Casa de iarnă de Ben Guterson, Editura Humanitas, Colecția Humanitas Junior – recenzie
Casa de iarnă
(Winterhouse – 2018)
Ben Guterson
Editura Humanitas
Colecția Humanitas Junior
An apariție: 2019
Nr. pagini: 344
Ilustrații de Chloe Bristol
Traducere de Anca Bărbulescu
Seria Casa de Iarnă/ Winterhouse Series:
Casa de Iarnă – Winterhouse – 2018
Secretele Casei de Iarnă – The Secrets of Winterhouse – 2018
The Winterhouse Mysteries – 2019
Ben Guterson a fost profesor de literatură în Colorado și New Mexico timp de un deceniu. A lucrat mai mulți ani la Microsoft. Trăiește în apropiere de Seattle, la poalele Munților Cascadelor. Romanul Casa de iarnă (Winterhouse, 2018), primul volum al trilogiei cu același nume, este cartea sa de debut. De la apariție și până acum a fost tradus în 10 limbi și a fost finalist al Edgar Award (2019) pentru cea mai bună carte pentru copii și al Agatha Award (2019) pentru cea mai bună carte de mister pentru copii și adolescenți.
Casa de iarnă, primul volum al trilogiei cu acelaşi nume, este o fantezie urbană inteligentă şi captivantă.
Casa de Iarnă este hotelul plin de secrete și oaspeți bizari al venerabilului domn Norbridge Autumnal, unde Elizabeth, o fată superdeșteaptă, pasionată de șarade și jocuri de cuvinte, ajunge să-și petreacă vacanța. Împreună cu noul ei prieten, Freddy, Elizabeth explorează toate cotloanele hotelului și mai cu seamă biblioteca uriașă, unde găseşte, consemnate încifrat, pagini din istoria cel puțin ciudată a locului. Cu ajutorul unei cărți magice, fata începe să dezlege mister după mister și descoperă că viața ei și trecutul familiei lui Norbridge sunt inexplicabil legate. Și, pentru că șirul coincidențelor nu se oprește aici, Elizabeth este singura care poate să ridice blestemul ce apasă asupra Casei de Iarnă și să arunce-n aer toate enigmele care o înconjoară.
„O carte numai bună pentru toți cei pasionați de puzzle-uri și jocuri de cuvinte, amintind de biblioteca domnului Lemoncello și de Pseudonymous Bosch.“
Casa de Iarnă – încă un roman excepțional pentru copii din cele descoperite în ultima perioadă. Iar faptul că e prima carte dintr-o serie o face cu atât mai specială. Îmi plac seriile și poveștile ample, în care acțiunea are loc să se „coacă”, și personajele să se dezvolte. Am o slăbiciune pentru cărțile pentru copii și adolescenți, iar serile din preajma sărbătorilor de iarnă sunt cele mai potrivite pentru a savura o astfel de carte, pentru a ne pierde în lumea ei visând cu ochii deschiși, pentru a ne simți din nou copii.
M-a atras în primul rând titlul – Casa de iarnă – și am ales-o ca lectură de sezon, și bine am făcut! E o lectură ideală pentru perioada sărbătorilor, având în vedere că exact în această perioadă se desfășoară acțiunea cărții.
Cu o copertă foarte frumoasă și un sinopsis atrăgător, cartea se remarcă de la prima „privire”, iar povestea va cuceri cu siguranță și cel mai exigent cititor. Un stil de scriere clar și captivant, subiectul inedit, personaje foarte bine creionate, decorul și atmosfera redate în detalii de mare finețe, ca si frumoasele ilustrații alb-negru inserate din loc în loc în carte recomandă „Casa de iarnă” ca fiind o experiență literară aparte.
E timpul să facem cunoștință cu personajul principal al cărții, Elizabeth Estival, o fată foarte inteligentă, îndrăzneață, chiar imprudentă uneori, pasionată de lectură, de jocuri de cuvinte, de șarade, și puzzle-uri, adeptă a listelor, pe care le întocmea pentru orice i se părea demn de urmărit.
Fetița de 11 ani era orfană – pierzându-și părinții în niște împrejurări necunoscute, pe când avea doar 4 anișori – și trăia cu unchiul și mătușa ei, niște persoane reci, leneșe și cu un orizont îngust, în niște condiții precare, umile. Astfel, e de mirare când, întoarsă de la școală, în pragul vacanței de iarnă, Elizabeth găsește un plic pe ușa casei, cu un bilet înăuntru, și o pungă de plastic cu câteva lucruri de schimb de-ale ei alături.
”Te-am informat de mai multe ori că vom pleca într-o vacanță de trei săptămâni și că nu vei rămâne singură cât suntem noi plecați, deci nu te vei mira când vei găsi această scrisoare. Casa este încuiată bine. În plic este un bilet pentru trenul care pleacă spre nord la 6:20. Ia trenul și dimineață, când cobori la Sternhaven, te va aștepta un bilet la stația de autocar. Ia autocarul care merge la hotelul ”Casa de Iarnă” – cei de acolo știu că vii. Iată 3 dolari, în caz că ai nevoie de ceva pe drum. După Anul Nou vei primi alt bilet, de întoarcere. Nu deranja pe nimeni. Să nu începi cu prostiile tale!”
Elizabeth studie biletul de tren: până la 6:20 mai erau trei ore – primele trei ore din cele 24 de zile ale vacanței ei de Crăciun.
Întrebarea era: de unde avuseseră bani, având în vedere că ei trăiau la limita sărăciei?
În ciuda dezolării și nesiguranței care a cuprins-o, fata avea ”senzația” că ceva măreț e pe cale să se întâmple. ”Senzația” era ceva ce dobândise de curând, ca un al șaselea simț, care îi transmitea ușoare avertizări în privința e ceva ce urma să se întâmple. Nu bănuia însă în ce aventură extraordinară va porni odată plecată spre Casa de Iarnă.
După un drum lung, lipsit de peripeții – cu excepția faptului că un cuplu misterios, un bărbat și o femeie îmbrăcați în negru, cu o privire rea în ochi, ce m-au dus cu gândul la cei din familia Adams, care călătoreau în același autocar o fixau insistent, evident interesați de persoana ei – Elizabeth ajunge la destinație, o destinație care i-a depășit cele mai îndrăznețe visuri.
Hotelul Casa de Iarnă era o locație selectă, luxoasă, ca un palat într-un decor hibernal.
Odată ce pășim alături de micuța noastră eroină în interiorul somptuos al Casei de Iarnă, ne învăluie atmosfera plină de mister a acesteia, mister ce se adâncește pe măsură ce cunoaștem personajele excentrice și bizare care sunt gazdele – proprietarul casei, venerabilului domn Norbridge Autumnal -, respectiv oaspeții casei, și pe măsură ce remarcăm coridoarele lungi și întunecate, interesanta galerie de tablouri, enorma bibliotecă unde se petrec lucruri ciudate, dar, mai ales ciudata pereche din autocar, care avea ca principal bagaj o ladă de mărimea și forma unui sicriu…
La început foarte stingheră, simțindu-se nelalocul ei și neînțelegând cum de a fost posibil să ajungă acolo, Elizabeth va avea bucuria să cunoască un băiat de aceeași vârstă cu ea, Freddy, ce-și petrecea vacanța acolo, și el neînsoțit, ca și ea. Devin foarte buni prieteni, legați de pasiunea pentru cuvintele încrucișate, iar metagramele propuse și rezolvate de cei doi în cât mai puțini pași, care se întreceau care pe care, vor stârni cu siguranță dorința micilor cititori să încerce la rândul lor aceste interesante jocuri.
În spatele ei, biblioteca era cufundată în întuneric (…) Îi simțea mărimea așa cum simți un câmp deschis, mare, într-o noapte întunecoasă, când stai la marginea lui.
Pe măsură ce explorează în jur, biblioteca e cea care o atrage ca un magnet, iar atunci când descoperă o carte misterioasă, Elizabeth simte de parcă s-ar fi deschis o ușă spre descoperirea unor secrete adânci ce plutesc în jurul lui Norbridge, a perechii bizare la care am mai făcut referire și a unuia din tablourile din impresionanta galerie.
Un cod secret și un mister de rezolvat sunt irezistibile pentru curioasa noastră Elizabeth, care îl atrage și pe Freddy în acest ”proiect”. Lucruri ciudate încep să se întâmple, secrete ale membrilor familiei Norbridge încep să iasă la iveală, iar ”ancheta” celor doi copii începută ca ceva nevinovat va deveni în curând periculoasă.
Iar când Elizabeth remarcă faptul că medalionul pe care îl purta la gât de când se știa, singurul lucru care îi rămăsese de la mama ei, era identic cu cel purtat de o fetiță dintr-unul din tablouri, enigmele de rezolvat capătă o nouă dimensiune și aruncă o lumină asupra trecutului ei.
Cum se înlănțuite evenimentele și care este deznodământul acestei uluitoare și fascinante povești, vă invit să descoperiți citind cartea.
Este o carte cu frumoase mesaje, având printre temele cărții clasica luptă dintre bine și rău, binele învingând prin puterea prieteniei, a încrederii, a loialității și a simțului dreptății.
Întotdeauna vor exista forțe care vor încerca să te distragă sau să te ducă pe alte căi. Luptă-te cu ele. Să nu îți subestimezi puterea, dar nici să nu te simți mândră de ea. De cum începem să ne considerăm mai buni decât cei din jur, începem să ne pierdem pe noi înșine. Deci fii atentă, fii puternică și fii bună. Și nu-ți pierde încrederea.
Recomand cu drag cartea ca lectură pentru întreaga familie, o minunată fantezie urbană, o poveste fascinantă plină de mister, aventură, elemente paranormale și magie, la înălțimea celor steluțe pe care i le-am oferit pe goodreads.
Citește aici câteva pagini din carte.
14 Comments
Mirela Barbalata
Wow!!! O recenzie emoționantă și plină de căldură!
Cu siguranță povestea este fermecătoare!
Clar, vreau să o citesc!
Oli
Mirela, într-adevăr e încântătoare, cred că ti-ar plăcea, mă bucur că te-am tentat!
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și emoționantă recenzia! felicitări ❤️
Oli
Mulțumesc, Daniela!
Carmen Simionescu
Felicitări, Oli pentru recenzia minunata! M-ai tentat maxim cu aceasta poveste. Mulțumesc mult pentru recomandare. ❤️
Oli
Mulțumesc, Carmen! < 3 Cu mult drag! Mă bucur că te-am tentat.
Fratiloiu Dorina Petronela
O poveste frumoasa si interesanta! Multumim Oli!
Oli
Cu mult drag, Dorina!
anasylvi
Tentatie maxima, imi place mult recenzia, reflecta foarte bine placerea lecturii. Sunt convinsa ca mi-ar placea cartea!
Oli
Mă bucur mult ca te-am tentat, Ana, iti recomand cu drag cartea, cu siguranta va fi pe placul tau!
Geo
Mai, o recenzie chiar incitanta! Mi-ai stârnit si mie interesul, nu doar că îl va stârni pe al celor mici. Frumoasa recenzia, felicitări!
Oli
Mă bucur, multumesc mult!
Tyna
Superbă recenzie! Felicitări și mulțumesc mult pentru recomandare!
Oli
Multumesc! Cu mult drag!