Delicatese Literare
Recenzii

Crabii eremiți de Anne B.Ragde, Editura Univers – recenzie

Crabii eremiți

(Eremittkrepsene – 2005)

Anne B. Ragde

Editura Univers

Colecția: Ora 11

Traducere din limba norvegiană:Raluca Iani

An apariție: 2016

Nr.pagini: 272

  • Trilogia familiei Neshov

1. Plopii din Berlin – Berlinerpoplene – 2004 – recenzie
2. Crabii eremiți – Eremittkrepsene – 2005
3. Ligge i grønne enger – 2007
Anne B. Ragde ( n.1957) este o scriitoare norvegiană foarte apreciată atât de critici cât și de public. Printre cele mai cunoscute cărți ale sale se numără Plopii din Berlin, Crabii eremiți și Pășunile verzi.
Crabii eremiți, cea de a doua carte din trilogia familiei Neshov, ni-i prezintă pe membrii acesteia redescoperindu-se unii pe alţii şi reconsiderându-şi propriile vieţi, după dezvăluirea unui secret care îi apăsase zeci de ani. Frații Tor, Margido şi Erlend și fiica lui Tor, Torunn, se văd puşi în faţa unor alegeri noi, iar frământările şi ezitările lor, între familie, religie şi fericirea personală, sunt înfăţişate cu un amestec de dramă, suspans şi umor într o saga modernă care ne poartă din Norvegia rurală până în luxul capitalei daneze Copenhaga.
„Ragde este aici într o formă de zile mari… dă la iveală o scriitură viguroasă și superbă. Scenele dramatice sunt echilibrate prin situații umoristice, pe alocuri pe muchie de cuțit, dar fără să alunece vreodată în capcană… Așteptarea volumului următor al acestei opere desăvârșite este aproape insuportabilă.“ – Aftenposte

Cu stilul autoarei Anne B.Ragde am făcut cunoștință odată cu „Plopii din Berlin„, primul volum al trilogiei familiei Neshov, un roman remarcabil în ciuda aurei sinistre pe care o emana . Surprinzător, cartea m-a fascinat atât de mult încât mi-am dorit să citesc, imediat, și continuarea 🙂 .
Crabii eremiți – volumul 2 al trilogiei – continuă, astfel, povestea fraților Neshov – Tor, Margido și Erlend – și a lui Torrun, fiica lui Tor – punând, de data aceasta,  accent pe trăirile fiecăruia în parte și pe capacitatea acestora de a se adapta la crunta realitate. La finalul primului volum, eroii noștri află secretul teribil pe care mama lor l-a ținut ascuns ani de zile, secret ce avea să zdruncine din temelii rezistența psihică a tuturor celor părtași, cu voia lor sau fără.
Deși nu este la fel de surprinzătoare precum „Plopii din Berlin”, „Crabii eremiți” reușește să țină cititorul captiv datorită intensității pe care o transmite cu fiecare filă, datorită temelor abordate, actuale și complexe, cum ar fi homosexualitatea, religia, prietenia, singurătatea. În acest roman autoarea se axează mai mult pe conceptul de familie și tot ceea ce decurge de aici.
Ajungem să îi cunoaștem pe cei trei frați, asistăm la zbuciumul lor sufletesc, în tăcere, cu durere, dar și cu speranța că totul va fi bine.
După moartea Annei Neshov, viața ar părea ca se oprește în loc. În realitate, lucrurile se pun în mișcare de la sine putere și toți sunt nevoiți să meargă înainte. Fiecare pornește pe un alt drum, cu gânduri și așteptări diferite, pentru ca în final toate să ducă în același loc: ferma Neshov. Vor reuși, însă eroii noștri să se adapteze? Rămâne de văzut!
Tor, fiul cel mare și singurul care a rămas alături de părinții săi, este același singuratic, posac și taciturn, doar că de data aceasta trebuie să facă față tuturor responsabilităților de unul singur. La toate acestea se adaugă și conștientizarea faptului că ferma va fi a lui din punct de vedere legal – așa cum s-a hotărât după înmormântarea mamei – fapt ce îi accentuează și mai mult angoasele.
„Trebuia să-și vadă de munca lui la porci, și nu de toate celelalte, nu avea putere pentru toate…… Voia să-și vadă de treburile de zi cu zi, , iar pe bătrânul din camera de zi nu avea putere să-l considere altfel decât o făcuse întotdeauna.”
Deși munca la fermă îi ocupa toată ziua, nu poate uita teribilul secret al mamei, cu atât mai mult cu cât tatăl său – cel care a știut dintotdeauna și a păstrat tăcerea – locuiește cu el. Zi de zi, Tor trebuie să se confrunte cu trecutul. Este suficient să își privească tatăl în ochi. Tot ce simte este neputință, durere, furie. Iar toate acestea se răsfrâng asupra tuturor, mai ales asupra fiicei sale Torunn. Va putea Tor să facă față provocărilor vieții? Se va putea elibera de fantasmele trecutului?
În tot acest timp, Margido duce și el propria luptă cu realitatea. Deși este convins că lucrurile vor merge pe același făgaș în ceea cel privește, fără să își dea seama o ia pe un drum diferit, plin de ispite, ce îi oferă emoții noi dar puternice. Acum, totul în jurul lui este diferit.
Dacă în trecut îi plăcea să dețină controlul asupra tuturor acțiunilor sale, să facă totul ca la carte, fără pasiune, fără a-și pune întrebări, fără a găsi explicații, acum lucrurile s-au schimbat. Fără să își dea seama este prins în vâltoarea vieții. Se simte altfel. Neliniștea, confuzia și uimirea sunt emoții noi pentru el. Ceea ce îl bulversează complet este, însă, atracția subită pentru o femeie. Șocant! Va trăi clipa? Sau alege să fugă? Rămâne de văzut!
„Îi scăpa totul, așa simțea. Îi scăpa printre degete, nu voia să piardă controlul. Serviciul și timpul liber aici, acasă, erau singurele cu care era obișnuit.”
„N-ar fi trebuit să accepte, simți că inima îi palpită neplăcut și închise ochii. Promisese să ia un taxi și să nu meargă cu mașina lui, putea să se întoarcă pe jos, era puțin cam departe, dar posibil, o să-și ia ghetele într-o pungă. Sau ar putea telefona și să-i spună că…..
Nu. Trebuia să îndrăznească, fie că voia sau nu.”
Va reuși Margido să își depășească limitele? Va avea curaj să-și trăiască viața cu intensitate, să își înfrunte acei demoni ținuţi captivi, ca un scut, în propriul suflet?
Complet diferit de cei doi frați mai mari, Erlend își reia viața fabuloasă în Copenhaga, alături de iubitul Krumme, fără însă a-și dori să aprofundeze mai mult relațiile familiale. Evită să discute despre trecut, să se elibereze, privește totul cu ușurință ca și cum nimic nu a perturbat liniștea sa sufletească. Torunn, nepoata sa, este singura legătură cu trecutul pe care o acceptă, o îmbrățișează, este cea care trezește în el emoții noi, dar totodată este cea care îl obligă să privească înapoi.
„Era îngrijorat pentru că nu știa cum reacționa ea în relațiile cu bărbații, i se părea că totul este exagerat, că nu seamănă cu Torunn pe care o cunoscuse el. (…) Pe de altă parte, dacă nu lua în considerare îngrijorarea, o invidia de moarte.”
Din păcate, viața avea să îl pună la încercare atunci când Krumme, iubirea vieții lui, va suferi un accident. Poate un eveniment dureros să aducă liniște sufletească? Ironic sau nu, accidentul lui Krumme va provoca un cumul de evenimente, care mai de care haotice dar și surprinzătoare, îl va determina pe Erlend să privească viitorul cu alți ochi și, cel mai important, să privească locul de unde a fugit – ferma Neshov – ca pe un adevărat cămin.
Krumme, încă o dată, se dovedește a fi puntea de susținere pentru Erlend și familia acestuia, echilibrul din viața lor, cel care, prin câteva cuvinte, va aduce o schimbare. Despre ce este vorba? Vă las pe voi să descoperiți atunci când veți citi cartea.
În tot acest timp, viața lui Torunn, fiica lui Tor, ia un alt curs.  Din păcate, în scurt timp, cunoaște, deopotrivă, fericirea și dezamăgirea. Se îndrăgostește, trăiește fiecare clipă cu pasiune pentru ca, brusc, totul să se destrame. Trădarea este un sentiment prea puternic pentru a-i face față. Iubirea dispare iar ea își pierde pofta de viață.
Din păcate, nu doar bărbatul iubit o lovește în suflet. Ci și propria mamă. Șantajul emoțional la care este supusă o debusolează complet neștiind cum să reacționeze, cum să gestioneze mai bine totul.
Treptat, relația mamă – fiică se deteriorează iar singura scăpare este ferma tatălui său, cea pe care o va moșteni – după cum se hotărâse deja după înmormântarea bunicii – la moartea tatălui.
Astfel, decide să lase în urmă viața din Oslo și să se întoarcă acolo unde începuse totul, la fermă, cu speranța că viața îi va surâde. Dar ea are propriile reguli, are propriul ritm. Toate se întâmplă cu un scop, la timpul lor.
Torunn, va simți încă o dată dezamăgirea, neputința. De data aceasta, tatăl este cel care o înfurie. Și-a dorit să schimbe ceva, să aducă puțină bucurie în sufletele tuturor, dar realizează că singură nu va reuși. Oricâte eforturi ar depune, orice ar spune, totul va fi la fel, – trist, searbăd și fără viață –  atâta timp cât niciunul dintre ei nu acceptă schimbarea.
„Ea se gândea la toți în timp ce mergea printre rafturile de la magazinul sătesc, împingând un cărucior și încercând să își aducă aminte ce era prin frigider. Se gândea și la tăcerea care a urmat. (…) Atunci și-a dat seama că așa au supraviețuit ei, vorbind numai pe ocolite, creându-și propria realitate. Ceea ce nu a pomenea nu exista.”
Trist, dar adevărat! Schimbarea vine, în primul rând, din noi.
În „Crabii eremiți” – un titlu sugestiv și bine ales, pe care îl veți înțelege atunci când veți citi cartea – , scriitoarea reușește, într-un mod simplist dar elegant, să contureze o realitate tot mai des întâlnită, să creioneze personaje aparent puternice , dar pline de angoase și  prejudecăți, să ne înfățișeze o familie obișnuită, de oameni simpli, pentru care trecutul este un mod de viață acceptabil iar viitorul nu are forme.
Fără a avea acea tentă macabră din primul volum, Crabii eremiți  are aceeași intensitate, iar emoțiile și trăirile personajelor sunt atât de puternice încât te simți copleșit.  În ciuda situațiilor dramatice, autoarea reușește, prin umorul negru, să echilibreze balanța, să creeze o poveste puternică, dură dar abordabilă, fără însă a diminua efectul.
Anne B.Ragde nu se dezminte și, întocmai ca în Plopii din Berlin,  povestea are o alură de mister, de la început până la sfârșit, piesa de rezistență fiind însă la final: bulversant, năucitor. Moartea își face simțită prezența încă o dată. Cum? Cine? Rămâne de văzut!
Sper ca Editura Univers să publice cât mai repede ultimul volum al trilogiei pentru a întregi, cu adevărat, povestea familiei Neshov. Până atunci pot doar spera că fiecare îşi va găsi liniştea sufletească şi iertarea  🙂 .

Cartea „Crabii eremiți” de Anne B. Ragde poate fi achiziționată de pe edituraunivers.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Univers

16 Comments

  • Tyna

    O recenzie foarte frumoasă și convingătoare! Felicitări! ❤ Până să citesc recenziile tale nu mă tenta această serie, dar acum sunt convinsă că mi-ar plăcea. Și eu sper să apară cât mai repede ultimul volum pentru a putea afla întreaga poveste a familiei Neshov. Pare o serie deosebit de interesanta in ansamblul ei! Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤

  • anasylvi

    M-a tentat primul volum inca de cand l-am vazut, iar recenzia ta nu a facut decat sa intareasca acest lucru. Initial, nici nu stiam ca este o serie si ca mai exista si volumul trei. Imi place mult modul in care ai expus povestea acestei familii si pare o serie pe placul meu.

    • Mirela Barbalata

      Sunt sigura ca o sa iti placa seria. . Chiar merita citita .
      Desi primul volum a avut o tenta sinistra, acesta a completat „lipsurile” din prima parte: viata de dupa moartea mamei si trairile sufletesti ale fratilor. Finalul deschide o usa catre ultimul volum lasand insa un semn de intrebare .

  • Daniela Balan

    Nu am citit inca nimic scris de această autoare ! Foarte frumoasă ,tentanta și captivantă recenzia ! felicitări ❤️

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *