Delicatese Literare
Recenzii

Dans la abator de Lawrence Block, Editura Crime Scene Press – recenzie

Dans la abator

(A Dance at the Slaughterhouse – 1991)

Lawrence Block

Editura Crime Scene Press

Traducere: Mircea Pricăjan

Nr. de pagini: 304

An apariție: 2016

LAWRENCE BLOCK s-a născut la 24 iunie 1938 și este unul dintre cei mai mari scriitori americani de romane polițiste. Este recunoscut în mod deosebit pentru seriile de personaj „Matt Scudder” (un detectiv privat care se luptă cu alcoolismul) și „Bernie Rhodenbarr” (un hoț gentleman). A frecventat Antioch College din Yellow Springs, Ohio, dar a renunțat la cursuri înainte să-și ia diploma. Cele mai multe opere ale sale se petrec în New York, oraș în care locuiește de zeci de ani. A susținut o rubrică de ficțiune în revista Writer’s Digest. Cel mai cunoscut și îndrăgit personaj al său, Matt Scudder, a fost interpretat pe marele ecran de actori ca Jeff Bridges și Liam Neeson.
A fost nominalizat de nenumărate ori la premiile Anthony, Edgar și Shamus, care i-au și fost decernate la zece ediții. Este Mare Maestru al Mystery Writers of America, Grand Maitre du Roman Noir în Franța și a primit Diamond Dagger pentru întreaga operă din partea Crime Writers Association din Marea Britanie.
În viziunea lui Matt Scudder, banii, puterea sau postul ocupat nu fac pe nimeni mai presus de moralitate și lege. De data asta, fostul polițist, acum detectiv privat fără licență, încearcă să demonstreze că Richard Thurman, o figură pregnantă în oraș, a pus la cale uciderea cu brutalitate a frumoasei sale soții însărcinate. Pe vremea când avea probleme mari cu alcoolul, Scudder și-a lăsat câte o părticică din suflet în fiecare loc viermănos din Big Apple. Dar cazul acesta e mai sordid și mai periculos decât orice a întâlnit până acum în adâncurile întunecate ale metropolei. Pentru că ancheta îl conduce pe Scudder într-un tur de forță prin lumea interlopă din New York, unde industria sexului e la ea acasă – și unde un suflet tânăr și nevinovat e doar o marfă oarecare, gata să fie cumpărată și pervertită. Iar apoi – distrusă.

„Crima e-ntotdeauna o dovadă de prostie”.
„Când femeia are mai mulți bani ca tine renunți la toată puterea ta”.
Fără a fi pretențios în exprimare și fără a deveni plictisitor, Laurence Block are puterea și capacitatea de a menține suspansul și în același timp de a executa instantanee detaliate ale lumii dure, plină de cruzime a proxenetismului și a crimei organizate. Să te joci de-a Dumnezeu, pe străzile din cartierele rău famate ale New York-ului, este un lux pe care nu și-l permite oricine, drept urmare, autorul expune în fața cititorului o lume nebună, plină de demenți extaziați în care cei care plătesc pentru plăceri sexuale vicioase sunt monștri care se delectează cu suferință, iar oamenii cu vieți duble sunt psihopați bipolari ce răpesc inocente și torturează femei sau copii, totul în numele „beției” oferite de puterea banilor și perversitatea minților lor.
O scriitură originală, un stil realist, suspans și personaje vicioase, este combinația pe care o propune Laurence Block în provocatorul thriller „Dans la abator„, fiecare capitol dând senzația de iminent, prelungind astfel încă puțin misterul, pagină cu pagină, pentru ca finalul să fie surprinzător și, aș spune eu, spectaculos.
Matthew Scudder (Matt), este personajul principal al poveștii, fost polițist alcoolic, acum detectiv fără licență, dar abstinent de o bună perioadă de timp, mergând regulat la întâlnirile grupului de sprijin Alcoolicii Anonimi, problemele cu băutura afectându-i atât meseria cât și încercarea de a-și păstra familia. Dezalcoolizările repetate, apoi demisia din poliție și menținerea perioadei de abstinență constituie tot atâtea încercări pe care a reușit să le depășească, fiecare cu „prețul” ei.
„Am recunoscut că nu avem nicio putere în fața alcoolului, că viețile noastre au devenit de necontrolat”.
Matt este un personaj bine pus în evidență de către autor, un tip individualist, cu fler de „copoi” și „nas” pentru investigații, inteligent, cu sclipiri detectivistice și asociații logice în cazurile anchetate, care încă se caută pe sine încercând să-și găsească identitatea și calea, să înțeleagă cum să stăpânească patima pentru alcool, împotrivindu-se încă acelor zvâcniri de dorință pe care le mai simte în fața unei băuturi!  Are gusturi ciudate în materie de prieteni și chiar dacă amicii lui fac parte din categoriile „prostituate” și „ucigași din crima organizată”, acest lucru îi conferă statutul de imperfect, defect, ciudat și credibil, un erou „altfel” decât te-ai fi așteptat de la un fost polițist, chiar și vicios.
Matt este angajat de Lyman Warriner, ca detectiv particular, să descopere dovezi împotriva cumnatului său, Richard Thomson, convins fiind că acesta și-a ucis soția, sora lui Lyman, Amanda Thomson. Motivul pentru care îl bănuiește pe Richard de crimă este unul foarte important și anume banii, aceștia fiind moștenirea Amandei de la părinții lor, plus cei care îi reveneau din polița de asigurare.
Urmând firul epic aflăm că într-o seară, întorcându-se acasă, Richard și Amanda au surprins un jaf în desfășurare într-un apartament din clădirea în care locuiau. Hoții, înarmați și extrem de violenți, au agresat-o sexual pe Amanda, dur, oribil, ulterior ucigând-o, pe el lovindu-l în cap până la pierderea conștienței. Richard este un dement dominator și producătorul unei emisiuni sportive transmise prin cablu, cu „pofte sexuale” patologice, înșelător, lacom, fără scrupule și ușor de manipulat odată ce îi găsești punctul vulnerabil.
În tot lanțul de evenimente și periplul acțiunilor lui Matt pentru găsirea dovezilor acuzatoare împotriva lui Richard Thomson, întâlnim câteva personaje secundare „extrem de colorate” și ciudate din lumea prostituției infantile și cea interlopă, prin intermediul lor autorul abordând fără menajamente subiecte dure, nu numai  ale societății americane, și anume pedofilia, maltratarea celor slabi, șantajul, traficul de carne vie, tortura, crima la comandă.
De pildă, Elaine este damă de companie și prietena lui Matt de pe vremea când era polițist, cu care el are o relație „cu beneficii”, o femeie care frecventează cursuri, merge la teatru și expoziții și care are sentimente profunde pentru detectiv; Mick „Băiatul Măcelarului”,  este un alcoolic cu sânge irlandez care-și execută victimele cu toporul și cu șorțul de măcelar pus pe el, dar care este capabil să filozofeze despre viață și moarte o noapte întreagă; detectivul Joe Durkin, este un personaj spiritual, cu o minte brici care îl ajută „legal” pe Matt în investigațiile lui dar care poartă și el pe umeri demonii neputinței în privința unor investigații obsedante, cu toții fiind protagoniști plini de contraste care reușesc să-l pună și mai mult în evidență pe Matt, ca personaj principal.
A planificat Richard uciderea soției lui sau a profitat de „situație”? Va reuși Matt să dovedească vinovăția acestuia? Și oare sufletul și conștiința lui Matt își găsesc liniștea dacă devine justițiar?
Vă las pe voi să aflați povestea faptelor odioase ale unor ființe care arată normal dar se comportă ca niște monștri, citind acest thriller deosebit care suscită interesul.

Cartea Dans la abator de Lawrence Block poate fi comandată pe crimescenepress.ro, elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Crime Scene Press

 

13 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *