, au ajuns toate în topurile naționale și internaționale și au fost ecranizate în producția Brontë Film and Television.
14 Comments
Mirela Barbalata
O recenzie palpitantă! Felicitări, Oli!
Datorită ție mi-am luat și eu seria. De abia aștept sa o citesc!
Oli
Mulțumesc, Mirela! ❤ Mă bucur mult că te-am tentat, aștept cu nerăbdare s-o citești și să revii cu impresii! Lectură plăcută să ai!❤
Carmen Simionescu
Waw, recenzia este perfecta iar cartea oferă o doza zdravănă de adrenalina, mister și suspans❤️!Felicitări, Oli, mulțumesc mult pentru recomandarea captivanta, de top! ❤️
Oli
Mulțumesc, Carmen, ti-o recomand cu drag, sigur va fi pe placul tău! ❤ Îți aștept cu interes părerea, după ce o citești ❤
Carmen Simionescu
Cu siguranță ma va captiva, recenziile tale excelente și ispititoare fiind dovada ca este o serie de extraordinara! ❤️
Oli
Te va captiva cu siguranță, lectură savuroasă îți doresc, Carmen! ❤
Carmen Simionescu
Mulțumesc mult, Oli! ❤️
Tyna
Minunată recenzie!! M-ai tentat maxim cu această serie, care se pare că este în crescendo! Abia aștept să o citesc și eu! Mulțumesc mult pentru recomandare!
Oli
Multumesc Tyna! Asa este, desi am vazut pareri ca primul volum este cel mai bun, mie mi se par perfect echilibrate, chiar in crestere de la volum la volum. Iti recomand seria, stiu ca iti plac cartile politiste, asa ca sigur va fi pe placul tau!
anasylvi
E o recenzie de top, in orice caz ai reusit sa ma tentezi, imi lasa impresia ca este o serie complexa si mai putin croita dupa o reteta standard decat multe alte thrillere. Cei doi protagonisti sunt sarea si piperul, excelent conturati. Multumesc pentru recomandare!
Oli
Da, Ana, așa este! O serie polițistă scrisă cu mult rafinament și imaginație – deloc de mirare, doar vorbim de creatoarea lui Harry Potter – atmosferă londoneză, umor sec de bună calitate, personaje remarcabile, excepțional redate, are toate atuurile pentru a plăcea fanilor genului, și nu numai, ti-o recomand, cred ca o vei gasi deosebita! Multumesc pentru apreciere!
Dorina Danila
Incă nu m-am apucat de seria asta, dar mi-am propus s-o fac.
Oli
Să o citesti cu plăcere, Dorina, îți aștept cu interes impresiile! ❤
Dorina Danila
Mulţumesc, Oli!