Cuvinte luptătoare de Kimberly Brubaker Bradley, Editura Young Art – recenzie
Cuvinte luptătoare
(Fighting Words – 2020)
Kimberly Brubaker Bradley
Editura Arthur
Colecția: Young Art
Data apariției: februarie 2024
Număr pagini: 240
Traducere din limba engleză de Iulia Arsintescu
De aceeași autoare: Războiul care mi-a salvat viaţa, Războiul care m-a învățat să trăiesc
Kimberly Brubaker Bradley este o scriitoare americană născută în Fort Wayne, Indiana, în 1967. A studiat la Smith College din Northampton, Massachussetts, de unde a absolvit obţinând o diplomă în chimie. Un timp a lucrat ca redactor colaborator pentru diverse reviste şi apoi ca redactor cu jumătate de normă. În aceeaşi perioadă lucra ca cercetător în chimie şi scria noaptea sau dimineaţa foarte devreme. În cele din urmă, odată cu naşterea primului său copil, în 1994, a renunțat la postul de cercetător şi s-a concentrat pe cariera literară.
Romanele ei istorice au fost foarte bine primite: Războiul care mi-a salvat viaţa a fost laureat cu Newbery Honor şi a câştigat premiul Schneider Family Book, premiul Josette Frank şi premiul Odyssey; Jefferson’s Sons (Fiii lui Jefferson) a fost înscrisă pe lista de cărţi notabile ale Asociației Americane a Bibliotecilor; Ruthie’s Gift (Darul lui Ruthie) a fost în topul revistei Publishers Weekly; iar For Freedom (Pentru libertate) s-a numărat printre recomandările celor de la IRA Teachers’ Choice şi pe lista celor mai bune cărţi ale anului întocmită de Bank Street College.
Doamna Bradley şi soțul ei au doi copii mari şi locuiesc într-o fermă de cai de cincizeci şi două de pogoane din Bristol, Tennessee.
Uneori ai o poveste pentru care îți trebuie curaj s-o spui.
Povestea a două surori, Suki, de 16 ani, și Della, de 10 ani, a căror mamă se află într-un penitenciar. Cele două fete locuiesc în plasament, iar când Suki încearcă să se sinucidă, lumea Dellei se întoarce cu susul în jos. Poate că a tăcut în privința lucrurilor greșite. Poate că este timpul să vorbească răspicat în public despre trecutul ei și să-și susțină sora care s-a sacrificat pentru ea.
Cele două surori, legate prin dragoste și traume, trebuie să-și descopere propriile voci înainte de a-și putea găsi drumul înapoi una la cealaltă.
Istoria realistă a Dellei reușește să fie amuzantă, încântătoare și, în același timp, îngrozitor de tristă… acesta este un roman despre traumă și cicatricile pe care le lasă în trupuri, minți și inimi, dar, mai mult decât atât, este o carte despre rezistență, putere și vindecare. – New York Times Book Review
Credibile și extrem de atrăgătoare, Suki, Francine și mai ales Della dau viață cărții… Cititorii vor fi alături de aceste surori pe tot parcursul călătoriei lor extraordinare. Romanul discută deschis despre probleme grave, pe un ton onest și direct, care nu rareori emoționează și aduce speranța. – Kirkus
Un echilibru perfect între patos și umor, prezentând uimitoarea putere și rezistență a copiilor care se confruntă cu traume și cu abuzuri și care ajung să se vindece… De neuitat. – The Horn Book
Cuvinte luptătoare de Kimberly Brubaker Bradley este un o carte onestă, dureroasă și plină de speranță în același timp, un roman puternic tocmai pentru că arată cât de nedreaptă și traumatizantă poate fi viața uneori, dar, mai ales, pentru că arată că există viață după durere, că viața merită trăită, orice-ar fi. O carte care abordează subiecte grave, sensibile, dificile – părinte în închisoare, părinți mizerabili, copii în plasament, urmările consumului de droguri, stigmatul din jurul abuzului sexual asupra copiilor, tentativă de sinucidere – și o face cu grație, empatie, înțelepciune și seriozitate. Dar nu este o poveste pentru toată lumea. Este o carte pentru copii și adolescenți, deși probabil că nu este potrivită pentru fiecare. Dar, în același timp, această poveste va aduce speranță și lumină multor copii care se vor regăsi în personajele cărții. Se vor simți văzuți, înțeleși și auziți. Căci, din nefericire, există lucruri cu adevărat inacceptabile în această lume și există copii care pur și simplu nu au luxul de a nu avea parte de ele!
Cuvinte luptătoare este o poveste intensă, redată cu compasiune și umor prin vocea protagonistei naratoare a cărții, Della, o eroină adorabilă, absolut remarcabilă. Este povestea a două surori, Della și Suki, legate de dragoste și traume, care trebuie să-și găsească propriile voci înainte de a-și putea găsi calea înapoi una la alta. Cartea în sine se concentrează pe Della și Suki, când sunt mutate într-o casă de plasament după ce au suferit abuzuri din partea iubitului mamei lor, în timp ce mama lor este închisoare.
Della, în vârstă de zece ani, a avut-o întotdeauna alături pe sora ei mai mare cu șase ani, Suki. Când mama lor a intrat în închisoare, Della a avut-o pe Suki. Când iubitul mamei lor le-a luat la el, Della a avut-o pe Suki. Când același iubit a făcut ceva atât de îngrozitor încât au fost nevoite să fugă pe neașteptate, Della a avut-o pe Suki. Della iubește lupii, îi place să citescă despe ei, despre devotamentul lor față de pui. Suki este propriul lup al lui Della – protectorul ei. Dar cine o protejează pe Suki? Iar când Suki încearcă să se sinucidă, lumea lui Della se întoarce atât de mult cu susul în jos, încât parcă o scutură de glezne. Poate că a tăcut în privința lucrurilor greșite. Poate că este timpul să vorbească tare.
Deși spusă cu vocea lui Della, cititorii au ocazia să vadă cum evenimentele trăite au afectat-o și pe Suki. Pe măsură ce cititorii își croiesc drum prin carte, ei descoperă cum Della și Suki nu numai că au grijă și se protejează reciproc, dar trebuie și să funcționeze în moduri care le forțează să fie mult mai mature decât sunt. Acest lucru este valabil mai ales pentru Suki, care simte nevoia să-și îngrijească sora chiar și atunci când sunt în plasament. Suki se concentrează atât de mult pe Della, încât nu-și ia timp să se vindece, ceea ce are consecințe grave. Și totuși, cele două surori au o legătură atât de frumoasă! Au și ele momente în care nu se înțeleg, dar a trebuit să se bazeze una pe cealaltă atât de mult încât cititorii vor vedea cum se influențează reciproc și cum depind emoțional una de alta. Și tocmai această legătură le ajută în cele din urmă să-și găsească curajul de a înfrunta ceva ce pare de neînfruntat.
Della este un personaj unic prin faptul că înțelege importanța granițelor și a susținerii reciproce în moduri de care colegii ei nu sunt neapărat conștienți încă. Uneori are dificultăți în a respecta regulile de la școală, dar, în general, încearcă din răsputeri să-și facă prieteni și să-i ajute să învețe despre importanța consimțământului, a limitelor și a apărării de sine.
Un reper luminos al acestei povești a venit cu siguranță sub forma lui Francine, mama lor adoptivă, o femeie urâtă fizic, dar minunată sufletește, un exemplu de om bun care există în această lume, care pledează pentru copii. Mi-a plăcut felul în care a fost construit acest personaj – genul de adult morocănos cu o inimă de aur, puțin acidă și încăpățânată -, dar care s-a descurcat foarte bine cu personalitățile fetelor. Aveau nevoie de ea și ea avea nevoie de ele și s-a luptat pentru a se asigura că au putut fi evaluate și consiliate, deoarece știa și înțelegea natura traumei cu care s-au confruntat. Trebuie să credem că există Francine în lume. Sau directoare de școală ca doctor Penny (mai ales pentru că există și profesoare jalnice ca doamna Davonte). Fără ele, această carte ar fi trecut de la dificil de citit la intolerabilă.
Cuvinte luptătoare este o carte dură, dar este și amuzantă, plină de iubire și curaj. Are capacitatea de a genera compasiune în inimile copiilor care nu vor să citească doar cărți despre copii din familii fericite. De asemenea, este o carte cu lecții de viață și care generează teme de discuții despre lucruri importante, cum ar fi consimțământul. O carte despre rezistență, putere și vindecare.
O carte minunat scrisă, cu un echilibru perfect între tragedie și umor, prezentând uimitoarea putere și rezistență a copiilor care se confruntă cu traume și cu abuzuri și care ajung să se vindece. O recomand călduros!
6 Comments
Mirela Barbălată
Oo, ce frumos ai scris despre carte! Se simte cât de mult ți-a plăcut. Cu siguranță, voi tine cont de recomandarea ta.
Felicitări pentru recenzie!
Oli
Multumesc, Mirela! Imi place foarte mult cum scrie aceasta autoare, m-au impresionat mult si celelalte doua carti ale ei pe care le-am citit, Razboiul care mi-a schimbat viata si Razboiul care m-a invatat sa traiesc. Sper sa se mai traduca la noi si alte carti ale ei, le astept cu mult interes.
Ana Sylvi
Excelentă recenzia, o recomandare care convinge. Nu am citit nimic de la autoare, dar văd că are cărți cu mesaj puternic. Mulțumesc foarte mult!
Oli
Multumesc, Ana! ❤Cu siguranta iti vor placea cartile ei!
Tyna
Minunată recenzie! Ai transmis foarte multă emoție! Mulțumesc mult pentru recomandare!
Oli
Multumesc! Cu mult drag!❤