Continentul pierdut de O.G. Arion, seria Somnul zeilor, Editura UP – recenzie
Continentul pierdut
O.G. Arion
Editura UP
Colecția Safir
An apariție: 2021
Nr. pagini: 694
Seria Somnul zeilor:
La marginea lumii – 2020 – recenzie
Continentul pierdut – 2021
Secretele Nordului – recenzie
Regatul sufletelor blestemate
Mai presus de regi
Somnul zeilor
În Merikas domnește pacea, dar lupta pentru putere a celor care râvnesc la tronul de ametist al Elandriei abia a început. Când tânărul prinț Aserthe își urmează visul și pornește în călătoria către misterioasa insulă Cascadia, lăsând cârmuirea regatului în grija bunului său prieten Rokkas, planurile celor care complotează se pun în mișcare.
Descoperirile temerarei expediții sunt umbrite de pierderi, secrete cutremurătoare ies la iveală și totul pare sortit eșecului.
Va reuși Aserthe să se reîntoarcă în Merikas? Rokkas va supraviețui încercării de a menține pacea în Elandria? Continentul considerat atâta amar de vreme pierdut își va dezvălui tainele?
După La marginea lumii, o carte care m-a încântat, eram convinsă că voi fi cucerită de continuarea poveștii, pe care am așteptat-o cu mult interes și am citit-o, savurat-o mai bine zis, cu multă plăcere. Am admirat, și de această dată, scriitura elaborată, rafinată, cu fraze ample, dialoguri sprințare și pline de miez, descrieri somptuoase, pline de forță și lirism, crearea unei atmosfere medievale de basm, magie și mister care învăluie fiecare rând al cărții.
Am remarcat glosarul de termeni de la finalul cărții, descrierea caracteristicilor sociale, politice, economice și de relief ale fiecărui regat din cele nouă ce compun continentul Merikas – Elandria, Saiffon, Brotte, Villia, Lokkras, Chimerya, Krita, Dantell, Lupinia -, religia și heraldica, plus arborii genealogici ale principalelor familii regale, ca și hărțile ținuturilor în care are loc acțiunea și inspiratele ilustrații ce punctează din loc în loc acțiunea. Și bineînțeles, minunata copertă a volumului, ea însăși o invitație irezistibilă de a păși în poveste! Vom avea parte de o lectură intensă, plină de aventuri, intrigi, alianțe neașteptate și căsătorii aranjate, relații amoroase fierbinți, trădare și crime, secrete ce ies la iveală, fapte de vitejie, prietenie, loialitate și un delicios strop de romantism, plus câteva întorsături de situație surprinzătoare. Și un world building excepțional!
Cartea e structurată în trei părți – Merikas, Cascadia și Assiopa -, iar în interiorul acestora, acțiunea urmează câteva fire principale însoțind diferite personaje ale cărții, alternativ, capitol cu capitol.
Însoțindu-l pe exploratorul Aserthe – regele Elandriei – în călătoria sa dincolo de granițele Merikasului, cititorul se simte el însuși ca un pionier ce descoperă ținuturi și lumi noi, despre unele din acestea vorbind doar legendele. Aserthe voia să găsească un tărâm misterios, Cascadia, despre care se spunea că făcuse parte din Merikas înainte de marele cutremur, însă, deși găsise niște hărți în acest sens, se credea că este doar un mit.
În călătoria sa îl însoțesc prietenul său Phillibert, zis Șarpele, tânărul mag Surya, frumoasa tămăduitoare Oona – ce era îndrăgostită de Aserthe, cu care avea o relație amoroasă -, Mazen, iubitul perfidei prințese Yatis care a dispărut, după cum știm din primul volum, dar și alții, care se vor alătura pe parcurs ineditei expediții.
”Călătoria spre necunoscut începuse.”
Însă Aserthe trebuie să ajungă pentru început în Dantell, pentru a-și onora angajamentul luat din rațiuni politice – promisa căsătorie cu prințesa Diomira. Dar în cetatea Elva a Dantellului bântuie ciudata molimă sângerie despre care știm că a făcut numeroase victime și în primul volum. De această dată, îi va cădea pradă chiar tânăra prințesă! Astfel, în loc de nuntă, Aserhe a ajuns la timp pentru funeralii. Regele îl susține pe Aserthe în planurile lui de călătorie, cu o condiție: să-l ia cu el pe nobilul Lymmir, care e foarte afectat de moartea tinerei lui iubite, nemaigăsindu-și pofta de viață. Excentricul grup se mărește astfel din ce în ce, între timp adăugându-i-se și alți membri, cum ar fi aventurierul chimerian Esai, trimis cu un scop anume să se infiltreze în preajma magului Surya. Între motivațiile acestora se află fie setea de aventură, fie loialitatea, fie intenții mai puțin onorabile.
În acest timp, la conducerea Elandriei a rămas înțeleptul paladin Rokkas, care are o misiune deloc ușoară, încercând să mențină fragila pace. Pe acest plan al cărții mi-a plăcut tare mult să urmăresc legătura amoroasă dintre cinicul Rokkas și prostituata Tamsin, care va lua o turnură neașteptată! Nu vă spun mai mult… Totodată, vorbind de cupluri inedite, vom urmări relația dintre prințesa Elah, sora lui Aserthe și tânărul Emery și fuga acestora din cetate, cu ajutorul dragonului Harish. Pe un alt plan al cărții vom citi și despre Blayne, fratele lui Aserthe, care va pleca din Lokkras, de la Marea Școală, unde își făcuse instruirea. Ce și cum, veți vedea, vă spun doar că vom avea parte de o surpriză neplăcută. O vom reîntâlni la un moment dat și pe Olathe, la fel de intrigantă cum o știm.
Aripa unei trădări îl atinge pe Rokkas, iar cea bănuită e Tamsin, spre disperarea lui, căci avea sentimente din ce în ce mai puternice față de ea.
”- Tu m-ai vândut kriților? (…)
Steaua rămase tăcută. Tamsin nu mințea. Ceva, ca o imensă greutate, păru să i se ridice de pe piept. Rokkas inspiră cu putere, lăsându-și plămânii să i se umple cu miros crud de poamă zdrobită între palme.”
Revenim la Aserthe, în Dantell, în portul Mareh, unde acesta va tocmi corabia ce îl va purta purta îl călătorie: ”Armăsarul ghețurilor”, cu un echipaj condus de un căpitan surprinzător, căpitanul Jury. De ce surprinzător?
”Un pas ușor se auzi în spatele lor și o femeie înaltă, cu păr lung, negru și ochi strălucitori intră în încăpere. (…)
Le surâse călătorilor, dezvelind două rânduri de dinți albi, perfect aliniați. Aserthe făcu un pas în față, în timp ce Philibert o țintuia fascinat cu privirea, și spuse încurcat:
– Am cerut să vorbim cu căpitanul Jury.
Femeia râse scurt.
– Eu sunt căpitanul Jury.”
”Armăsarul ghețurilor” este prins de o furtună grozavă și naufragiază pe un țărm ciudat. Ajunseseră în Cascadia. Citim despre Plaja de Argint, apa blestemată și ceața ucigașă ce sosea în cea de-a 25-a oră…
Aserthe cu un mic grup pornesc să exploreze ținutul necunoscut, iar echipajul și ceilalți rămân pe țărm.
Pe tot parcursul cărții, descrierea ținuturilor, a plantelor și animalelor, a oamenilor și făpturilor întâlnite în cale, a obiceiurile și legendelor locurilor, sunt de-a dreptul fabuloase, Oana Arion creând un adevărat spectacol pe scena acestei impresionante construcții epice.
Aserthe și însoțitorii lui sunt luați prizonieri și întemnițați, sunt obligați să lupte în arenă, pentru viața lor, cu o bestie imposibil de învins, care de altfel va și răpune pe câțiva dintre ei, și vor reuși o evadare dramatică, cu un ajutor nesperat. O cunoaștem pe Tula, o făptură tare simpatică!
Și astfel ajungem, însoțindu-i pe temerarii noștri călători, în Assiopa. O nouă lume, despre care vobeau doar legendele străvechi. Și reciproc, după cum vom vedea, cei din Assiopia credeau că Merikasul nu există, dar auziseră de el din mituri și legende. Erau puțini cei care știau însă de existența unor portaluri între cele două lumi…
Din nou prizonieri. Sclavi, vânduți și cumpărați. Devenind oaspeții bunei Nandu, o nobilă assiopeză și un personaj foarte bine conturat în carte, unul din personajele feminine puternice din poveste, alături de Oona, Tamsin, Elah, Jury, sau frumoasa Selvieg, generalul armatei lupiniene, care va sosi între timp în Elandria la castelul Eff cu o propunere de alianță.
În călătoria presărată cu pericole prin Assiopa, Philibert va avea parte de surpriza viții lui! Se va trezi, de voie, de nevoie, însurat!! Cum așa?! Veți vedea!
Decorurile se schimbă dramatic, nici un loc și nici o cetate nu seamănă cu alta, unele sunt pline de viață și culoare, altele sunt cenușii și înspăimântătoare, iar neobișnuitul locurilor, care mai de care mai aparte, va suscinta la maxim curiozitatea cititorilor în căutare de senzațional. Toată experiența lecturii e foarte intensă, mai ales pe acest plan al cărții.
Am atins, în prezentarea mea, doar tangențial câteva din firele narative ale numeroaselor povești din carte și am făcut referire la o mică parte din locurile și personajele întâlnite. Volumul nu se citește ușor, avem multe personaje de urmărit, aflate în ținuturi diferite, însă stilul de scriere și splendida și inepuizabila imaginație a autoarei fac să merite cu prisosință fiecare minut petrecut în compania cărții.
Am avut parte de o călătorie uimitoare presărată cu aventuri și peripeții, care mai de care mai neobișnuite, în acest epic fantasy medieval complex, de mare întindere, desfășurat pe planuri multiple, alături de o galerie impresionantă de personaje.
Dacă vă plac cărțile de aventură, dacă vă plac poveștile complexe țesute cu o imaginație debordantă și, mai mult de atât, dacă vreți să vă delectați cu o carte foarte bine și frumos scrisă, vă recomand călduros această serie, Somnul Zeilor, ale cărei prime două volume mi-au oferit o călătorie literară de excepție!
12 Comments
Mirela Barbălată
Wow! Tare incitantă recenzia! Complexă și plină de patos!
Felicitări, Oli!
Oli
Multumesc, Mirela! ❤
familiasimionescuyahooro
Splendida recenzie, excelent ai pus în evidenta cadrul general și colecția de personaje ale cărții. ❤️Felicitări, Oli, mulțumesc pentru recomandarea minunata! ❤️
Oli
Multumesc, Carmen! ❤ Ti-o recomand cu drag! ❤
Geo
Frumoasă recenzie! Și pe mine m-a încântat cartea asta! Abia aștept următorul volum.
Oli
Multumesc! Si eu sunt curioasa sa vad ce va urma…
anasylvi
E un fantasy epic excelent, pe care l-ai descris intr-un mod ademenitor aratand doar mici particele din actiune si worldbuilding. Mi-a placut foarte mult, e o serie pe care as recomanda-o oricarui iubitor al genului. Felicitari pentru recenzia minunata!
Oli
Multumesc! O recomand calduros, e o serie extraordinara!
Tyna
Superbă recenzie! M-ai tentat maxim cu această serie! Mulțumesc mult pentru recomandare!
Oli
Multumesc, Tyna! Cu mare drag!
Daniela Balan
O carte interesantă! Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia ! Felicitări ❤️
Oli
Multumesc!