Delicatese Literare
Recenzii

Datorie și onoare de Iris Johansen, Editura Orizonturi – recenzie

Datorie și onoare

(Stalemate – 2006)

Iris Johansen

Editura Orizonturi

IRIS JOHANSEN este o autoare de bestseller-uri New York Times.

Ea a început să scrie după ce copiii ei au plecat de acasă la colegiu. Ea a obținut mai întâi succesul în anii 1980, scriind cărți romantice. În 1991, Johansen a început să scrie romane de suspans, începând cu seria Dansatorul Vântului (Wind Dancer).  În 1996, Johansen a schimbat genurile, trecând la ficțiunea criminalistică, cu care a avut un mare succes.

Iris Johansen locuiește în Georgia și este căsătorită. Fiul ei, Roy Johansen, este scenarist și romancier, câștigător al premiului Edgar. Fiica ei, Tamara, este asistenta ei în cercetare.

Celebra scriitoareIris Johansen știe foarte bine ce așteaptă cititorii săi fideli și le oferă satisfacție deplină. Același lucru se întâmplă și cu romanul de față, a cărui acțiune se desfășoară în jungla columbiană, într-o lume stranie în care parcă timpul s-a oprit și totul este posibil.
Eve Duncan, eroina cărții, este expertul antropolog care, printr-o muncă extrem de laborioasă reușește să reconstruiască chipul oamenilor după craniile lor.
Abilitatea ei de a identifica persoane aflate în faze avansate de descompunere i-a conferit o notorietate mondială. Acesta este motivul pentru care va fi contactată de un personaj ciudat, Montalvo, ce conduce o tabără militară din Columbia.
Convinsă că va fi ajutată să elucideze împrejurările unui episod dureros din viața ei, Eve se va lansa într-o aventură nebunească ce ar putea-o costa viața.
Pe parcursul unor întâmplări care vor face ca nivelul de adrenalină al cititorului să atingă cote maxime, între cei doi se leagă o relație specială. Va găsi Eve destulă putere pentru a rezista farmecului straniu al lui Montalvo?

Cartea Datorie și onoare de Iris Johansen poate fi comandată de pe libris.ro

Datorie și onoare – încă o poveste minunată și captivantă semnată Iris Johansen, o autoare ale cărei cărți romantic-suspans mă încântă de fiecare dată. O carte de aventură, presărată cu mister, un strop de romantism și suspans din plin!

Cartea face parte din voluminoasa serie Eve Duncan, din care la noi au apărut ”Lanțul minciunilor”, ”În vizorul morții”, ”Cheia misterului” și ”Ispita din catacombe”. E o serie de succes a autoarei, mi-ar plăcea să se traducă și celelalte volume.

1. The Face of Deception – 1998

2. The Killing Game – 1999

3. The Search – 2000

4. Lanțul minciunilor – Editura Lider – Body of Lies – 2002

4.5. În vizorul morții – Editura Orizonturi – Dead Aim – 2002

5. Blind Alley – 2004

6. Cheia misterului – Editura Orizonturi – Countdown – 2005

7. Datorie și onoare – Editura Orizonturi – Stalemate – 2006

8. Quicksand – 2008

9. Blood Game – 2009

10. Ispita din catacombe – Editura Orizonturi – Eight Days To Live – 2010

11. Chasing The Night – 2010

12. Eve – 2011

13. Quinn – 2011

14. Bonnie – 2011

15. Sleep No More – 2012

16. Taking Eve – 2013

17. Hunting Eve – 2013

18. Silencing Eve – 2013

19. Shadow Play – 2015

20. Hide Away – 2016

21. Night and Day – 2016

22. Mind Game – 2017

23. Shattered Mirror – 2018

24. Dark Tribute – 2019

25. Smokescreen – 2019

26. The Persuasion – 2020

27. The Bullet – 2021

28. A Face to Die For – 2022

29. Captive – 2022

30. The Survivor – 2023

Datorie și onoare este un roman misterios plin de personaje întunecate și tulburătoare, dar fascinante, cu un subiect inedit și provocator.

M-a atras în mod special decorul inedit al acțiunii, întrucât are loc în principal în junglele Americii de Sud. Ca la orice serie, volumele sunt mult mai bine puse în valoare dacă sunt citite în ordinea seriei, ceea ce nu a fost însă posibil, pentru ca la noi n-au fost traduse toate. Însă cărțile sunt de sine stătătoare, putând fi citite independent, deși este destul de frustrant faptul că se face referire la evenimente din trecut despre care nu știm mare lucru.

Eve Duncan, protagonista seriei, este cel mai bun sculptor criminalist din lume, făcându-și un renume din reconstituirea fețelor victimelor ucise sau dispărute demult, după cranii aflate în diferite stadii de descompunere, cartea fiind atent documentată în privința a ceea ce înseamnă munca unui sculptor criminalist, ceea ce mi s-a părut foarte interesant.

Eve este căsătorită cu un fost agent al Forțelor Speciale ale Marinei, Joe Quinn, însă viața ei personală a fost afectată în trecut de o mare tragedie: și-a pierdut singurul copil, pe nume Bonnie, aceasta fiind răpită pe când avea doar șapte ani. Criminalul nu a fost găsit niciodată, dar ea primește o ofertă în urma căreia ar putea afla ceva despre acesta, când un mare traficant de arme, pe nume Montalvo, îi solicită serviciile, promițându-i că dacă îl ajută, va afla indicii despre cine i-a ucis copilul. Astfel, cu toată împotrivirea soțului ei, Joe, și cu toate că bunul simț îi dictează să se țină la o parte de un personaj atât de dubios și evident periculos precum Montalvo, dorința de a afla ceva, orice, despre ceea ce i s-a întâmplat copilului ei, o determină să accepte oferta lui Montalvo și să plece în America de Sud, în jungla columbiană, unde era tabăra acestuia și a acoliților lui. Luis Montalvo este un columbian care se ocupă de vânzarea ilegală de arme, iar Eve este atrasă într-un pericol mai mare decât și-ar fi putut imagina vreodată. În plus, a fost luată complet prin surprindere de atracția involuntară pe care a simțit-o pentru Montalvo. În exterior, Montalvo este tot ce și-a imaginat Eve… În ciuda reputației îndoielnice, Montalvo este un personaj foarte atrăgător. Un personaj controversat, un tip rău care pare să omoare fără nicio emoție, sau un bărbat sensibil care și-a pierdut soția din cauza unui baron al drogurilor, nu poți să nu te simți atrasă de el.

Va putea oare Eve să-și facă treaba pentru care a fost angajată și să iasă din Columbia fără să-și distrugă relația cu Joe și, mai ales, va putea să iasă în viață? Recunosc că relația dintre Eve și Joe nu m-a prea convins, însă o idilă cu Montalvo pare destul de promițătoare. Nu știu dacă în volumele următoare va mai fi reluat acest personaj, dar are potențial.

Cartea este captivantă, abordând un subiect întunecat, cum ar fi cartelurile de droguri și traficanții de arme, deși intriga pare ușor suprarealistă, iar acțiunile personajelor nu foarte credibile. Per total o carte de 3.5 steluțe, însă recunosc că a fost o lectură plăcută și o recomand cu drag iubitorilor genului.

Fragment din carte:

”Montalvo să lăsă pe spate în scaun și deschise dosarul gros al Evei Duncan aflat pe biroul său. Era obosit, dar știa că nu poate dormi. Adrenalina încă îi mai apăsa venele ca un vin tare. Sau poate era datorită întâlnirii cu Eve, care îl intoxica. Ea era atât de puternică precum se așteptase, dar acea umbră de vulnerabilitate îl luase prin surprindere. Se gândea că nu ar fi trebuit, o studiase, îi ascultase lecturile pe casete, citise tot ce putuse găsi despre ea. Fotografia ei din dosar nu arăta exact ca realitatea. Corpul ei era subțire și puternic, dar finețea ochilor îi dădea o fragilitate care era provocatoare, aproape sexuală.

Se așteptase ca Eve să-l confrunte din momentul în care ajunsese, dar nu se întâmplase așa. Nu că nu s-ar fi simțit ușurat. Cu cât prelungea răspunsul la întrebările ei, cu atât mai bine.

Îl privi pe Miguel care intrase în cameră.

– Cum e?

– Ei, părea obosită. Ezită… ea este… plăcută. Nu o vei răni, nu?

– Nu, dacă putem evita acest lucru. Nu poți fi sigur niciodată, știi asta, Miguel.

– Da, știu, dar… doar că… cred că îmi place.

– Și mie. Același răspuns.”

Cartea Datorie și onoare de Iris Johansen poate fi comandată de pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Orizonturi

Recenzii și prezentări cărți cu mister

6 Comments

  • Mirela Barbălată

    Într-adevăr este frustrant când o serie nu este tradusă în totalitate, cu atât mai mult cu cât volumele nu sunt traduse și publicate în ordine .
    Povestea de față cu siguranță promite .
    Mulțumesc pentru recomandare!

    • Oli

      Multumesc, Ana! Asta e si mirarea mea, cum aleg sa traduca pe sarite volumele, iar apoi sa ne lase de tot cu ochii in soare! Sincer, imi place acest gen, insa nu am reusit sa intru in atmosfera povestii din cauza ca nu am citit la rand volumele si nu am putut urmari evolutia personajelor si a relatiilor dintre ele.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *