Delicatese Literare
Recenzii

Clipe de viață de Natalie Winter, Editura RAO – recenzie

Clipe de viață

(The Moments – 2019)

Natalie Winter

Editura RAO

An apariție: 2020

Nr. pagini: 400

NATALIE WINTER este din Hertfordshire și a lucrat ca editor de conținut în diverse industrii media în ultimii paisprezece ani. Ea a trăit în Australia, Noua Zeelandă și Canada, iar acum locuiește în Bristol cu câinele ei.
Viața e alcătuită din nenumărate clipe. Clipe care ne fac ceea ce suntem. Dar dacă nu se întâmplă așa cum ne dorim? Dacă te urci în autobuzul greșit, sau nu vorbești cu persoana potrivită la o petrecere, sau rămâi într-un loc de muncă care nu este pentru tine? Vei pierde singura ta șansă la fericire? Sau fericirea te va găsi în cele din urmă, la momentul potrivit?
Matthew și Myrtle nu au simțit niciodată în viață că se potrivesc cu cineva. Ei sunt meniți să fie împreună, dar numai dacă se pot găsi unul pe altul.
 O poveste de dragoste puternică și emoționantă despre șanse pierdute, vieți întrețesute și clipe care ne definesc.  
Cu un puternic spirit de observație și atât de sensibil, romanul Clipe de viață este o plăcere pură de la început până la sfârșit.“The Express
„O lectură fascinantă.“ – Woman’s Weekly
Superbă poveste de viață, o poveste despre destinele a doi oameni, despre drumul pe care fiecare dintre ei îl are scris în Cartea Vieții, despre căutarea continuuă și păstrarea speranței că undeva, acolo, în lume, există jumătatea fiecăruia dintre ei. Veți avea parte de o lectură fermecătoare în care două suflete însingurate își caută fiecare perechea după nenumărate încercări de a iubi.
Narată alternativ din perspectiva celor doi eroi principali, lectura impresionează și emoționează prin momentele tulburătoare de viață de care au parte protagoniștii, prin tumultul emoțiilor și trăirilor la care destinul îi supune, autoarea reușind să redea cititorului, cu multă sensibilitate, un colaj de fragmente reprezentative din existența fiecăruia.
Viața este formată din momente bune, dar și din momente mai puțin plăcute, din clipe frumoase, dar și din tristețe, iar în toate aceste frânturi ale existenței unii oameni sunt călători, pe când alții rămân pentru totdeauna în existența noastră.
Una dintre cele mai grele întrebări din viață este „ce-ar fi dacă?” Dacă ești singur atunci nu există cineva care să te dezamăgească dar dacă ești cu cineva există neșansa să-ti frângă inima. Merită să riști?
Myrtle este unicul copil al familiei Brookes, deși între părinți nu a existat niciodată „scânteia”, acel „ceva” care să le lumineze privirea când sunt împreună.
Divorțul brusc al celor doi adulți aduce multe schimbări în personalitatea copilei, aceasta simțindu-se prinsă într-o încleștare surdă a orgoliilor și emoțiilor, deși nimeni nu o întreabă ce simte. Asta până când mama ei se îndrăgostește și este mai fericită ca niciodată, așa cum Myrtle nu a văzut-o nicicând!
O… femeie este marea iubire a mamei sale, o femeie înțeleaptă care rezonează cu emoțiile fetei mai bine decât propria mamă, o persoană care se va dovedi a fi sprijinul și sfătuitorul ei.
Viața o pune în continuare la încercare pe Myrtle când prietena ei cea mai bună moare, iar fratele acesteia, de care ea este atrasă, o respinge. Acest șoc, pe lângă schimbările specifice adolescenței, aduce și mai multă tulburare în viața tinerei, transformând-o într-o persoană introvertită, retrasă, temătoare în relațiile cu cei de vârsta ei, care caută acel fior care să-i arate că „acel cineva” este alesul. Termină jurnalismul, își ia un job absolut banal care nu-i oferă nicio satisfacție și motivație și parcurge un șir lung de întâlniri dezamăgitoare care-i întăresc convingerea că nu trebuie să se grăbească și nu trebuie să facă compromisuri în ceea ce privește alegerea partenetului de viață. Astfel, învață să trăiască singură, făcând doar ceea ce simte, fără regrete! Anii trec și cei care au contat în viață ei se duc rând pe rând, ajungând la apusul vieții să spere că poate în această versiune a ei va simți că se potrivește cu cineva.
Matthew este copilul adorat al familiei Ellis. Irlandez cu spirit vulcanic, tatăl lui Matthew suferă un accident de motocicletă care face din el un om cu minte de copil, un bărbat cu multe handicapuri. Este un coșmar care-l va transforna pe Matthew într-un introvertit, emotiv și nesigur adolescent, cu stări sufletești conflictuale, exacerbate de prejudecățile oamenilor și răutățile copiilor, dar mai ales de conștientizarea faptului că mama lui este nefericită, tristă, incredibil de singură, având grijă de tatăl lui bolnav. Timpul trece, devine adult, dar relațiile lui sunt atât de puține și atât de nesatisfăcătoare încât îl fac să se teamă să ia hotărârea de a-și lega viață de cineva.
Locuri de muncă anoste, doar pentru supraviețuire, monotonia în care se scurg zilele și anii, lipsurile materiale, lipsa iubirii, lipsa compasiunii, fac din cele două personaje principale niște oameni nefericiți și singuri, care nu au gustat din plăcerile vieții, nu au cunoscut lumea, satisfacția, iubirea, dar care încă mai speră că-și vor găși sufletul pereche. Anii trec și, toți cei pe care i-au iubit se duc rând pe rând, ajungând la aproape optezeci de ani, singuri. Oare știu ei că nefericirea iubește să aibă companie? Știu ei că trebuie doar să continue să caute pentru a găsi fericirea și că la apusul vieții este momentul potrivit?
„Matthew își înnoda atent șireturile la pantofi și pe urmă se uită în oglindă. În ultima vreme arareori se mai uită la imaginea lui reflectată (…). Fiecare an pare să mai adauge încă un strat de riduri la exterior, ca o hârtie creponată.(…). Își studie imaginea, cu sentimentul că trebuia, măcar de data asta, să țină cont de felul în care arată, pentru că astăzi se întâlnea cu cineva. Astăzi mergea la o întâlnire. Aproape că izbucni în râs la cât de ridicol suna cuvântul. Un bărbat de șaptezeci și cinci de ani la întâlnire.”
„Myrtle se așeză pe canapea și scoase un mic oftat.(…) Stomacul îi chiorai și își aduse aminte că nu mâncase nimic azi. (…) În ultimul an căzuse de trei ori (…). După fiecare cădere, aștepta la podea, cu răsuflarea tăiată și apoi se lupta să se ridice, ceea ce îi provoca și mai multe vânătăi, așa că trebuia să poarte ciorapi groși și pulovere cu mânecă lungă, să le acopere.”

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

10 Comments

  • Mirela Barbălată

    O recenzie sensibilă la o poveste tristă!!! Eu așa am perceput-o . Mă tentezi cu această recomandare deși subiectul este unul trist. Sunt sigură însă că la final cititorul va primi o lecție de viață .
    Din păcate, mulți dintre noi nu avem curaj să înfruntăm viața și ne amăgim singuri sau ne ascundem sub diferite pretexte /scuze.

    Mulțumesc pentru delicata recomandare!

    • familiasimionescuyahooro

      Multumesc frumos, Mirela! ❤Intr-adevar, este o poveste dulce-amaruie despre viata.

  • anasylvi

    E vorba vestita – mai bine mai tarziu decat niciodata. Am senzatia ca se aplica foarte bine protagonistilor. O recenzie incantatoare, o lectura aparte. Multumesc!

    • Oli

      Minunata si foarte sensibila recenzie, felicitari Carmen! ❤ O poveste dulce-amaruie si o lectie de viata! Multumesc pentru emotionanta recomandare! ❤

    • familiasimionescuyahooro

      Multumesc mult, Ana!❤O poveste sensibila despre doi oameni care-si cauta fericirea pana la sfarsit.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *