Delicatese Literare
Recenzii

Carte de identitate de Sanda Nicola, Editura Storia Books – recenzie

Carte de identitate

Sanda Nicola

Editura Storia Books

Anul apariției: 2018
Număr de pagini: 200

 

Sanda Nicola s-a născut la Deva pe 6 februarie 1978 și este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști români de televiziune. Timp de peste douăzeci de ani, Sanda a prezentat știri, reportaje, a moderat emisiuni de dezbatere și a fost martor la evenimente de importanță mondială pe care le-a relatat în direct. Printre televiziunile la care a lucrat se numără Digi 24, Realitatea TV, Antena 1, TVR, B1 TV, Pro TV Deva, Aljazeera English și France 24.
A urmat cursuri de storytelling în Chicago, s-a specializat în producție de televiziune la Londra, este absolventă a BBC School și licențiată în științe sociale și științe politice la Open University, Marea Britanie.
Carte de identitate este o colecție de relatări despre fricile și complexele unei tinere femei care își depășește condiția, dar care nu este pregătită emoțional să facă față succesului. Aflată într-o permanentă căutare a echilibrului, ajunge la concluzia că singura modalitate prin care poate să preia controlul asupra propriei vieți este să înțeleagă trecutul familiei din care provine, să-și cunoască și să-și accepte propria identitate și să învețe să ierte.
Tema identitară este abordată și din perspectiva socială. Autoarea arată modul în care lipsa asumării propriei identități și nerecunoașterea traumelor ne împiedică să ne atingem potențialul individual, comunitar și național.
În volumul „Carte de identitate”, autoarea le dezvăluie celor care au urmărit-o că, fără să știe, au fost martori la frământări și anxietăți pe care, adesea, reporterul din fața camerei le-a ținut cu mare greutate sub control.
Momente cu relevanță internațională trăite la fața locului de autoare, precum moartea Papei Ioan Paul al II-lea, Vladimir Putin la București, alegerea ca președinte al SUA a lui Barack Obama, #Colectiv, atacurile teroriste din Paris din noiembrie 2015, referendumul pentru ieșirea Marii Britanii din UE sunt descrise prin suprapunere cu drame personale care se întâlnesc și se confundă uneori cu cele relatate.
“La 27 de ani fumam mult, dormeam puțin, mâncam rar și foarte prost, eram exaltată, foarte sociabilă, infernal de sociabilă, voiam ca toată lumea să mă placă și consumam enorm de multă energie pentru asta. Azi am foarte puțină simpatie pentru cea care eram atunci. Plimbam de colo – colo, prin lume, răni și anxietăți pentru care nu căutam leac, ci doar maniera cea mai extravagantă de a mă preface că nu există. 
Când ajungeam acasă, între două evenimente mari, când nu mi se întâmpla nimic ieșit din comun, doar viața perfect normală, ieșeau la iveală furii și stări de vinovăție care se cățărau pe mine, sufocându-mă. 
Din reporterul de succes nu mai rămânea decât copilul pe care tatăl său nu l-a dorit, fata care s-a simțit umilită de propria mamă, mama băiatului mort, nevasta care și-a părăsit soțul… Hulpavi, demonii își cereau porția lor de dramă și nu se lăsau până nu mă vedeau jos, încovrigată pe podea, plângându-mi de milă.”
Dacă acest fragment nu vă face să luați cartea și să o citiți, sunt convinsă că nu știți ce ratați. O poveste cu bune și cu rele.
Un test ADN cu un rezultat intuit de ceva vreme, o mamă care a ales să-și mintă copilul – acum adult, precum și sprijinul primit…
“ … o rețea de sprijin emoțional: un soț, un psiholog și un duhovnic. Ei m-au trecut strada, uneori cu forța, și lor le datorez faptul că zilele trecute am găsit în mine dorința sinceră să-i expediez mamei următorul mesaj: 
Te iubesc și mă bucur că te văd în fiecare zâmbet al copilului meu.”
O carte de suflet! O carte din care ești asaltat de diferite emoții la fiecare pagină. O poveste despre puterea unei femei. Despre durere și suferință, dar și mersul înainte după ce destinul a avut grijă să te trântească bine de tot la pământ. Despre curajul de a înfrunta viața și toate obstacolele care apar în cale. Un jurnal. Memoriile unei femei puternice și curajoase, care a știut să facă față necazului, supărării și durerii; și să meargă mai departe. Să nu cedeze.
“Dacă hotărăști să-l ierți pe cel ce ți-a greșit, atunci iartă-l cu addvărat și ajută-l și pe el să se ierte. Rezistă tentației de a-i scoate ochii cu fiecare prilej, de a-i aminti ce ți-a zis, ce ți-a făcut. Cel care știe că a greșit enorm și regretă ce a făcut se pedepsește singur suficient.”
Sanda Nicola ne trece, pagină cu pagină, prin hopurile meseriei de prezentator TV, lăsându-ne să ne dăm seama câte a avut de învățat până a ajuns femeia dezinvoltă și sigură pe sine care este astăzi…
“- Da, bine, mă scuzați că nu mănânc destul de fancy. Alte nemulțumiri mai sunt?
– Da, mai sunt, din păcate.
– Cum ar fi?
– Cum ar fi declarația aia… că cea mai frumoasă vacanță a ta a fost o excursie pe la Vulcanii noroioși, Bâlea Lac, peștera Urșilor… Bine că n-ai spus că mergi cu bilet de tratament la Călimănești – Căciulata, că îmi smulgeam tot părul din cap,  fir cu fir.”
Poate este cam dur spus… dar a avut dreptate. Cei care privesc la televizor vor să creadă că, cei de pe micul ecran sunt altfel decât restul lumii. Adevărate modele, deci… măcar în aparență, asta trebuie să ofere publicului.
Din fiecare filă a cărții răzbate sinceritatea. Cu bune și cu rele, autoarea ne prezintă o Carte de identitate a sa, din care noi ceilalți, putem învăța. Din experiențele altora noi putem trage anumite concluzii ce ne pot fi de folos pe viitor.
Putem spune că este un mic îndrumar pentru cei ce își doresc să ajungă oameni de televiziune. Asta pe lângă notele personale, din viața privată – care o deosebesc de restul cărților. Se citește ușor, ești captivat de stilul simplu și nepretențios în care sunt redate întâmplările, dorind să ajungi să cunoști persoana Sanda Nicola, mai mult decât imaginea pe care o reprezintă.
O femeie puternică, care s-a luptat chiar și cu morile de vânt și a reușit să învingă! Care a suferit și a urât ani la rând, dar care, a învățat o lecție ce i-a fost folositoare în primul rând ei, abia apoi celorlalți.
Am fost uimită de ușurința și lejeritatea cu care autoarea ne vorbește despre lupta constantă cu kilogramele, pe care o duce un prezentator de televiziune. Dacă pentru omul de rând, un kilogram – două, nu se cunosc foarte tare; ei bine, pentru cei din televiziune fiecare kilogram contează.
“Însă ce văd azi foarte limpede este că disponibilitatea asta a mea, de a-mi sacrifica fizicul a fost răsplătită cu șanse extraordinare de a evolua și de a mă remarca și mai mult din punct de vedere profesional.”
Pusă în fața unor alegeri, autoarea a ales meseria. Și de multe ori a renunțat la cursurile de la facultate, la orele de somn, la ieșitul cu prietenii… Au fost deciziile ei, le-a luat și a mers mai departe. Poate, pe moment, mulți ar spune că școala este importantă – și eu mă număr printre ei – și este! Dar viitorul are căile sale de a rezolva lucrurile, de a scoate în cale oportunități care să compenseze renunțările trecute.
“Carte de identitate” este povestea unei vieți! A unei vieți împlinite, puse în slujba cetățeanului. O carte despre alegeri care-ți influențează viitorul, despre victorii și eșecuri, despre pași făcuți înainte și înapoi, despre o persoană puternică care a știut să facă față provocărilor. Despre o viață trăită la intensitate maximă și fără regrete.
Autoarea, prin rândurile scrise, mi-a făcut impresia unei persoane care a învățat de la viață cum să se accepte pe sine și pe ceilalți!
“- Fără lacrimi! Doar bucurie azi, pentru că ai parcurs un drum foarte greu și efortul ăsta trebuie sărbătorit, aplaudat. 
I-am mulțumit frumos și m-am îndepărtat mormăind doar pentru mine… 
“O, dacă ai ști, domnule Horrocks… Dacă ai ști cât de lung a fost drumul ăsta și pe unde m-a purtat…”
Prin viață! Cu curaj. Înainte!

Mulțumim Editurii Storia Books pentru cartea oferită pentru recenzie!

 

Carte de identitate de Sanda Nicola poate fi comandată de pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii Editura Storia Books

Recenzii și prezentări cărți autori români

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *