Delicatese Literare
Recenzii

Croco-deal de Carl Hiaasen, Editura Nemira – recenzie

Croco-deal

Carl Hiaasen

Editura Nemira

Colecţia suspance

An apariţie: 2010

Nr. pagini: 480

Traducerea: Iris Manuela Gatlan-Anghel

Titlu original: Nature Girl

Carl Hiaasen s-a născut la 12 martie 1953 în statul Florida și este unul dintre cei mai importanți jurnaliști și scriitori americani contemporani. După ce a absolvit Universitatea din Florida, Carl Hiaasen s-a alăturat echipei cotidianului The Miami Herald ca reporter. Din 1985 semnează propria sa rubrica și a obținut că jurnalist mai multe premii, printre care și Damon Runyon Award. De asemenea, Carl Hiaasen este un faimos autor de romane polițiste, dar și un maestru al literaturii de suspans pentru adolescenți, fiind tradus în peste treizeci și trei de limbi. Primul său volum pentru tinerii cititori este bestsellerul mondial Bufnița, încununat cu douăsprezece premii internaționale și ecranizat în 2006. Dintre romanele sale, mai amintim: Striptease (1993, ecranizat în 1996), Croco-deal (2005), Operațiunea Chintă Royală (2005) sau Goală pușcă.
Honey Santana, autoproclamata „regina cauzelor pierdute”, este un personaj pătimaș, care se lasă ușor pradă sentimentelor, fiind diagnosticată cu sindromul tulburării bipolare.
Fără să știe că este urmărită de Piejack – fostul patron extrem de îndrăgostit de ea – urmărit la rândul sau de Perry – fostul soț, fostul traficant de droguri, dar și tatăl lui Fry, fiul lor de doisprezece ani -, Honey pleacă într-un periplu prin Cele Zece Mii de Insule, pe coasta de sud-est a Floridei, alături de Boyd Shreave, agent de vânzări, și Eugenie, amanta acestuia și prietenă unui ucigaș.
Cine va reuși să trezească la viață un suflet gol, animat doar de câștiguri materiale, și cine va supraviețui lăcomiei umane?
Cartea ne prezintă pe rând mai multe personaje aparent fără nici o legătură între ele, ca mai apoi să le aducă împreună, printr-o ciudată întorsătură a sorții, împletindu-le destinele. Stilul cărții este foarte captivant, povestea te prinde în mreje chiar de la primele pagini, iar umorul negru presărat cu generozitate printre rânduri e surprinzător de savuros.
Să facem în primul rând cunoștință cu Honey Santana, personajul principal al cărții, o tânără foarte simpatică, dar care suferea de tulburări bipolare și avea un comportament imprevizibil.
Honey era divorțată și locuia într-un parc de rulote împreună cu Fry, fiul ei de doisprezece ani, un băiat adorabil! M-a amuzat foarte tare cum se exprima când vorbea cu Fry despre tatăl acestuia (care era în continuare prezent în viața lor). În loc să spună ”fostul meu soț”, spunea ”fostul tău tată”, ceea ce pe ”fostul” nu-l deranja prea tare, fiind foarte îngăduitor cu ea, și foarte îndrăgostit în continuare – ca și ea, de altfel – doar că ciudățeniile comportamentului ei l-au adus la exasperare pe bietul om! Un lucru era cert: își iubea din suflet copilul, însă ușoara paranoia de care suferea o făcea să vadă pericole și amenințări peste tot!
”După nașterea lui Fry, a făcut o adevărată obsesie pentru idioții , mincinoșii și ticăloșii care le tulburau existența, nemaiputând să-i tolereze. A ajuns să-i privească pe toți – de la angajații supermarketului Winn-Dixie, care îi aruncau priviri pofticioase, până la parlamentarii lacomi, aflați la al treilea mandat – ca pe un pericol pentru fericirea și bunăstarea fiului ei.”
”Ea se gândea la fiul ei, așa cum făcea în zorii fiecărei zile. Răsăritul era momentul în care se simțea în siguranță și era din nou încrezătoare că lumea avea să-l primească cu brațele deschise pe Fry – un băiat atât de sincer și de generos. Zorile erau momentul în care temerile sale dispăreau, chiar dacă pentru scurt timp, lăsând locul speranțelor și optimismului. Știrile pe care le vedea seara o făceau să se întrebe dacă nu cumva Dumnezeu a murit; soarele de dimineață o convingea însă că trăiește.”
Era auto-proclamata regină a cauzelor pierdute, ducând o luptă fără sorți de izbândă împotriva nesimțirii din ce în ce mai mari a semenilor săi în general, și a agenților de vânzări prin telefon în particular, care, ca un făcut, o deranjau de fiecare dată când se așeza la masă! Totul a început de la un telefon, pe care un agent de vânzări l-a dat într-o seară lui Honey Santana, pentru a o convinge să cumpere o proprietate, iritând-o cumplit pe aceasta! Dar i-a zis ea câteva!
Mama dumneavoastră știe cu ce vă ocupați, domnule? Știe că hărțuiți oamenii cu telefonul? Că încercați, pentru un venit fix, să-i convingeți să cumpere lucruri de care nu au nevoie? Asta v-a învățat mama dumneavoastră, să fiți un parazit de profesie?”
Cu aceste vorbe ”înțelepte”, Honey, ar fi încheiat convorbirea, dar nefericitul i-a ripostat:
” Du-te dracului, poamă acră și zbârcită ce ești!” 
Nu-și închipuia el ce lecție de viață îi va servi Honey pentru a-l învăța minte!
”Dacă un parazit precum Boyd Shreave putea fi adus pe calea cea dreaptă, se gândea Honey, atunci viitorul va fi mult mai luminos pentru toată omenirea, inclusiv pentru Fry.”
Să trecem în revistă și celelalte personaje care vor popula lumea cărții, formând o galerie pestriță și pitorească. Iar dacă credeți că Honey bătea recordul la bizarerii și ciudățenii, cred că vă veți răzgândi pe măsură ce veți cunoaște celelate ”specimene” din carte!
Avem așadar: o mamă singură, frumoasă, țăcănită şi sexy și fiul său iubit; fostul ei soţ, Perry Skinner, actual viceprimar, fost traficant de droguri; fostul ei şef, Louis Piejack, un împuţit “care miroase ca un peşte de mâl” ce lucra la piaţa de peşte, obsedat sexual de ea. Mai apar pe scenă: un cuplu vai de mama lui, format dintr-un banal şi plictisitor agent de vânzări prin telefon – Boyd Shreave și amanta lui super-sexy (e vorba de ghinionistul agent de vânzări care a deranjat-o pe Honey la telefon, neștiind ce urmări va avea acest fapt) și un detectiv tocmit de soţia agentului de vânzări să-l urmărească pe acesta și să surprindă în poză sau filmare nici mai mult nici mai puţin decât actul… penetrării!!! Femeia dorea dovezi, nu glumă, iar munca detectivului de a surprinde actul în sine e făcută cu un zel demn de o cauză mai bună.  Dacă va reuși sau nu, rămâne să aflați.
Completăm galeria de personaje cu un indian, Sammy Tigertail, pe jumatate irlandez, care vedea spiritele celor morţi, o studentă vorbăreaţă de te doare capul fugită de acasă, şi o adunătură de sectanţi ameţiţi rătăciţi pe o insulă! Cred că sunt suficiente…
Închipuiţi-vă toate aceste personaje inedite şi ţicnite aduse laolaltă, urmărindu-se, căutându-se, urmărindu-se, ameninţându-se sau… omorându-se, după caz, pe parcursul unei călătorii printre Cele Zece Mii de Insule din Florida, prin ţinutul mlăştinos Everglades, şi veţi avea o idee despre acţiunea acestei carţi!

Avem parte și de un strop de romantism, călătoria în insule trezindu-i lui Honey amintiri dragi și făcând-o să-și reanalizeze la rândul ei prioritățile.
”Golful Chokoloskee. Honey și-a amintit de prima ei incursiune în acele locuri. Perry o dusese acolo cu vasul lui de pescuit crabi ca să vadă apusul. Au băut șampanie și au făcut dragoste – amurgul se răsfrângea în apă, iar cerul era stacojiu. Apoi a întrebat-o dacă mai voia să rămână cu el, spunându-i că o înțelegea dacă se răzgândise și voia să se întoarcă acasă în Miami. După două zile s-au căsătorit.”
Cartea se citeşte relativ repede, fiind scrisă într-un stil lejer, deloc obositor, în ciuda numărului mare pagini și a bogatei galerii de personaje. Lectura sa m-a amuzat şi binedispus. Autorul are un umor negru de bună calitate, iar acţiunea, ipostazele în care sunt puse personajele şi dialogurile spumoase te fac să nu o poţi lăsa din mână până la final.

Cărțile autorului pot fi comandate de pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, site-ul Editurii Nemira.

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *