Delicatese Literare
Recenzii

Cucerind-o pe Suzanna de Nora Roberts, Editura Litera/ Lira, Colectia Carti Romantice – recenzie

Cucerind-o pe Suzanna

Nora Roberts

Editura Litera/ Lira

Colecția Cărți Romantice

Titlu original: Suzanna’s Surrender

Volumul al patrulea al seriei „Surorile Calhoun“:

1. Curtând-o pe Catherine – Editura Litera – Courting Catherine – 1991 – recenzia
2. Un bărbat pentru Amanda (A Man for Amanda – 1991) – prezentare carte
3. Din dragoste pentru Lilah (For the Love of Lilah – 1991) – prezentare carte
4. Cucerind-o pe Suzanna – Suzanna’s Surrender – 1991
5. Perechea lui Megan – Megan’s Mate – 1995 – prezentare carte

Când familia Calhoun află că bărbatul cu care Bianca trăise o frumoasă poveste de iubire are un nepot, spe­ranțele lor de a găsi neprețuitele smaralde ascunse un­deva în casa lor străveche reînvie. Suzanna Calhoun speră să-­l convingă pe acesta să le dea o mână de ajutor în aventura lor care s-­a dovedit atât de ciudată și de peri­culoasă până acum.

Epuizat și blazat, fostul polițist Holt Bradford, obosit și sătul de încercările vieții, nu vrea altceva decât să se relaxeze pe malul mării si să fie lăsat în pace. Însă când femeia pe care a iubit-­o încă din adolescență îi cere ajutorul, își dă seama că îi este imposibil să o refuze, chiar dacă e reticent în a crede istoria pe care aceasta i­-o relatează. Holt nu mai e demult tânărul rebel pe care îl știa Suzanna. S-a transformat într-un bărbat atrăgător, serios și multe prea sexy pentru o femeie singură… cum este ea.
Acum amândoi s-­au schimbat. Suzanna nu mai este tânăra veselă și inabordabilă, ci o femeie tandră și fragilă, marcată de o căsnicie nefericită.
Holt nu i­-a mărturisit niciodată iubirea purtată în su­flet, dar nu mai are de ales… Acum, când hoțul obsedat să pună mâna pe smaralde revine și viața Suzannei este amenințată din mai multe părți, Holt trebuie să o pro­tejeze și să facă tot posibilul ca dragostea dintre ei să-­și găsească împlinirea.

Eram convinsă că voi fi încântată de povestea Suzannei și am simțit corect! Le-am îndrăgit și pe celelalte trei surori, Catherine, Amanda și Lilah, trei femei extraordinare, care si-au găsit bărbați pe măsura lor, însă povestea Suzannei, care m-a dus cu gândul la „Inima lui Devin Mckade”, mi-a plăcut în mod deosebit.
Știam că va fi sora cel mai greu de cucerit, și asta nu pentru că ar fi fost o tipa dură, din contra, era dulce și sensibilă, deși incredibil de puternică, lucru de care nici măcar nu era conștientă în nesiguranța ei. Își creștea singură cei doi copii, Alex, de 6 ani și Jenny, cu un an mai mică, după ce divorțase de Bax Dumont, nemernicul ce-i fusese soț. Pe lângă faptul că-și creștea copiii, Suzanna se ocupa și de o mică afacere – florărie și lucrări de amenajări peisagistice, pe care o pusese singură pe picioare.

Povestea se învârte în jurul aceluiași colier misterios de smaralde, a cărui căutare a implicat și în volumele trecute multe situații peticuloase. Colierul a aparținut Biancăi Calhoun, strămoașa celor patru surori, despre care se știa că, în urma unui mariaj nefericit s-a aruncat de la mansarda Turnurilor – reședința de veacuri a familiei, unde locuiau în prezent Catherine, Amanda, Lilah, Suzanna și cei doi copii ai ei, și mătușa Coco, cea care le crescuse. Bineînțeles, foarte prezenți în peisaj sunt și partenerii primelor trei surori, poveștile fiecăruia din aceste cupluri fiind spusă în volumele anterioare. Un personaj aparte, foarte excentric, este bătrâna mătușă Colleen.

Povestea se petrece în prezent, însă avem inserate, sub formă de file de jurnal, detalii despre povestea din trecut, ieșind la iveală o imposibilă poveste de dragoste intre Bianca și un tânăr pictor, Christian.
În cercetările privind colierul, a ieșit la iveală că Christian a avut un nepot, care locuia nu departe de Turnuri, într-o casă din sat. Acesta, Holt Bradford, era un fost polițist, retras de curând din activitate, care, după ani în care fusese plecat, a revenit și s-a stabilit în casa în care copilărise.

Cea desemnată să ia legătura cu Holt, pentru a vedea dacă nu cumva are vreo informație legată de colier, a fost Suzanna – destinul a făcut ca ei să se întâlnească din nou. De ce din nou?!  Pe vremuri, Holt a fost îndrăgostit de Suzanna, iar acum, a fost de ajuns s-o vadă pentru ca flacăra să se aprindă din nou. Cu ani în urmă, ea îi era inaccesibilă, era prințesa de la Turnuri, iar el fiul unui culegător de crabi. Nu de puține ori se dusese la ușa din spate a reședinței Calhoun pentru a livra coșul cu crabi proaspeți. Acum, situația era alta. Însă nu părea mai favorabilă nici de această dată. Ea era o femeie divorțată, cu doi copii, profund rănită și neîncrezătoare în bărbați. Mai ales în bărbați ca el, masivi, duri nepăsători, neîngrijiti, taciturni și cinici. Interacțiunea lor e fascinant de urmărit, două persoane cum nu se putea mai nepotrivite la prima vedere, dar care se vor dovedi perfect compatibile, mai ales ținând cont de evidenta atracție ce îi împingea unul spre celălalt. Relația s-a format treptat, cu pași mici, el fiind foarte reticent în a crede povestea din trecut, neavând habar că el era nepotul iubitului Biancăi, iar ea renunțând greu la pavăza pe care singură și-o pusese, datorită experiențelor din trecut.

„Gura ei era ca un banchet, dar el era prea mistuit de foame ca să îşi poată ţine în frâu poftele. Îi putea mirosi părul, proaspăt ca ploaia, pielea cu o aromă seducătoare de mosc, încinsă de munca fizică, şi parfumul bogat şi primitiv al pământului proaspăt răscolit. Fiecare mireasmă în parte îi răvăşi trupul, îi făcu sângele să-i alerge cu viteză prin vene, să-i urle în cap şi să-i învolbureze şi mai tare o dorinţă pe care sperase că o va putea risipi.”

„Nu era un sărut menit să aline sau să liniştească. Nici nu făcu aşa ceva. Era o emoţie sălbatică şi turbulentă care se potrivea perfect sentimentelor ei.”

„Îl iubea, nu mai era o puştoaică care să-şi ţină dragostea doar pentru ea sub forma unei perne cu care să doarmă noaptea.”

„Se întrebase timp de cincisprezece ani cum ar fi fost. O visase, şi-o imaginase, o dorise de când fusese un puşti şi până la maturitate. Nici una dintre fanteziile lui nu se apropiase măcar de ce se întâmplase. Fusese ca un vulcan ce mocnise şi zvâcnise, după care erupsese jeturi de lavă. Acum zăcea precum o bucată de ceară încălzită sub el, iar trupul i se topea încet cu rămăşiţele pasiunii. Părul îi mirosea a mare şi soare. Se gândi că ar fi putut sta aşa o veşnicie, lipit de ea în timp ce ploaia bătea darabana pe acoperiş şi vântul umfla perdelele.”

Nu am să vă spun cum se derulează întâmplările ce îi vor aduce împreună pe cei doi, și nici cum vor evolua cercetările în privința smaraldelor, în asta constă frumusețea cărții. Însă vă voi spune că m-a înduioșat partea referitoare la copii, felul minunat de firesc în care Holt se purta cu ei, în totală opoziție cu felul în care îi trata propriul tată, care apare la un moment dat în peisaj, pentru a-i bulversa și a le da viețile peste cap. Din nou. Veți vedea despre ce e vorba. ..
Ce mi-a mai plăcut în carte? În afară de toată cartea, desigur… Faptul că am participat la frumoasă nuntă a Amandei cu Sloan, și că ne-am reîntâlnit cu toate personajele primelor trei volume. Îmi place această foarte unită familie extinsă Calhoun! Nu ai cum să nu îndrăgești toți membrii ei, ca și poveștile lor, pe care le veți descoperi citind cartea / seria. Eu v-o recomand!

Cărțile autoarei Nora Roberts pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librarie.netemag.rocartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Nora Roberts

 

21 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *