Delicatese Literare
Recenzii

Colega de birou de Freida McFadden, Editura Bookzone – recenzie

Colega de birou

(The Coworker – 2023)

Freida McFadden

Editura Bookzone

Traducere:  Cornelia Marinescu

Nr. de pagini: 368

An apariție: 2024

Autoare de bestsellere Amazon, USA Today și Publisher’s Weekly, cu 27 de cărți lansate, traduse în peste 30 de limbi, Freida McFadden jonglează cu thrillerele psihologice și romanele medicale, fiind la bază doctor specializat în leziuni cerebrale. Freida locuiește cu soțul și pisica ei neagră într-o casă veche, cu vedere la ocean, desprinsă parcă dintr-un film de groază.

Descoperă un splendid thriller psihologic, în care puncte de vedere diferite se împletesc într-un mod neașteptat, iar răsturnările de situație te țin captiv într-un vârtej de întrebări până la ultima pagină.

Iubești thrillerele, misterul și suspansul? Vei citi pe nerăsuflate această carte! Cuvânt după cuvânt, pagină după pagină, vei simți cum adrenalina curge prin venele tale cu o viteză uimitoare, pentru ca la final să vrei să te reîntorci la prima pagină, pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat.

O vezi în fiecare zi la birou. Dar o cunoști cu adevărat?

Două femei. Un birou plin de secrete. O crimă teribilă care nu poate fi ascunsă.

Dawn Schiff este ciudată.

Cel puțin așa crede toată lumea la Vixed, compania de suplimente alimentare în care Dawn ocupă funcția de contabil. Niciodată nu spune lucrurile potrivite. Nu are prieteni. Întotdeauna ajunge la birou la 8.45 dimineața. Fără excepții.

Atunci când nu vine la birou ca de obicei, colega ei Natalie Farrell – o femeie frumoasă, plăcută, cea mai bună reprezentantă de vânzări timp de cinci ani la rând – se arată surprinsă. Însă surpriza se transformă în spaimă după ce primește un apel telefonic anonim care schimbă totul.

Aparent, Dawn nu era doar o străină bizară, ci şi ținta cuiva apropiat. Iar acum Natalie se trezește prinsă într-un joc distorsionat de-a șoarecele și pisica, încât ajunge să se întrebe: cine este adevărata victimă?

Dar un lucru este foarte clar: cineva o ura pe Dawn Schiff. Suficient de mult încât să îi dorească răul suprem.

”Colega de birou este un splendid thriller psihologic, pe mai multe straturi și cu diferite puncte de vedere care se împletesc. Întorsături care îți țin mintea în vârtej până la ultima pagină. Povestea m-a captivat de la prima pagină. Cele două protagoniste feminine, Dawn și Natalie, sunt dezvoltate incredibil de bine – și nu ar putea fi mai diferite una de cealaltă. Mi-a plăcut în mod special modul în care a fost descrisă Dawn, atât cu grijă, cât și cu inteligență. Este un personaj fantastic!” – Lisa

”Colega de birou: o călătorie palpitantă printre secrete și minciuni. Dacă vrei să citești un thriller psihologic captivant care te va ține cu sufletul la gură, nu căuta mai departe, l-ai găsit. Este o carte care te va face să îți pui întrebări despre tot ce crezi că știi despre colegii tăi, prietenii tăi și chiar despre tine însuți.”- Dusk

”Abilitatea excelentă a Freidei de a surprinde psihologia personajelor – ȘI a cititorului, este puțin înfricoșătoare. Povestea se dezvăluie pentru cititor aproape ca și cum el ar fi detectivul în timp real. Relatarea la persoana I ale celor două personaje principale, Natalie și Dawn, este captivantă. Freida dă un nou înțeles expresiei „nu veți putea să o lăsați din mână!” și da – am stat trează până la 4 dimineața ca să o termin!!! ”- Leka

Colega de birou de Freida McFadden este un thriller psihologic alert și captivant, care se ține în priză de la început până la sfârșit.

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Nathalie Farrell, vedeta echpei de vânzări a firmei la care lucra, o tânără sexy cu aspect de Barbie, păr blond strălucitor, ochi albaștri, corp bine lucrat, haine stilate și maniere impecabile. Deosebit de ambițioasă, Nathalie nu se împiedica de etică sau principii morale atunci când își urmărea scopurile.

La polul opus era Dawn Schiff, contabilă la firmă și având biroul lângă cel al lui Nathalie, o tânără timidă și ciudată, inadaptată social, obsedată de broaște țestoase, purtând haine fără formă cu două mărimi mai mari. Dawn era excesiv de punctuală, programându-și totul cu meticulozitate, inclusiv culoarea alimentelor pe care le mănâncă și pauzele de prânz.

Astfel, când într-o dimineață Nathalie observă că Dawn nu a ajuns încă la serviciu, fără să fi transmis nimănui vreun mesaj că întârzie, își dă seama că s-a întâmplat ceva grav cu ea. Cu o seară înainte, Nathalie îi trimisese un email comunicându-i că dorea să discute ceva extrem de important, lăsându-i un mesaj identic și șefului lor.

Îngrijorarea lui Natalie ajunge la cote maxime când primește un apel în care o aude pe Dawn scâncind și cerându-i ajutorul, după care a venit brusc tonul.

”Mă uit la receptorul mort și în stomac am o senzație tot mai acută de greață.

Ajută-mă.

Semăna foarte tare cu Dawn, deși nu pot să fiu absolut sigură doar din două cuvinte. Indiferent cine a fost, persoana aceea părea isterică. Panicată.

Ajută-mă.

Și pe urmă, linia moartă, devenită acum ton de apel.”

Intrigată la culme, Natalie decide să treacă pe la casa lui Dawn pentru a se asigura că este bine, dar când intră în locuință, găsind ușa descuiată, priveliștea oribilă din sufragerie o face să țipe, văzând sânge peste tot.

În continuare obținem tot mai multe informații care se bat cap în cap.

Pe de o parte, ancheta poliției scoate la iveală mai multe emailuri trimise de Dawn celei mai bune prietene ale ei, Mia, în care Nathalie este prezentată în cea mai proastă lumină. Dawn se plângea că Nathalie o hărțuiește la locul de muncă și îi provoacă și pe ceilalți colegi să râdă de ea.

Pe de altă parte, în gândurile ei, Nathalie pretinde că a fost mereu drăguță cu Dawn și a încercat să o integreze în colectiv. Mai mult, în amintirile pe care și le rememorează, desfășurarea evenimentelor prezentate de Dawn în scrisorile ei este cu totul alta.

Cine minte și cine spune adevărul?

Remarcând câteva similitudini cu un alt thriller care mie mi-a plăcut foarte mult, Fata dispărută de Gillian Flynn, răsturnarea de situație de la jumătatea cărții nu m-a luat prea mult prin surprindere.

Cum Nathalie n-ar fi avut de ce să mintă în gândurile ei, logica m-a condus la concluzia câ Dawn a înscenat totul, mai ales că au început să apară tot mai multe indicii care o incriminau pe Nathalie, dar care era evident că erau plantate de cineva.

Dar ce motiv ar fi avut Dawn să se răzbune pe Nathalie? Și cine o ajuta din umbră?

Adrenalina crește la cote maxime în a doua parte a cărții și avem parte de încă două răsturnări surprinzătoare de situație și un final neașteptat.

Cartea mi-a oferit o lectură plăcută și antrenantă, deși nu am putut să nu remarc că mai multe întâmplări au fost cam neverosimile, iar finalul nu m-a mulțumit pe deplin.

Recomand cartea tuturor iubitorilor de thrillere și de mistere!

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *