Chemarea inimii de Janette Oke, Editura Casa Cartii – recenzie
Chemarea inimii
(When Calls the Heart – 1983)
Janette Oke
Editura: Casa Cărții
An apariție: 2013
Nr. pagini: 222
Traducerea: Cristina Giurgiu
Volumul 1 din Seria Vestul canadian:
- Chemarea inimii – When Calls the Heart – 1983
- Venirea primăverii – When Comes the Spring – 1985
- La ivirea zorilor – When Breaks the Dawn – 1985
- Când reînvie speranța – When Hope Springs New – 1986
- Dincolo de furtună – Beyond the Gathering Storm – 2000
- În așteptarea zilei de mâine – When Tomorrow Comes – 2001
O poveste clasică din prerie, scrisă de autoarea – cu mare priză la public – Janette Oke
Janette Oke s-a născut în Champion, Alberta, în familia numeroasă a unui fermier și a crescut înconjurată de bucurie și dragoste. Este absolventă a Colegiului Biblic Mountain View din Alberta, locul unde l-a întâlnit pe soțul ei, Edward și cu care s-a căsătorit în anul1957. Familia Oke are trei băieți și o față, toți sunt căsătoriți, iar acum se bucură de cei 12 nepoți. Primul român scris de autoare a fost „Învăluiți de iubire”, publicat în 1979. Janette Oke a scris peste 70 de cărți, atât pentru adulți, cât și pentru copii, din care 32 au fost traduse în paisprezece limbi. Cărțile ei s-au vândut în peste 22 de milioane de exemplare. Janette Oke a obținut premiul ECPA în 1992 și premiul CBA Life Impact în 1999, pentru contribuția semnificativă la industria de carte creștină. A câștigat și premiile Gold Medallion și Christy pentru ficțiune. Locuiește împreună cu soțul ei în Alberta, Canada.
Nimic din educația aleasă pe care a primit-o în Est nu a pregătit-o pentru rolul de învățătoare în vestul Canadei. În ciuda tuturor greutăților, este foarte preocupată de copii, însă este hotărâtă să nu-și deschidă inima față de niciun colonist. Până ce întâlnește un membru din Poliția Regală Călare Canadiană...
A venit din Est ca să fie învățătoare, dar va rezista oare între coloniști?
De obicei, sunt tentată să văd ecranizările cărților după ce citesc cartea, dar acum am aflat de aceasta serie văzând filmul, care are șase sezoane. Văzând că seria are șase volume, cred că fiecare sezon urmărește câte un volum, în mare, căci sunt și ceva diferențe, din câte mi-am dat seama. De regulă, cartea bate filmul, dar nu e cazul aici, căci datorită filmărilor, decorurilor, costumelor, personajelor și jocului actorilor, filmul este pe deplin pe măsura cărții – chiar peste, aș putea spune -, în privința căreia eram foarte curioasă și pot spune că am citit cu multă plăcere Chemarea inimii de Janette Oke, primul volum din Seria Vestul canadian, pe care am găsit-o pe stoc la Libris. Cartea se citește ușor, e destul de scurtă, scrisă într-un stil simplu și prietenos, personajele sunt bine conturate, iar locurile în care se petrece acțiunea sunt foarte frumos și detaliat descrise. Sfatul meu este să citiți prima dată cartea, apoi să vă lăsați surprinși de film.
Odată cu cărțile Tamerei Alexander și ale lui Lynn Austin am descoperit ce mult îmi place acest gen de povești încadrate drept literatură creștină. Sunt povești calde, frumoase povești de viață, care transmit mesaje spre înțelegere, credință, speranță și iubire.
Cartea de față ne poartă în ținuturile neprimitoare, pe jumătate sălbatice din Vestul Canadian în anii de început ai secolului trecut, introducându-ne perfect în atmosfera acelor vremuri și locuri.
Tânăra Elizabeth își părăsește orașul, familia și traiul confortabil din Est și merge în Vest la fratele ei, pentru a fi învățătoare acolo, la Calgary, unde locuia fratele ei, sau undeva în apropierea acestuia. Experiența ei nu a fost însă ceea ce a planificat și, în urma unui concurs de împrejurări este trimisă să predea într-un mic cătun îndepărtat din zona rurală, în nord, numit Pine Springs, departe nu doar de traiul cu care fusese obișnuită, dar și de așteptările ei.
”În acea clipă am realizat ce se întâmpla. Domnul Higgins se asigurase că voi pleca cât mai departe de Calgary. Se răzbuna, oare? Poate spera să refuz detașarea și să mă întorc umilită în est. Ei bine, nu-i voi da această satisfacție.”
O așteaptă o serie de provocări, fiind nevoită să facă față unor condiții și împrejurări complet neașteptate, însă tânăra Elizabeth nu renunță, mai ales că oamenii o întâmpină cu căldură. Mi-a plăcut foarte mult această eroină destoinică, inimoasă și curajoasă. O urmărim integrându-se în mica comunitate, atașându-se de copii și implicându-se pe deplin în educarea lor, adaptând modul de predare pentru fiecare elev în parte, întrucât erau foarte eterogeni din punct de vedere al vârstei și cunoștințelor avute. Am avut parte și de câteva faze amuzante, experiența lui Elizabeth cu șoarecii fiind una dintre ele. Sau cea cu lupii, care a băgat groaza în ea, de era să dea foc la casă!
A fost foarte interesant de citit despre viața profesorilor în acea perioadă, în locuri atât de îndepărtate de ”civilizație” și neprimitoare, în condiții grele, dar am simțit pasiunea pe care protagonista cărții o punea în ceea ce făcea, mai ales că povestea este scrisă la persoana întâi și suntem martorii trăirilor și emoțiilor ei. Iar momentele ei de relaxare, cu o ceașcă de ceai și o carte alături, m-au făcut să simt că o cunosc foarte bine!
Vorbind despre provocările profesiei de dascăl în acele ținuturi, mai ales în ceea ce le privește pe femei, o să vă redau câteva din regulile pe care trebuiau să le respecte (Elizabeth a găsit lista afișată pe ușa sălii de clasă):
- dascălii nu au voie să se căsătorească în timpul anului școlar
- femeile care sunt dascăli nu au voie să fie în compania bărbaților
- bărbații și femeile care sunt dascăli nu au voie să zăbovească în magazinele sau în cofetăriile din oraș
- femeia care este dascăl nu are voie cu niciun chip să-și vopsească părul
- dascălul trebuie să măture dușumeaua și să spele tabla în fiecare zi
Și erau mai multe, care de care mai restrictive și ciudate, însă Elizabeth nu considera că ar avea probleme cu respectarea lor, o deranja însă faptul că i se dicta în felul acesta.
Totodată, Elizabeth îl cunoaște pe Wynn Delaney, un bărbat atrăgător, care i-a făcut inima să tresalte de cum l-a văzut prima dată, deși era ferm hotărâtă să nu se lase cucerită de niciun colonist. Wynn Delaney este membru în Poliția Regală Călare Canadiană, deși când a făcut cunoștință cu el, Elizabeth nu știa cu ce se ocupă, ba, mai mult, la un moment dat s-a repezit să tragă niște concluzii care i-au pus pe amândoi la un moment dat într-o situație destul de delicată. Nu vă spun mai multe, veți vedea despre ce este vorba. Cartea este, oarecum, și un omagiu adus oamenilor din Poliția Călare din Nord-Vest, înființată în 1873, care au avut un rol important în dezvoltarea părții de vest a Canadei, iar autoarea ne-a destăinuit la începutul cărții că îi consideră un simbol ai ținutului ei natal, Canada.
Cum decurge acțiunea, dar și delicata și aparent imposibila poveste de iubire dintre Elizabeth și Wynn, vă invit să aflați citind cartea Chemarea inimii! Și vă recomand și filmul!
12 Comments
Mirela Barbălată
Odată cu autoarea Tamera Alexander, am început să îndrăgesc acest gen de cărți. Ca și povestea de față, au o sensibilitate aparte.
Felicitări pentru frumoasa recenzie! Plină de căldură și seninătate! Am citit-o cu zâmbetul pe buze .
Oli
Tamera Alexander și Lynn Austin sunt de referință pentru acest gen de cărți, după părerea mea. Mulțumesc pentru apreciere, îți recomand cu drag „Chemarea inimii”. ❤
familiasimionescuyahooro
Splendida recenzie, minunata poveste! ❤️Datorita fermecatoarelor recenziil de pe Delicatese Literare sunt atrasa din ce în ce mai mult de aceste povesti luminoase, pline cu speranța încadrate la literatura crestina. ❤️Felicitări, Oli, mulțumesc mult pentru recomandarea foarte frumoasa și tentanta❤️
Oli
Mulțumesc mult Carmen, chiar sunt lecturi „luminoase” și confortabile, care te lasă cu o stare de bine, mă bucur tare mult ca te-am tentat!❤
Daniela Balan
Am citit câteva cărți ale autoarei și am vizionat și câteva ecranizări după romanele scrise de ea și mi-au plăcut foarte mult ! Foarte frumoasă, tentantă și emoționantă recenzia ! Felicitări ❤️
Oli
Mulțumesc Daniela! ❤ La mine e prima întâlnire cu această autoare și pot spune că am fost foarte plăcut surprinsă. Și serialul mi-a plăcut foarte mult, dar nu am văzut încă toate sezoanele.
anasylvi
Foarte atragatoare sunt aceste povesti, pare foarte faina si aceasta serie, iar faptul ca este ecranizata vine ca un bonus. Recenzia ta este minunata si convingatoare, iar acele cerinte in privinta personalului didactic al vremii te lasa cu gura cascata, dar reflecta mentalitatile timpurilor si comunitatilor respective. Trebuie sa incerc si eu, la un moment dat, una dintre aceste carti incadrate drept literatura crestina, par lecturi foarte placute si care transmit o vibratie buna.
Oli
Mulțumesc Ana, exact așa este, au o vibrație bună, pe mine m-a „prins” acest gen de cărți, le citesc cu multă plăcere. ❤Seria de față am descoperit-o datorită ecranizării, care e extrem de reușită!
Geo
Waw! Superbă recenzie, atât pot spune. Felicitări, Oli! ❤️❤️❤️
Oli
Multumesc, Geo, ma bucur ca ti-a placut!
Tyna
Foarte frumoasă și tentantă recenzia! Am trecut cartea pe listă și mi-am propus să vizionez și filmul. Mulțumesc mult pentru recomandare!
Oli
Mulțumesc Tyna, îți recomand si cartea și filmul cu mare drag, mă bucur că te-am tentat!❤