Cronicile lui Magnus Bane de Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson, Editura Leda Edge – recenzie
Croncile lui Magnus Bane (The Bane Chronicles)
Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson
Editura Leda, colecţia Leda Edge
Gen: fantasy, YA, historical fiction, paranormal romance
An apariție: 2017
Număr de pagini: 436
Traducerea: Ofelia Al-Gareeb și Shauki Al-Gareeb
Nu e ușor să fii Magnus Bane. Ca magician, este adeseori chemat să rezolve problemele altora. Viața lui a fost lungă și iubirile au fost numeroase. Iar Magnus are întotdeauna grijă să se afle în locul potrivit la momentul potrivit – sau poate nepotrivit.
Revoluția franceză, era prohibiției, marea pană de curent din New York City, prima mare bătălie între Valentine și Institutul din New York… Magnus s-a aflat de fiecare dată acolo și de obicei în miezul acțiunii. Dar să o scoată pe Maria Antoaneta din Franța nu e nimic față de iubirea lui pentru vampirul Camille Belcourt – sau prima întâlnire cu Alec Lightwood.
Deși povestea lui Magnus e departe de a se fi încheiat, toate aceste istorioare aruncă puțină lumină asupra firii sale adeseori enigmatice. Ce se întâmplă când un magician nemuritor își pierde mințile? Sunt toți membrii familiei Herondale la fel de imprevizibili ca Will? (Răspunsul este: da.) Ce s-a întâmplat de fapt la Hotelul Dumort? Cum a devenit vampir Raphael Santiago? Ce îi cumperi iubitului tău vânător de umbre cu care nu ieși în mod oficial? Și de ce a fost Magnus alungat din Peru?
Magnus nu va putea niciodată să-și spună toate poveștile sale. Nimeni nu îl va crede. Dar aveți aici unsprezece povestiri care vă pot ajuta să-l înțelegeți mai bine – și despre care își dorește probabil să nu se fi aflat niciodată.
Cronicile lui Mgnus Bane – o colecţie de scurte povestiri axate pe întâmplările şi peripeţiile lui Magnus Bane:
Ce s-a întâmplat cu adevărat în Peru/ What Really Happened in Peru – 2013
Regina fugară/ The Runaway Queen – 2013
Vampiri, brioșe și Edmund Herondale/ Vampires, Scones, and Edmund Herondale – 2013
Moștenitorul de la miezul nopții/ The Midnight Heir – 2013
Mărirea Hotelului Dumort/ The Rise of the Hotel Dumort – 2013
Salvarea lui Raphael Santiago/ Saving Raphael Santiago – 2013
Decăderea Hotelului Dumort/ The Fall of the Hotel Dumort – 2013
Ce să-i cumperi unui vânător de umbre care are de toate (și cu care oricum nu ieși în mod oficial)/ What to Buy the Shadowhunter Who Has Everything – 2013
Ultima bătălie a Institutului din New York/ The Last Stand of the New York Institute – 2013
Cursul iubirii adevărate (și al primelor întâlniri)/ The Course of True Love [and First Dates] – 2014
Căsuța vocală a lui Magnus Bane/ The Voicemail of Magnus Bane – 2014
CASSANDRA CLARE este autoarea seriei Instrumente Mortale, bestseller #1 New York Times, USA Today, Wall Street Journal și Publishers Weekly, a trilogiei Dispozitive Infernale, a Cronicilor lui Magnus Bane și a seriei Artificii întunecate, din care s-a tradus la noi Doamna de la miezul nopții. Cărțile ei s-au publicat în mai bine de treizeci de milioane de exemplare în întreaga lume și au fost traduse în peste treizeci și cinci de limbi.
SARAH REES BRENNAN este autoarea romanului Unspoken, un mister gotic romantic, bestseller New York Times și mult aclamat de critici. Prima carte din seria ei The Demon’s Lexicon s-a bucurat de cronici elogioase și a fost aleasă ALA Top Ten Best Book for Young Adults. Atât Unspoken, cât și Team Human, un roman scris în colaborare cu Justine Larbalestier, figurează pe listele YALSA Best Fiction for Young Adults și TAYSHAS.
MAUREEN JOHNSON este autoarea a zece romane YA, printre care 13 plicuri albastre, The Name of the Star și The Madness Underneath. Maureen petrece o mulțime de timp online, ceea ce i-a adus unele laude ambigue și unele mai puțin ambigue – revista Time o numără printre primele 140 de persoane pe care trebuie să le urmărești pe Twitter.
Cartea cuprinde 11 povestiri, fără legatură între ele, putând fi citite fiecare de sine-stătător. De altfel, şi pe goodreads sunt notate fiecare în parte, nu ca tot unitar. De rermarcat faptul că toate aceste povestiri au fost foarte bine primite de cititori, dovadă fiind cotaţiile foarte bune pe goodreads, de peste 4 steluţe fiecare.
Numitorul comun este, după cum indică şi titlul, fascinantul personaj Magnus Bane şi ale lui aventuri şi iubiri prin diferite timpuri şi locuri. Căci e un personaj foarte aventuros! E descris ca un bărbat tânăr (În ciuda vârstei venerabile, dar Înaltul Magician din Brooklyn are „darul” de a nu îmbătrâni niciodată) charismatic, extrem de atrăgător, cu un stil pompos de a se îmbrăca, aşa, cam ca un păun, dar care îl prinde de minune, şi cu ochi galbeni ca de pisică. Cine a citit seriile Cassandrei Clare îl cunoaşte deja, iar pentru cine nu le-a citit încă, vă spun că este vorba de un magician nemuritor. Cronicile au fost scrise pentru a da un plus de valoare seriilor ei – Instrumente mortale şi Dispozitive infernale – pe lângă valoarea lor proprie. Este o serie „bonus”. Sunt povestiri scurte, uşor de citit şi foarte interesante, fiecare din ele fiind ca o inedită călătorie în timp. Iar decorul în care se petrece acţiunea fiecăreia e foarte ofertant, chiar exotic: Peru, Londra, New York, Franţa, în diferite momente ale istoriei, în carte întâlnind referiri la date şi personaje reale, ceea ce face cu atât mai interesant acest peripluu alături nu doar de Magnus, ci şi de o serie de personaje foarte simpatice. Şi unele antipatice, ce-i drept… Creaturi, mundani, magicieni, umbre, vânători de umbre, galeria de personaje din acest univers fantastic e de-a dreptul spectaculoasă!
Recomand cartea fanilor autoarei, celor căror le plac povestirile scurte, şi ar fi indicat să fi citit înainte seria Instrumente mortale, dar nu obligatoriu. Eu nu am citit până acum această serie, am citit doar Doamna de la miezul nopţii, dar a fost suficient pentru a mă convinge că îmi place cum scrie, şi îmi place universul vânătorilor de umbre închipuit de ea. Revenind la cartea de faţă, mi-a plăcut, dar nu la superlativ, poate pentru că nu citisem înainte seria Instrumentelor, sau poate pentru că nu îmi plac povestirile scurte în mod deosebit. Însă, oricum, nu-mi pare rău că le-am citit. Stilul în care sunt scrise mi-a plăcut, m-a amuzat şi relaxat. Au umor, uşoare tente ironice iar întâmplările redate alternează între unele hazlii şi unele de-a dreptul dramatice. Dar staţi fără grijă, Magnus e un vrăjitor, reuşeşte să le întoarcă cumva în favoarea lui, să iasă cu bine din ele, sau… să fugă cât mai departe!
„Lui Magnus îi displăceau profund oamenii care veneau mai devreme la întâlniri de afaceri. Era la fel de rău ca și întârziatul, de vreme ce zăpăcea pe toată lumea, ba chiar și mai rău, oamenii care veneau mai devreme se purtau întotdeauna cu deosebită superioritate în ceea ce privește obișnuințele lor proaste legate de timp. Se purtau ca și cum ar fi fost mai just din punct de vedere moral să te trezești devreme decât să te culci târziu, chiar dacă făceai aceeași treabă în același interval de timp. Magnus socotea că asta este una dintre cele mai mari nedreptăți ale vieții.
Era posibil să fie puțin irascibil pentru că nu apucase să‑și termine cafeaua înainte să fie obligat să se ocupe de afaceri. Apăsă pe butonul interfonului pentru a o lăsa pe reprezentanta companiei să intre. Doamna Connor se dovedi a fi o femeie de treizeci și cinci de ani, a cărei înfățișare era în concordanță cu numele ei irlandez. Avea părul roșu și des răsucit și ridicat în sus, și genul de piele albă impenetrabilă în legătură cu care Magnus era gata să parieze că nu se bronza niciodată. Era îmbrăcată cu un costum albastru pătrățos, dar care părea scump, și se uita chiorâș la ținuta lui Magnus.
Aceasta era casa lui Magnus, ea venise mai devreme, iar Magnus se simțea pe deplin îndreptățit să fie îmbrăcat în nimic altceva decât niște pantaloni de pijama negri împodobiți cu un model cu tigri și păsări flamingo care dansau. Își dădu seama că pantalonii îi alunecau un pic în jos pe șolduri și îi trase în sus.”
Nu mi-am propus să fac o trecere în revistă a celor 11 povestiri, nu ceea ce se întâmplă în fiecare este important, mai ales că, repet, nu au legătură între ele, ci e de apreciat stilul în care sunt scrise, interacţiunea personajelor şi, mai ales, redarea atmosferei locului şi timpului în care e plasată acţiunea – dau un mare plus la acest capitol. Preferatele mele sunt: Moștenitorul de la miezul nopții, Salvarea lui Raphael Santiago, Ce să-i cumperi unui vânător de umbre care are de toate, Ultima bătălie a Institutului din New York. Și, bineînțeles, Cursul iubirii adevărate (și al primelor întâlniri). E celebră poveste de dragoste dintre Magnus și vânătorul de umbre Alec Lightwood. Dar pentru orice poveste de dragoste, există o primă întâlnire, nu-i așa? Și dacă ies scântei, e perfect…
”Sărutul luă foc și tot ce putu să vadă îndărătul ochilor închiși fură scântei aurii; nu era conștient decât de gura lui Alec, de mâinile puternice și blânde ale lui Alec care ținuseră la pământ un vârcolac și încercase să nu-l rănească, de Alec lipindu-l de balustradă astfel încât lemnul putred pârâi alarmant, iar lui Magnus nici măcar nu-i păsa – Alec aici, Alec acum, gustul lui Alec în gura lui, mâinile lui dând la o parte materialul propriului lui tricou pentru a ajunge la pielea dezgolită de dedesubt.”
Îmi doresc să citesc cât mai curând seriile Dispozitivelor şi Instrumentelor iar apoi mi-am propus să recitesc Cronicile. Am un feeling că le voi savura altfel…
Mulțumim Editurii Leda/ Grupul Editorial Corint pentru cartea oferită pentru recenzie
Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Corint, ca și de pe librăriile on-line elefant.ro, libris.ro, librex.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro
Recenzii Editura Leda Edge
12 Comments
Oli
Aștept cu mult interes această carte!
Sunt fan al autoarei Cassandra Clare, de când am citit Doamna de la miezul nopții, o carte care m-a încântat! M-a fascinat lumea Vânătorilor de Umbre, pe care abia aștept sa o redescopăr și în celelalte serii ale ei, care vor urma la citit – Dispozitivele și Instrumentele.
Geo
Sunt interesată de cartea asta.
mariaancuta18
am citit-o si mi-a placut foarte mult
Oli
Am citit-o, mi-a placut, am actualizat postarea cu recenzia!
Tyna
Felicitări pentru recenzie! M-ai făcut curioasă în privința ei.
Oli
Multumesc, Tyna!
Mariam Oana
Eu nu știu ce să spun despre acest roman… Încă nu sunt sigură, mă tot uit la el de ceva timp…
Oli
Oana, daca nu ai citit seriile Dispozitivelor si Instrumentelor, eu zic sa mai astepti si sa citesti Cronicile dupa aceea. Desi pot fi citite si de sine statator, parerea mea e ca e mai bine sa fie citite dupa serii.
Claudia Dare
Nu am citit Cronicile lui Magnus încă. Celelalte cărți apărute la noi le-am citit și mi-au plăcut foarte mult. Prima serie care trebuie citită este Dispozitive infernale, pentru a evita spoilere din viitor.
Oli
Mulțumesc! O voi citi prima.
Vei aprecia și Cronicile, mai ales ca ești le-ai citit deja pe celelalte.
Geo
Nu am citit cartea deși o am. Dar, îmi place recenzia ta, așa ca o voi citi si eu cândva…
Oli
Mulțumesc, cred ca ti-ar plăcea cartea…