Delicatese Literare
Recenzii

Copilul de la Auschwitz de Lily Graham, Editura Librex – recenzie

Copilul de la Auschwitz

(The Child of Auschwitz – 2019)

Lily Graham

Editura: Librex

Traducere din limba engleză :Edith Negulici

An apariție: 2022

Nr. pagini: 288

Lily Graham este autoarea bestseller-urilor The Child of Auschwitz, The Paris Secret și The Island Villa, printre altele. Cărțile sale au fost traduse în numeroase limbi, inclusiv franceză, italiană, poloneză, portugheză și turcă.

A crescut în Africa de Sud și a fost jurnalistă timp de un deceniu înainte de a renunța, pentru a scrie ficțiune cu normă întreagă. Primele sale trei romane au fost mai simple, ficțiune pentru femei, dar când a scris The Island Villa, – o poveste despre o comunitate evreiască secretă care trăia pe mica insulă Formentera în timpul Inchiziției spaniole –, ea a trecut la ficțiunea istorică fără să mai privească înapoi.

Acum locuiește pe coasta Suffolkului împreună cu soțul ei și cu buldogul lor englez, Fudge.

 ,,Atinse fotografia cu ramă aurie care stătea întotdeauna pe biroul ei, înfăţişând o tânără suplă, cu păr negru ca abanosul tuns foarte scurt, ţinând în brațe un bebeluș. Mai avea de spus o ultimă poveste. A lor.

 Și aceasta a început în iadul de pe pământ.”

Este anul 1942 și Eva Adami se urcă într-un tren cu destinația Auschwitz. Abia reușind să respire din cauza cadavrelor care o strivesc și epuizată din cauza experienței traumatizante a călătoriei lungi în condiții insalubre și inumane, se mai gândește doar la mult așteptata revedere cu soțul ei Michal, care fusese deportat acolo cu șase luni în urmă.

Dar când Eva ajunge la Auschwitz, nu există nici urmă de Michal și realitatea crudă a lagărului se prăbușește peste ea. În timp ce are inima frântă de durere și zace tremurând pe o saltea subțire, cu capul ras de mâini brutale, aude o șoaptă. Sofie, colega ei de suferință, îi întinde mâna...

Pe măsură ce trec zilele, cele două femei își destăinuie speranțele și visele: Eva speră că-l va găsi pe Michal în viață în acest loc îngrozitor, iar Sofie, că-și va regăsi fiul peste graniță, într-un orfelinat din Austria. Sofie întrevede șansa de a crea o ultimă întâlnire între Eva și Michal și știe că trebuie să o accepte, chiar dacă asta înseamnă să te împrietenești cu adversarul...

Dar când Eva își dă seama că este însărcinată, se teme că le-a pus viața în pericol. Femeile promit că își vor proteja copiii, în cel mai rău caz. În tenebrele și degradarea abrutizantă din lagăr, sunt hotărâte să-și păstreze ultima speranță: dragii lor copii, pentru viețile cărora se roagă, astfel încât ei să trăiască să le spună povestea mai departe, atunci când ele nu vor mai putea.

O poveste sfâșietoare despre supraviețuire, în care viața sau moartea se bazează pe cea mai mică șansă și fericirea poate fi găsită în cele mai întunecate momente. Fanii romanelor Alegerea. Acceptă cu bucurie posibilul, de Edith Enger și Tatuatorul de la Auschwitz, de Heather Morris, se vor îndrăgosti de acest roman splendid.

,,M-am născut într-o lume care îmi interzisese existența.

Simplul fapt de a exista, fără ştirea autorităților, ar fi fost suficient pentru a-mi pune capăt vieții chiar înainte de a începe.

Totuși, am venit pe lume într-una dintre cele mai reci nopți, într-unul dintre cele mai sumbre locuri din istoria omenirii. Mică, înfometată, dar ferm hotărâtă să trăiesc. Neștiind sau neînțelegând că lupta mea abia începea.

Femeile care m-au ajutat să mă nasc şi-au plecat capetele rase și au vărsat lacrimile pe care eu nu le-am putut vărsa, în timp ce siluetele lor subţiri se strângeau laolaltă, pentru a-mi oferi protecție.

Abia dac-am scos un sunet, plămânii mei insuficient dezvoltaţi fiind incapabili să-mi permită să plâng. Asta avea să-mi complice existenţa, un preț pe care urma să-l plătesc pentru toată viaţa, dar de aceea am supraviețuit.

Înţelegi, la Auschwitz s-au născut copii.

Și eu am fost unul dintre ei.”

 ,,O carte care se joacă cu emoțiile tale, de care nu m-am mai putut desprinde. O poveste irezistibilă, tulurpătoare. O citeștri pe nerăsuflate într-o singură zi. ” – Goodreads Reviewer

,,Această superbă poveste de viață trebuie citită și împărtășită celorlalți.”– Netgalley Reviewer

,,Copilul de la Auschwitz este o lectură atât de emoționantă și de evocatoare, încât m-a captivat, zi și noapte. O caracterizare excelentă a personajelor și o proză descriptivă bogată care te determină să simți frigul, foamea de zi cu zi și agonia face din această carte una de 5* pe care o recomand călduros cititorilor.” – Netgalley Reviewer

Copilul de la Auschwitz de Lily Graham, publicată de Librex, este un roman întunecat și luminos deopotrivă, ce reușește să zdruncine simțurile cititorului de la prima și până la ultima filă. Autoarea creionează, într-un mod simplu, dar sensibil, o poveste tulburătoare – inspirată din fapte reale – și dă viață unor personaje uimitoare, ce provoacă însă tristețe, dar și admirație, respect. Întreaga narațiune, redată la persoana I, este îmbrăcată în suferință, dar și caldură sufletească, în întuneric, dar și lumină; o poveste sfâșietoare care poartă cititorul dincolo de porțile lagărului de concentrare de la Auschwitz, care are în centrul acțiunii lupta pentru supraviețuire, una acerbă, în care viața și moartea se contopesc cu brutalitate, chiar dacă șansa, oricât de mică ar fi ea, este cea care le definește.

Încă de la început o cunoaștem pe Eva Adami, o tânără minunată, cu suflet de artist, ce crede în frumos și în iubire, pe care însă destinul o aruncă, fără milă, în lagărul morții de la Auschwitz. Din dorința de a fi alături de soțul său, Michal, de care fusese despărțită cu brutalitate cu luni în urmă, tânăra alege să fie trimisă la Auschwitz, nebănuind însă ce ascunde, în realitate, acest loc. Dragostea pentru bărbatul iubit este mai presus de orice, iar Eva își riscă viața pentru a-și reîntâlni soțul, pentru a trăi sau a muri împreună.

Spre Auschwitz, Eva călătorește alături de Sofie, o tânără căreia viața i-a oferit amărăciune, dar și iubire, una imensă și duioasă ce poartă chipul și numele fiului său, Thomas. Destinul le-a adus împreună în împrejurări tragice, prietenia lor devenind tot mai puternică cu fiecare clipă de incertitudine, cu fiecare zi de suferință, cu fiecare lacrimă și urlet tăcut. Cele două călătoresc în condiții inumane, înconjurate de moarte și degradare umană, dar sunt hotărâte să reziste pentru a-și îndeplini dorințele. În timp ce Eva se gândește doar la Michal, sperând și visând la clipa reîntâlnirii, gândurile lui Sofie se îndreaptă spre fiul său, pe care l-a pierdut din cauza verișoarei sale, singura care îi poate spune dacă Thomas mai este sau nu în viață. Însă, pentru a afla adevărul, eliberator sau înfiorător, Sofie trebuie să își găsească verișoara la Auschwitz, indiferent de riscuri și consecințe.

Ajunse la Auschwitz, Eva și Sopfie simt încă din prima clipă groaza și teroarea din jur, dar, mai ales, gustul morții. Din acest moment, fiecare clipă este o luptă necruțătoare cu urâțenia umană, una născută din lașitate și ură fără putință însă de înțelegere. Cele două prietene se sprijină reciproc, luptând, împreună, dar și separat, pentru supraviețuire, chiar dacă uneori acțiunile lor trec dincolo de propriile limite morale. Ororile la care sunt supuse alături de celelalte femei, condițiile inumane în care trăiesc, dezumanizarea și batjocorirea de care au parte depășesc orice limită a imaginabilului; crimele săvârșite de către naziști, la care cele două asistă neputincioase, provoacă în sufletul lor – dar și al cititorului – stupoare, furie, lacrimi. Însă, în timp ce totul în jur invită la resemnare în fața sorții, Eva și Sofie refuză să se lase înfrânte. Un curaj și o tărie de caracter ce trezesc admirație și respect!

În timp ce faptele abominabile și crimele săvârșite de către naziști pot fi măsurate, suferința nu! Eva, Sofie, Michal, și miile de suflete, copii, adulți, bătrâni, sunt cei care pot da glas durerii, unii dintre ei însă îmbrățișând moartea, fără putință de a se opune, alții reușind să o învingă, devenind martori tăcuți ai propriilor destine.

Soarta celor două prietene se schimbă în momentul în care unul dintre gardieni se îndrăgostește de Sofie, aceasta intuind posibilitatea, chiar și una mică, de a obține mici avantaje, chiar dacă riscurile sunt enorme, iar consecințele greu de suportat. După o perioadă de așteptare, dar, mai ales căutări, Eva îl găsește pe Michal,  bucuria din sufletele lor fiind greu de descris, cei doi savurând fericirea, chiar și în doze mici, deși împrejurările sunt terifiante. La scurt timp, Eva constată că este însărcinată, deși regimul alimentar de care aveau parte, ea și celelalte femei, era gândit tocmai pentru a distruge esența feminină, fapt ce va schimba complet destinul acesteia. Eva este hotărâtă să își salveze pruncul, sarcină imposibilă de ascuns și de păstrat în condițiile în care femeile însărcinate erau fie ucise, fie cobai pentru experimentele maleficului medic Mengele. Dar, în mijlocul terorii, iubirea prinde aripi, fapt ce unește și dă forță atunci când nimeni nu se așteaptă, imposibilul devenind posibil. Ajutată și de alte femei, Eva reușește să își ascundă sarcina și să dea viață, în condiții cutremurătoare, unei fetițe căreia nimeni nu îi dă o șansă la supraviețuire, dar care refuză să piară. Două suflete într-unul singur, ce reușesc să aducă fericirea și speranța în mijlocul morții!

Pentru a simți mai acut suferințele celor două tinere și a înțelege, pe deplin, monstruozitatea evenimentelor și vremurile tulburi care au dus la război și la persecuția evreilor, autoarea construiește povestea pe două planuri cronologice. Primul debutează în anul 1942, la Auschwitz, și se încheie după 1945, perioadă în care sunt descrise ororile, greu de imaginat, la care sunt supuse Eva, Sofie și alte mii de suflete, dar și dimensiunea crimelor săvârșite de către naziști împotriva evreilor; al doilea plan este conturat pornind de la amintirile Evei din perioada de dinainte de 1942, atunci când și-a cunoscut soțul, Michal, când încă trăia înconjurată de liniștea și iubirea protectoare a familiei sale.

Copilul de la Auschwitz de Lily Graham este o poveste despre viață și moarte, iubire și ură, curaj și lașitate, despre prietenie, renaștere și speranță; o poveste în care adevărul eliberează mintea prizonieră, iar iubirea vindecă inima îndurerată, în care oamenii învață să urască fără a înțelege complexitatea și consecințele urii lor, dar, mai ales, să iubească și să se bucure în împrejurări cutremurătoare, tragice.

O poveste de viață emoționantă îmbrăcată în lacrimi amare, zâmbete și tăceri calde!

Vor reuși Eva și Michal să se salveze din ghearele morții? Va supraviețui copilul de la Auschwitz în mijlocul urâțeniei și morții? Ce soartă va avea Sofie și băiețelul ei, Thomas? Rămâne să descoperiți singuri citind cartea!

,, O săptămână. Aici. 

O săptămână de când fuseseră deposedate de umanitate. De când fuseseră adunate ca niște vite și împinse într-un tren împuțit care mirosea a moarte și a degradare, unde zile întregi se chinuiseră și de-abia reușiseră să respire, strivite de cadavre. Doar pentru a ajunge într-un haos cumplit – zgomot și strigăte, manevre brutale, apoi fură împărțite în grupuri și conduse într-o sală mare, unde au fost dezbrăcate și au defilat goale în fața gardienilor SS, care se holbau la ele, iar capetele le-au fost rase de mâini brutale. După aceea, se grabiseră să se îmbrace, alegându-şi haine dintr-o grămadă de articole uzate, desperecheate și fuseseră scuipate. 

Eva nu știa că, la urma urmei, încă putea resimți socul evenimentelor pe care le trăise până atunci, dar, cumva, cuvintele Helgăi reușiseră să o rănească. 

– O săptămână în iad… „

Romanul “Copilul de la Auschwitz”, de Lily Graham este disponibil pe librex.ro

Recenzii și prezentări cărți emoționante

Recenzii și prezentări cărți Holocaust

Recenzii și prezentări cărți Editura Librex Publishing

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *