Delicatese Literare
Recenzii

Confesiuni de Kanae Minato, Editura Litera – recenzie

Confesiuni

(Confessions – 2008)

Kanae Minato

Editura Litera

An apariție: 2023

Nr. pagini: 336

Traducere din limba engleză și note: Oana-Celia Gheorghiu

Kanae Minato e o fostă profesoară de lucru manual și actuală casnică. A scris Confesiuni, romanul ei de debut, în timp ce-și îndeplinea diferitele sarcini domestice. Cartea s-a vândut în peste trei milioane de exemplare în Japonia, unde a obținut și câteva premii literare, printre care se numără Premiul Teatrul Radiofonic, Premiul Romanul Polițist pentru Scriitori Debutanți și Premiul Național al Librarilor. De asemenea, a fost adaptată într-un film nominalizat la Oscar, în regia lui Tetsuya Nakashima. Kanae Minato trăiește în Japonia.

O crimă brutală.

Un plan diabolic.

O răzbunare implacabilă. 

ELEVII EI I-AU UCIS FIICA. ACUM, MAMA SE RĂZBUNĂ.

După ce rupe logodna în urma unei revelații tragice, Yuko Moriguchi nu mai trăiește decât pentru unica ei fiică, Manami, în vârstă de patru ani. Acum, în urma unui accident petrecut la școala gimnazială unde predă, Yuko renunță la profesorat și își înaintează demisia.

Dar mai întâi de toate, ea are o ultimă lecție de predat. Povestea pe care le-o spune elevilor e una menită să anuleze tot ceea ce au știut ei vreodată despre doi dintre colegii lor, potențând scenariul unei răzbunări diabolice.

Construit cu ajutorul mai multor voci narative și abundând în răsturnări de situație cu totul imprevizibile, Confesiuni sondează limitele pedepsei, disperării și iubirii tragice, culminând într-o confruntare pe viață și pe moarte între profesor și elev, care pune în pericol întreaga școală. Percepția cititorilor asupra unei săli de clasă nu va mai fi niciodată aceeași.

Echivalentul japonez al celor mai reușite povești de suspans americane… Confesiuni vă va lăsa cu gura căscată. Este cea mai încântătoare carte cu personaje malefice pe care o veți citi în acest an. Un roman cutremurător, palpitant, scris într-un limbaj impecabil și deosebit de expresiv. – Los Angeles Times

Un thriller psihologic realist și cutremurător… care își va bulversa cititorii în repetate rânduri… Implacabil, necruțător și copleșitor. – The Wall Street Journal

Confesiuni”, thrillerul de debut al lui Kanae Minato, ne prezintă povestea unei crime din mai multe perspective. Un thriller psihologic despre o mamă îndurerată, devenită o răzbunătoare cu sânge rece, stratega unui plan genial de a-i face să plătească pe cei care au fost responsabili pentru moartea fiicei sale.

În primul rând, să nu vă așteptați că este un thriller plin de mister, urmând să ni se dezvăluie la final criminalul. Nu, această carte ne dezvăluie criminalul – și felul în care a fost făcută crima – chiar din primele rânduri. Credeți cumva că astfel nu veți mai fi captivați sau acaparați de lectură? Nici vorbă, vă asigur că nu veți putea lăsa cartea din mână până la final! Construcția cărții permite cititorului să vadă crima prin ochii mai multor personaje, oferind astfel motive și explicații și îmbogățind povestea în ansamblul ei.

În ciuda subiectului cutremurător, cartea nu m-a marcat emoțional ca altele de acest gen. E scrisă într-un stil incisiv, elegant, rezervat, ușor distant, care permite cititorului să rămână oarecum detașat, cel puțin eu așa am simțit. Intriga curge oarecum repetitiv sub forma unor confesiuni, a unor mărturisiri, a prezentării la persoana întâi a propriei versiuni a aceleiași povești văzută prin ochii mai multor personaje implicate într-un fel sau altul în tragicele evenimente care au culminat cu moartea unei fetițe de doar câțiva anișori. 

E foarte interesant de urmărit parcursul vinovaților, de ce au ajuns în acest punct, care le-au fost motivațiile. Însă, de ce să nu recunosc, cel mai interesant de urmărit mi s-a părut răzbunarea în sine. Cu toată ambiguitatea morală a acestui act de justiție, am vrut să văd făcându-se dreptate, o dreptate care nu a fost obținută într-o sală de judecată, ci a fost obținută în urma unei răzbunări crunte, răzbunarea unei mame pentru uciderea copilului ei. O răzbunare care a început cu un ”simplu” discurs de sfârșit de an al unei profesoare în fața clasei sale. Un discurs ale cărui efecte au fost aidoma unui bulgăre de zăpadă pornit la vale. O fină cunoscătoare a mecanismelor psihologice, Yuko Moriguchi a știut exact pe ce ”butoane” să apese astfel încât să pornească tăvălugul de evenimente care a desăvârșit necruțătoarea ei răzbunare.

Profesoara Yuko Moriguchi a ales să se retragă de la catedră după ce micuța ei fiică, Manami, s-a înecat într-o piscină aflată pe terenul școlii la care aceasta preda. Fiind o mamă singură, nu poate trece peste moartea unicului ei copil, asumându-și singură misiunea de a face dreptate, întrucât poliția a considerat moartea fetiței sale un accident. Iar planul său de răzbunare a fost unul genial. Yuko Moriguchi își ia rămas bun de la elevii săi ținând o prelegere de sfârșit de an în fața clasei, atingând mai multe subiecte sensibile, cu darul de a-i pune pe gânduri. În cadrul cuvântării, ea susține că moartea fiicei sale nu a fost un accident și că doi elevi din clasa respectivă sunt responsabili de aceasta, alegând să nu dezvăluie clasei numele acestora, ci numindu-i doar ”A” și ”B”. Însă nu vă așteptați nici acum la vreun mister, căci aflăm destul de repede identitatea celor doi. 

Ceea ce urmează este o povestire a evenimentelor, capitol cu capitol, pe mai multe voci narative, fiecare cu propriile adevăruri și revelații. Fiecare personaj, bine definit, își spune partea sa din poveste, care se alătură treptat, ca o bucățică de puzzle, la povestea în ansamblul ei. Șase confesiuni, fiecare adăugând o nouă perspectivă. Iar între acestea sunt și cele ale celor doi elevi care au fost în centrul tuturor acestor lucruri. Fiecare mărturisire m-a afectat într-un anume fel, unele m-au tulburat, altele m-au întristat, altele m-au șocat de-a dreptul, iar unele părți sunt tulburător de deprimante. Urmărind relațiile complexe dintre profesori, copii și părinți, pe măsură ce secretele personajelor ies la iveală, vedem cum cei implicați într-un fel sau altul sunt iremediabil afectați de rezultatul acțiunilor lor, cu efect de domino. 
Cartea propune teme de gândire și încearcă să tragă un semnal de alarmă, să identifice cumva motivele pentru o asemenea faptă a putut fi posibilă. Cum de există copii atât de cruzi, fără conștiință și fără empatie? Majoritatea motivelor își au rădăcina în copilărie, în propriile familii: unii caută atenție pentru că sunt neglijați, abandonați sau abuzați fizic sau emoțional de părinți, sau, din contră, alții se simt sufocați de părinți rigizi în gândire și supraprotectori. Alții sunt influențați negativ de anturaj și de exemplul altora, victime ale teribilismului.
De asemenea, este pusă pe tapet tendința nocivă a mass-media de a pune prea mult accent pe senzaționalul derivat din violență, în goana pentru audiență. Deloc de neglijat este influența spațiului virtual, care permite oamenilor să posteze orice sub protecția anonimatului. Și încă ceva e scos în evidență în carte, un fapt din păcate de actualitate: bullyingul și efectele sale, efectele hărțuirii de către colegi. De altfel, acesta este unul din aspectele pe care a mizat Moriguchi când a arătat cu degetul spre cei doi elevi pe care i-a încriminat.

Fiecare din cele șase capitole – confesiuni poartă nume simbolice precum Sfântul, Martirul, Binevoitoarea, Căutătorul, Credinciosul și Apostolul. Diferitele perspective sunt foarte bine nuanțate, ținând cont de diferențele de vârstă, statut și preocupări ale personajelor povestitoare. Pe măsură ce se derulează acțiunea, cititorul este surprins de cîteva răsturnări de situație imprevizibile, însă până la sfârșitul romanului se va desluși întreaga poveste.

O poveste despre crimă și dreptate, judecarea altora și moralitatea actului de justiție luat în propriile mâini, despre limitele pedepsei și despre puterea suferinței. O poveste extraordinară despre răzbunare, de-a dreptul malefică pe alocuri, cu un final uimitor. O poveste copleșitoare, migălos concepută, care menține atenția cititorului pe tot parcursul și care îi va încânta cu siguranță pe cei care iubesc un thriller psihologic original și incitant, cu revelații ascunse.

Cartea a fost adaptată, în 2010, într-un film nominalizat la Oscar.

Trailer film:

Titlul este disponibil cu precomandă. Livrarea se va face începând cu data de 25 octombrie 2023

Cărțile apărute la Editura Litera pot fi comandate pe litera.roelefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, dol.ro

Recenzii cărți Editura Litera

Recenzii și prezentări cărți thriller

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *