Cleo de Helen Brown, Editura Reader’s Digest – recenzie
Cleo
(Cleo: How an Uppity Cat Helped Heal a Family – 2009)
Helen Brown
Editura Reader`s Digest
Traducere: Rucsandra Pop
An apariție în România: 2012
Pag. 468-575
Cleo face parte dintr-o selecție de patru romane (ediție prescurtată) realizată de Editura Reader`s Digest (576 pagini):
Cei nouă dragoni – Michael Connelly – recenzie
Esența fericirii – Seré Prince Halverson – recenzie
Judecător și jurat – James Patterson și Andrew Gross – recenzie
Cleo – Helen Brown
Cleo
Seria Cleo
1. Cleo – Cleo: How an Uppity Cat Helped Heal a Family – 2009
2. After Cleo – 2012
Helen Brown s-a născut și a crescut în Noua Zeelandă. După ce a urmat cursurile școlii la New Plymouth, a studiat jurnalismul la Wellington, unde a devenit reporter începător la The Dominion. După ce a cunoscut și s-a căsătorit cu un britanic, Helen s-a întors în Noua Zeelendă și a avut doi fii, Sam și Rob. A devenit un editorialist popular la The Dominion și tocmai îi fusese publicată prima carte, când Sam a murit călcat de o mașină. În perioada cumplită care a urmat după moartea lui Sam, în viața familiei a apărut Cleo. După nașterea fiicei ei, Lydia, căsnicia lui Helen s-a destrămat și ea s-a mutat în Auckland să lucreze pentru Auckland Star ca redactor de rubrică și editorialist. Helen s-a căsătorit cu Philip Gentry în 1991. Familia lor, inclusiv fiica lor Katharine și Cleo, s-a mutat la Melbourne, Australia în 1997. Helen a fost votată de mai multe ori Editorialistul Anului.
Cleo – Cum a ajutat o pisică arogantă la vindecarea sufletelor rănite ale unei familii
Cleo ne redă o poveste de viață tulburătoare și plină de sensibilitate, cu atât mai emoționantă cu cât nu este o carte de ficțiune, ci relatează întâmplări adevărate din viața autoarei.
Helen s-a căsătorit cu soțul ei Steve, cu cinci ani mai mare ca ea, pe când avea doar optsprezece ani, împinsă de un impuls romantic irezistibil. La scurt timp după aceea, Helen și-a regretat decizia pripită, constatând că viața idilică pe care și-o închipuise ea era departe de realitate.
La un an după căsătorie s-a născut primul fiu al cuplului, Sam, iar trei ani mai târziu, cel de-al doilea fiu, Rob.
Deși ambii părinți își iubeau necondiționat fiii, desele absențe ale lui Steve cauzate de meseria lui de marinar au slăbit și mai mult legăturile afective, deja șubrezite, dintre soți.
Helen nu era o iubitoare de pisiciă, însă fiul ei Sam era. De altfel, Sam, cu un suflet deosebit de sensibil, iubea toate animalele. Când Sam a auzit o femeie spunându-i mamei sale că pisica ei tocmai avea pisoi, Sam și-a rugat mama să meargă să îi vadă. Inima lui Helen s-a topit în timp ce Sam ținea unul dintre pisoi în mâinile sale cu o privire de adorație totală, implorând-o să-i dea cadou micuța pisicuță de ziua lui, când împlinea nouă ani. Sam i-a dat deja și numele – Cleo, inspirat de Cleopatra, marea regină egipteană. Însă, întrucât ziua lui Sam era pe 16 decembrie, iar pisicuța era mult prea mică pentru a fi luată de lângă mama ei, s-a convenit ca ea să fie livrată abia în februarie anul următor, când va fi suficient de mare pentru a-și părăsi mama.
Însă, în ianuarie, o tragedie cumplită s-a produs, iar Sam a murit călcat de o mașină, în timp ce alerga disperat la veterinar pentru a salva un porumbel rănit. Paginile în care este descrisă suferința familiei după dispariția lui Sam sunt sfâșietoare, eu le-am citit cu lacrimile șiroindu-mi pe obraji…
Cu inima frântă, Helen uitase complet de sosirea pisicuței. La urma urmei, asta era dintr-un cu totul alt univers, când Sam era încă în viață… Când Cleo a apărut la ușa casei, primul impuls al lui Helen a fost de a o trimite înapoi, dar Rob, fratele mai mic al lui Sam, a insistat să o păstreze, identificându-se cu micuța pisicuță neagră, care și ea își pierduse frații…
Imediat ce a sosit, Cleo a și luat casa în stăpânire, începând să producă primele schimbări. Când Rob i-a mângâiat blana, a fost pentru prima dată când Helen l-a văzut zâmbind de la moartea lui Sam. La scurt timp după aceea, în timp ce se războia aprig cu o frunză de ficus, Cleo a stârnit ceea ce Helen nu mai spera să audă în casa lor: hohote de râs!
”Hohote de râs. Rob și cu mine râdeam. Pentru prima dată de mai multe săptămâni ne desfătam cu cea mai simplă și mai complexă tehnică de vindecare cunoscută de umanitate.”
Nu mai era cale de întors – Cleo trebuia să rămână! Decizia lui Helen a fost pusă însă la grea încercare a doua zi de dimineață, când a descoperit noile ”amenajări interioare” făcute de Cleo, în urma cărora casa arăta ca o zonă de război!
”Peste noapte casa a trecut printr-o metamorfoză. Holul semăna cu un câmp de luptă. Pungi goale de la supermarket erau împrăștiate pe mochetă. Printre ele se afla o selecție de șosete desperecheate, ale lui Rob și ale lui Steve. Jaluzelele de la bucătărie se prăbușiseră de la jumătate și nu se clinteau nici în sus, nici în jos, iar șnururile perdelei fuseseră molfăite. Podeaua din sufragerie era plină de scrisori de condoleanțe. Ficusul era prăbușit într-o parte, iar pământul căzuse într-o avalanșă pe covor. Alunecarea de teren fusese decorată cu trei căcăței, în formă de gloanțe.”
Însă era imposibil să te superi pe mica ”teroristă”, Cleo părând să nu aibă nicio apăsare în privința dezastrului produs, alintându-se plină de afecțiune pe lângă noii ei stăpâni sau, mai bine zis, sclavi! 😀
”A mieunat cu afecțiune, s-a întins și a căscat frumos.”
Paradoxal, haosul produs zilnic de către Cleo a avut un efect benefic asupra lui Helen, dându-i mereu o ocupație și nelăsând-o să fie copleșită de gândurile negre ce o bântuiau încă.
Conform lui Rob, Cleo părea să aibă puteri paranormale, comunicând cu el în vis și promițându-i că o să-l ajute să-și facă mulți prieteni. Curând însă, Cleo și-a îndeplinit promisiunea, Rob împrietenindu-se cu mai mulți băieți care îl vizitau zilnic, atrași de mica ”jucărie vie” din casa lui.
Însă și puterile lui Cleo erau limitate și nu putea să facă minuni ”pe toată linia”. La scurt timp după nașterea fiicei lor Lydia, Helen și Steve s-au despărțit, incapabili să depășească trauma sufletească pricinuită de dispariția fiului lor, care căscase și mai mult prăpastia dintre ei.
Se părea că speranța de a redeveni o familie normală se risipise pentru totdeauna. Însă Helen subestimase influența lui Cleo. Aceasta a devenit un fel de preoteasă înflăcărată a gospodăriei lui Helen, care i-a triat pe noii bărbați apăruți în viața lui Helen după criterii numai de ea știute, dar care s-au dovedit extrem de corecte ulterior.
Vă las plăcerea să descoperiți singuri toate întâmplările, fie dramatice fie amuzante, prin care vor trece Helen și familia ei de-a lungul celor 24 de ani cât a trăit Cleo alături de ei.
Vă recomand cu căldură această carte înduioșătoare și emoționantă, o adevărată pledoarie pentru iubire și speranță!
Cartea a fost menționată în Top 15 cărți impresionante cu animale
Cleo de Helen Brown, Editura Reader’s Digest a fost oferită pentru recenzie de Târgul Cărții
Recenzii și prezentări cărți Editura Reader’s Digest
Recenzii și prezentări cărți emoționante
Recenzii și prezentări cărți cu animale
Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune
10 Comments
familiasimionescuyahooro
Sensibila si emotionanta atat recenzia cat si povestea! ❤Felicitari, Tyna si multumesc mult pentru deosebita recomandare!❤
Tyna
Mulțumesc! ❤ Cu mult drag! ❤
Carolina Bianca
Foarte frumoasa recomandarea! Felicitari!
Tyna
Mulțumesc! ❤
Oli
Splendidă și emoționantă poveste și recenzie, felicitări Tyna și mulțumesc pentru recomandare, am trecut-o pe lista de lecturi, abia aștept s-o citesc și eu!
Tyna
.Mulțumesc! ❤ Ti-o recomand cu mult drag! ❤
Mirela Barbalata
Ce poveste înduioșătoare!!!
Recenzia este spumoasă și plină de căldură!!! O lectură plină de învățăminte, sunt convinsă!!!
Tyna
Mulțumesc! ❤ Iti recomand cartea!
anasylvi
O recenzie deosebita, plina de emotie!
Tyna
Mulțumesc! ❤