Delicatese Literare
DIVERSE

Cutiuța cu surprize – 12 decembrie

Cutiuța cu surprize – 12 decembrie

Întrucât astăzi este ziua mea, vă invit cu drag la o petrecere virtuală la mine acasă, la Craiova.

Craiova și-a pus deja hainele de sărbătoare, iar Târgul de Crăciun rivalizează cu succes cu cele organizate de marile orașe europene.

Ce poate fi mai îmbietor în preajma sărbătorilor de iarnă dacă nu mirosul de turtă dulce şi cozonaci lângă un pahar de vin fiert sorbit pe îndelete într-o atmosferă magică!

Acasă la mine, ”blănoșii” sunt mereu bucuroși de oaspeți, dornici să toarcă și să fie mângâiați. Pe moment, sunt ocupați să își definitiveze dorințele de Crăciun! 😍

Cât timp pregătesc eu ceva la bucătărie, vă invit să savurați o ceașcă de ciocolată fierbinte lângă bradul proaspăt împodobit.

 

Ca să nu vă plictisiți, vă recomand să citiți (sau, dacă ați citit-o, să o comentați) o carte romantică foarte dragă mie, a cărei acțiune se petrece în preajma Crăciunului – Irezistibil de Jill Shalvis.

”Irezistibil” este o carte delicios de amuzantă (am râs în hohote la anumite pasaje) dar și extrem de romantică, plină de căldură, despre miracolul celei de-a doua șanse, noi începuturi, curajul de a lupta pentru ceea ce îți dorești, relații de familie care se leagă după mulți ani, secrete dezvăluite și solidaritate umană, lăsându-te cu o stare de bine la sfârșit.

irezistibil

În fundal, vă las să ascultați o melodie foarte frumoasă de Crăciun – Blue Christmas, interpretată de Elvis Presley.

Și am sosit cu preparatele!

Rețetă somon la cuptor cu mix de fructe uscate

4 porţii

  • 4 cotlete de somon
  • 1 lingură sare gemă marină
  • 1-2 linguri ulei de măsline
  • 1 pachet mix fructe uscate Fitness mix de la Nutline (eu asta am folosit dar se poate alege orice altă combinaţie de fructe uscate)

Se presară sare peste cotletele de somon şi se lasă să stea aproximativ 5 minute. Se spală apoi sarea şi se usucă bucăţile de peşte cu un prosop de hârtie. Se încălzeşte cuptorul la 170 grade.

Se mărunţeşte amestecul de fructe uscate şi se presară peste bucăţile de somon. Se stropeşte cu ulei şi se pun bucăţile de somon într-o tavă unsă cu ulei, la cuptor. Se coace somonul în centrul cuptorului timp de 10-15 minute, până când este pătruns.

Ca garnituri puteţi alege:

  • cartofi natur cu pătrunjel
  • broccoli sotat cu un pic de vin şi usturoi
  • spanac sotat cu usturoi şi ulei de măsline
  • ciuperci cu vinegretă
  • risotto sau cuscus
  • sparanghel cu usturoi 

Minirulouri cu scorțișoară

Ingrediente (pentru o tavă de aproximativ 16 x 25 cm, respectiv 12 bucăți)

Pentru aluat: 250 g făină, 1/2 pliculeț drojdie uscată, 1 praf sare, 15 g zahăr brun, 1/2 pliculeț zahăr vanilat, 100 ml lapte călduț, 25 g unt topit, 1 ou

Pentru umplutură: 50 g unt topit, 30 g zahăr, 2 lingurițe scorțișoară, 1 praf nucșoară

Pentru glazură: 50 g zahăr pudră, 70 brânză proaspătă, 15 ml lapte călduț

De asemenea: făină, pentru suprafața de lucru, unt pentru tavă, lapte, pentru a unge rulourile pe deasupra

Pentru aluat, se amestecă într-un bol făina, drojdia, sarea și ambele tipuri de zahăr. Se adaugă apoi laptele, untul și oul și se frământă 5 minute, până se obține un aluat consistent și maleabil. Bolul se acoperă cu folie alimentară, iar aluatul se lasă la crescut aproximativ o jumătate de oră.

Pe suprafața de lucru, pudrată în prealabil cu făină, se frământă aluatul, apoi se formează un dreptunghi subțire cam de 25 x 35 cm. Marginile se ung cu untul topit. Într-un bol, se amestecă zahărul, scorțișoara și nucșoara și se presară peste unt, lăsându-se o mică margine liberă. Aluatul se rulează dinspre laturile mari și se taie în felii egale de 2,5 cm. Feliile se așează în linie, la o distanță de 1-1,5 cm una față de cealălaltă, într-o tavă unsă cu unt. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă din nou la crescut timp de jumătate de oră.

Se preîncălzește cuptorul din timp la 175 °C. Rulourile cu scorțișoară se ung pe deasupra cu unt și se coc vreme de 25-30 minute, până se rumenesc. Între timp, înglobați zahărul pudră și laptele în brânza proaspătă. Imediat ce rulourile sunt scoase din cuptor, se acoperă cu glazură și se servesc călduțe.

Ca băutură, vă tentez cu un cocktail de iarnă:

Cocktail de merișoare

O băutură energizantă care aduce foarte multe beneficii sănătății este cocktailul de merișoare. Pentru a-l prepară ai nevoie de suc natural de merișoare, praf de scorțișoară și cuișoare, condimentele preferate ale iernii. Se amestecă cele trei ingrediente și se pun la fiert. Când sucul clocotește, se oprește și se adaugă o lingură de zahăr brun. Se poate orna cu batoane de scorțișoară, felii de portocală și merișoare întregi. Acest cocktail este un adevărat medicament pentru organism, merisoarele, sau afinele roșii, cum mai sunt cunoscute în termeni populari, conținând o cantitate foarte mare de antioxidanți. Grație scorțișoarei care contribuie la scăderea colesterolului, combate arsurile de stomac și reglează tranzitul intestinal, dar și proprietăților antiinflamatoare, antivirale și antiseptice ale cuisoarelor, cocktailul de merișoare devine băutură preferată a iernii.

După atâta romantism și dulcegării, trebuie să creștem puțin nivelul de adrenalină!

Vă invit să urmărim împreună un film de Crăciun de super acțiune – Greu de ucis 2, despre care Bruce Willis a declarat că este filmul său preferat din seria ”Die Hard”.

Poliţistul John McClane se află în momentul nepotrivit, la locul nepotrivit. Bărbatul îşi aşteaptă soţia la aeroport, însă, în aceeaşi seară şi pe acelaşi aeroport, trebuie să aterizeze Ramon Esperanza (Franco Nero), un renumit traficant de droguri. Cu această ocazie, McClane descoperă un plan de sabotare a aeroportului, pus la cale de nişte terorişti care voiau să îl elibereze pe Esperanza. Cea mai mare parte a scenelor din aeroport a fost filmată pe terminalul Tom Bradley de pe aeroportul internaţional din Los Angeles.

Dacă v-a plăcut petrecerea mea virtuală, vă aștept cu mult drag și anul viitor!

Vă invităm să descoperiți și celelalte cutiuțe cu surprize

Articole-surpriză de Sărbători

 

 

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *