Delicatese Literare
Calatorii

Cheile Tâmnei

Cheile Tâmnei

A fost foarte greu să fac o selecție a pozelor, pentru că peisajele te lasă aproape fără aer! Cheile Tâmnei se găsesc în Parcul Național Domogled-Valea Cernei, în apropiere de Băile Herculane, și sunt reprezentate de o formațiune stâncoasă deosebit de impunătoare. Ca să ajungi însă la chei, trebuie să treci printr-o pădure de fag, unde urcușul este destul de abrupt, și apoi printr-o poieniță unde este foarte posibil să vă întâlniți cu șerpi, locuitori obișnuiți ai locului! Din fericire nu am întâlnit vipere!

ct1

Când am ajuns aproape de intrarea în chei, am avut parte de o panoramă de excepție a locurilor, în care am revăzut Inelețul și Vârful Arjana – care constituie următoarea noastră țintă.
colaj ct1
Întrarea în chei este una de excepție, stâncile fiind sălbatice și foarte înalte. Regiunea are adevărate covoare de fragi. Traseul a fost dificil, abrupt, cu mult pietriș pe care puteai aluneca foarte ușor, ceea ce s-a și întâmplat, dar nu ne-am speriat. În final ne-am odihnit în Poiana Tâmnei și apoi ne-am întors pe același drum.

ct11

ct12

ct13

 

ct17

ct19

colaj ct4

colaj ct 2poze

 

ct22

Muntii Mehedinti au altitudini medii de 1200 m, înălțimile cele mai mari fiind în partea centrala.
Altitudinea maxima este in Varful lui Stan – 1466 m. Ca formațiuni predominante, Muntii Mehedinți sunt alcătuiți din calcare, de unde și relieful spectaculos în care întâlnim chei, doline, pereti abrupti, crovuri, grote.
Primul sector al munților este cuprins între șaua Turcineasa și valea Arsasca. De-a lungul râului Cerna sunt geanțurile – rânduri de stânci abrupte și sălbatice.
Următorul sector, cuprins între Vârful lui Stan și varful Pietrele Albe – 1337 m, este porțiunea cea mai înaltă. Aici se găsesc cele mai multe crovuri si doline. În vestul acestuia, crovurile sunt despărțite de Valea Cernei de o creastă delimitată de un stânci abrupte, străbătute de numeroase chei: Tamna, Tasna, Plostina, Balta Cerbului. Cheile sunt abrupte, sălbatice și greu accesibile, dar peisajele ce se lasă descoperite pe parcurs merită efortul!

 

Vă invităm să citiți și celelalte articole ale noastre din categoria Călătorii

 

 

17 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *