Delicatese Literare
Recenzii

Cerberus de Marius Albert Neguț, Editura Polirom – recenzie

Cerberus

Marius Albert Neguț

Editura Polirom

Colecție: Ego. Proză

Nr. de pagini: 272

An apariție: 2020

Marius Albert Neguț (n. 22 ianuarie 1976) – prozator și publicist român. A debutat în 2016, la editura brașoveană Libris, cu romanul Îngeri rătăciți (distins în 2017 cu Premiul Special al Concursului Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”). Al doilea roman al autorului, Inocența păcatului, a apărut în 2017, la aceeași editură. În 2018 a publicat romanul Din altă viață. Jurnal de copil, urmat, în 2019, de Din altă viață. C.V. de Golan.
Ce poate să facă un tată dacă fiica lui este ademenită în străinătate de traficanți de ființe umane? Cei mai mulți nu au altă variantă decît să aștepte ca autoritățile să-și facă datoria. Nu este și cazul lui Albert, care, după ce și-a pierdut soția, apoi a fost închis o perioadă, nu mai are nimic de pierdut, în afară de Mara, fata lui. Cînd aceasta dispare și toată indiciile conduc spre o rețea de trafic de persoane, începe o cursă nebună prin cele mai sordide și mai periculoase locuri din București, Istanbul și Kurdistanul turc. O va găsi la timp pe Mara? Va reuși să o salveze? Va reveni viața lor la normal? Pe toate acestea le aflați din Cerberus, un roman care îl ține pe cititor cu sufletul la gură pînă la ultima pagină.
„Deși numele acestui roman trimite cu gîndul la mitologia greacă, povestea lui Marius Albert Neguț este una cît se poate de actuală și posibilă. Cu precizie și vădită aplecare spre detaliu, autorul ne arată o lume ale cărei caverne par să înghită tot ceea ce înseamnă puritate, inocență, naivitate. Astfel, cel mai negru scenariu pe care și-l poate imagina un părinte prinde viață și, odată declanșat, lasă porțile Hadesului larg căscate. Însă iubirea părintească n-are limite și transcende timpul și spațiul, pornind într-o misiune de salvare ce pune întregul univers în mișcare. Cerberus este o călătorie în Infern la capătul căreia rămîi cu spaima unei amenințări ce va plana mereu deasupra lumii.”Camelia Cavadia
Cerberus de Marius Albert Neguț mi-a atras atenția încă de la apariție, având un sinopsis interesant, o copertă foarte sugestivă și un titlu incitant. Cerberus este înfricoșătorul paznic de la porțile infernului lui Hades, una din cele mai impresionante creaturi din mitologia greacă, ce semănă cu un câine fioros, dar cu trei capete. Cerberus a fost descris, de asemenea, ca păzind porțile iadului în Infernul lui Dante. Cartea nu mi-a înșelat deloc așteptările, efectiv nu am putut să o las din mână odată ce am început-o. 
Cerberus este un roman complex și bulversant, cu tușe psihologice și accente de thriller, a cărui acțiune ne duce în zona gri a societății, în lumea interlopilor și a traficanților de carne vie. Autorul nu cosmetizează deloc realitatea, ci pune pe tapet mai multe subiecte dureroase și tulburătoare, foarte actuale. Este o carte cu multe lecții de viață și mesaje profunde, potrivită pentru toată lumea, dar pe care mai ales tinerele fete ar trebui să o citească.
De multe ori, o simplă decizie greșită poate avea efecte catastrofale. Adolescenții sunt cei mai vulnerabili din acest punct de vedere. Lipsa unei experiențe vaste de viață, impetuozitatea specifică vârstei, naivitatea, spiritul de frondă și dorința de emancipare îi pot împinge pe cei aflați la acea vârstă critică la fapte necugetate, care pot avea consecințe grave, ce nu pot fi reparate, sau pot fi îndreptate cu multă greutate.
Mara este exemplul tipic în acest sens. Un copil model, bună la suflet, ascultătoare și inocentă, ajunsă la vârsta de optsprezece ani a căzut într-o capcană malefică, întinsă de Milano, băiatul de care se îndrăgostise nebunește, fiind convinsă că sentimentele îi sunt împărtășite. Fără îndrumarea unei mame, cu tatăl ei, care fusese eroul copilăriei ei, transformat într-un ”Cerberus”, Mara s-a aruncat cu capul înainte în ceea ce credea ea că va fi aventura vieții ei. Fără să-i comunice tatălui său intențiile pe care le avea, fără să-și pună nicio întrebare sau să aibă vreo umbră de îndoială, crezând orbește în iubitul ei și având și girul ”unchiului” respectabil al acestuia, Mara a plecat să se angajeze pe post de cameristă la Istanbul, având promisiunea lui Milano că o va urma în curând, iar cu banii câștigați acolo vor putea să ducă o viață independentă, împreună.
Mult prea târziu va realiza Mara că toate interdicțiile și barierele pe care i le ridicase tatăl ei aveau scopul de a o proteja. Regretele amarnice nu mai puteau schimba trecutul. Transformarea Marei de-a lungul cărții este una radicală. Trădată groaznic de cel de care fusese îndrăgostită, obligată să se maturizeze forțat în cel mai dureros mod, Mara și-a schimbat complet viziunea asupra vieții. După atâtea traume suferite, drumul până la vindecare este unul foarte lung și aneveios, dar Mara pare capabilă să-l străbată, întrucât reușește să-și păstreze spiritul în ciuda tuturor celor care au încercat să i-l frângă.
Albert, tatăl Marei, este un antierou fascinant, genul de personaj care îți rămâne mult timp în memorie după ce ai terminat cartea. Departe de a fi perfect, având un trecut ”pătat”, cu multe zone întunecate, Albert este capabil de orice sacrificiu pentru a-și salva fiica, pe care nu o condamnă nicio clipă pentru greșeala săvârșită ci, din contră, își asumă întreaga vină pentru drama în care se zbătea aceasta.
Albert nu este un personaj pe care să-l ”ghicești” prea ușor. Dacă la începutul cărții îl percepem pe Albert ca pe un Cerberus venit din infern, decis să treacă prin ”foc și sabie” pe toți cei vinovați de răpirea fiicei lui, pe măsură ce ne sunt dezvăluite mai multe evenimente din trecut și avansăm în acțiune, descoperim tot mai multe fațete ale personalității sale.
Încă de la naștere, viața nu i-a oferit prea multe cărți câștigătoare. Crescând în sărăcie, fără șansa unei educații, Albert a ales o viață de ”golan”, adaptându-se din mers la provocările lumii nterlope. Zeița Fortuna i-a zâmbit o foarte scurtă perioadă de timp, după ce a cunoscut-o pe Măriuca, cea atât de blândă, sensibilă și cinstită, care i-a dăruit-o pe Mara. Din păcate, ceva rău s-a întâmplat, iar viața lui Albert a intrat din nou în derivă o perioadă de timp, singura rază de lumină care l-a făcut să reziste fiind Mara. Din păcate, consecințele acelui eveniment tragic din trecut vor reverbera mult peste timp, în moduri complet neașteptate. Deși a greșit atunci, într-un moment de rătăcire cauzat de o durere cumplită, parcă prea mari au fost pedepsele care l-au lovit ulterior pe Albert…
Sunt foarte interesante introspecțiile lui Albert cu privire la ”legea compensației”, precum și dialogurile pe care acesta le poartă cu părintele Pafnutie pe diverse teme biblice. Cât de corect este ca un copil să plătească pentru greșelile părinților? Poți lăsa oare răzbunarea doar în mâna lui Dumnezeu?
”- Acum ai priceput? (…) Așa acționează Dumnezeu. Când eu te-am ajutat pe tine, m-am ajutat pe mine, fiule! Așa și tu! Să faci bine fără gând la răsplată! Numai astfel ți se va întoarce! Iar de faci rău… așteaptă-l negreșit înapoi!”
Autorul a făcut o scurtă incursiune în trecutul mai multor personaje din carte, descoperind astfel că, deși în prezent aceștia erau imorali, necinstiți și insensibili, cândva fuseseră altfel, însă loviturile sorții, decepțiile suferite, prejudecățile celor din jur care-i trataseră ca pe o paria fără a avea vreo vină pe atunci, îi făcuseră să devină cinici, iar pe unii dintre ei chiar inumani.
Francezul Jean-Jacques Rousseau argumenta că oamenii se nasc buni, dar sunt corupţi şi influenţaţi de societate. Destinele multor personaje din carte întăresc din plin această idee.
”Viața este doar un șir de consecințe.”
Cartea este structurată în cinci părți: Partea întâi. Bucureşti; Partea a doua. Istanbul; Partea a treia. Mardin; Partea a patra. Din nou, Bucureşti; Epilog. Septembrie 2019 – Kyrenia, Cipru.
Mi-a plăcut că autorul nu doar ne spune că acțiunea se petrece la București, Istanbul, Mardin sau Kyrenia, ci chiar ne duce acolo, prezentând cu acuratețe specificul locului, tradițiile culturale, obiceiurile și modul de viață al oamenilor.
Cartea nu are un happy-end clasic, ar fi fost complet nerealist, însă se termină într-o notă optimistă.
Vă invit să descoperiți singuri tot ce se petrece în acest roman profund și foarte emoționant, pe care îl recomand!

Cartea Cerberus de Marius Albert Neguț poate fi comandată pe libris.ro, elefant.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro, librarie.net, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Marius Albert Neguț

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți Editura Polirom

17 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *