Chemarea îngerului de Guillaume Musso, Editura ALL – recenzie
Chemarea îngerului
Guillaume Musso
Editura ALL
Colecția Strada Ficțiunii
Număr pagini: 323
Traducere din limba franceză: Liliana Urian
Titlu original: L’appel de l’ange
Seria Madeline
1. Chemarea îngerului – Editura ALL – L’appel de l’ange – 2011
2. Un apartament la Paris – Editura ALL – Un appartement à Paris – 2017
Guillaume Musso este unul dintre cei mai populari scriitori francezi contemporani. Romanele lui au fost publicate în 37 de țări și s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare. S-a născut în 1974 și a studiat științele economice. La 19 ani, a plecat în Statele Unite ale Americii și s-a îndrăgostit de New York. Ulterior, a folosit aceasta experiență ca sursă de inspirație pentru romanele lui. La 24 de ani a suferit un grav accident de mașina, care l-a făcut să reflecteze la sensul vieții și la pterea destinului, teme prezente în toate cărțile sale.
New York, aeroportul Kennedy. În sala de așteptări aglomerată, un bărbat și o femeie se ciocnesc, își cer scuze, apoi fiecare își vede de drumul lui. Madeline și Jonathan nu se mai întâlniseră niciodată și n-ar fi trebuit să se revadă. Dar, ajunși la destinațiile lor, descoperă că au încurcat telefoanele mobile. Când își dau seama de greșeală, sunt despărțiți de zece mii de kilometri: ea are o florărie la Paris, el, se ocupă de un mic restaurant la San Francisco. Învinși de curiozitate, fiecare cercetează conținutul telefonului celuilalt. O dublă indiscreție și o revelație: viețile lor sunt legate printr-un secret pe care-l credeau îngropat pentru totdeauna… Îmbinând în mod fericit o comedie romantică și un thriller captivant, Guillaume Musso construiește în Chemarea îngerului o intrigă care te va ține cu sufletul la gură și niște personaje de-a dreptul fermecătoare.
”O poveste care te face să visezi cu ochii deschiși. Guillaume Musso este un autor care-și cunoaște foarte bine cititorii.” (Paris Match)
”Imposibil să nu te prindă: Chemarea îngerului este fără îndoială unul dintre cele mai bune romane ale lui Musso.” (Terra Femina)
Musso e unul din autorii mei favoriți, am devenit fan de la prima carte a sa pe care am citit-o. Toate romanele sale îmi sunt dragi, fiecare în parte e unică în felul ei, deși poartă semnătura inconfundabilă a autorului, însă Chemarea îngerului ocupă un loc special în preferințele mele. M-a încântat de la titlu, copertă și sinopsis, iar subiectul și desfășurarea poveștii din paginile ei m-au cucerit! Nu este doar un roman de dragoste, sau un thriller-suspans, sau un roman polițist, ci este toate acestea la un loc și mai mult de atât!
Prima scenă a cărții ne poartă în New York, aeroportul Kennedy. În sala de așteptare aglomerată, un bărbat și o femeie se ciocnesc, își cer scuze automat și pleacă fiecare mai departe, fără să dea vreo importanță incidentului, care avea să le schimbe viețile. Musso este un adevărat maestru al suspansului și al răsturnărilor de situații!
Madeline și Jonathan erau doi străini care nu se întâlniseră niciodată până atunci și erau zero șanse să se mai întâlnească vreodată: ea are o florărie la Paris, el are un mic restaurant la San Francisco.
Dar, ajunși acasă, fiecare descoperă că nu are telefonul mobil. Adică are un telefon mobil, dar al altcuiva! Și așa își aduc aminte de ciocnirea din aeroport, soldată cu scăparea telefoanelor pe jos… Când își dau seama de greșeală, sunt despărțiți de zece mii de kilometri, cât sunt între Paris și San Francisco.
Prima parte a cărții e o savuroasă comedie romantică, cu un schimb de replici și, ulterior, de mailuri între cei doi, extrem de amuzante. Pe măsură ce povestea prinde contur, ritmul se schimbă și m-am trezit prinsă într-un vârtej amețitor de evenimente, în care adrenalina, suspansul și dramatismul ating cote maxime! E o carte care se citește pe nerăsuflate, devorând pagină după pagină.
Povestea se derulează pe parcursul a câteva zile, în ajunul Crăciunului, așa că vă recomand această carte ca lectură în perioada Sărbătorilor de iarnă!
”Există ființe al căror destin este să se întâlnească. Oriunde ar fi. Oriunde s-ar duce. Într-o bună zi, se vor întâlni.”
Întâlnirea de pe aeroportul Kennedy a marcat momentul în care viața fiecăruia dintre ei a intrat pe un alt făgaș. Peste un timp, privind în urmă la întâlnirea lor, Madeline a avut această revelație.
”Nimic nu s-ar fi întâmplat fără acea ciocnire din aeroport. Nimic nu s-ar fi întâmplat dacă nu și-ar fi schimbat telefoanele din neatenție. Dacă ea ar fi intrat în acea cafenea cu treizeci de secunde mai devreme sau cu treizeci de secunde mai târziu, nu s-ar fi întâlnit niciodată. Așa le era scris. O stranie lovitură a destinului, care alesese să-I apropie într-un moment decisiv. Chemarea îngerului, cum zicea bunica ei…”
Minunată semnificație a titlului!
Povestea e scrisă la persoana a treia – cu excepția amintirilor personale ale lui Jonathan și ale lui Claire, care ne sunt spuse la persoana întâi. Ca structură, cartea are trei părți cu titluri sugestive, iar fiecare capitol începe cu un citat foarte inspirat și bine ales.
În prima parte a cărții, Șoarecele și pisica, are loc providențiala întâlnire a celor doi.
A doua parte, Cazul Alice Dixon, ne dezvăluie firul misterios care le unea destinele.
A treia parte, Unul pentru altul, este exact ceea ce ne indică titlul.
Acțiunea cărții ne poartă la New York, la Paris, la Londra sau San Francisco, urmărind diferite fire pe care se ramifică povestea, iar decorurile foarte bine redate te transpun cinematografic, prin felul în care sunt descrise, chiar în locul respectiv.
Personajele principale ale cărții sunt foarte bine conturate, puternice dar și imprevizibile. Pe parcurs, facem cunoștință și cu alte personaje captivante, între care Marcus, cumnatul aiurit al lui Jonathan, sau Danny, un personaj interesant care m-a intrigat și a cărui poveste o vom afla de asemenea! Îl cunoaștem și pe Boris, un simpatic papagal vorbitor!
Despre Jonathan aflăm că este un bărbat de aproape patruzeci de ani, divorțat, tatăl unui băiețel pe care îl iubește foarte mult. Madeline este o femeie atrăgătoare, trecută de treizeci de ani, logodită.
Pentru a remedia încurcătura și a-și recupera telefoanele, în care aveau salvate informații extrem de valoroase, Jonathan ia avionul spre San Francisco, iar Madeline spre Paris, fiecare cu telefonul celuilalt. Însă tentația de a cotrobăi în telefonul ”tâmpitei de pe JFK”, respectiv al ”nebunului din aeroport” e irezistibilă și, Intrigați de cele aflate la o primă căutare, nici unul nu rezistă impulsului aproape obsesiv de a descoperi cât mai mult despre celălalt.
Astfel, Jonathan află lucruri interesante despre ea. Realizează cu surprindere că au aceleași gusturi în materie de muzică și filme, dar ceea ce îl intrigă foarte tare este faptul că îi intuiește o față ascunsă, care îl pune pe gânduri. Jonathan descoperă în telefon un fișier foarte bine protejat, cu dosarele cazului de dispariție al unei persoane, realizând cu uimire că Claire, cocheta și pedanta florăreasă, fusese o foarte încrâncenată polițistă care, în urma eșecului rezolvării acestui caz, încercase să se sinucidă. În timp ce ancheta dispariția lui Alice, o fată de paisprezece ani, Claire a primit la secție un colet în care se afla inima acesteia, acest fapt fiind declanșatorul gestului suicidal.
Stupoarea lui Jonathan a venit atunci când, privind poza fetei, realizează nu doar că o cunoaște, dar era persoana care, printr-un straniu concurs de împrejurări, îi schimbase la un moment dat cursul vieții! Iar ca moment în timp, o întâlnise la câteva luni după ce Claire primise coletul în care se afla inima ei… Cum era posibil așa ceva?!
”O cunoștea pe fata asta. O Întâlnise deja. Îi vorbise.
Înnebunit de spaimă, își închise rapid computerul. Ritmul cardiac i-o luase razna, mâinile îi tremurau. Respiră profund pentru a-și recăpăta calmul, dar degeaba. Amintirea unei întâlniri care îi lăsase în minte o cicatrice de neșters revenea cu putere.”
”Mi-am lipit țeava rece de tâmplă. Am tras piedica, am privit pentru ultima dată soarele, am luat o ultimă gură de aer și am apăsat pe trăgaci ca o eliberare.”
Cât despre Madeline, aceasta își dă seama cu stupoare ca Jonathan Lempereor este unul și același cu cel mai faimos Chef, proprietarul unui vestit lanț de restaurante, a cărui decădere ținuse prima pagină a ziarelor zile în șir. Jonathan a pierdut tot ce avea și la ce ținea în decurs de câteva zile: a aflat că soția sa, Francesca, pe care o adora, îl înșela cu cel mai bun prieten al său, a dat faliment și și-a pierdut tatăl. Toate acestea într-o săptămână. Cum ar putea trece cineva peste un asemenea cataclism al sorții?
Cu flerul de polițist pe care îl avea în sânge, Madeline descoperă că trădarea Francescăi, faptul că aceasta l-ar fi înșelat pe Jonathan, era o înscenare! Dar în ce scop?!
Realizând că cele descoperite erau de o importanță vitală, cei doi hotărăsc că trebuie să stea de vorbă față în față, însă fiecare ia hotărârea în sinea lui, fără a-l înștiința pe celălalt, astfel încât, în ajunul Crăciunului, el era în fața florăriei ei din Paris, iar ea în fața restaurantului lui din San Francisco, fiecare privind o plăcuță pe care scria Închis până după Sărbători!
De această dată nu mai stau pe gânduri, se sună și decid să se întâlnească la jumătatea drumului, adică – din nou – la New York (ce frumos se închide cercul!).
”Timp de câteva secunde, se simțiră uniți într-un acord perfect. O orbire, o străfulgerare, o sete de viață. Măsurând drumul și riscurile asumate pentru a ajunge unul la celălalt, erau obligați să admită că erau suflete-pereche care se recunoscuseră și care merseseră împreună spre aceeași destinație. Acum, ceea ce se întâmpla între ei era evident, o flacără, o alchimie…Certitudinea amețitoare de a fi întâlnit în sfârșit persoana capabilă să le umple golul, să le reducă la tăcere spaimele și să le vindece rănile.”
Vor avea oare vreo șansă de a rămâne împreună? Vor putea să-și învingă demonii care îi bântuie?
”Fantomele sunt ușoare, dar lanțurile lor atârnă greu”
Vă invit să descoperiți cum se așează piesele acestui complex puzzle de mistere, coincidențe stranii, întrebări ce par fără răspuns și răspunsuri ce par imposibile. O carte care te face să-ți pui întrebări existențiale și oferă teme de gândire. Răsturnările de situații sunt de-a dreptul spectaculoase, iar neprevăzutul, suspansul, tensiunea, magia destinului, dar și romantismul, sunt ingredientele acestei superbe povești pe care v-o recomand cu drag! În urma lecturii ei am rămas cu o stare de bine care mi-a atins corzile sufletului.
”Cei mai frumoși ani ai unei vieți sunt cei pe care nu i-ai trăit încă.”
16 Comments
Mirela Barbălată
Foarte frumoasă recenzia, Oli! Și tentantă . Îmi place cum scrie Musso . Trec cartea pe lista de dorințe .
Oli
Mulțumesc! Neapărat s-o treci, e una din cele mai frumoase cărți ale lui, din cele citite de mine!
Tyna
Superbă recenzie! Felicitări! Ai surprins foarte bine stilul plin de suspans și mister al autorului, precum și nota de romantism pe care o imprimă fiecărei cărți! Musso e unul din autorii mei preferați, iar ”Chemarea îngerului” mi-a plăcut în mod deosebit.
Oli
Mulțumesc mult Tyna! Și mie mi-a placut în mod deosebit Chemarea îngerului.
Mirela Nenciu
Minunată recenzie! Felicitări, Oli!
Oli
Mulțumesc Mire! Ti-o recomand! Sunt sigură că te va prinde stilul acestui autor!
anasylvi
E foarte ispititoare recenzia, poate il incerc si eu pe Musso la un moment dat.
Oli
Imi pare bine ca te-am ispitit, chiar iti recomand acest autor! Cu siguranta vei aprecia cartile lui, cred sincer ca vei indragi stilul in care scrie! E unic!
Fratiloiu Dorina Petronela
Una din cartile mele preferate scrise de el! O recenzie minunata Oli, ca de obicei. Te pup!
Oli
Multumesc, Dorina! Si pentru mine la fel, e una din cartile mele preferate din ale sale! Pup!
Daniela Balan
Am citit câteva cărți ale autorului și mi-au plăcut foarte mult ! foarte frumoasă și ispititoare recenzia ,felicitări ❤️ chiar îmi doresc să citesc cartea !
Oli
Multumesc Daniela! Ti-o recomand!
danapetraru
Vai,Oli…ce frumos ai prezentat cartea…imi place cum scrie autorul dar,din păcate,nu am citit cartea aceasta…trebuie neaparat să remediez situația…
Oli
Mulțumesc Dana, mă bucur foarte mult că iți place recenzia și te-am tentat! O să te încânte cartea asta! !
Geo
Foarte frumoasa recenzia! O carte superba! Abia aștept sa citesc ultima apariție la acest autor.
Oli
Mulțumesc Geo! Și eu la fel!