Cifrul criminalului de Isabella Maldonado, Editura Bookzone – recenzie
Cifrul criminalului. Când Social Media devine o armă
(The Cipher – 2020)
Isabella Maldonado
Editura Bookzone
Anul apariției: 2022
Nr. pagini: 432
Traducere din limba engleză de Oana Stănescu
Primul volum din seria Nina Guerrera/ Nina Guerrera Series:
- Cifrul criminalului – The Cipher – 2020
- Ochi de șarpe – A Different Dawn – 2021
- Șoimul – The Falcon – 2022
Înainte de a deveni scriitoare, Isabella Maldonado a fost Comandant al Departamentului de Investigații Speciale și Criminalistică. Ea a absolvit FBI National Academy și a petrecut peste 20 de ani în cadrul forțelor de ordine, interacționând direct cu criminali periculoși. Experiența sa a ajutat-o să confere romanelor sale mai mult realism și să creeze personaje convingătoare precum Nina Guerrera și Detectivul Cruz, care te țin cu sufletul la gură până la ultimele pagini.
Un ucigaș sadic. O supraviețuitoare hotărâtă să-l oprească.Un thriller pe muchie de cuțit care te poartă până în inima întunecată a Cifrului, criminalul în serie care folosește rețelele sociale pentru a întinde o nouă capcană victimei care îl obsedează.
Nina Guerrera, cândva Nina Esperanza, este singura care a reușit să fugă din capcana Cifrului, iar acum este singura care îl poate opri înainte să ucidă din nou. Aceasta este povestea sa.
Atunci când monstrul se întoarce, singura ta șansă este să lupți.
Viața nu i-a oferit multe șanse Ninei, însă i-a dat puterea de a rezista și de a lupta. La 16 ani, ea reușește să scape din capcana criminalului în serie care o răpise și decide să se dedice pedepsirii ucigașilor care atacă persoanele vulnerabile.
11 ani mai târziu, agentul special FBI Nina Guerrera pare să fi lăsat în urmă trecutul, însă atunci când o înregistrare video cu ea ajunge pe rețelele sociale, răpitorul său o recunoaște și începe să-și pună la cale răzbunarea.
Pentru a o atrage din nou în capcana sa, criminalul atacă tinere nevinovate și transmite apoi indicii încifrate poliției, prin intermediul rețelelor sociale. Întreaga lume urmărește mesajele sale, iar ucigașul devine un superstar înfricoșător al mediului online, primind numele de Cifrul.
Însă agentul Guerrera știe că, în spatele acestei măști, se ascunde un criminal sadic și continuă să îl vâneze, chiar dacă acum ochii întregii lumi sunt ațintiți asupra sa și a trecutului său.
„Supraviețuitoarea unei crime oribile își înfruntă teama pentru a vâna un criminal în serie.” – Kirkus Reviews
„Cifrul Criminalului de Isabella Maldonado este o cursă contra-timp care îți taie răsuflarea.” – POPSUGAR
„Hotărâtă să-și înfrunte trecutul dureros, admirabila Nina este un personaj cu suficientă profunzime pentru a susține acțiunea unei serii lungi.” – Publishers Weekly
„Maldonado a făcut o treabă excelentă descriind a femeie care a reușit să-și transforme traumele în putere.” – The Amazon Book Review
Cifrul criminalului este unul din cele mai bune thrillere citite de mine anul acesta. Un subiect original, o poveste captivantă, foarte bine scrisă, cu inteligență, talent, și, evident, în cunoștință de cauză, ca să spun așa, întrucât autoarea Isabella Maldonado a fost Comandant al Departamentului de Investigații Speciale și Criminalistică și a petrecut peste 20 de ani în cadrul forțelor de ordine, interacționând direct cu criminali periculoși, iar experiența și cunoștințele sale aprofundate sunt vizibile.
Protagonista cărții – Nina Guerrera – este o tânără polițistă cu un trecut dureros, căruia i-a supraviețuit și l-a depășit doar datorită remarcabilei sale forțe interioare. Orfană de mică – găsită într-un tomberon pe când avea doar câteva zile – apoi mutată dintr-o casă de plasament în alta, în grija unor adulți dubioși, care ar trebui să fie verificați mai bine înainte de a li se încredința copii, Nina își cere emanciparea legală la 17 ani și își schimbă numele în Guerrera (fata luptătoare). A luptat cu soarta și a învins, reușind chiar să scape din mâinile unui criminal în serie, pe când avea doar 16 ani. În ciuda faptului că, în anii ei de formare, atât de mulți oameni au dezamăgit-o, ea s-a ridicat din propria cenușă ca un Phoenix, pentru a merge mai departe, pentru că alternativa era de neacceptat. Unsprezece ani mai târziu, ajunsă polițistă, își făcuse o misiune din pedepsirea ucigașilor care atacă persoane vulnerabile. Însă soarta potrivnică nu-și terminase treburile cu ea. Iar când, printr-o nefericită întâmplare, o înregistrare video cu ea apare pe internet, monstrul din trecut o recunoaște și începe s-o vâneze.
Căci ea era ”cea care a scăpat”. Până acum…
„După ani de căutări, am crezut că nu voi mai găsi niciodată Speranța. Dar totul s-a schimbat astăzi. Spune că este Războinică acum, dar pentru mine ea va fi mereu… Cea Care Mi-a Scăpat.”
Astfel, criminalul, neprins atâția ani, își continuă sinistra serie a crimelor, ucigând tinere nevinovate și transmițând indicii care conțin numere și simboluri, prin intermediul rețelelor de socializare, unde acestea sunt urmărite de toată lumea, ucigașul devenind o fantomă cibernetică faimoasă a mediului online, fiind poreclit ”Cifrul”, folosind social-media ca pe un aliat, invitând publicul să i se alăture în jocul lui macabru. Pe măsură ce vânătoarea progresează, ucigașul se bucură de publicitate și ”umilește” poliția cu indicii misterioase despre unde va lovi în continuare, folosind rețelele de socializare ca armă și pentru a-și alimenta egoul în creștere.
Iar Nina Guerrera trebuie să lupte ca niciodată până acum, implicându-se în caz, neavând vreo altă alternativă decât să-și învingă temerile și să-și forțeze memoria – din care se șterseseră anumite amintiri, din cauza șocului din trecut – și să prindă criminalul, chiar dacă acum este expusă, ochii întregii lumi fiind ațintiți asupra sa și a trecutului său, pe care îl dorea uitat. În parteneriat cu specialistul în analiză comportamentală și studiu al minții al FBI, genialul dr. Jeffrey Wade, care este bântuit de propriul său trecut, Nina urmărește prădătorul în toată țara, indiciu cu indiciu, victimă cu victimă, într-o cursă contra-cronometru. Jeffrey Wade, un alt personaj absolut remarcabil, inițial i-a pus bețe în roate Ninei, încercând să o scoată din caz și neravând încredere în judecata ei. Până la proba contrarie.
Toate personajele sunt foarte bine construite, pline de defecte și luptându-se cu propriile greutăți și limite. Țin să o menționez pe vecina Ninei, studentă, o fată încântătoare și cu mintea ascuțită ca un brici.
Un personaj principal feminin grozav, absolut remarcabil, o intrigă încâlcită și extrem de inteligentă, un scenariu înspăimântător și o acțiune plină de adrenalină, plus dramatism, mister și suspans la cote maxime, fac din această poveste una de top a genului. Un thriller extraordinar, puternic, cu o femeie în prim-plan, care m-a lăsat pe deplin mulțumită. O carte pe care am citit-o pe nerăsuflate, de la prima până la ultima pagină și mă bucur că face parte dintr-o serie. Abia aștept următorul volum!
O recomand călduros tuturor iubitorilor de thrillerre și de povești polițiste!
Fragment:
Tribunalul pentru minori și familie al comitatului Fairfax, statul Virginia
Nina Esperanza își ridică privirea spre bărbatul în mâinile căruia se afla soarta ei. Judecătorul Albert McIntyre răsfoia în liniște documentele aduse. Nina făcu eforturi să nu-și mai bâțâie piciorul pe sub masa lungă din lemn de stejar și își luă o expresie ce spera să pară politicoasă. Documentele fuseseră înregistrate, depoziția fusese făcută – nu mai rămânea decât verdictul lui. Judecătorul se opri din citit ca să se uite la ea, măsurând-o cu privirea înainte de a vorbi:
— Sunt gata să finalizez petiția adresată curții, dar, înainte de a o face, vreau să mă asigur că îți sunt clare consecințele deciziei tale. Verdictul este final. Îți vei asuma întreaga responsabilitate pentru orice acțiune sau acord decizi să închei de aici înainte.
Reprezentantul Ninei pentru acest caz, Cal Withers, își lărgi gulerul cămășii.
— Acceptă termenii, domnule președinte.
Withers era avocatul numit de instanță pentru a reprezenta interesele Ninei. La șaptesprezece ani, fata nu avea dreptul să înainteze singură o petiție. Părul lui argintiu, ridurile adânci și eficiența calmă făceau dovada experienței lui. Expresia măcinată de griji de pe chipul său depunea mărturie pentru un sistem imprevizibil în ceea ce privea cazurile de minori, ce putea servi dreptatea sau un tratament nedrept, în funcție de circumstanțe. Judecătorul îi aruncă o privire lui Withers înainte de a-i adresa următoarele cuvinte fetei a cărei viață era pe cale de a o schimba în mod irevocabil.
— Înțeleg de ce ne ceri emanciparea. Mai ales în situația ta.
Puținele persoane cărora le fusese permis accesul la audiere se foiră pe locurile lor, dar Nina refuză să se chircească pe scaun. După tot ce se întâmplase, fata își jurase să nu se mai întoarcă în sistem. Dacă judecătorul nu hotăra în favoarea ei, avea să fugă iar. Și, de data asta, nu avea să o mai găsească nimeni până când nu împlinea optsprezece ani.
— Ai demonstrat că te poți întreține singură, spuse judecătorul McIntyre. Dar care sunt planurile tale pe mai departe? Ai vreun țel în viitor? (…)— Mă înscriu la programul de drept penal de la GMU. După absolvire, voi deveni ofițer de poliție, apoi detectiv și îmi voi petrece restul vieții aruncând după gratii monștri care rănesc copii. (…)
— Împrejurările te-au forțat să devii o persoană foarte independentă la o vârstă fragedă, domnișoară Esperanza, zise judecătorul McIntyre. Dar trebuie să le permiți celorlalți să te ajute atunci când ai nevoie. Amintește-ți asta.
În sala de judecată se lăsă liniștea. Toți ochii erau ațintiți asupra judecătorului. Așteptau. Nervii tociți ai fetei erau întinși la maximum. Oare tocmai îl făcuse să se îndoiască de puterea ei de a trece peste ceea ce i se întâmplase? Respirația Ninei se opri pentru o secundă. După o așteptare ce păru să țină o eternitate, vocea profundă a bărbatului sparse tăcerea.
— Voi încuviința petiția.
Nina oftă prelung.
— Acum, în ceea ce privește cealaltă chestiune…
Zâmbetul se stinse pe buzele fetei, în timp ce judecătorul continuă pe un ton sumbru.
— Cererea pentru schimbarea numelui.
Judecătorul ridică un document legalizat.
— Ceri ca numele tău să fie schimbat din Nina Esperanza în Nina Guerrera. Cererea indică faptul că preferi să îți alegi un nume decât să continui să îl folosești pe cel care ți-a fost atribuit. Ai putea face asta când împlinești optsprezece ani, de ce atâta grabă? (…)
Nina inspiră adânc. Era cel mai bine să spună tot adevărul.
— Am dat de urma primei asistente sociale care m-a luat în grija ei când am intrat în sistem, în urmă cu șaptesprezece ani.
Expresia de pe chipul judecătorului se întunecă.
— Cunosc… împrejurările.
„Împrejurări.” Era un termen rece, detașat, făcut să îi protejeze sentimentele. Judecătorul considera, probabil, că o menajează astfel, dar nu putea ascunde adevărul trist. Nina fusese lăsată să moară într-un tomberon pe când avea doar o lună de viață. Fata își înghiți nodul din gât și continuă.
— Mi-a povestit că inițial mi se pusese numele Baby Jane Doe. Ea a vrut să îmi dea un nume care să îmi reflecte etnia, așa că m-a botezat Nina, versiunea englezească a cuvântului „niña”, care înseamnă „fată” în spaniolă. A sperat, de asemenea, că aveam să fiu unul dintre acei copii care au parte de un final fericit. Că aveam să fiu înfiată de o familie iubitoare, așa că mi-a dat numele Esperanza, care înseamnă „speranță”.
Cu un nod în gât, fata pronunță chinuit ultimele cuvinte.
— Nu am avut parte de acel final fericit.
— Nu, spuse judecătorul McIntyre. Nu ai avut parte de el.
Bărbatul nu încercă să-i vorbească de sus, iar Nina îi fu recunoscătoare.
— Dar de ce Guerrera? vru el să știe.
— În spaniolă, guerrero înseamnă „războinic” sau „luptător” și guerrera, cu „a” la sfârșit, se referă la o femeie.
Judecătorul îi cântări cuvintele pentru o secundă, apoi ochii i se luminară.
— Fata luptătoare.
Nina încuviință din cap.
— Mi-am pierdut speranța, zise ea încet, apoi înălță bărbia. De aici înainte, lupt.
6 Comments
Tyna
Foarte tentantă recenzia! Mulțumesc mult pentru recomandare!
Oli
Ti-o recomand calduros, e un thriller grozav! Multumesc si eu, ma bucur ca te-am tentat!
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia! Mulțumesc pentru recomandare ❤️
Oli
Multumesc, Daniela! Cu mult drag!
Mirela Barbalata
O recomandare plina de suspans! Ma tenteaza desi povestea pare a fi una destul de dura.
Felicitari pentru recenzie!
Oli
Multumesc, Mirela! Da, e dura, dar merita! Ti-o recomand cu drag! ❤