Delicatese Literare
Recenzii

Chemarea cucului de Robert Galbraith, seria Cormoran Strike, Editura Trei – recenzie

Chemarea cucului

(The Cuckoo’s Calling – 2013)

Robert Galbraith

Editura Trei

Colectie: Fiction Connection

An apariție: 2013

Nr. pagini: 616

Traducător: Constantin Dumitru-Palcus

Primul volum din seria Cormoran Strike/Cormoran Strike Series:

  1. Chemarea cucului – The Cuckoo’s Calling – 2013

  2. Viermele de mătase – The Silkworm – 2014 – recenzie

  3. Carieră malefică – Career of Evil – 2015 – recenzie

  4. Alb letal – Lethal White – 2018

  5. Glasul sângelui – Troubled Blood – 2020 – recenzie

  6. Inimă neagră ca noaptea – The Ink Black Heart – 2022 – recenzie

  7. Mormântul fugar – The Running Grave – 2023 – recenzie

  8. The Hallmarked Man

Robert Galbraith este pseudonimul lui J.K. Rowling, autoarea bestsellerurilor din seria Harry Potter. 

Chemarea cucului îmi aminteşte de ce m-am îndrăgostit pe loc de genul poliţist. – Val McDermid

Atunci când un topmodel celebru îşi găseşte moartea căzând de la un balcon acoperit de zăpadă din Mayfair, se presupune că fata labilă emoţional s-a sinucis. Cu toate astea, fratele ei refuză să creadă concluzia poliţiei şi îi cere detectivului particular Cormoran Strike să se ocupe de caz.
Strike este un veteran de război - cu traume atât fizice, cât şi psihice -, a cărui viaţă e un dezastru. Deşi îi oferă o siguranţă financiară, ancheta are preţul ei: cu cât Strike pătrunde mai adânc în lumea complexă a tinerei fete, cu atât lucrurile devin mai sumbre şi pericolele nu întârzie să apară.
Captivant, cu o scriitură elegantă, impregnat de atmosfera londoneză - de la străzile tăcute din Mayfair şi puburile dosnice din East End, la agitaţia din Soho -, Chemarea cucului este o carte remarcabilă. Aducându-l în scenă pe Cormoran Strike, acesta este primul roman poliţist al scriitoarei J.K. Rowling, scris sub pseudonimul Robert Galbraith şi care s-a bucurat de o primire entuziastă.

„Robert Galbraith a scris un roman remarcabil. Mai mult, a creat un personaj fermecător în persoana detectivului particular Strike, care cu siguranţă va fi vedeta unei serii. Strike şi asistenta sa, Robin, formează o echipă – una ale cărei aventuri viitoare cititorii le aşteaptă cu sufletul la gură.” – The New York Times

„Rareori apare un detectiv particular care să capteze imaginaţia cititorilor din prima clipă. Strike tocmai asta face. Romanul lui Galbraith nu pare deloc al unui începător: are un talent ieşit din comun de a evoca Londra şi a crea un erou. Un debut extrem de promiţător.” – Daily Mail

„O intrigă detectivistică încântătoare şi magistral construită.” – Mirror

„Chemarea cucului este un roman strălucit, plasat într-o lume populată de topmodele, rapperi, creatori de modă, toxicomani şi legături interzise.” – The Times

Robert Galbraith este pseudonimul cunoscutei scriitoare J. K. Rowlling, creatoarea celebrei serii Harry Potter. Chemarea cucului este prima carte din seria Cormoran Strike, o serie polițistă care îl are în centrul acțiunii pe detectivul Cormoran Strike. Autoarea a demonstrat deja că are o imaginație extrem de bogată și un uimitor simț al detaliului, ceea ce se vede și în cartea de față.

Un roman polițist foarte bun, coerent, cu o intrigă minuțios construită, o galerie fascinantă de personaje – puternice și foarte bine conturate – și o bogăție a detaliilor impresionantă, atât în ceea ce privește cazul expus, cât și în ceea ce privește descrierea personajelor și a decorurilor.

Un stil excepțional de scriere, inteligent, ușor ironic, cu un umor britanic fin, de calitate, iar suspansul, dramatismul și misterul sunt perfect gradate de-a lungul acțiunii. Pe lângă toate acestea, decorul poveștii, Londra, cu descrieri ale diferitelor locuri și obiective și surprinderea atmosferei acestui oraș cu o personalitate aparte este un plus al cărții, cadrul acțiunii fiind construit piesă cu piesă, cu descrieri generoase, pline de viață și culoare locală.

Cormoran Strike, protagonistul seriei ce îi poartă numele este genul de personaj complex și imperfect care mă atrage foarte mult într-o poveste și îmi stârnește curiozitatea și imaginația din prima clipă. Este un detectiv particular ratat, fiu al unui star rock despre care nu vrea să știe nimic, enervându-l cumplit orice asociere cu acesta, un bărbat de treizeci și cinci de ani cu un fizic masiv, veteran de război mutilat în urma acestuia, având o proteză în locul unui picior, și bântuit de trecut. Despărțit de curând, cu o scenă extrem de urâtă, de splendida sa iubită – în urma unei relații îndelungate, plină de certuri și împăcări furtunoase – omul e în pragul falimentului, nemaiavând locuință și dormind în propriul birou, a cărui chirie însă nu mai are cu ce să o plătească.

Aceasta era situația în ziua în care s-a prezentat la lucru Robin, asistenta trimisă de agenția de recrutare a forței de muncă, și care nu putea nimeri într-un moment mai inoportun!

”Întinse mâna stângă spre clanță; dar, înainte s-o atingă, ușa de sticlă se deschise brusc. (…)

Un bărbat de peste o sută de kilograme se izbi de ea, fără să vadă nimic. Dezechilibrată, Robin se trezi catapultată în spate, dând din mâini cu mișcări dezordonate, geanta zburându-i cât colo, către hăul de dincolo de scara letală. (…)

Agresorul ei accidental era un tip masiv. Înălțimea lui, pilozitatea, cuplate cu o burtă aflată în ușoară expansiune, sugerau un urs grizzly. Unul dintre ochii lui era tumefiat și vânăt, cu pielea de sub sprânceană tăiată. Dâre de sânge închegat lăsate de unghii îi brăzdau obrazul stâng și partea dreaptă a gâtului său gros, lăsat la vedere de gulerul șifonat și descheiat al cămășii.

– Sunteți d… domnul Strike?

– Mda.

– Eu sunt angajata dumneavoastră temporară.

– Angajata și mai cum?

– Temporară. De la Temporary Solutions.

Numele agenției nu reuși să șteargă expresia de neîncredere de pe fața greu încercată. Cei doi se uitară lung unul la celălalt, iritați și antagonici.”

Însă, una peste alta, se pare că venirea ei a fost cu noroc, căci în aceeași zi Strike a fost solicitat pentru rezolvarea unui caz foarte spinos, o aparentă sinucidere care acaparase luni de zile atenția mass-media, având în vedere că tânăra moartă, Lula Landry, era un faimos manechin. Cel care l-a contactat, John Bristow, este fratele victimei, avocat de profesie, care nu crede în ipoteza sinuciderii – așa cum fusese clasat cazul de către poliție – și dorește ca Strike să efectueze propria anchetă în acest sens. De ce l-a ales pe Strike? Ei bine, asta e o poveste mai veche: Strike fusese coleg și prieten cu Charlie, fratele lui John și al Lulei, care murise copil fiind, în urma unui tragic accident.

Oferta acestei anchete pare să fie biletul lui de ieșire la liman, însă pătrunderea în lumea de carton a celebrităților va agita niște ape tulburi și va deschide o cutie a Pandorei, cu efecte periculoase, imposibil de prevăzut.

Povestea împletește armonios trei fire: pe de o parte avem derularea investigațiilor pentru dezlegarea crimei din Mayfair, pe de altă parte avem povestea de viață a lui Cormoran Strike, iar într-un al treilea plan avem povestea asistentei acestuia, care se logodise de curând și al cărui logodnic scorțos era cum nu se poate mai nemulțumit de jobul lui Robin. Iar interacțiunea Strike-Robin (strict profesională până acum, dar sunt foarte curioasă cum va evolua în volumele următoare) e de milioane!

Robin este o tânără frumoasă (nu splendidă însă ca Charlotte, fosta iubită a lui Strike), inteligentă, perseverentă, curajoasă, discretă și foarte intuitivă, care dintotdeauna a avut ambiția secretă și visul să aibă o astfel de ocupație, de asistentă a unui detectiv particular. De o eficiență mult peste așteptările lui Stike, Robin se va dovedi un ajutor neprețuit, atât pe plan profesional, dar și personal, dându-i o stare de echilibru pe care nu și-o mai regăsise de mult.

Pe măsură ce ancheta înaintează, personaje noi apar în scenă, toate descrise într-un mod excepțional, aproape caricatural. Pătrundem atât în lumea mondenă a Londrei, populată de topmodele, producători de film, rapperi, creatori de modă, toxicomani, o lume înșelătoare, marcată de vicii, ambiții toxice și secrete murdare, cât și în lumea de la periferie, o lume aflată la marginea societății, lipsită de orice strălucire, sufocată de sărăcie, nevoi și neputință.

În prim plan se află familia Lulei – poreclită Cuckoo, de unde și numele cărții – și relațiile defectuoase, tensionate  și pline de suspiciune dintre membrii acesteia. Lady Bristow, mama Lulei, zăcea la pat, foarte bolnavă, soțul murise cu ani în urmă, iar din cei trei copii adoptați – Charlie, Lula și John – mai trăia doar John, avocatul, care era partener la firma de avocatură împreună cu unchiul său, cei doi având însă o relație foarte proastă.

Acțiunea are un ritm destul de lent, descriptiv (care pe mine, ca cititor, mă satisface în mod deosebit, îmi plac descrierile amănunțite din cărți, nu mă plictisesc), autoarea construind, cu migală, pe lângă eșafodajul cazului în sine, un întreg univers în care își plasează povestea și seria, iar eu am savurat fiecare clipă petrecută în compania ineditului cuplu Strike-Robin, urmărindu-i în strădania lor de a dezlega ițele crimei – căci e clar o crimă la mijloc, nicidecum o sinucidere – strădanie care, până la un anumit moment, a părut doar o luptă cu morile de vânt.

Ancheta nu merge ușor, indiciile se adună și se pun cap la cap greoi, ca bucățelele de puzzle, toată lumea pare a avea ceva de ascuns, iar cazul, la prima vedere, pare impenetrabil.  Plus că, pe parcurs, va mai avea loc încă o moarte suspectă. Oricum, ancheta poliției a lăsat destul de mult de dorit, ignorând sau neinvestigând suficient niște indicii destul de ofertante. Nu vă spun în ce sens vor merge investigațiile, dar vă dau totuși un indiciu: se pare că dorința și încercările mulatrei Lula de a-și descoperi originile ”negre” a avut consecințe nebănuite…

Finalul, la înălțime, pe măsura întregii povești, ne oferă o adevărată lovitură de teatru! Sincer, la un moment dat am intuit criminalul, dar nu pot să mă laud cu vreo deducție genială din partea mea, ci pur și simplu m-am întrebat ”ce-ar fi dacă…”

„În timp ce Strike îl urma șchiopătând pe asistent, o frază ieșea la suprafață din subconștientul lui, o frază pe care o citise cu mult înainte să fi văzut primul cadavru sau să se fi minunat de frumusețea unei cascade din munții africani ori să fi privit cum se năruiește fața unui ucigaș când își dă seama că a fost prins.

Sunt acum un nume.”

Primele patru romane din seria Cormoran Strike, Chemarea cucului, Viermele de mătase, Carieră malefică și Alb letal, au ajuns toate în topurile naționale și internaționale și au fost ecranizate.

Cartea Chemarea cucului de Robert Galbraith poate fi comandată de pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

16 Comments

  • anasylvi

    Autoarea clar scrie foarte bine, de asta mi-am dat seama citind Harry Potter, deci sunt convinsa ca mi-ar placea scriitura ei chiar daca a schimbat genul. Citatele demonstreaza acest lucru cu brio. Multumesc pentru recomandarea tentanta!

  • familiasimionescuyahooro

    Wow, minunata recenzie, Oli!❤ Marturisesc, am asteptat cu mare nerabdare aceasta recenzie pentru ca m-ai tentat inca de cand ai achizitionat cartea. Si face parte din genul meu favorit de lecturi. Acum pot spune ca aceasta serie va fi a mea cat se poate de repede. Felicitari pentru recenzia ispititoate, multumesc mult pentru recomandarea deosebita.❤

  • Doina

    Dupa ce am citit ce ai scris aici reactia a fost ” Frumoasa recenzie!” Problema e ca aceasta expresie nu se potriveste cu cartea. O poveste politista iesita din tipare, cu cele doua personaje iesite si ele din tiparele pe care eu le am minte. Singurul lucru frumos din carte este Robin. Ea este frumoasa si in exterior si la interior. Strike nu are nicio legatura cu detectivul sexi si carismatic pe care ma asteptam sa il gasesc – cam gras, cu un picior de lemn, destul de uracios. M-a cucerit prin felul lui de a fi, prin bun simt si fair play.
    Am citit toata seria. Mi-a placut foarte mult.
    Asa ca eu zic ca exprimarea corecta, care sa fie in ton cu romanul este „Buna recenzie!”

    • Oli

      Multumesc Doina! Mi-a plăcut foarte mult acest prim volum, și abia astept să descopăr următoarele volume și cazuri, dar și să urmăresc relația Strike-Robin. Îmi place de Robin și mă intrigă Strike, sunt curioasă dacă relația lor va rămâne doar la nivel profesional. Si mi-am propus să văd și filmul.

    • Mirela Barbălată

      Wow!
      Superbă recenzia!
      M-ai tentat cu această serie și prim volum . Mulțumesc pentru ispită!

  • Tyna

    Îți așteptam cu mult interes recenzia! Mă tot învârteam în jurul acestei serii, dar recenzia ta m-a convins acum că sigur va fi pe placul meu. Mulțumesc mult pentru recomandare!

    • Oli

      Multumesc Tyna, ti-o recomand călduros, știu că îți plac cărțile polițiste, iar aceasta e foarte bună, în stilul clasic, cu siguranță va fi pe placul tau. ❤

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *