Cartea junglei de Rudyard Kipling – Ediţie bilingvă (română – engleză), Editura Național
Cartea junglei
(The Jungle Book)
Rudyard Kipling
Ediţie bilingvă (română – engleză)
Editura Național
Colecția: Cărți Bilingve copii
Redactor șef: Violeta Borzea
Traducere și adaptare: Claudia Stan
Redactare: Roxana Samoilescu
Tehnoredactare: Mariana Ion
Ilustrații și copertă: Elena Drăgulelei Dumitru
Format: 130 x 195
Nr. pagini: 184
Joseph Rudyard Kipling ( 1865 – 1936) a fost un poet și prozator britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1907. Este celebru prin povestirea sa pentru copii „Cartea Junglei” (1894), romanul indian de spionaj „Kim” (1901), poemele „Gunga Din” (1892) și „If—” (1895), numeroase schițe și nuvele. În 1934 i s-a acordat, alături de William Butler Yeats, Premiul Gothenburg pentru Poezie. În timpul vieții a fost considerat un remarcabil poet și i s-a oferit un titlu nobiliar și postul de poet laureat – ambele refuzate de Kipling. (Sursa: Wikipedia)
„Deși un străin pentru mine, Kipling este cel mai remarcabil om pe care îl cunosc – eu fiind al doilea. Noi doi suntem stăpâni peste întreaga cunoaștere: el știe tot ce poate fi știut, iar eu știu restul.“ – Mark Twain
Cartea junglei – varianta prescurtată în ediție bilingvă engleză-română, apărută în colecția Cărți bilingve pentru copii a Editurii Național, este o adaptare foarte reușită a celebrului roman al lui Rudyard Kipling, iar ilustrațiile reușesc să ne sugereze cu succes atmosfera misterioasă a junglei.
Doresc să menționez și coperta deosebit de inspirată, traducerea foarte bună, redactarea, fontul, filele, grafica de înaltă calitate și desenele foarte sugestive.
Povestea nemuritoare a orfanului Mowgli crescut în jungla indiană de către lupi și protejat de pantera Bagheera și simpaticul urs Baloo, cu-ale sale necesități. Cartea mai este recomandată și astăzi, în scop motivațional, micilor cercetași care visează să se avânte în misterioasa pădure. Chiar dacă nu vor da peste înfricoșătorul tigru Shere Khan și nu vor fi răpiți de răutăcioasele maimuțe, copiii de orice vârstă pot visa cu ochii deschiși la tot felul de peripeții, lecturând această minunată carte, atât în limba română cât și în engleză.
Cartea spune povestea lui Mowgli, puiul de om rătăcit în jungla plină de primejdii şi crescut într-o familie de lupi. Iniţierea în Legea Junglei o face alături de profesori experimentaţi – ursul Baloo şi pantera Bagheera – care îi arată ce înseamnă respectul pentru celelalte vieţuitoare ale junglei, pentru disciplină, prudenţă şi răbdare. Episodul răpirii lui Mowgli de către maimuţele Bandar-Log – singurele care nu au câştigat admiraţia lui Baloo şi a lui Bagheera, pentru că sunt leneşe, indiferente şi răutăcioase – se termină fericit, dar nu fără măsuri de coerciţie destul de aspre pentru băiat – vezi “pălmuţele” pe care i le aplică Bagheera, deşi nutreşte, ca şi Baloo, o iubire necondiţionată pentru puiul de om. Toate experienţele îl pregătesc pe Mowgli pentru confruntarea decisivă cu Shere Kahn, tigrul care revendicase încă de la început viaţa micuţului şi care-l vânase dintotdeauna, dar mai ales pentru încercarea de a-i înţelege şi de a se integra în lumea oamenilor. Pe tigru reuşeşte să îl ucidă, pentru că învăţase tainele vânătorii şi curajul de la cele mai temute vieţuitoare ale junglei. Cu oamenii însă… nu e deloc simplu. Mowgli îi descoperă cruzi, laşi, mărginiţi, superstiţioşi, ignorând legile naturii şi mai ales bezmetici şi dezorganizaţi… precum maimuţele. Abia în lumea semenilor lui, Mowgli se confruntă cu evenimente dramatice, care îl tulbură şi în care este nevoit să facă dovada roadelor învăţăturii celor doi prieteni din junglă: experienţele ne descoperă un tânăr în devenire înţelept, nutrind compasiune pentru cei slabi, care au nevoie de ajutor, curajos, dornic să facă dreptate.
Vă invit să descoperiți în carte extraordinara aventură a lui Mowgli, acest băiat crescut de lupi în junglă.
Cu ajutorul prietenilor săi (ursul Baloo, pantera Bagheera, pitonul Kaa), Mowgli va reuși să învețe să trăiască în legea junglei.
Pericolele sunt numeroase și diverse și, în ciuda sfaturilor primite de la prietenii săi, unele lecții va trebui să le învețe pe propria piele.
Când Mowgli a fost răpit de maimuțe (Bandar-log), va realiza că tot ce-i spusese Baloo despre acestea era adevărat: nu au nicio lege, nicio căpetenie, nu știu decât să trăncănească aiurea și să fure de la alții, iar numai de el depindea să supraviețuiască. Din fericire, cu ajutorul prietenilor săi, alertați de șoimul Chil, Mowgli va reuși să scape.
Foarte interesant și amuzant este episodul în care maimuțele sunt hipnotizate de șarpele Kaa, executând orbește ordinele lui, Mowgli și Baloo căzând și ei fără să vrea sub vraja acestuia, fiind salvați din fericire de Bagheera, care i-a dezmeticit la timp.
Confruntarea cu Shere Kahn este dramatică și spectaculoasă însă Mowgli, folosindu-se de toate cunoștințele pe care și le însușise între timp, va reuși să iasă învingător.
Cu timpul, el va descoperi nu numai legile animalelor, ci şi pe cele ale oamenilor, constatând că uneori acestea erau mai greu de înțeles decât legile junglei…
În final, Mowgli va fi convins de prietenii lui că trebuie să se întoarcă printre semenii lui, întrucât așa era legea firii.
O poveste fascinantă despre viață, supraviețuire, prietenie și singurătate, o evoluție spectaculoasă de la copilărie la maturitate al unui băiat ajuns printr-un concurs de împrejurări într-un loc exotic, în care lucrurile nu se întâmplă în mod obișnuit.
Citate:
”- Nu-i ușor să-ți lepezi pielea copilăriei, îi spuse Kaa. Dar pe noul tău drum o să capeți pielea maturității.
– Iar noi patru trebuie să ne urmăm noile noastre drumuri, ca niște lupi ce suntem! Adăugă Fratele Cenușiu. Pentru că, în cele din urmă, Omul se întoarce la Oameni!”
”It’s hard casting off your skin of childhood”, said Kaa, ”but on your new trail, you wil grow into your skin of manhood!”
”And we Four must follow our own new wolf trails as well”, said Gray Brother. ”For Man goes to Man at last!”
8 Comments
anasylvi
Una dintre preferatele mele in copilarie. Imi amintesc ca am fost atunci destul de dezamagita de final, as fi vrut ca Mowgli sa fi ramas copilul junglei.
Tyna
Mirela Barbălată
Ce bine arată !!!
O carte ce sigur va atrage cititorii de toate vârstele . Povestea este fermecătoare!
Felicitări!
Tyna
Mulțumesc!
Oli
Una din cele mai frumoase carti ale copilariei, minunat prezentata, felicitari! O editie de apreciat, in aceasta varianta bilingva!
Tyna
Mulțumesc! Așa este!
Geo
Foarte frumoasa povestea, iar ilustrațiile sunt super. Pentru copii este perfecta!
Tyna
Așa este! O minunată carte a copilăriei!