Cuvinte în albastru intens de Cath Crowley, Editura Storia Books – recenzie
Cuvinte in albastru intens
Cath Crowley
Editura Storia Books
Colecția Young Adult
Data apariției: 2018
Nr. pagini: 304
Traducător: Irina Stoica
Titlu original: Words in Deep Blue
Cath Crowley a crescut în zona rurală a statului Victoria, Australia. A studiat scriere profesională și editare la Royal Melbourne Institute of Technology și lucrează atât ca scriitoare independentă, cât și ca profesor cu jumătate de normă la Melbourne. În Australia, Graffiti Moon a primit Prime Minister’s Literary Award for Young Adult Fiction, precum și Ethel Turner Prize for Young People’s Literature, și a intrat pe lista scurtă pentru Victorian Premier’s Literary Award și Children’s Book Council of Australia Book of the Year Award.
Anticariatele sunt pline de mister. Aceasta este o poveste de dragoste. Este povestea Cărților Urlătoare, unde cititorii lasă scrisori străinilor, îndrăgostiților, poeților, cuvintelor. E povestea lui Henry Jones și a lui Rachel Sweetie. Cu ani în urmă, Rachel era îndrăgostită de Henry. În ziua de dinainte să se mute, i-a strecurat o scrisoare de dragoste în cartea lui preferată, din anticariatul familiei. A așteptat. Dar răspunsul lui nu a sosit niciodată. Acum Rachel s-a întors în oraș – și la anticariat –, ca să lucreze alături de băiatul pe care ar fi preferat să nu-l mai vadă niciodată. Are nevoie de ceva care să-i distragă atenția, pentru că fratele ei s-a înecat în urmă cu câteva luni, iar ea nu mai poate să simtă nimic.
Pe măsură ce Henry și Rachel lucrează împreună – înconjurați de cărți, privind poveștile de dragoste care prind viață în fața lor, lăsându-și scrisori între pagini –, găsesc speranța unul în celălalt. Pentru că viața poate fi de necontrolat, uneori chiar și de nesuportat. Dar se poate ca dragostea, cuvintele și o a doua șansă să fie de ajuns.
„Originală, înțeleaptă și esențială… Această poveste de dragoste este o odă adusă cuvintelor și vieții.” – Kirkus Reviews
„Crowley a construit o lume plină de personaje surprinzătoare și memorabile, pe care le-a aruncat în niște circumstanțe universale care se transformă treptat în ceva extraordinar.” – Booklist
„Această poveste tulburătoare trasează călătoria de la speranță la bucuria de a trăi din nou.” – School Library Journal
„Una dintre cele mai romantice și incredibil de frumoase cărți pe care le-am citit în ultima vreme… Nu doar am întors paginile, ci am trăit în ele.” – Jennifer Niven, autoarea bestsellerului Toate acele locuri minunate
„Când citești «Cuvinte în albastru intens» te simți ca în timpul unui dans lent sau ca atunci când te îndrăgostești sau când înoți în ocean într-o zi cu ploaie. Îți aduce aminte de puterea cuvintelor și a cărților și a poveștilor care îți umplu sufletul și te fac să vrei mai mult. Cath Crowley e magică.” – Krystal Sutherland, autoarea romanului Inimi chimice
„Un roman cu inimă mare. Proza superbă a lui Cath Crowley te va face să lăcrimezi și să te îndrăgostești până peste urechi. E meditație incredibil de onestă asupra durerii și a iubirii.” – Jasmine Warga, autoarea romanului My Heart and Other Black Holes
Cuvinte în albastru intens face parte din acele cărți deosebite pentru prezentarea cărora mă tem că nu voi găsi cuvintele potrivite pentru a le descrie și convinge cât de minunate sunt!
”O carte trebuie să fie toporul care sparge gheața dinlăuntrul nostru.” – Kafka
Cu acest citat superb începe cartea. E o carte despre cărți, sentimente, oameni, povești de viață și, mai presus de toate, despre puterea, forța și magia cuvintelor! Este o carte pe care o recomand tuturor cititorilor, indiferent de genul preferat, cred că orice persoană pasionată de cărți o va aprecia și se va regăsi – în măsură mai mare sau mai mică – între rândurile ei.
E o poveste YA contemporană frumos scrisă despre speranță, prietenie și dragoste, suferință și durere, moarte și viață, despre puterea de a merge mai departe când sufletul e pustiu, e o carte cu povești în poveste. O carte cu mesaj, sensibilă, emoționantă și alinătoare, ca un balsam pentru suflet.
Este povestea lui Henry și a lui Rachel, și a celor din jurul lor – familie, prieteni. Iar totul se petrece în lumea cărților. Fiecare element al cărții se potrivește cu tema generală și îmi place în mod deosebit faptul că cea mai mare parte a acțiunii se petrece într-un anticariat dintr-un orășel din Australia – anticariatul deținut de familia lui Henry, numit „Cărțile Urlătoare”.
Practic, m-am putut imagina în interiorul anticariatului simțindu-mă în largul meu în fiecare secțiune a acestuia, în special în „Biblioteca Scrisorilor”, acolo unde cititorilor li se permite să scrie pe cărțile pe care le iubesc sau să introducă scrisori anonime către oameni anonimi și să lase puterea cuvintelor să afecteze oamenii în cele mai bune moduri posibil.
”E o secțiune de cărți care nu sunt de vânzare. Clienții le pot citi, dar nu le pot lua acasă. Pot încercui cuvinte sau fraze pe marginea cărților lor preferate. Pot scrie notițe pe margini. Pot lăsa scrisori pentru alți oameni care au citit aceleași cărți.”
Personajele sunt foarte bine creionate și mi-a plăcut modul în care e construită interacțiunea acestora – firească, credibilă, fără exagerări.
Mi-au plăcut de asemenea toate celelalte personaje care au devenit un fel de familie extinsă în jurul anticariatului, ce a acționat ca un liant ce leagă persoane diferite, dar unite de pasiunea pentru cărți și lectură.
Cartea e scrisă la persoana întâi, alternativ, din perspectiva lui Rachel, respectiv a lui Henry.
Rachel Sweetie e o tânără aflată într-un moment de răscruce al vieții ei. Se întoarce în orașul natal după ce trei ani locuise împreună cu mama și fratele ei, Cal, într-o localitate de pe malul oceanului, pentru a fi aproape de bunica ei. Fusese o adolescentă veselă, plină de viață, foarte apropiată de fratele ei, și o elevă strălucită. Toate acestea erau acum istorie. Moartea fratelui ei, ce se înecase în urmă cu aproape un an, a împins-o într-o depresie profundă, nereușind să termine ultimul an de liceu, și izolându-se de toată lumea. Ce inedit exprimată în carte dispariția cuiva:
”A depășit marginile propriei lui vieți și a evadat.”
Acum se întorcea în orașul din care plecase în urmă cu trei ani, la vechii prieteni (care nu știau prin ce tragedie trecuse), pentru a locui cu mătușa ei Rose, care îi găsise și un loc de muncă. Rose este un personaj cuceritor, ”prea deșteaptă pentru binele ei: prea aventuroasă, prea onestă, prea neconvențională, prea gălăgioasă”, pe scurt perfectă pentru a o face pe Rachel să iasă din coconul de suferință în care se ascunsese. Este o încercare de a o face să-și revină, să nu mai stea în preajma oceanului, pe care ajunsese să-l urască, și nici în locurile unde orice și oricine îi aminteau de fratele ei.
”Ce am pierdut? (…) L-am pierdut pe Cal; am pierdut-o pe mama, așa cum era, m-am pierdut pe mine. Am pierdut un întreg ocean. Asta înseamnă cam 71% din suprafața Pământului, cam 99% din biosferă. Eu am pierdut 99% din biosferă…”
Henry e cel mai vechi prieten al lui Rachel, prietenul ei din copilărie, dar, în timp ce Rachel era îndrăgostită în secret de Henry, el era îndrăgostit de Amy, o fată superficială, vanitoasă și inconstantă. În urmă cu trei ani, în seara dinaintea plecării, Rachel și-a luat inima în dinți și i-a scris lui Henry o scrisoare, pe care a pus-o în cartea lui preferată din Biblioteca scrisorilor, în care îi mărturisea dragostea ei. Și a tot așteptat răspuns… care însă nu a sosit. Plină de resentimente și dezamăgită de Henry, Rachel și l-a scos din suflet iar acum, la întoarcerea ei, situația e foarte tensionată între cei doi. Ce a fost la mijloc, de ce nu i-a răspuns Henry și, mai ales, de ce pare a nu ști de ce e Rachel supărată pe el, rămâne să aflați. Destinul le dă ocazia să se explice, căci slujba găsită de mătușa lui Rachel pentru aceasta era chiar la Cărțile Urlătoare!
Avem parte de romantism, de o sensibilă poveste adolescentină de iubire, povestea primei/ primelor iubiri, primele alegeri, primii fiori, dar și primele dezamăgiri. Deși este o carte romantică, accentul se pune pe interacțiunea tuturor personajelor și a fiecăruia dintre acestea cu anticariatul, care este un punct de interes comun.
Pe lângă Rachel și Henry, un personaj de care mi-a plăcut în mod deosebit este George, sora lui Henry – o fată deșteaptă, sensibilă, nonconformistă, introvertită, cu o personalitate puternică, dar respinsă din rândul elevilor populari din școală, fiind catalogată drept ”ciudată”. Mi-a plăcut și de Lola, o adevărată prietenă. De asemenea de Michael, coleg cu ei, care lucra şi el la anticariat pe perioada vacanței. Să nu credeți că anticariatul era o afacere așa de înfloritoare încât necesita atâta mână de lucru! Nici vorbă! Alta era explicația…
”(…) mereu ai vrut să lucrezi în anticariat.
– O să fiu sărac, ca tata.
– Tatăl tău are doi copii minunați și un anticariat. Poate nu e bogat, dar sărac nu e sigur.”
Între capitolele relatate de Rachel, respectiv de Henry, sunt inserate fragmente din scrisori lăsate de-a lungul timpului între filele cărților din Biblioteca scrisorilor. Cine, ce și cui scria, e foarte interesant de aflat.
În carte sunt – firesc – multe referiri la cărți și autori, recomandări și impresii. Personajele citesc și discută între ele despre cărțile citite. Mi-au plăcut, din acest punct de vedere, discuțiile din familia lui Henry pe marginea lecturilor. Regula era – eu una nu cred că reușeam să o respect prea bine – maxim 25 de cuvinte despre subiectul cărții, și restul impresii și păreri personale.
Cum s-au derulat și împletit poveștile personajelor, ce se întâmplă cu ele, având în vedere că fiecare are de traversat o perioadă grea din viața proprie, cum și dacă reușesc să-și depășească supărările și suferințele, veți vedea citind cartea.
”Stăm aici multă vreme. Henry își scoate pantofii și șosetele ca să simtă apa pe picioare. Ne uităm la molii. Henry observă cum se reflectă apa pe iarbă, cum cântă mierlele în noapte, cum cade umbra clădirilor. Parcă ar lua bucăți din lume și mi le-ar arăta, zicând: Vezi? E minunat.”
Este o lectură cu adevărat încântătoare, plină de emoție, un roman care îmbină într-un mod foarte inspirat povești de viață, teme și idei. O carte despre viață și frumusețea ei. O carte despre schimbarea perspectivelor și descoperirea lucrurilor care contează cu adevărat.
”Suntem cărțile pe care le citim și lucrurile pe care le iubim.”
Cartea Cuvinte in albastru intens de Cath Crowley poate fi comandată de pe storiabooks.ro, elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro
Recenzii Editura Storia Books
19 Comments
Geo
O recenzie superba! Îmi place subiectul cărții, este un fel de îndemn la lectură. Cred ca ni se potrivește! Felicitări, Oli! Am trecut cartea pe lista!
Oli
Multumesc Geo! Ma bucur ca te-am tentat! M-a incantat lectura ei.
Geo
Se vede! Citatele pe care le-ai dat sunt superbe!
Dorina Danila
Trebuie să citesc neapărat cartea asta. Mulțumesc pentru recomandare!
Oli
Cu drag, Dorina! Cred ca ti-ar placea.
Alina Geambasu
O recenzie superba! Felicitari!
Nici nu concep sa nu am si eu cartea. Datorita romanului Graffiti Moon m-am indragostit de Storia.Si asa am ajuns sa am toate cartile lor. Pe care le-am devorat in stil mare.
Oli
Multumesc Alina! Pe mine m-a convins Cuvinte in albastru intens, si deja am trecut pe lista Grafitti Moon.
Tyna
Superbă recenzie! Mulțumesc pentru recomandare!
Oli
Multumesc! Cu drag!
Balan Daniela
O carte pe care imi doresc sa o citesc !felicitari Oli pentru recenzia superba !
Oli
Multumesc, Daniela! Chiar merita, dupa mine e o carte care poate ajunge la sufletul oricarui cititor…
anasylvi
Foarte placuta prezentare, degajand prospetime.
Oli
Multumesc Ana, ma bucura cuvintele tale!
Mirela Barbalata
Multumesc de recomandare! Are un subiect interesant si ma atrage
Oli
Cu drag! Mi s-a părut o carte deosebită!
Fratiloiu Dorina Petronela
Superba recenzie! O carte care sigur mi-ar placea!
Oli
Mulțumesc Dorina! Ti-o recomand, o să-ți placă sigur!
Geo
De curând am citit si eu cartea și mi-a plăcut! Impresiile mele le găsiți aici:
https://justreadingmybooks.wordpress.com/2019/06/09/cuvinte-in-albastru-intens-de-cath-crowley/
Oli
Mă bucur că ai citit-o, se vede din frumoasa ta recenzie ce mult ti-a placut!