Cutiuța cu surprize – 1 Decembrie
Cutiuța cu surprize – 1 decembrie
Pe site-ul nostru am pregătit, pornind de la ideea Calendarului de Advent, o serie de articole speciale, cu recomandări, povești, colinde, rețete, călătorii, tradiții de Sărbători, câte un articol în fiecare zi, începând din prima zi de decembrie și până în Ajunul Crăciunului, ca o cutiuță cu surprize pe care o deschidem să vedem ce găsim înăuntru.
Cum putem intra mai bine și mai frumos în atmosfera Sărbătorilor decât citind cărți de sezon, văzând filme de Crăciun, ascultând colinde, pregătind cadouri pentru cei dragi, vizitând târguri de Crăciun – dacă avem ocazia -, lăsându-ne antrenați cu inima deschisă în entuziasmul general.
Ați citit cartea ”Un altfel de Crăciun” (Skipping Christmas) de John Grisham? Vă recomand să citiți cartea și să vedeți și filmul!
Deoarece s-au săturat de reclamele de Crăciun, de febra cumpărăturilor, de decoraţii şi cadouri, de felicitări şi zâmbete mai mult sau mai puţin sincere, dar mai ales de cheltuieli, morocănosul Luther Krank şi simpatica lui soţie, Nora, se hotărăsc să…”sară” peste Crăciun anul acesta şi să-şi cheltuiască economiile pe o croazieră de zece zile în Caraibe. Grisham va reuşi să ne descrie cu mult umor agitaţia specifică acestui moment al anului, cât şi încercările mai mult sau mai puţin reuşite ale nonconformistului cuplu de a scăpa de asalturile cunoscuţilor şi, în special, ale vecinilor care nu pot înţelege cum e posibil să nu vrei să-ţi decorezi acoperişul cu un… om de zăpadă uriaş, ca orice american care se respectă.
O poveste delicioasă, din care răzbate toată frumoasa nebunie din apropierea Crăciunului, un șir de peripeții și comedii de situație în care se trezesc protagoniștii cărții atunci când, împotriva tuturor planurilor, se văd nevoiți să se pregătească contra-cronometru de Crăciun, și nu orice fel de Crăciun, ci unul cu musafiri!
Cum s-a ajuns la asta? Păi, să vedem. Când își făceau ei liniștiți și entuziasmați bagajele – e vorba bineînțeles de Luther și Nora – pentru plecarea în Caraibe, sună telefonul! Era fiica lor, Blair. Ați remarcat câte situații din viață, care altminteri curgeau lin și frumos, sunt ”tăiate” în două de un apel telefonic? Care împarte totul în ”înainte” și ”după”…
”- Cum te simți, scumpa mea? Câteva cuvinte și, din nou, cuvântul ”Miami”. Ești la Miami? întrebă Luther, cu o voce gâtuită, venită dintr-un gâtlej pârjolit. Nora se roti, astfel încât privirea ei aspră, aproape sălbatică, era la numai câțiva centimetri de ochii săi. Ești la Miami și vii acasă, să petrecem împreună Crăciunul. E minunat, Blair!
Nora rămase cu gura căscată.
Ascultă mai departe, apoi fu rândul lui să înmărmurească:
– Cine? Enrique? Logodnicul tău! Și mai departe, cu glasul ridicat: Care logodnic?! (…)
Luther se prăbușise pe canapea, unde părea că trage să moară.”
”Dumnezeu îi dăruise vecini și prieteni dispuși să-și sacrifice planurile făcute din timp pentru Crăciun pentru a-l salva. Ridică privirea și zări omul de zăpadă adus de familia Brixley. Chipul rotund al lui Frosty părea că-l privește, zâmbind cu pipa dintr-un cocean de porumb în colțul gurii, de sub joben. Printre fulgii de zăpadă, Luther avu impresia că omul de zăpadă îi făcuse cu ochiul.
După cum i se întâmplase mai tot timpul în ultimele săptămâni, Luther simți brusc împunsătura foamei și i se făcu poftă de păstrăvi afumați. Porni cu hotărâre prin ninsoare. ”Al naibii să fiu dacă n-am să mănânc și-o tartă cu fructe!” își jură el.
Să dai uitării Crăciunul, ce idee ridicolă!”
Cartea ”Un altfel de Crăciun” a fost ecranizată sub titlul ”Crăciunul cu familia Krank” (Christmas with the Kranks). Filmul este din 2004, cu Tim Allen și Jamie Lee Curtis în rolurile principale. Scenariul este realizat, așa cum am spus, pe baza romanului din 2001 Skipping Christmas de John Grisham.
Un cuplu – Luther și Nora Krank – decide să sară peste sărbătoarea Crăciunului pentru a salva bani pentru un concediu în Caraibe, stârnind indignarea vecinilor. Când fata lor se întoarce acasă cu iubitul ei pentru a petrece Crăciunul cu părinții ei, aceștia apelează tot la vecini pentru a-i ajuta în organizarea unui Crăciun perfect. Oare reușesc?
Vă plac târgurile de Crăciun?
Târgurile de Crăciun sunt originare din Germania şi Austria. Primul Târg de Crăciun a avut loc în Viena, în anul 1294, urmat, la aproape o sută de ani, de cel din Bautzen, în 1384 şi apoi de cel din Dresda, câteva zeci de ani mai târziu, în 1434. Cu timpul, spiritul festiv a pus stăpânire pe întreaga lume, numeroase pieţe ale oraşelor mari fiind gazdele unor astfel de târguri pe perioada lunii decembrie, cu căsuțele lor din lemn, din care nu lipsesc turta dulce, vinul fiert, producători și meşteşugari locali care-şi expun produsele și lucrările. Colindători, ghirlande luminoase, veselie și voie bună și tabloul e complet.
La noi în țară, cel mai cunoscut Târg de Crăciun este cel din Sibiu. Târgul de Crăciun din Sibiu este un proiect cultural inițiat de Fundația Au-Ro Austria Pro Romania și Biroul Atașatului Social al Ambasadei Austriei, în parteneriat cu municipalitatea sibiană. Deschis pentru prima dată în anul 2007 – anul Sibiului în calitate de Capitală Culturală Europeană -, Târgul de Crăciun a devenit tradiție. Anul acesta are loc ediția cu numărul 13 a Târgului de Crăciun din Sibiu, în perioada 15 noiembrie 2019 – 3 ianuarie 2020.
Cozonac, turtă dulce, fursecuri, prăjituri cu nuci, sunt nelipsite dintre dulciurile de sărbători. Dar ce ziceți de bomboanele Rafaello? Cred că merg adăugate pe platoul cu delicatese. Vă propun o rețetă care se pregătește foarte ușor în casă. Avem nevoie de: 1 pachet foi de napolitane fărâmițate, 1 pachet de unt, 1 cană zahăr farin, 1 cană lapte praf, 100 g alune sau nuci zdrobite și puțin rumenite în cuptor, 1 esență vanilie și smântână sau lapte cât să fie o compoziție maleabilă, plus nucă de cocos, cca 100 g. Se fac biluțe, se tăvălesc prin nucă de cocos și se dau la frigider. Spor la prăjiturit!
O parte din Magia Crăciunului este dată de cântecele de Crăciun de pretutindeni, și, bineînțeles, de frumoasele colinde tradiționale românești ce ne umplu sufletul de bucurie.
Acestea au fost recomandările din prima cutiuță cu surprize. O împachetăm frumos pe următoarea pentru mâine, și vă așteptăm s-o deschideți.
Vă invităm să descoperiți și celelalte cutiuțe cu surprize
Articole-surpriză de Sărbători
13 Comments
Mirela Barbalata
Frumoase recomandări!
Am văzut filmul, este tare fain, spumos și relaxant .
Oli
Multumesc!
Carolina Bianca
Foarte frumoase recomandările!
Oli
Multumesc!
Carmen Simionescu
Minunate recomandări, Oli, in ton cu atmosfera minunata a sărbătorilor de iarna! ❤️Mulțumesc mult pentru deosebitele sugestii! Ador Rafaelo și îmi place Grisham!❤️
Oli
Multumesc! Cu mult drag!
Tyna
Splendide recomandări! Mulțumim mult! Deja simt că am intrat în atmosfera magică a sărbătorilor!
Oli
Cu mult drag! Mă bucur!
Geo
Foarte frumos articol!
Oli
Multumesc!
anasylvi
Ooo! Nu stiam ca Grisham a scris o carte de Craciun! Foarte tare! Ce sa mai zic de targ si de reteta? La marele fix. Multumesc!
Oli
Cu mult drag! Mă bucur că te-am surprins.
Daniela Balan
Superb articolul, felicitări ❤️